Skip to main content

Sakralchakra − der kreativitet, glede og følelser gror

Dersom sakralchakraet vårt fungerer optimalt kan det via kosmisk energi sette oss i stand til å leve i harmoni med tidevannet, månefaser og våre psykiske erfaringer og endringer som inntrer gjennom den prosessen livet er, skriver Annie Vist Hageløkken.

Rett nedenfor navlen og nær ryggraden ligger vårt sakralchakra, også kalt harachakra, vannchakra og Svadisthana. Dette er våre følelsers hovedsete, og her ligger både vår kreativitet, vår glede og lyst på livet, kjærlighet, seksualitet, vår forbindelse til andre mennesker, fruktbarhet og følelsen av «nuets» tilstand.

Hvordan du oppfatter ditt liv akkurat nå prosesseres her, og du kan styre og påvirke det ved å være bevisst på din egen selvutfoldelse.

Tidevann og livskraft

Sakralchakra er forbundet med vannelementet og gjennomstrømningen av kroppsvæsker.  Vann er viktig for oss i fordøyelsesprosessen og i transport av energi til celler, samt i rensingen av kroppen.

Vår smakssans, vår lyst og våre bevegelser er alle influert av væsker. Det er nødvendig for vårt velvære å ha riktig mengde væske tilstede i kroppen.

Sakralchakra søker balanse og helhet på alle nivåer og områder i livet vårt.

«Livskraften vår ebber og flør med kosmisk energi slik tidevannet påvirkes av månefasene.»
− Patricia Mercier

Månen innvirker på alle strømmer av væsker her på jorden. Den påvirker også oss. Dersom vårt andre chakra fungerer optimalt, kan det via kosmisk energi sette oss i stand til å leve i harmoni med tidevannet, månefaser og våre psykiske erfaringer og endringer som inntrer gjennom den prosessen livet er.

Foto: Kdshutterman/Shutterstock.com

Helhet − å finne vår balanse i og med verden

Å føle seg komplett, hel og i balanse er noe vi alle streber etter. Vi ønsker at vår tilværelse skal gi oss mening, gode følelser og gode forhold med andre mennesker. Harachakra jobber mye på dette området, og det søker å dekke behov, både bevisste og ubevisste.

Sakralchakra søker også helheten i deg selv, altså det å stå i deg selv og ta det ansvaret du har for deg selv, men også for relasjoner til andre som komplementerer deg og dekker dine behov. Våre overlevelsesinstinkter og vår seksualenergi er både avhengig av og drevet av den kreative energien som dette chakra styrer.

Gjenbrukschakra

Våre to nederste chakra (rotchakra og sakralchakra) jobber sammen som våre energiers «søppeltømmere», de er våre gjenbrukschakra. Sammen omdanner disse to sentrene våre negative følelsesmessige energier til lys og kraft. De hjelper til med å rense auraen vår og sørger for å sende brukt og negativ energi, som vi enten ikke trenger eller ikke kan håndtere, til jorden.

Les også: Rotchakra − det første chakra og vår livsbase

Den oransje energi

Harachakraet eller sakralchakraet.er lokaliseret og spinner energi rett under navlen. Det kalles også det andre andre chakraet og har fargen er oransje.

Det sies at når man liker den oransje fargen, så liker man å leve livet. Det er en sterk vibrerende positiv farge, den innehar kombinasjonen av kjærlighet og visdom som gult og rødt representerer. Den stimulerer aktivitet, kreativitet, glede og lek.

Oransje farger kan gi oss mot og kraft til å takle hverdagen. Den er med andre ord en verdig representant for sakralchakraet.

En bevisst bruk av fargen kan hjelpe oss til å stimulere, balansere og aktivisere chakraet, og vi kan bruke fargene ravgult, gyllenbrunt eller fersken for å dempe dette chakraet når det er for aktivt.

For mye eller for lite….

Ubalanse i energipunktet kan gi store følelsesmessige, seksuelle og adferdsmessige utslag. Det kan også føre til fysiske symptomer og lidelser knyttet til væskebalanse (produksjon, fordeling og utskilling), fertilitetsproblemer, tarmproblemer, migrene, blodomløpet, huden, kjønnsorganer, muskelvev og føttene.

Chakraet er drivkraften for overlevelse og søken av helhet. Derfor vil det kunne føre til fråtsing og overdrivelser emosjonelt når det er i ubalanse.  Avhengighet er ofte skapt av følelser, og når man mangler noe være seg trygghet, kjærlighet eller mat så søker en å fylle det tomrommet. Et underaktivt senter vil alltid søke etter det som mangler. Fråtser man i mat så kan det gi overvekt og sykdommer, søker man «kjærlighet» overalt og uten forbehold kan man raskt bli desillusjonert, bitter og oppleve mistillit og skyldfølelse.

Overlevelsesinstinktet har reddet mennesker mange ganger opp gjennom historien, men det er belastende for oss å stå i det over tid. Et overaktivt senter kan føre til seksualforvirring, stressreaksjoner, aggressivitet, grådighet, manipulasjon eller for overbærenhet. Det blir rett og slett for mye følelser som ikke alltid står i stil til situasjonene.

Når vi lever i flyt, i balanse, så vil vi være i stand til å uttrykke oss på en måte som fremmer den vi egentlig er. Det er mulig å uttrykke seg kreativt og verbalt, vi føler at vi er emosjonelt stabile og vi har et givende og balansert forhold til menneskene rundt oss. Vi har et sunt forhold mellom kontroll og frihet, og vi takler det som dukker opp i livet vårt uten reaksjonsmessig å gå til ytterligheter over lang tid. Glede er viktig, det skal være mer glede enn negative følelser som styrer dagene våre.

Karneol egner seg godt for å aktivisere sakralchakra. Foto: Catherine Person, Pixabay

Krystaller

Vi kan bruke krystaller for å justere energien vår i alle chakraer. I forhold til sakralchakra så egner ildopal og karneol seg godt for å aktivisere det, smaragd for å berolige og månestein og akvamarin for å balansere.

Andre steiner forbundet med dette chakra er gul topas, oransje kalsitt og brun- eller blå blondeagat.

Oljer

Eteriske oljer kan med hell brukes under meditasjon, i massasje, i badevannet og som ren luktpåvirkning via diffusere. Vi påvirkes både emosjonelt og fysisk av oljens egenskaper. Det er viktig at du setter deg inn i riktig bruk og mengde da noen kan spises mens andre kan skape allergiske reaksjoner eller være giftige ved inntak.

Lavendel ansees som en universal olje for alle chakra, mens ylang ylang, rose, søt appelsin, tangerin, patchouli, mimosa, timian, angelika, basilikum, sandeltre og einer er gode valg for påvirkning av sakralchakraet. Det handler om å velge en duft som varmer, gir søte gode assosiasjoner. En duft som vekker glede og lyst.

Meditasjon for å balansere sakralchakra

Dette er en øvelse som skal sette deg i kontakt med ditt sakralchakra og balansere det.

Sørg for at du er helt uforstyrret, ingen mobil som kan ringe eller folk som kan komme inn. Bruk gjerne røkelse hvis du liker det, men vær klar over at noen røkelser kan gjøre deg søvnig. Du kan også bruke eterisk olje som hjelp under meditasjonen, eller hold en krystall i håndflatene.

Månestein egner seg for å balansere sakralchakraet. Foto: Wouter Hagens

Noen liker å tenne et stearinlys og/eller har personlige ritualer som gjør dem avslappet og forsterker intensjonen ved meditasjonen.

Lukk øynene, pust dypt og ro ned kroppen. Se for deg at du står på en strand. Det er en vakker hvit sandstrand som bølgene slår dovent og rolig innover. Du går ut i vannet sakte og kjenner hvordan det behagelig bølger rundt deg. Det er varmt, mykt og trygt.

Når du er kommet så langt ut at du har vannet opp til navlen, legger du deg ned i det og lar det bære deg. Du flyter lett og trygt, duver med bølgene. Du er i perfekt balanse med verden rundt deg, du er trygg, avslappet og lykkelig.

Når du har oppnådd den gode følelsen av harmoni, så retter du oppmerksomheten opp mot himmelen. Der er en fantastisk flott og gnistrende oransje sky. Denne skyen trekker du ned mot deg der du flyter rolig. Du trekker den så langt ned at den til slutt omhyller deg, du er midt inne i den.

Nå sender du bevisstheten din ned til sakralchakraet, kjenn at du har kontakt med det. Så puster du inn den oransje skyen og sender den ned i energisenteret. Fortsett med denne innpustingen til du føler at energisenteret ditt er fullt og gnistrende i fargen sin.

Så kan du sende det som er igjen av skyen tilbake opp i himmelen og svømme eller gå tilbake på stranden.

Pust dypt, takk deg selv for denne stunden, beveg litt på deg og åpne øynene dine når du er klar for det.

Bevegelse

Chakralærdom ber oss om å gjenvinne hellig balanse via bevegelse. Det kan være dans, lek, latter, sang og yoga, hovedpoenget er at det gir deg positivt påfyll og er noe du liker å gjøre. Kombiner gjerne fargen oransje med bevegelse (dans) og sang, slik de indiske sigøynerne gjør. Selvutfoldelse bidrar til å opprettholde en sunn balanse i våre energisentre.

Ta deg en dans! Glem alt du har lært om dansetrinn og sekvenser, slipp deg løs og dans intuitivt. Stå først rolig og lytt til musikken du har valgt. Gå inn i deg selv, kjenn på energien i deg, i chakraet ditt. Se for deg at du begynner å puste inn den fargen du ønsker i energipunktet, musikken hjelper til og sender fargen inn dit den trenges mest.

Ta deg en dans! Glem alt du har lært om dansetrinn og sekvenser, slipp deg løs og dans intuitivt. Foto: Birgitte/ ArtTower, Pixabay

La så kroppen flyte med musikken, la bevegelsene bare komme, ikke tenk-bare beveg deg. Det spiller ingen rolle om du gjør store eller små bevegelser, om det henger sammen eller ikke.

Når musikken stopper så avslutter du med å omfavne denne stunden og deg selv mentalt, enten ved å takke deg selv eller ved å visuelt omfavne deg selv. Du har gitt deg selv noe bra, du har tillat deg selv å ha det bra!

Affirmasjoner

«Tanker blir til ting», sier Mike Dooley. Det vi tenker, det skaper vi fordi vi legger bevissthet, intensjon og energi inn i det. Derfor kan man søke å «programmere» seg selv og fokuset sitt til å skape de utfall man ønsker. Til det kan du bruke affirmasjoner.

Det er altså snakk om å lage en setning som skal definere det du ønsker å oppnå. Det skal være positivt og formulert som det ønskede resultatet, og ikke si noe om fremgangsmåten.

Sakralchakra styrer følelser, så en affirmasjon kan med hell begynne med; «Jeg føler….». «Jeg føler meg tilfreds og i flyt med universet» «Jeg føler meg elsket, rik og trygg, livet er godt.» «Jeg føler meg stolt av meg selv og vet at jeg kan oppnå alle mine mål.» «Jeg føler at denne dagen blir helt fantastisk!»

Vi kan starte dagen med å sette en intensjon og sørge for å påvirke våre egne følelser, på den måten skaper vi det vi ønsker. Når du går ut av huset med et lyst sinn så blir dagen ganske annerledes enn når du møter den med sinne. Virkeligheten og livet har en tendens til å speile det du sender ut.

Setningene kan også brukes under meditasjon. Jo oftere du gjentar dem, desto lettere blir det å virkelig føle dem og tro på dem. Prøv å legg de følelsene du vil skape i selve setningen, bruk følelsene dine bevisst.

Ditt sted

Sakralchakra symboliserer ditt sted, deg og din oppfatning av hvordan du har det, akkurat her og nå. Hva er din sannhet, hva er din vei? Lever du i balanse med egne og andres behov og krav? Foto: Le Minh Phuong, Unsplash

Sakralchakra symboliserer ditt sted, deg og din oppfatning av hvordan du har det, akkurat her og nå. Å bevisst kjenne etter hva du føler, hva du trenger og ta det på alvor, er viktig for at du skal ha det bra og fungere optimalt både fysisk og psykisk. Hva er din sannhet, hva er din vei? Lever du i balanse med egne og andres behov og krav?

Jeg har gitt deg noen eksempler på ting du kan gjøre for å skape energibalanse, det finnes utallige andre også, men felles for alle er at man søker bevissthet og fokus på det punktet som man vil gjøre noe med. I artikkelen om rotchakra finnes noen andre metoder du kan tilpasse til sakralchakraet også.

Det handler som nevnt ovenfor flere ganger, om å skape balanse i alt. Balanse mellom følelser, tanker, handlinger og ord, balanse mellom deg og de rundt deg, mellom deg og livet. Bare du kan skape det hos deg, du er den som sitter med både makten og ansvaret.

Kilder:

kristinnorenberg.no/chakrasystemet

Kim Angél Karlskov, kompendium fra Kimesi skolen

The Chakra Bible, Chakraene og En liten bok om chakraer av Patricia Mercier

Chakra healing av Margarita Alcantara

Farve-Energi av Inger Næss

www.healthline.com

Les også:

Rotchakra − det første chakra og vår livsbase

Annie Vist Hageløkken

Annie Vist Hageløkken anser seg for å være en oppdagelsesreisende i den spirituelle verden. Hun er healer, klarsynt og medium under opplæring. Hun har hele livet jobbet innenfor omsorg og veiledning av andre mennesker, og brenner for å hjelpe andre til å finne styrken og livsgleden i seg selv.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode