Mindful yoga-retreat på Finnskogtoppen
Velvære, aktivitet og hvile gir balanse
Bilturen fra Oslo tar i underkant av to timer, men er verdt hvert eneste minutt. Når man tror man har kjørt for langt, er man nemlig nesten fremme ved Finnskogtoppen SPA & Velværehotell. Det slår imot oss da vi kommer inn dørene. Roen. Stillheten. Lukten av spa. Varmen. Vennligheten. Og smilene fra daglig leder Therese Appel i resepsjonen som ønsker oss velkommen. Finnskogtoppen ligger midt i Finnskogens dypeste skoger og er kjent for sitt fokus på velvære og balanse mellom stillhet og aktivitet. Et nydelig utgangspunkt for mindful yoga retreat.
Velværehotell midt i tykkeste Finnskogen
Filosofien til Finnskogtoppen har alltid vært velvære, stillhet og egenomsorg. Finnskogtoppen er omringet av vakker natur og oser av harmoni, varme og vennlighet. Det er godt å komme hit, og det lengtes tilbake når man har reist.
– Hver dag har vi et innholdsrikt aktivitetsprogram med yoga, avspenning, styrketrening, guidede turmuligheter, og flere ganger i uken har vi foredrag og konserter. I tillegg tilbys det spabehandlinger fra terapeuter som har jobbet her i mange år. Jeg tror at koronapandemien har gjort oss mer bevisst enn noen gang på at vi ikke skal ta ting for gitt. I tillegg har vi kanskje både lengtet etter og kjent behovet for velvære gjennom god og sunn mat, trening og stillhet. Kroppen trenger det, forteller Therese Appel engasjert.
Mindful yoga retreat
Finnskogtoppen arrangerer ofte retreats som stadig blir mer og mer populære. Retreatene er ulike, men fellesnevneren er stillhet. Stillheten er retreatens tydeligste kjennetegn og viktigste virkemiddel. På en retreat er man tause sammen – hele eller deler av tiden.
Stillheten og naturen som er typisk for Finnskogen gir et godt utgangspunkt for å finne roen – spesielt den indre roen som trengs for å jobbe med egen mental og fysisk helse. For det er nettopp det mange av deltagerne ønsker – å finne ro og balanse i seg selv. Få ned skuldrene og kvitte seg med hverdagens stress og jag står for mange høyt på ønskelisten. Kan du kjenne deg igjen?
Mindful yoga er relativt nytt i Norge, og mindful yogaretreaten rommer deltagere fra hele Norge. Instruktøren, Elise Jansen (50) kommer fra Stavanger, og har over 30 års erfaring med yoga.
Jansen er instruktør i MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) eller som det heter på norsk: mindfulnessbasert stressreduksjon. Hun utdanner yogalærere i mindful yoga både i Norge og utlandet, og er en av hovedlærerne i MBSR utdanningen i Europa, som arrangeres av Institute for Mindfulness Based Approaches. Jansen driver i tillegg nettsamfunnet «Balansert hverdag» som har onlinekurs for alle som har lyst til å drive med mindfulnessbasert yoga og meditasjon. Hun sprudler over av engasjement når hun snakker om det hun liker mest av alt, mindful yoga.
– Vi har et stort behov for å lære å være mer til stede i hverdagen. Dette er noe som stadig må øves på. Gjennom mindful yoga kan vi trene vår evne til å kunne kjenne når ting er i ferd med å gå for langt, samtidig som kroppen er i bevegelse. Jeg tror det er mange som ikke klarer å kjenne etter når de er i ferd med å møte veggen, og dette er nok noe mange strever med i dag. Vi lever i en hektisk hverdag, og mange sliter seg helt ut.
Nettopp fordi vi lever så hektiske liv kan det være vanskelig å kjenne igjen når veggen nærmer seg faretruende raskt før det er for sent. Gjennom å lære et verktøy som mindful yoga, kan vi bedre lære å kjenne oss selv og når det er på tide å stoppe – før det har gått for langt, forteller Elise Jansen ivrig.
Sette grenser
Hun mener det er utrolig viktig å bli flinkere til å sette grenser, og kanskje spesielt bør kvinner jobbe mer med dette.
– Vi ønsker gjerne å strekke oss så langt som mulig for alle andre og setter andre først. I tillegg er det helt vesentlig for oss kvinner å kunne ta bedre valg for oss selv og kjenne etter hva det er jeg trenger her og nå. Dette er det nok mange som synes er vanskelig, sier hun.
Grunnleggende sittestilling er viktig i mindful yoga, som sammen med riktig utstyr er vesentlig for å hindre belastninger. Det viktigste er at knærne hviler i underlaget og at ryggen er rett. For å gjøre det mulig, er det gunstig å sitte på noe. En brettet yogamatte, en meditasjonspute eller en meditasjonskrakk. Sitter man høyt nok og kanskje med samlede knær er det mulig å få til en god stilling. Det viktigste er at kroppen er balansert slik at ryggen er rett og man kan sitte avspent. Jansen forklarer både hvordan utstyr som klosser, bolster (tykk pølse/avlang pute), puter og tepper kan være med på å etablere en god sittestilling slik at kroppen kan hvile samtidig som den får god støtte.
Mindful yoga
Mindful yoga innebærer å kombinere mindfulness og yoga, og handler først og fremst om hvor og hvordan man styrer oppmerksomhet. Selve ordet «mindfulness» har sin opprinnelse i ordet «sati», et ord fra Pali som betyr å være til stede med alle sansene og kroppen, og være våken og bevisst på sine følelser og intuisjon. Mindfulness handler derfor om tilstedeværelse eller et nærvær man er oppmerksom på her og nå, i tillegg til å anerkjenne det som skjer med tanker eller følelser som oppstår. Gjennom å akseptere tanker og følelser, vil måten vi tenker om dem kunne endres – både spontant og med en målrettet innsats.
I hinduismen er ofte praksisen ment som en renselses- og endringsprosess for å kunne realisere sin sanne eksistens. Dersom vi klarer å møte ulike situasjoner i livet på denne måten, kan vi finne nye måter å håndtere dem på i stedet for å reagere automatisk på det som skjer.
Yoga beskrives ofte som en livsfilosofi og åndelig disiplin. Ordet «yoga» stammer fra sanskrit-ordet «yuj», som betyr å forene eller å binde sammen. Yoga har til hensikt å etablere en balanse mellom kropp og sinn.
Mens yoga ofte kan oppleves mer mestringsorientert ved at man skal mestre øvelsene og bli fysisk sterk, bruker man i mindful yoga kroppen og bevegelsen som et rom for å utforske hva som skjer inni oss. Bevegelsen er et rom for nærvær i øyeblikket fremfor prestasjon. Pusten og tyngdekraften utfordres gjennom å leke med ytterpunktene. Man trener også på strekking, styrke, smidighet og balanse gjennom egenomsorg.
Vi må tørre å være vågale
Å jobbe aktivt med mindful yoga krever at man må tørre å være til stede og romme det man kanskje ellers ville unngått. Det krever at vi må tørre å være vågale.
– Vi mennesker er gode på å prøve å unngå ubehageligheter vi møter i livet, gjerne gjennom å flykte eller søke nytelse andre steder. Dette gjør vi ofte med ting som mat, shopping, Netflix-serier, vin, trening eller ting som vi lett kan bli hektet på. Gjennom mindful yoga kan vi bli klar over hva som skjer inni oss selv og bli bevisst hva kroppen forteller oss. Å lære mennesker til å finne disse ressursene i seg selv, er utrolig meningsfullt. Jeg liker å se på meg selv som en guide, så er det opp til den enkelte å begi seg ut på reisen. Vi har alle svarene inne i oss selv. Jeg ønsker å formidle trygghet – da kommer nemlig ro, bedre søvn og bedre indre kommunikasjon av seg selv, stråler Jansen.
Og formidle trygghet, det gjør hun. Elise møter oss med både nærvær og omsorg gjennom et våkent blikk og trygghet som hun forklarer at mindful yoga har vært med på å gi henne.
– For meg personlig har mindul yoga vært livsviktig. Det har lært meg til å bli bedre kjent med meg selv og til å bli bevisst på hva som påvirker meg både av ytre og indre stimuli. Jeg har valgt å være til stede i livet mitt og bli kjent med sider av meg selv slik at jeg kan ta bedre valg for meg selv. Jeg kan derfor bedre kjenne etter hva jeg trenger her og nå og sette de viktige grensene. Det skjer selvsagt vanskelige hendelser i livet mitt også, det gjør det jo i alles liv, men jeg blir ikke alltid like påvirket av det. Jeg har mer ro til å møte disse vanskelige tingene på en bedre måte, smiler hun.
Pust som barometer
Etter koronapandemien mener Jansen at mennesker er satt i en form for alarmberedskap. Det å kunne ha kontakt med den fysiske kroppen er viktigere enn noensinne.
– Tiden vi lever i suger oss ut av kroppene våre, og stress og kaos har fått fotfeste. Ved å stoppe opp av og til, kjenne på pusten i kroppen og jorden under føttene, kan vi endre tankegangen til å bli mer bevisste på her og nå. Pusten er selve ankeret til det som skjer i kroppen. Pusten er derfor et godt barometer på hva som skjer inni oss, men også på utsiden og rundt oss. Dette krever oppmerksomhet på selve pusten og hva kroppen trenger. En ting er å kjenne etter dette når vi er i ro, når vi ligger og hviler for eksempel, men det blir enda mer utfordrende når vi skal kjenne etter samtidig som vi driver med yoga. Dette lærer deltagerne gjennom mindful yoga, og det har derfor en stor grad av egenomsorg i seg, forklarer Jansen, og legger til;
– Misforstå meg rett, jeg er tilhenger av avbrekk og pauser, ler hun. – Vi klarer ikke å være tilstede hele tiden, men bevisstheten på hvor vi har fokuset vårt er viktig. Det er en øvelsessak. Mindful yoga er tilgjengelig for alle, det kan brukes overalt, det passer for alle og har tung forankring i forskning, samtidig som det kan være dypt spirituelt. Det er du som bestemmer ut fra ditt behov. I andre enden kan du «risikere» å sitte igjen med en forsterket relasjon til livet, større tilfredshet, økt mestring og bedre egenomsorg til deg selv, forteller hun.
Slik kan du gjøre mindful yoga
Elise Jansen har følgende tips til hva som er viktige å huske på når du skal gjøre mindful yoga:
- Husk å gjøre rolige bevegelser
- Ta pauser mellom øvelsene og pauser når du beveger deg fra venstre til høyre side av kroppen. Gjør deg ferdig på en side før du går over på den andre siden.
- Fornem hva som skjer i kroppen – både fysiske fornemmelser, følelser og tanker
- Bruk yogaøvelsene som et rom for utforsking
- Beveg deg mot ytterpunktene – mellom utfordring og tilbakeholdenhet
- Ta vare på deg selv – kjenn hva du trenger i øyeblikket
- Observer hva du har til vane å gjøre – overkjører du eller holder du tilbake?
- Gi deg selv tid til å bare være
- Aksepter det som finnes – ikke gi opp, men prøv å være nysgjerrig
- Visualiser øvelsene som du ikke riktig får til og tilpass dem etter eget behov – en millimeter kan være nok for å justere deg litt lenger
- Gi slipp på mestring – vær i det du gjør i øyeblikket – her og nå
Finnskogtoppen SPA & Velværehotell
En time fra Kongsvinger, i dypeste Finnskogen nært inntil svenskegrensen, ligger Finnskogtoppen SPA & Velværehotell. Hotellet, som med sin varme og koselige preg har lagt til rette for velvære og ønsker å inspirere til et sunt og godt liv. Finnskogtoppens filosofi er en kombinasjon av trening, mental ro, nærvær til naturen og sunn, ren mat som gir mer energi til hverdagen og livet. Finnskogtoppen åpnet dørene for første gang i 1991 med navnet «Helsetun». Gjennom årene har Finnskogtoppen utviklet seg til dagens Velværehotell.
Kilde: Finnskogtoppen.no
Referanser:
Relaterte saker:
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året