Skip to main content

Sjelen er din indre veiviser

Har vi i Vesten blitt lurt til å glemme vår sjel, den klare bevisstheten i oss? spør lege, akupunktør og psykiater Jan Christopher Karlseng. Etter over 30 års undring og utforsking over hva sjelen er, har han skrevet en bok om sin søken etter vår innerste natur.

Lege skrev bok om sin søken etter vår innerste natur:

Karlseng ble en god venn av helbrederen Joralf Gjerstad, «Snåsamannnen», og har tilbrakt en del tid hos ham for å observere behandlingene og forstå hva som egentlig skjer under disse.

Det var under et besøk hos helbrederen Joralf Gjerstad, «Snåsamannen», at Jan Karlseng først fikk ideen om å skrive en bok om sjelen. Hans første besøk dit i 1989 ble et vendepunkt i hans liv. «Veggene kollapset, logikken datt ned fra vagla. Det var som en undrende virkelighet slo ut sine veldige vinger», beskriver han i boken.

Det han observerte og alt Joralf kunne «se» og fortelle om helsetilstanden til personer uten å vite noe på forhånd, virket både for mirakuløst og for godt til å være sant. Men noe i han begynte å våkne, for innerst inne skjønte han at dette var ekte saker.

− Jeg syntes det var utrolig fascinerende og spennende å observere, men intellektet mitt og logikken min forstod ingenting. Men jeg ble forunderlig glad og fornøyd oppi det hele, det husker jeg veldig godt. Jeg ble veldig nysgjerrig på denne virkelighetsoppfatningen, for jeg så alle disse grenseoverskridende forandringene på folk på kort tid. Men jeg hadde ingen svar, jeg forstod ikke ordentlig hva det var, sier han i et intervju med Medium.

Karlseng reiste til Snåsa minst 15 ganger og ble en god venn av Joralf. Han var i rommet hvor møtene foregikk, studerte hva som skjedde og Joralfs måte å behandle på. Flere busslass med hundrevis av mennesker fra hele Norge kom i løpet av få dager. De satt ute i hagen og ventet på å få hjelp for alle tenkelige plager. Mange av dem, men ikke alle, ble veldig mye bedre og noen ble helbredet for forskjellige alvorlige lidelser.

På den tiden jobbet Karlseng som lege, og ved siden av arbeidet studerte han akupunktur i en spansk legegruppe. Karlseng reiste også til Joralf med andre venner og legekollegaer for å studere fenomenet. Og sammen med sin gode venn Lars E. Rasmussen var han med på å lage dokumentarfilmen Møtet med Snåsamannen, hvor han fører samtalene med Joralf. Filmen gikk på NRK og TV2 i 2009.

Overgrep mot vår indre natur

«Sjelen: Å forstå det viktigste ved et menneske» (2020) av Jan Christopher Karlseng kan bestilles i bokhandlere, og på de fleste nettbokhandlere.

Senere utdannet Karlseng seg til psykiater, og helt siden han møtte Joralf har han vært interessert i å utforske hva sjelen er og hvordan man får kontakt med den. Han har innsett at her i Vesten er nettopp det et stort hull i forståelsen av mennesket. Boken han har skrevet, Sjelen: Å forstå det viktigste ved et menneske (2020), er et resultat av flere års selvstudier av temaet, reiser, møter med opplyste personer og ikke minst egne erfaringer og opplevelser.
‒ Jeg har prøvd å skrive noe som også hjerneforskere er enige i; at det er et stort hull i forståelsen av mennesket at vi ikke skjønner hva bevissthet er og hvor bevisstheten kommer fra. Mange snakker om sjelen, men ingen i min utdannelse, verken på medisinstudiet eller psykiaterutdannelsen, snakket om ordet sjel, sier han.

Mange sier for eksempel: Hun har en vakker sjel» og «han sang fra sin sjel».

‒ Jeg synes det er meget underlig at vi i et så høyt sivilisert samfunn har strøket sjelen, fordi dette anses ikke som seriøst, at det er svermerisk. Det vil jeg prøve å gjøre noe med, for jeg synes nesten det er på grensen til overgrep at du sløyfer vår indre natur, som er sjelen, den klare bevisstheten. Det ville bli det samme som å si at musikalitet ikke eksisterer. Sjelen er jo det mest spennende, storslagne og interessante i for eksempel kinesisk og indisk kultur, men det er altså strøket i Vesten. Det er et stort dilemma. Når skeptikere sier at de ikke tror på sjelen, så tråkker de egentlig på seg selv. De tråkker på urbefolkningene, de tråkker på all historisk kunnskap flere hundre år tilbake i tid, mener Karlseng.

Verdinøytral og åpen undring

Boken han har skrevet er en personlig og undrende fortelling om hans egen søken etter sjelen, skrevet slik at den kan åpne dører og inspirere andre til å utforske temaet selv. Underveis får vi flere ulike definisjoner av sjelen, men Karlsengs intensjon har hele veien vært å skrive verdinøytralt og religionsfritt.

− Forstår du mer av sjelen nå?
− Ja, jeg gjør det, smiler han. Jeg forstår mye mer i dag, og det har vært en veldig fin prosess. Logikken min og intellektet mitt som driver og sammenligner, forstår veldig lite av det. Men hvis jeg roer meg ned og blir mer klar og tydelig, så forstår intelligensen og intuisjonen min dette helt utmerket.

− Hva er sjelen?
− Sjelen er den rene, klare bevisstheten i deg, der du er helt klar og rent til stede. Det har mange kvaliteter. Når du er mer til stede er du mye mer kreativ, rolig og fredsommelig, og du tar de rette valgene. Du føler deg ikke truet, du føler deg ikke alene. Sjelen binder deg til den store naturen, den binder deg til helheten, den binder deg til evigheten, sier Karlseng.

Fikk selv kontakt i India

Først i godt voksen alder kom Karlseng selv til denne forståelsen av sjelen. Den klare bevisstheten kom over ham mens han satt og mediterte på en retreat i India for 17 år siden, og siden har han vært i denne sjelelige tilstanden flere ganger.

Da dro han til Indias yogahovedstad Rishikesh ved Ganges og til landsbyen Laxman Jhula, hvor «den opplyste» kvinnen Shanti Mayi bor og hvor Sri Hansraj Maharajji bodde. Det var hit Beatles trakk seg tilbake i 1969 for å meditere og hente inspirasjon fra indisk visdom. Her deltok Karlseng på en 14-dagers Vipassana-meditasjon, en gammel meditasjonsmetode hvor man sitter stille med lukkede øyne og fokuserer bare på pusten. Hver dag i åtte timer satt han slik sammen med 150 personer fra hele verden.

− På den tiende dagen merket jeg plutselig at jeg begynte å puste inn igjennom kronechakraet, og pustefrekvensen min sank 30-40 prosent. Plutselig fikk jeg tak i den intense gleden og den intense tilstedeværelsen som jeg tolker som sjelen. Her ble jeg værende i 17-18 timer, sier han. I boken beskriver han det slik:

«Tankene var renset bort og pustefrekvensen sank, og jeg følte seg ytterst fininnstilt og sensitiv for alt rundt meg. Det var som om jeg pustet inn gjennom et område midt på hodet, og jeg kunne fornemme en slags lyskilde i meg. Jeg følte at jeg befant meg i en dyp, fredfull tilstand gjennomsyret av klarhet og ro.

Da jeg åpnet øynene, var opplevelsen av verden endret. Virkeligheten fremstod klarere og renere, nesten som den var gjennomstrålt av lys. Alle inntrykk hadde blitt forsterket, som om det ikke fantes noe skille mellom meg og naturen, og jeg følte meg som en del av det hele.»

Han fikk den følelsen som han forsøker å beskrive i boken fra forskjellige synsvinkler, denne klare bevisstheten som han sier de opplyste opplever hele tiden.

− Jeg følte meg helt trygg og rolig, helt samlet. Du føler at du er en del av hele naturen. Du er innenfor naturen. Mange har vanskeligheter med å forstå dette. Men de som har gått i fjellet i 10 timer, de forstår det, for plutselig er du naturen. Plutselig er det som om du føler deg i ett med det hele, med vinden, trærne og naturen.

Helt siden denne første gangen han opplevde å være i denne tilstanden i India, har Karlseng alltid lengtet tilbake dit.
− Jeg har nærmet meg det mange ganger siden. Hvis jeg sitter lenge og mediterer, roer meg ned, så nærmer jeg meg den bevisstheten, den tilstanden som jeg kan kalle sjelen. For å forstå mer av denne tilstanden, anbefaler han filmen My Octopus Teacher på Netflix.
− Det er en fantastisk film om en naturfotograf som blir venn med en blekksprut. Blekkspruten legger armene rundt ham. Det er en vakker film. Det gir en følelse av, som han også sa, at du er inni naturen. Du er ikke utenfor naturen, du er i naturen, sier han.

«De opplyste»

I boken henviser han ofte til «de opplyste», som han mener alltid har vært med oss til alle tider. Dette er jo ikke akkurat noe vi lærer om på skolen eller på universitetet, og det mener Karlseng er en stor mangel. Men hva betyr det å være opplyst? Hvem er de opplyste menneskene han henviser til i boken og hva har de til felles?

− «De opplyste» er hele tiden i en tilstand av ren klar bevissthet som vi alle kan oppleve av og til, som når du går innover i naturen og du bare går og går i timevis, og til slutt er du bare naturen. Du føler naturen, du føler at du er en del av naturen. Du bare er der. Dette er et nivå som ligner det opplyste nivået. Du føler at når du ser på trærne, så er du nesten treet. Du har skrudd av hjernen din som tikker og går, du har skrudd av sansene dine. Du bare er en del av naturen. Da nærmer du deg forståelsen av de opplyste, sier Karlseng.
Hver natt er vi der også, tilføyer han. Om natten drømmer du og bearbeider opplevelser fra dagen som gikk.

– Når du kommer inn i den drømmeløse søvnen, siger du inn i sjelen. Få av oss klarer å beskrive det. Men mange mennesker har beskrevet det. Dette er inni det opplyste rommet der du er bakenfor tankene, bakenfor sansene, bakenfor logikken din. Der er du inne i sjelen, sier Karlseng.

De fleste kunstnere forstår og aksepterer sjelen, mener han.

‒ Dette «opplyste rommet» er der hvor store diktere, komponister, og andre kreative mennesker skaper sine beste bøker, sin beste musikk. I denne tilstanden, i sin sjel skapes også de største oppfinnelser sier Karlseng.

− Kan du nevne noen eksempler på opplyste mennesker?
− Historisk sett antar jeg at det har eksistert hundretusener av opplyste personer. For dette er et gammelt fenomen som har vært i alle samfunn til alle tider. Bare i dagens India tror jeg det finnes mange tusener av dem. I Norge finnes flere og stadig åpner det seg for andre, sier han.

To kjente eksempler han trekker frem er Jesus og Buddha. Sokrates er en som lå helt på grensen til det opplyste, mener Karlseng. Den kjente spirituelle læreren og forfatteren Eckhart Tolle regner han også som en opplyst person, som han også skriver om i boken. Andre eksempler er Shanti Mayi og hennes læremester Sri Hansraj Maharajji, som var en kjent vismann i India. Flere religioners grunnleggere anses som opplyste personer, men de aller fleste opplyste er ikke knyttet til noen religion, ifølge Karlseng. Han har selv møtt en del opplyste mennesker i India.

− En opplyst henter sine tanker fra den store sjelelige bevisstheten. Det er en kilde utenfor oss selv, et informasjonsfelt, et intelligensfelt som de henter ting fra. Det er veldig fascinerende, sier Karlseng ettertenksomt. Han mener også at Joralf Gjerstad, «Snåsamannen», har det opplyste over seg – at han går inn i det opplyste rommet, den sjelelige bevisstheten, når han får kontakt med sitt klarsyn og hjelper mennesker med helbredelse.

Hva med Gud og religion?

Boken «Sjelen: Å forstå det viktigste ved et menneske» (2020), som er skrevet av lege og psykiater Jan Karlseng, er et resultat av flere års selvstudier av temaet, reiser, møter med opplyste personer og ikke minst egne erfaringer og opplevelser.

Naturligvis kommer tanker og spørsmål om Gud og religion inn i bildet. Blant annet har Joralf Gjerstad en veldig sterk Gudstro og han sier at den gode kraften åpner seg og blir en del av han når han arbeider, så det er ikke noe han gjør selv.

Men hva og hvor er egentlig Gud i denne utforskingen av sjelen, for dem som tror på Gud i en eller annen form?

− Hvis man tror på Gud som en god kraft og en klar bevissthet, så skjønner man dette med en gang. Men jeg bruker ikke ordet Gud i boken, fordi det er et begrep mange tolker i utallige forskjellige retninger. Mange har også misbrukt ordet. Det er veldig synd, fordi vi har en bevissthet som er koblet på den større bevisstheten som mange kaller Gud. For meg var det viktig å skrive verdinøytralt, for å ikke havne i en eller annen bås – enten det er New age båsen eller kirkens bås. Jeg ville skrive denne boken gjennom forfattere og filosofer, løfte frem de opplyste og få sjelen til å komme frem og bli betydningsfullt. Selv i kirken er begrepet nesten borte, selv om mange fra kirkehistorien er opplyste, som Teresa av Ávila og Johannes av Korset og mange flere, sier han.

Stillhet, bakenfor sansene

Både yoga, meditasjon, mindfulness og lignende metoder handler om å prøve å få kontakt med sjelen, påpeker Karlseng. Det handler om å prøve komme bakenfor tankene, bakenfor sansene og følelsene.

− Det stedet hvor du kan oppleve å komme nærmere din sjel er ved stillhet, meditasjon eller ved å gå i naturen. Du kan aldri oppleve opplysthet eller nærme deg sjelen hvis du ikke forstår at det handler om stillhet, først og fremst. Ellers kan det skje av og til hvis du har gjennomgått en ulykke eller fått en alvorlig sykdom og hjernen din orker ikke mer, du gir opp. Så skjer det – du kommer bakenfor sansene og opplever at denne bevisstheten slår igjennom, og så ser du ting klart, beskriver Karlseng.

− Kan dette skje også når man er i en dyp sorg?
− Ja, når du gir opp alt og ser ingen løsning – da har det også skjedd at folk kommer tilbake til sjelen eller blir i sjelens klare bevissthet. Vi er der alle av og til i korte øyeblikk, men de opplyste er der hele tiden, for å si det enkelt.

‒ Hvor mye må man meditere for å komme dit?

‒ Det finnes ingen enkel vei. Når jeg setter meg ned tenker jeg aldri på at jeg skal eller må komme meg inn i sjelen. Det handler ikke om prestasjon, men om å bare sitte og prøve å få kontakt med egen kropp. Gradvis siger man innover i seg selv, venter og ser. Mange kan ha en overstimulert hjerne, mye uro i kroppen og trenger å puste ut og bevege seg litt før de søker mot stillheten. Jeg føler når jeg kommer innover til roligere og klarere tilstedeværelse. Noen ganger sitter jeg i 20 minutter, andre ganger trenger jeg lenger tid for å føle meg bedre og mer samlet. Jeg er aldri sikker på hvor nær jeg er sjelen, det skjer oftest når jeg har ro, stillhet, natur eller når jeg sitter sammen med andre – da føler jeg meg nærmere sjelen.

Karlseng synes det er kjempeviktig at unge mennesker lærer seg å forstå at vi har flere bevissthetsnivåer i oss, for å forstå at det ikke bare handler om å være flink og vellykket, men at de lærer seg meditasjon, mindfulness og/eller yoga i vårt urolige hurtige samfunn for å hjelpe sin egen utvikling, skape mer trygghet, ro og glede i livet, og ikke minst for å kunne ta mer selvstendige valg.

‒ Sjelens bevissthet er så tydelig på hva som er riktig for deg og hva som ikke er riktig for deg, sier Karlseng. Med meditasjon og stillhet vil man altså kunne nærme seg denne bevisstheten og dermed få kontakt med sin indre veiviser og sannhet.

Det motsatte av individualisme

Når du forstår at du er en del av en større helhet, gjør det noe dyptgripende med deg som menneske, sier Karlseng. Så det at individualismen har dominert Vesten i flere hundre år mener han har skapt mye lidelse.

‒ Individualismen skaper en følelse i mennesket at du føler deg alene og atskilt fra andre, og det skaper en tanke i deg at du er i kamp med andre mennesker om å være best, størst og sterkest. Det er omtrent som om økonomene har lært deg hvordan du skal leve livet. Individualismen er en total avsporing i forhold til menneskets egentlige natur, der du føler at du er en del av noe større enn deg selv, som bølgen er en del av havet. Der du er del av en kontinuitet, der du føler deg samlet, rolig, og føler deg mye tryggere og bedre, sier han. Da blir vi sunnere og tar vare på vår natur.

‒ Sjelen er visdommen din, din indre veileder sier Karlseng. Du er en del av en stor helhet – du får den følelsen inni deg. Du blir ikke redd for døden. Masse mennesker er kjemperedde for døden, det kan jeg underskrive som lege, sier Karlseng alvorlig. Døden og reinkarnasjonen skriver han også litt om på slutten av boken.

Han håper at boken skal kunne provosere frem en debatt etter hvert. Han håper den vil inspirere til undring og utforsking av vår innerste natur, som han helt klart mener er det største og viktigste ved et menneske.

Hittil er over 1200 bøker er solgt av Sjelen, og tilbakemeldingen er gode, som at det er «en viktig, poetisk og god bok», «lett å lese» og at «mye faller på plass». Fagfolk mener den er viktig for å forstå dybden i mennesket.

Sjelen: Å forstå det viktigste ved et menneske (2020) av Jan Christopher Karlseng kan bestilles i bokhandlere, og på de fleste nettbokhandlere.


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode