Skip to main content

Magnetisk forelskelse

Hvordan blir man egentlig forelsket? Kan man skape disse følelsene og dra nytte av dem uansett hvilken livssituasjon man er i – samme om man er på søken etter den rette, fornøyd som singel eller i et etablert forhold?

Lykkebrus. Skjønnhetsløft. Fornyngelseskur. Energiforsterker. Herfra til evigheten. Vi kjenner følelsen. Å flyte bortover mens sjampisbobler bruser innvendig og kiler så sterkt at du bare må nynne, smile, gløde og lyse opp. Du er som en magnet omgivelsene verken kan overse eller unngå å bli oppmerksom på.
Forelsket. En tilstand som river beina under oss første gang vi opplever den, og som vi blir blanke i øynene av å tenke på når som helst ellers. Noe vi også lengter etter hver dag vi ikke har det.

Sterke saker
Hva er det med forelskelse egentlig? Hva er det som fyrer av så sterkt at vi blir vidunderversjoner av oss selv som dette? Om vi googler temaet, finner vi forklaringer som at «forelskelse er en følelse av stor beundring for, tiltrekning mot eller begjær etter en annen person».
En annen person. Blir vi ikke litt forelsket i oss selv også? Gjennom gjenskinnet fra den utvalgtes øyne ser vi oss selv i et så flatterende lys at vi blendes. Vi føler oss begjært, attraktive, smarte, ønsket og vakre. Så klart vi blir litt forelsket i en så bra skapning. Og det er ikke noe galt i det.
For videre leser vi at «forelskelse kan gi en opplevelse av intens lykke og velvære, og skyldes hormoner som utløser en naturlig rus i kroppen». En naturlig rus. Bivirkningsfri, kroppens egenproduserte godsaker som gjør oss vakre, sterke, friske og sunne, og som gir oss overskudd og glød.
Her er det bare å hive seg på og åpne hjertedøra. Ikke noe å lure på, det. Fantastisk fra innerst til ytterst er deilig og bra! Og de fleste av oss kan godt se seg selv i et bedre lys.

Men hvordan få det?
Kan vi velge å bli forelsket? Skape det selv? Ja, det kan vi et godt stykke på vei. Men før vi går inn på det, er det et viktig spørsmål å stille:
Vil du ha det? Har du lyst på kjæreste? Savner du en bedre halvdel? Vil du være to?
Noen ganger er det selve ideen om forelskelse og tosomhet som lokker oss. Vi lengter etter og drømmer om et altoppslukende og helt forhold med Den Rette, men opplever i virkeligheten å kysse den ene frosken etter den andre. Med lys i blikket og håp i hjertet innleder vi forhold med den potensielle og opplever å bli skuffet.
Noen ganger er det fordi det er frosker der ute. Andre ganger er det fordi vi selv er frosken. Det er «oss selv» vi er ute etter å finne egentlig. Følelsen av å bli elsket, passet på, beundret og begjært selv. Og dét er verken kjærlighet eller forelskelse. Om det var det, hadde du vært forelsket allerede. Og om det var meningen, så hadde du hatt det allerede. For hvem kan passe på deg selv bedre enn du kan?
Et forhold med en kjæreste er noe annet. Det er et møte mellom to. Åpenhet og interesse for den andre er en forutsetning for at vi skal å få et forhold. Drømmeforholdet forplikter, det koster og det må gjøres. Av deg overfor den andre og den andre overfor deg, igjen og igjen.
Et ekte kjærlighetsforhold jobbes fram rett og slett. Vi starter med et råmateriale og potensial, og så skaper vi noe derfra. Selv om vi den første tiden flyter uanstrengt av gårde på en bølge av roser og kroppslig sitring, er relasjoner noe vi skaper gjennom å dedikere og investere. Relasjoner krever prioritering og daglige valg. Valg av den andre, og derigjennom deg selv.

Hva er et godt forhold for deg?
Det blir fort mange spørsmål når vi står overfor noe så viktig som en livspartner eller kjæreste. For er det ikke akkurat dét som er det optimale utfallet av en forelskelse? Vi dobler oss. Binder oss, gjerne for livet. Og da er det ikke bare lurt, men bent fram avgjørende først å ha tenkt over hvem vi selv er, og hva vi ønsker oss.
Vet du forresten at hjernen er en svaremaskin? Hjernen har ikke noe annet valg enn å finne svar på det vi spør om når vi stiller spørsmål. Det er en flott og avgjørende side av mennesket. Som spørrer har du styrespakene, så når du går i gang med å spørre deg selv hva som er viktig for deg, er det du som leder prosessen fram til svarene.

Vi går i gang
Tenk på livsområder som helse, familie, økonomi, karriere, venner, fritid, bolig, interesser og personlige egenskaper.

1. Hva er viktig for deg i et forhold?
2. Hva er ikke viktig for deg i et forhold?
3. Hva er viktig for deg å ha i livet, som du ikke har nå?
4. Hva har du nå som du ikke ønsker å ha?
5. Hva er det du ikke har, og som du ikke har tenkt på?
6. Hvem er du og din utvalgte sammen? Hvordan har dere det?
7. Tenk deg 10 år fram i tid, hvordan er det da?
8. Tenk deg 30 år fram i tid, hvordan er det da?

Noter deg gjerne svarene. Men merk deg hva du setter ord på her. «Jeg vil ikke kjede meg» er noe annet enn «jeg vil ha det gøy». «Jeg vil ikke ha en lat sofagris» er noe annet enn «jeg vil ha en aktiv, sprek kjæreste». Øv deg på å føle deg sterk, glad og vel, og la språket ditt bistå deg.
Se over notatene dine, oppsummer og få klarhet i hva som er viktig for deg og ikke. Det er en rettesnor på hvem du vil passe med.

Er du fremdeles fast bestemt på at forelskelse og kjæreste er veien for deg?

Den utvalgte
Da kan vi gå inn på den utvalgte. Når du skal gå inn i et forhold – velg fra øverste hylle. Og med det mener jeg mye mer enn at du skal like personens utseende. Hva skal du med en Ferrari om du ferdes på skogsveier? Eller med en utstillingsdokke når du trigges av fysisk lek og aktivitet?
Jeg mener også at om du tar til takke med «greit nok», vil det alltid slå tilbake og bite deg i halen. Det finnes millioner av spennende, kloke, morsomme, ærlige, arbeidsomme, hyggelige og gode mennesker der ute. Det er klart det er noen blant dem som får hele deg til å fyre.
Når du har truffet blink og er i gang, starter virkelig moroa. Det er da du og den andre skal skape lykken og det varige forholdet.
Kjenn etter og spør deg selv: Er du naturlig nysgjerrig på den andre? Er du åpen for å lære den andre å kjenne, og å gå inn i hans eller hennes modell av verden?
Når vi går inn i et forhold, må vi miste oss selv litt. Vi må tørre å være sårbare, vise feil og svakheter, tørre å trenge. Vi er alle uperfekte. Du og også din utkårede.

Klar for forelskelsen
Nå skal vi i gang med å gjøre deg uimotståelig. Magnetisk tiltrekkende. Ja, forelsket – uten at du enda er det i tradisjonell forstand. Om dette er nytt og annerledes for deg, er det i orden. Vi gjør et eksperiment. Jo mer lekende vi tilnærmer oss, jo bedre er det. Er du med?
Vi skal gå grundig til verks, steg for steg. Bare følg med og gjør det som står her.

Hva er det vi konkret ser i en som er forelsket?
• Kroppen er rak, energisk, fri, glad og åpen.
• Armene svinger, gestikulerer, er åpne, beveger seg og er varme.
• Beina er sterke, energiske og beveger seg med lette trinn.
• Huden gløder, har farge og lever.
• Øynene stråler, lever, ser, er trygge, beveger seg og smiler.
• Pusten er levende, dyp, stor, smittende og har liv.

«Du kan late som du er hva som helst og mestre det», sa den amerikanske psykiateren Milton Erickson. Det finnes hyllemeter på hyllemeter av litteratur av og om han. En kar som endret så mange menneskers liv at 30 år etter hans død lever hans lære like sterkt som under hans mangeårige virke.
Så se på listen ovenfor. Kan du bevege kroppen din rakt og energisk, på en fri, glad og åpen måte? Ja, det kan du. Kanskje vil det kreve justering og at du gjør det igjen og igjen, men du kan klare det. Alt det som står beskrevet, er naturlig for oss mennesker, deg som meg.
Bruk gjerne et speil om du trenger det, men kanskje er det like greit å starte med bare å være uforstyrret i følelsen i kroppen mens du gjør det. Så tar du for deg listen med kroppen, armene, beina. Huden vil følge av seg selv, pusten også. Bare test det ut. Men først skal vi gjøre noe for øynene.
Vi skal rette fokus inn på innsiden i deg, de indre bildene dine. Tenk tilbake på en gang du var forelsket. Se det du så, hør det du hørte, føl det du følte. Antakeligvis kommer det samtidig med dette bilder av en gammel flamme, og det er helt i orden. Men samtidig litt uviktig. Rett i stedet fokus på følelsene.

• Hvordan var det den gangen, når du tenker på det nå?
• Hva tenkte du om deg selv da?
• Hva sa du til deg selv?

Gjenskap det nå, så levende som du kan. Om du har tilgang til et speil, gå dit nå og se på deg selv. Med kroppen, armene, beina, pusten som vi har gått gjennom her. Hva ser du? Begynner det å ligne en enda mer strålende utgave av deg?

«You can pretend anything and master it.»
– Dr. Milton Erickson

Skap det nå
Neste steg er å tilføre nåtid. Hva ønsker du deg? Har du noen spesielle i kikkerten? Eller ønsker du generelt bare å stråle og leke og være i møte med dem som kommer din vei? Følg med nå, vi skal løfte dette ytterligere.
Mennesker har sine likheter og særegenheter. En av dem er at den vi liker, ligner vi på. Det skjer en ubevisst kommunikasjonsutveksling når vi står overfor noen som ligner på oss. Den sier ubevisst noe sånn som: «Jeg liker deg. Du og jeg er like. Du kan stole på meg. Vi tror på det samme, vi to. Du kan være trygg på meg.»
Og det er dette vi skal skape nå. Se for deg den rette, eller til og med bare den du har foran deg. Legg merke til hva den rette gjør, og hvordan han eller hun gjør det. For å lykkes med dette må du være villig til å åpne deg. Se den andre og glemme deg selv litt.
Vi skal stoppe opp bitte litt her, ta et steg til siden og se det hele fra utsiden. Dette er nettopp en av nøklene for å kunne forelske seg. Å sette seg selv til side og fortape seg i den andre, og se den andres fortreffelighet, geni, skjønnhet, unikhet og styrke.

Gi deg hen
Så med all energien og kroppsspråket du allerede har, gløden og godfølelsen, gi deg den andre hen. Se ham eller henne – hør, føl. Gå i symbiose med personen. Se på kroppsspråk, gestikulering og hvordan han eller hun fører seg, snakker og puster. La deg lede med, inn i hans eller hennes verden.
Legg merke til hva som skjer. Du får kontakt. Nå kan du stoppe opp et øyeblikk og kjenne etter hvordan det oppleves. Om du misliker kontakten eller personen, er dette et godt tidspunkt å avbryte og gå videre på. Finn noen du liker.
Liker du derimot personen og det som skapes mellom dere, fortsett å utforske møtet. Om det er et speil på stedet du er, se på deg selv. Legg merke til øynene – hvordan de lever, ser, stråler, er trygge, beveger seg og smiler.
Synes du dette høres skummelt ut? Å gå så aktivt inn i møte med en annen, kanskje fordi du er redd for avvisning? Tenk da over følgende: Du gjør som beskrevet her, tar kontakt og utveksler kontakt med den utkårede. Og så blir du avvist. Da skal du snu deg og vandre smilende vekk. Tenk deg, du kunne blitt hengende med denne drittsekken. Du kunne innledet et forhold uten å oppdage på en stund hvordan personen egentlig er.
Størst av alt er kjærligheten. Det verste som kan skje, er at du beveger deg sterkere, framstår mer levende, produserer mer godsaker i egen kropp, føler deg vel uten grunn og møter flere mennesker som er åpne for glade, sterke, trygge og frie mennesker. Så kan du takke ja eller nei så mye du ønsker.

Ord som gjør en forskjell
En annen metode for å skape de beste følelser du ønsker, er med ord. Godord. De er spesielle å gi og deilige å få. Å se, høre og føle kjærlighet, føle at noen bryr seg. Få høre at vi er viktige og utgjør en forskjell. Hva er det som skjer da?
Noe inni oss blir dypt trygt og varmt. Samtidig blir noe annet lyst, lett og stort. Pusten endrer seg, helsen vår styrkes og immunforsvaret forsterkes. Vi føler vi har verdi, vi får mot, og umuligheter endrer seg til løsbare utfordringer. Røtter gror, lyset i oss gløder, og vi knytter bånd til den som sier det, ikke sant? Hva ville du si om du skulle gi denne godfølelsen til en kjæreste? Ville du sagt noe som dette?

Kjære ….
Du kom inn i livet mitt med brask og bram. Og før det var du der lenge.
Du tror jeg har sagt jeg ikke vil ha gaver. Det jeg forsøkte å si, er at jeg vil ha mye mer. Jeg vil ha deg og vil gi deg meg. Jeg ønsker meg å leve hel, tro og ekte, og å velge deg hver dag etter det.
Jeg ønsker meg at du er halv uten meg, og jeg deg. Jeg ønsker meg at hjertet, sjelen og kroppen vår helt klart overlever når vi er ute på egen hånd, men at vi lever først når vi er sammen. Jeg ønsker meg at hendene mine er tomme uten deg i dem. Jeg ønsker meg at ørene dine justerer seg og leter etter lyden av min stemme når jeg er utenfor høreradius. Jeg ønsker meg at øynene mine søker håpefullt og hvileløst etter glimt av lyset rundt deg når du er ute av synsfeltet mitt.
Jeg ønsker meg at tankene våre duver med bilder av oss to, av livet sammen, av ting vi delte, ting vi vil gjøre, nuet og det vi er, i sansesterk full 3D. Jeg vil at kroppen min skal bære et ekko av latter, samtaler, nære lyder, berøring, elskov og sammensmelting, og slå inn på tomgang når du er utenfor rekkevidde. Jeg ønsker meg at hjertet vårt er fylt til randen. Varmt, trygt, helt, sterkt, friskt og takknemlig, og vil leve evig fordi vi er.
Jeg elsker deg.

Er det for mye? Ville du gjort det enklere? En kollega av meg sa en gang at suksessen bak 30 års lykkelig ekteskap ligger i at han alltid får det siste ordet. «Ja, kjære.» Det er noe i det.
Så hva vil du si? Tenk på personen du vil snakke til. Kjenn på hva vedkommende betyr for deg, hva du sanser. Fokus på det er det eneste du trenger. Hold ordene så enkle som du ønsker – bare ikke enklere.
Kjenn også at du er av betydning når du formulerer ordene dine. Det er av betydning. Og vil være det for den som mottar ordene dine.

Har du brent deg tidligere?
Vil du så gjerne, men kjenner motstand og frykter i deg selv basert på negative erfaringer i tidligere forhold? Og nå sitter du der redd bak et gitter vevd av minnebanken og tenker mer på alt det du ikke vil ha og all smerten du har lidd?
Glem det! Det viktigste med fortiden er at den er over. Det eneste vi rår over, er nuet, og gjennom valgene vi gjør i nuet, skaper vi framtiden.
Det gjelder å huske de gode tingene i livet. Se tilbake på alt godt du har hatt. Skriv dem ned om du trenger. Tre dem inn som perler på en snor, som markjordbær på et strå. Vær stolt av livet ditt. Lær av dine feil, men ta med deg det du har bruk for og la resten være.

«Det viktigste med fortiden er at den er over. Det eneste vi rår over, er nuet, og gjennom valgene vi gjør i nuet, skaper vi framtiden.»
− Trine Åldstedt

Også for par og single
Nå har vi snakket mye om forelskelse og om å finne seg en kjæreste. Men kan du bruke tipsene her på deg selv uten kjæreste? Og hvordan kan du bruke dem i et forhold som allerede eksisterer?
La oss si du tar for deg spørsmålene om hvordan du ønsker et forhold. Kan du komme til klarhet om endringer og tilpasninger du ønsker deg? Kan du bringe det på endret kurs og gjøre noe for å forbedre ting?
Ja, ved å jobbe med forholdet kontinuerlig på denne måten styrer vi unna skilsmissestatistikken.
Dersom du er singel og fornøyd med det, kan du da bruke noen av tipsene om magnetisk tiltrekning og øke både utstråling, energi og evnen til å føle deg vel uten grunn? Helt klart!

Å forelske
Forelskelse er et substantiv av slaget vi ikke kan trille i trillebår. En saks, en sokk og ei jente kan vi trille i trillebår. Men prøv å fylle et lass med forelskelse. Eller kommunikasjon. Eller kjærlighet. Tillit. Forståelse. Framtid. Livet.
Det går ikke. De tingene er aktive valg. Vi må handle på det for å få noe ut av det. Vi gjør dem om til aktive verb, som «å forelske». Vi gjør forelskelse, vi gjør forståelse. Gjør tillit.
Og gjør livet. Men start med ditt eget.

Artikkelen ble publisert i Medium nr. 4-2015.

Her er flere artikler av Trine Åldstedt.


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode