Skip to main content

Rotchakra − det første chakra og vår livsbase

Vårt nederste chakra, rotchakraet, ligger nederst i ryggraden og er grunnlaget for menneskets liv − det starter vår eksistens via avl. Her er urkraften og vår vilje til å leve. Rotchakraet er et grunnleggende energipunkt som skal sørge for å holde oss jordet, i en sunn balanse med god kontakt med jordens frekvens.

Vi har syv energipunkter eller chakra, også kalt energihjul, i kroppen. De er punkter som forbinder oss med livsnettet på jorden, og som påvirker energien i oss og rundt oss.

Livsnettet er vår kontakt og forbindelse med naturen, det vil si alle levende organismer. Alt som eksisterer er knyttet sammen, påvirker og er gjensidig avhengig av hverandre. Dette nettet kalles i moderne vitenskap for det morfogenetiske felt, et usynlig energilag som finnes overalt rundt oss, i oss og som bærer med seg både sunne og skadelige påvirkninger.

Alle chakra kommuniserer både med vår kropp og dette energifeltet, de hjelper oss til å fungere. Informasjon strømmer mellom oss og kosmos via chakraene. Noen kaller noe av denne energien/informasjonen for prana, livskraft-energi.

Grunnlaget for menneskers liv, vår base kan man si, er rotchakra, også kalt muladhara (indisk navn). Dette er plassert nederst i ryggen, ved halebeinet − basen av ryggraden.

Livsvilje

Vårt basechakra er som sagt grunnlaget for menneskets liv, det starter vår eksistens via avl. Det er kraften og viljen vår til å leve. Ordet kundalini (fra Shakta Tantrisme) brukes for å beskrive den voldsomme og sterke praniske livskraften som går gjennom chakraene. Denne sies å ligge sammenkrøpet som en slange i roten av dette chakra. Dersom den vekkes brått kan den skape ubalanse ved å stige ukontrollert opp igjennom energifeltene, og slippes det for lite av den så kan vi miste livskraften vår. Kroppen vår er avhengig av denne energien for å revitalisere naturlige sykluser i cellenes vekst og forfall, så vi bør søke å alltid opprettholde et sunt og balansert energinivå.

Noen forbinder kundalini med sex og erotisk kraft. Det er en viktig del av energien, og rotchakraets nøkkelområder er lyst, seksualitet og besettelse. Uten dette, intet liv. Rotchakraet styrer altså våre instinktive og basale behov, sex, trygghet, kjærlighet, mat og materielle ting. Dette gir oss et overlevelses instinkt som har vært nødvendig for vår arts kontinuerlige eksistens her på jorden.

Vår rot

Rotchakra er vår forbindelse til jorden. Våre «røtter», våre energikoblinger til jorden må være sterke, spesielt nå som vi lever fjernere fra naturen enn noen gang. Foto: Jeremy Bishop, Unsplash

Det ligger i navnet, rotchakra er vår forbindelse til jorden. Røtter er fundamentet som stabiliserer og gir næring til trær og planter. Dette punktet skal sørge for å holde oss jordet, det vil si i en sunn balanse og med god kontakt med jordens frekvens. Det skal trekke jordenergi opp gjennom bena våre for å bearbeide og stabilisere den, før videre sending oppover til de andre chakraene i en form de kan håndtere.

Våre «røtter», våre energikoblinger til jorden må være sterke, spesielt nå som vi lever fjernere fra naturen enn noen gang. Vi går på asfalt, bruker sko av kunstige materialer og puster inn luft fra storbyer. Når vi er jordet, så er vi stabile, vi vil ha oversikt, kontroll og ro i livet − spesielt i den materielle delen. Vi føler oss trygge og tilfredse, vi er rett og slett i balanse. Når det gjelder åndelighet og det spirituelle, vil jording trekke energien ned i det fysiske og bistå i virkeliggjøring.

Hvordan vet vi om det er i balanse?

Margarita Alcantara sier i boken Chakra healing (min oversettelse fra engelsk): «Når rotchakra er harmonisk, så er vi helt og fullt koblet på naturen, føler oss jordet, har full tillit til naturlovene og er i stand til å leve i flyt med livets flo og fjære. Vi er i stand til å forstå at vi alltid vil bli sørget for på alle vis, at vi er i kontakt med vår stammebevissthet og familie på en sunn måte, og vi føler oss trygge.»

De fysiske delene av kroppen vår som er knyttet til rotchakra er kjønnskjertler, bekken, bein og føtter, bein generelt, nederste del av ryggraden, nyrer, ryggmargen, rektum, blod og blodceller og tenner. En ubalanse vil bli synlig via plager, forstyrrelser og utfordringer i disse. Mentalt og følelsesmessig vil en ubalanse skape utrygghet, tomhet og en følelse av meningsløshet. Det kan skape aggresjon, depresjon, stress og gi seg ekstreme utslag i form av avhengighet, overaktivitet eller total passivitet.

Når stabilitet og trygghet forsvinner, slår instinkter inn og vi søker å få dekket våre behov på den måten vi tror er nødvendig. Et eksempel er tilfeller av «hording» eller ekstrem samling, der tryggheten forsvinner og samleren prøver å finne den tilbake i form av å sikre seg materielle gjenstander uavhengig av tingenes tilstand eller eget faktisk behov.

Rødt som…

Det første energisenteret kalles rotchakra og ligger nederst i ryggraden, i halebeinet. Det representerer vår grunnmur, våre røtter, trygghet og stabilitet.

Rødt som blod, rødt som liv, rødt som ild, rødt som raseri, rødt som lyst, rødt som engasjement. Rødt er forbundet med noe kraftfullt, noe grunnleggende, selvstendig og synlig. Det er det mest langbølgede lyset som menneskers øyne kan oppfatte (625 nanometer til 760 nm), er en primærfarge og brukt som en svært viktig symbolfarge opp igjennom historien.

Det er ganske passende at denne fargen representerer vårt rotchakra. Det er den «laveste» fargen, men også livaktig og stimulerende. Det er en opphissende farge, for mye kan skape sinne, for lite apati. Det er blitt hevdet at skarlagensrødt er et afrodisiakum.

Metoder og øvelser for balansering

Anbefalingen er altså å søke balanse i og av vårt basechakra, for på den måten å skape trygghet, ro og tilfredshet i vår hverdag. Det er flere måter å gjøre dette på, chakra healing og balansering innebærer blant annet fargehealing, meditasjon, fysisk aktivitet som gange, dans og yoga, krystall healing, avspenning, oljer og aromaterapi, homeopati, reflexologi, kinesiologi og energihealing som for eksempel reiki. Listen er ikke fullstendig, der finnes flere andre muligheter også.

Jeg vil gi deg noen forslag til metoder du enkelt kan benytte deg av for å få balansert din energi i rotchakraet.

Avspenningsøvelse

Denne øvelsen vil hjelpe deg å finne roen i en hektisk og stresset hverdag. Den tar bare 10 minutter og vil kunne lade alle dine chakra, ikke bare rotchakra.

Legg deg på ryggen et sted som er behagelig og du kan være helt uforstyrret i 10 minutter. Foto: Katie Moum, Unsplash

Legg deg på ryggen et sted som er behagelig og du kan være helt uforstyrret.

Lukk øynene, prøv å slappe helt av i kroppen og trekk pusten dypt og rolig 3 ganger.

Pust normalt, og begynn å fokusere på kroppen din, en del av gangen. Begynn med den ene foten, slapp av muskel for muskel helt til du kommer opp til hoftene. Deretter går du nederst på neste fot og gjør det samme med den. Så tar du hofter og fortsetter oppover til du har gitt slipp på alle musklene i kroppen.

Når du er ferdig kan du velge å bli liggende og bare puste noen minutter, eller du kan forsiktig begynne å bevege på fingre, tær og resten av kroppen, før du reiser deg opp.

Meditasjon

Det finnes mange ulike måter å bruke meditasjon for å fylle på eller balansere chakra. Noen er lange og omstendelige, andre korte og enkle. Dersom du ønsker å bruke guidede meditasjoner så finnes det flere på nett, for eksempel på Youtube. Det er imidlertid mulig å gjøre dette helt på egen hånd, og det trenger ikke å ta så lang tid heller. Tid er jo ikke det vi vanligvis har mest av mellom jobb og fritidsaktiviteter.

Pustemeditasjon

Sett deg eller legg deg et sted du kan være helt uforstyrret. Du kan gjerne spille en passende beroligende musikk, men total stillhet fungerer like godt.

Lukk øynene, ta noen dype pust og slapp godt av.

Se for deg at du har en rød sky foran nese og munn. Hver gang du puster inn så følger noe av den røde skyen med pusten inn i deg. Se for deg at det røde du puster inn reiser helt ned i rotchakraet ditt, det fyller det opp og gir det energi.

Skulle tankene dine trenge seg på, fly hit og dit så bare rett fokuset ditt mot pusten igjen.

Når du føler at du har fylt opp chakraet kan du ta et siste dypt åndedrag og begynne å bevege på deg igjen, komme tilbake til deg selv.

Rot-meditasjon

Sett deg, legg deg eller du kan også stå, et sted du får være uforstyrret noen minutter.

Lukk øynene, pust dypt et par ganger og se for deg at det vokser røtter ut av fotsålene dine. De graver seg ned i jorden, dypere og dypere, forbi sand, stein og andre røtter.

Se for deg at de kommer helt ned til jordens kjerne, jordens hjerte. Der begynner de å sanke jordenergi som de sender oppover gjennom seg. Den energien når deg, går inn gjennom fotsålene og stiger oppover i deg til den fyller hele deg.

Så sender du all denne jordenergien inn i rotchakraet ditt. Se for deg at det fylles, blir strålende og klart, lyser rødt.

Når du føler at du har fylt på nok energi, trekker du tilbake røttene dine, puster dypt en gang til, begynner å bevege på fingre og tær, og komme tilbake til deg selv.

Dette er en enkel meditasjon som er rask å utføre. Dersom du føler deg stresset og ute av balanse så kan denne med hell gjøres, selv ute blant folk. Ingen ser jo hva som foregår inne i deg.

Krystaller

Krystaller er en gave fra jorden til oss. Siden oldtiden da man praktiserte steinpålegging, har man kjent til krystallenes avbalanserende virkning på chakra og kroppen vår. Krystaller sies å ha et spesielt forhold til våre chakra. De skal være ideelle hjelpemidler for å avbalansere, aktivere eller berolige dem.

Du kan holde dem i hendene mens du mediterer, bære dem på kroppen eller legge dem på det stedet eller et chakra du ønsker å jobbe med. Når du skal jobbe med en krystall så er det nødvendig å gjøre den klar for oppgaven. Du starter med å rense den. Det er flere måter å gjøre det på, den enkleste er kanskje å holde den under rennende vann. Husk imidlertid at enkelte krystaller ikke bør i vann, for eksempel selenitt, da er det bedre å visualisere et hvitt lys som renser dem. Uansett hvordan du velger å gjøre det, så er det intensjonen din som er det viktigste. Du setter intensjonen om at du renser steinen og gjør den klar for den oppgaven du har til den.

Deretter holder du den i hendene dine mens du ser for deg og uttaler hva du vil den skal gjøre, for eksempel: Nå skal du hjelpe meg å holde meg jordet, balansere rotchakraet mitt og skape trygghet og stabilitet i meg.

Rubin. Foto: Jason, Unsplash.

Nå kan du bruke den som en forsterker under meditasjon, eller du kan putte den i en lomme eller BH og ha den med deg i hverdagen. Du kan også plassere dem rundt omkring på strategiske steder i huset ditt.

Steiner som er forbundet med vårt første chakra er blant andre rubin, sort turmalin, blodstein, hematitt, obsidian, onyx, rød jasper, røykkvarts, ild agat og granat. Når du velger stein, så bruk intuisjonen din; hvem trekkes du mot?

Størrelsen på krystallen er uviktig, det som teller er følelsen du får når du holder den i hånden din.

Fargehealing

Farger påvirker oss, og vi har lett for å velge klær etter humør og sinnsstemning. Farger setter sitt preg på alt, mat, natur, møbler og språk. Dersom vi er bevisst fargenes styrke og kraft, har vi mulighet til å skape den følelsen og det målet vi søker å nå.

For noen år tilbake var fargelære svært populært. Man skulle kle seg til suksess, ta fargebad og bruke fargene aktivt i hverdagen. Nå er det gått litt mer i glemmeboken og vi lar som oftest moteindustrien ta avgjørelsen for oss.

I fargeterapi sendes farget lys gjennom filtre eller glass for å behandle ubalanse. Øyet- og hudcellene absorberer spesielle lysfarger og overfører dem til de områdene i kroppen hvor de trenges. I fargehealing skanner healeren kroppen og finner ut hvilken farge som trenges. Deretter kan han kanalisere den til mottageren ved hjelp av visualisering.

Farger har sin egen energi, men de virker også som psykologiske forsterkere for oss. Når du assosierer en farge med noe spesielt så vil det forsterke din tanke og intensjon. De skaper bevissthet og fokus.

La oss si at du trenger mer jording, du velger å bruke rødt på ulike måter for å hjelpe deg med det. Du tar på deg et rødt skjerf, velger en rød smykkestein, og du har derved fokus på det som gir deg den energien du trenger. Fargen i seg selv jorder deg, men den gjør også at du velger å gjøre flere andre ting som også hjelper deg i prosessen. Kanskje husker du lettere på å meditere eller bevege deg bevisst for å aktivere rotchakra, eller du er mer oppmerksom på kroppens signaler?

Når man ønsker å dempe en farge, eller man har for mye energi assosiert med en farge, så kan man bruke en komplementær farge (motsatt farge).

Fysisk bevegelse og bruk av naturen

En av de enkleste metodene for å jorde deg er å bruke naturen. Gå barfotet i gresset, på stranden eller vass i en bekk. Sett deg ned og bare pust inn omgivelsene i skogen, kjenn på energien og lytt til lydene. Tøm hodet og bare vær, vær i nuet. Gi nærmeste tre en ordentlig bjørneklem, og dans i solstrålene eller regndråpene.

Fysisk bevegelse er ypperlig som jordingsøvelse. Beveg deg, rist og snurr så godt det lar seg gjøre på det området som er forbunnet med chakraet. I dette tilfelle snakker vi om nederste del av magen og hoftene, en ypperlig anledning til å prøve magedans og hoftesving. Du trenger jo ikke å gjøre det til en oppvisning, ta det solo på kammerset.

Intuitiv gange

Dette er en øvelse som både er bra for rotchakra og din intuisjon.

Gå deg en tur, og mens du går teller du til ti. Når du har kommet til ti starter du på en igjen. Tellingen blir som et mantra, og din intuisjon vil kunne flyte fritt.

Oljer

De eteriske oljene vetiver, myrra, benzoin eller patchouli er spesielt effektive for rotchakraet. Foto: monicore/Pixabay

Å bruke diffuser og oljer ser ut til å bli stadig mer populært blant folk, enten de bare er ute etter god lukt eller har et mer bevisst forhold til oljenes egenskaper. Du kan bruke den når du mediterer for å styrke rotchakra-energien. Bruk duften av oljen bevisst for å oppnå det du fokuserer på, trekk duften ordentlig inn og la den jobbe med rotchakraet ditt.

Jeg vil foreslå at du velger en av følgende oljer; Vetiver, myrra, benzoin eller patchouli. Alle disse er spesielt effektive for dette chakraet.

Oljer kan også brukes til massasje eller i badevann, men husk å alltid sette deg inn i riktig bruk av dem. Det er utrolig viktig at du vet hvor mye og på hvilken måte de kan anvendes for å unngå allergiske reaksjoner, hud- og luftveis irritasjoner og i verste fall former for forgiftninger.

En liten innføring

Dette har vært en enkel liten innføring i muladhara sin verden. Det finnes flere ulike retninger og tolkninger rundt chakra og deres betydning og påvirkning på vårt liv. Det er også litt ulike meninger om akkurat hvor mange chakra vi har i stort og smått, men de fleste er enige om at det er syv hovedpunkter.

I yoga er chakraenergien viktig og de fleste øvelser er knyttet til ett av dem. Det handler om pust og balanse, noe vi alle bør ha et bevisst forhold til uavhengig av aktivitetsvalg og livssituasjon. Den beste utgaven av oss selv er den som er stabil, rolig, tilfreds og i flyt, med andre ord i balanse.

Kilder

«Chakraene» av Patricia Mercier, Cappelen Damm 2003.

Kim Angél Karlskov: kompendium fra Kimesi-skolen, www.kimesi.com

Patricia Mercier: The Chakra Bible, Chakraene og En liten bok om chakraer.

Margarita Alcantara: Chakra healing

Lillian Verner-Bonds: Den store boken om fargehealing

Inger Næss: Farve-Energi.

www.healthline.com

Annie Vist Hageløkken

Annie Vist Hageløkken anser seg for å være en oppdagelsesreisende i den spirituelle verden. Hun er healer, klarsynt og medium under opplæring. Hun har hele livet jobbet innenfor omsorg og veiledning av andre mennesker, og brenner for å hjelpe andre til å finne styrken og livsgleden i seg selv.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode