Opplever du konflikt i parforholdet?
Bilder: Privat
Ifølge Heen er det mange som tenker at man i parforhold automatisk skal ha det bra sammen, uten å gjøre en innsats for det.
– Det skaper store problemer. Det er med parforhold som med alt annet, man må jobbe kontinuerlig for det, sier hun.
Siden 2006 har Heen holdt kurs for par, og i 2015 startet hun Samlivsskolen, som mottar støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
– Jeg ønsker å lære par å bli et godt team. Slik kan de være «på lag» mot problemene de møter, heller enn å gi hverandre skylda, sier hun.
Kilder til konflikt
Vanlige kilder til konflikt i parforholdet er en av tingene som bevisstgjøres på kursene. Heen presenterer her en del av de viktigste punktene:
• Arbeidsdeling i hjemmet
- Uenigheter om barneoppdragelse:
– Dette oppstår eksempelvis når de to foreldrene gir forskjellige signaler om hva barna får lov til. Da kan barn for eksempel tenke: «mor er streng og far snill.» Det kan føre til at den ene forelderen fratar den andre autoritet og at det blir en allianse mellom barnet og den ene forelderen. Det kan også være at partene ikke holder hverandre orientert om hvilke beskjeder de har gitt barna.
– Det er mange konflikter rundt bruken av sosiale medier, knyttet til sjalusi og usikkerhet på om partneren er utro. Flørter partneren med andre via sosiale medier og chat-tjenester? Stort sett har ikke par definert hva utroskap er for dem. Hva betyr det eksempelvis hvis mannen kommuniserer med andre damer, sender hjerter og likes på Facebook?
– En del kvinner ønsker å ha et overskudd og å ha det godt før de er klare for sex. Mannen får ofte et overskudd av å ha sex og kan bli veldig lei seg hvis kvinnen ikke er tilgjengelig. Kanskje kvinnen har mye fokus på barna og han har mye lyst han ikke får tatt ut noe sted.
Et annet scenario er hvis mannen er redd for å bli avvist seksuelt og er usikker på sin prestasjon. Da kan han trekke seg unna og kvinnen kan tro at han ikke synes hun er attraktiv.
– Tør man å gå inn i konflikter og håndtere dem, eller vil man helst unngå dem og feie dem under teppet? Ofte er en av partene mye mer konfliktsky enn den andre. Det ideelle er å se seg selv og partneren som et team som sammen skal finne ut av problemene. Skal man klare det, må man gjøre noe som nesten ingen par klarer: slutte å gi den andre skylda. Begge må ta ansvar for sitt bidrag til problemet.
– Eksempelvis «du bruker bare penger på deg selv, mens jeg bruker mye penger til å dekke felles utgifter». Det kan også være store forskjeller på hvor mye hver part har med seg av penger og eiendom inn i fellesskapet, slik at den ene føler seg ufri eller underlegen rundt temaet penger, sier Heen.
Les mer:
samlivsskolen.no
annasigridsdatterheen.no
Om artikkelforfatteren:
Andreas Aubert tilbyr livsveiledning i Oslo og via Skype eller telefon, selvutviklingsgrupper for menn i Oslo og et bredt utvalg skrivehjelpstjenester.
Livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon: autentisitet.no
Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no
Artikkelarkiv og skrivehjelp: andreasaubert.no
Mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: facebook.com/autentisitet.no