Skip to main content

Pilegrimsreise med qigong og mindfulness: Indre og ytre vandring i stillhet

En pilegrim trenger ikke være religiøs. Det finnes trosnøytrale pilegrims-vandringer i Norge med stille vandringer, qigong og mindfulness. Mange opplever at disse turene gir mer indre ro, åpner opp for økt intuisjon, kreativitet og dypere kontakt med seg selv og noe større enn seg selv.

Det er en strålende vårdag i mars, og jeg har en behagelig togreise oppover langs Vorma og Mjøsa til Hamar. Anne Winther Tollnes møter meg smilende på stasjonen. Selv om hun når pensjonsalder i år jobber hun både som instruktør i medisinsk qigong, coach, jobbkonsulent, vandringsleder og reiseleder.

Anne er også utdannet astrolog for mange år siden. Hun har reist mye og jobbet med mye forskjellig, så hun har en spennende og mangfoldig bakgrunn. Jeg møter henne blant annet fordi hun til sommeren skal lede flere pilegrimsvandringer med innslag av qigong og mindfulness.

Kjenner på energiene
Vi småprater litt mens vi rusler et lite stykke og setter oss på den koselige Gravdahl bokhandel og café, som er Hamars eldste bokhandel. Etter en slurk kaffe begynner Anne ivrig å fortelle om vandringene og qigong.

‒ Ved å være ute i naturen kjenner vi på energiene fra moder jord. Det er som å massere hele kroppen, slik som i akupunktur, akupressur og fotsoneterapi. Alt dette handler om å jobbe med meridianene, sier hun. Meridianene er kroppens energibaner.
‒ Med medisinsk qigong kommer vi inn på meridianene, akkurat som ved akupunktur. Medisinsk qigong er å gjøre akupunktur eller akupressur på din egen kropp, forklarer Anne, som har trent qigong siden 1993.

Hun er opptatt av å hjelpe mennesker til å søke innover i seg selv for å finne ut av sitt eget indre, i stedet for å søke utover. Anne tenker helhetlig og er opptatt av spirituell utvikling, uten å forbinde det med religion eller mystikk.
‒ Når du går, jorder du deg. Jeg er opptatt av at vi skal holde oss på jorda, samtidig med at vi kan søke universet, sier hun.

Anne arrangerer pilegrimsvandringer både i Norge, Italia og Spania. Men om sommeren liker hun best å lede pilegrimsreiser i Norge, mest på grunn av den vakre naturen.

Pilegrim i Norge

En pilegrim er en person som forbereder eller foretar en reise, ofte av spirituelle grunner, men man kan ha mange andre grunner til å reise. Noen søker spirituell renselse eller å komme nærmere noe større enn seg selv, andre søker fred og ro i sitt indre. Pilegrimsreiser er kjent fra flere religioner, men i dag brukes begrepet bredere. En som reiser til et sted som er svært viktig for ham kan kalles pilegrim uten at det ligger noe religiøst bak.
I Norden har Hellig Olavs skrin i Nidarosdomen vært det viktigste pilegrimsmålet siden 1031. Vikingkongen Olav II Haraldsson den hellige beholdt sin status som en slags nordisk overhelgen gjennom hele middelalderen. I middelalderen vandret mange til Nidaros for å be om helbredelse, trøst eller tilgivelse for sine synder.

I dag har vi har sju godkjente pilegrimsleder til Nidaros. De er et nettverk av autentiske, historiske veier og stier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. De leder også gjennom Sverige og Danmark.

Anne Winther Tollnes er vandrefører og qigong instruktør på alle turene.

Ikke kristen reise
Anne arrangerer pilegrimsvandringer som pakketurer på tre-fire dager i Hedmark og Oppland langs Gudbrandsdalsleden, den lengste pilegrimsleden i Norge. Dette er stille pilegrimsvandringer med qigong trening og mindfulness underveis. Turene er åpne for alle som ønsker seg mer indre ro, kontakt med naturen og kontakt med seg selv.
‒ Dette er ikke en kristen reise. Det er en personlig tur for ditt eget indre og ytre, sier hun.
Alle som er med får med seg en DVD, «Energi følger tanke» med en enkel introduksjon til qigong, hvor Anne instruerer. Det er denne qigongen hun instruerer på turene, som har fokus på konsentrasjon, pust og åpning av kroppens energibaner.

Stillhet og indre ro
Mange spør Anne hva som er forskjellen på vanlige turer i fjellet og pilegrimsvandring.
‒ Du går på en annen måte, mer konsentrert på deg og naturen. Du går ikke i en gruppe og skravler. Vi går i stillhet, og den stillheten gjør noe med deg, sier hun.
Om du er kristen, buddhist, spirituell, ateist eller agnostiker spiller ingen rolle.
‒ Det er hva som kommer opp i deg som er viktig. Jeg er opptatt av at alle skal forstå at dette er en indre og ytre reise, sier Anne.

Reisene er helhetlige pakker som alle kan forholde seg til. Pilegrimsvandringene handler ikke om kristendom, selv om de kan besøke vakre kirker underveis for å meditere. Qigong er en treningsform som bevarer og styrker helsen og har heller ikke noe med religion å gjøre.

‒ Jeg leder dem ikke til å føle eller se noe som helst. Jeg vil at de selv skal gå og føle. Jeg vil at de skal utvikle sin intuisjon. Med vandringer, qigong og mindfulness, så utvikler du intuisjonen. Det skjer noe når vi går, du åpner deg mer og mer når du er ute i naturen i stillhet. Og du er bare i deg, sier Anne.

Pilegrimssenteret på Hamar ligger like ved Domkirkeruinene på Hamar.

Helsebevarende qigong
Hver morgen etter frokost og før vandringen er det trening i qigong. Ved lengre vandringer underviser Anne i medisinsk qigong etter Biyun-metoden, kalt den helsebevarende metoden. De stopper også underveis og gjør kortere økter med qigong, for at det skal bli lettere å gå. I tillegg trener de etter lunsj og om ettermiddagen.

Medisinsk qigong har enkle og behagelige bevegelser som fremmer kroppens balanse og selvregulering både fysisk og psykisk. Treningsformen passer for alle, unge som gamle, friske som syke. Det passer for alle som vil forbedre helsen og styrke sine personlige ressurser, ifølge Biynforeningen i Norge.

‒ Qigong handler om å åpne opp energibaner for egen helse. Det er helsefremmende, forebyggende og bevarende. Med qigong og sunn kost får du god helse, det er jeg overbevist om. Å være ute og få mosjon er også viktig, sier Anne.

Mange av deltakerne på hennes qigong kurs har hatt ME (myalgisk encefalopati).
‒ De blir mye, mye bedre. Jeg har hatt folk som nesten ikke klarer å gå inn på kurs. ME og qigong er forsket på og viser til positive resultater. Tre av dem som har blitt instruktører i qigong gjennom meg har vært veldig, veldig dårlige av ME, sier Anne. To av dem som hadde ME er leger som har forstått at qigong gjorde dem mye friskere.
‒ Det er energibanene som åpnes. Vi jobber fra topp til tå. Uansett hvor dårlig du er, så klarer du å gjøre qigong. Jeg brenner for det, for det er så mange som har blitt friske både psykisk og fysisk, ifølge Anne.

Meditasjon og visdom
Mindfulness med visualisering er et viktig element på Annes pilegrimsreiser. Det skjer på kveldstid ved at Anne leder deltakerne inn i deres indre landskap, etterfulgt av en samtale om hva de opplevde. Hun starter også qigong treningene med visualisering.
Mindfulness er et nytt ord om noe som egentlig er eldgammelt. Før i tiden het alt meditasjon, påpeker Anne. For henne omfatter mindfulness både meditasjon og visualiseringer. Hun holder blant annet kurs i stille qigong, som fantes lenge før mindfulness. Da ledes man gjennom landskapsmeditasjoner og indre visualiseringer. Så skriver alle ned det de opplever og deler det med de andre.

‒ Vi gjør det for å åpne opp, lære å sitte stille, høre etter og gå i sitt indre, sier Anne.
Før hver vandring blir alle spurt om å gå inn i sitt indre for å se om de kan finne på et visdomsord i løpet av dagen. Man skal finne visdommen i seg selv.
‒ Dette gjør jeg slik at du ikke bare går i dine egne tanker mens du går, men frigjør tankene dine slik at du kan ta inn ting og se hva som kommer til deg. Du mediterer mens du går. Hele dagen er en prosess der du jobber med ditt indre, samtidig som du får energi fra naturen rundt deg, forklarer Anne.

Tre-dagers syndromet
Etter tre eller fire dager med stille pilegrimsvandring, kan det komme noen reaksjoner. Anne kaller det tre-dagers eller fire-dagers syndromet.
‒ Da begynner det å skje ting i kroppen til folk. Da kommer reaksjoner, for du kan møte deg selv i døren. Du kan le, gråte, føle at du fryser eller bli veldig varm. Alt er normalt, det er reaksjoner på at du jobber med deg selv. Det skjer ofte etter tre-fire dager. Det er også et bevis på at du tillater deg å bare være i deg selv i de dagene du går. Jo lenger du går, jo mer opplever du. De som går helt fra Oslo til Trondheim har en kjempeprosess gående, ja det er virkelig tøft altså! Når du kommer frem, selv etter tre-fire dager, føler du deg helt frisk og ny, lover hun.

Litt luksuspilegrim
I hver reisegruppe er det minimum fem og maks åtte personer. Det handler både om ansvaret Anne har som reiseleder vandrefører og om at overnattingen skal være komfortabel.
‒ Mine turer skal være behagelige, så vi ligger ikke på saler. Vi har gode overnattingssteder med god mat. Det er litt luksuspilegrim, smiler Anne.

Vandreturene er heller ikke for lange eller krevende, men lagt opp slik at alle som er i normal fysisk form skal klare det. Hver dag går man fra 17 til 25 kilometer. Turene begynner klokken 9 og de er som regel fremme i 17-tiden. Da har de god tid til lunsj, flere pauser for å drikke vann og qigong trening innimellom.

To av vandringene foregår i krevende terreng. Dette gjelder turene fra Ringebu til Otta og fra Øyer til Ringebu. Alle må kunne følge med i gruppen, så man være i ganske god form til å gå. Det å gå i nye sko er veldig dumt, for hvis du får gnagsår er løpet kjørt. Anne har sendt hjem folk som ikke klarte å gå mer fordi de fikk åpne gnagsår.

Pilegrimsvandringer med qigong og mindfulness

14. – 16. juni: Lysjøen – Tangenodden – Stange – Hamar
Tre dagers stille vandring på totalt 59 kilometer med to overnattinger: I fire-manns hytter på Tangenodden camping og Fokhol gård på Stange.
Pris: kr 3 800 per person. Inkluderer 2 overnattinger, qigong, mindfulness, transport, bagasjetransport, frokost, matpakker til lunsj, 3 middager og DVD.

1. – 4. august: Hamar – Brumunddal – Moelv – Brøttum – Lillehammer
Fire dagers stille vandring på totalt 69 kilometer med tre overnattinger: Kvarstad gård i Brumunddal, Vea planteskole i Moelv og Johannesgården på Brøttum.
Pris: kr 4 700 per person. Inkluderer 3 overnattinger, qigong, mindfulness, bagasjetransport, frokost, matpakker til lunsj, 3 middager og DVD.

15. – 18. august: Ringebu – Otta
Fire dagers stille vandring på totalt 70 kilometer i krevende terreng med mange stigninger. Tre overnattinger på herberger og vertshus i naturskjønne omgivelser.
Pris: kr 4900 per person. Inkluderer tre overnattinger, qigong, mindfulness, bagasjetransport, frokost, matpakker til lunsj, 3 middager og DVD.

30. august – 1. september: Øyer – Tretten – Ringebu
Tre dagers stille vandring på totalt 50 kilometer i krevende terreng med to overnattinger: Glomstad Gjestehus i Tretten og Nordrum gård i Fåvang.
Pris: kr 4 200 per person. Inkluderer to overnattinger, qigong, mindfulness, transport fra Lillehammer til Øyer og bagasjetransport, frokost, matpakker til lunsj, 3 middager og DVD.

Anne Winther Tollnes er vandrefører og qigong instruktør på alle turene. For mer informasjon, se Lev Nå eller pilegrimsleden.no.

    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode