Kurs i kvinnekraft: – Underlivet er livets fundament!
Mange av kursdeltakere til doulaen Jenny Åhlund Rønning har kontakt med hjertet og bena, men ikke bekkenbunnen. Det er en speiling av at dette området av kroppen vies lite oppmerksomhet og omtanke i samfunnet for øvrig – eksempelvis i helsevesenet, mener hun.
– Går du til gynekologen er det kjapt gjort. Det gjøres ofte ikke på en respektfull eller varsom måte. Hos gynekologen får man ofte kalde verktøy inn i underlivet. Verktøyene burde heller vært varme. Underlivet er en viktig kroppsdel. Det er ikke så mye omsorg rundt hvordan man forholder seg til underlivet.
Å uttrykke seksuelle behov
Å styrke kontakten med egne behov er et viktig område for kvinnene som kommer på Åhlund Rønnings kurs. Det gjelder både i parrelasjoner og i livet generelt. Særlig fokuseres det på å identifisere de seksuelle behovene.
– Det innebærer å utforske egen kropp gjennom å berøre seg selv. Å identifisere behovene og å uttrykke dem er en utfordring for mange kvinner. Mange kvinner har en redsel for å bli avvist i det.
En annen vanlig utfordring er å slite med sunn grensesetting, ifølge Åhlund Rønning.
– I moder-energien passer gjerne kvinnen på alle andre og glemmer seg selv litt bort. Jeg vil hevde at hvis man finner ut av de seksuelle behovene, finner man automatisk ut av de andre behovene i livet. Underlivet er livets fundament.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Retreater for kvinnekraft
Som doula og tilbyder av kurs og retreater for kvinner, er den røde tråden i Åhlund Rønnings arbeid å kontakte kraften som bor i bekkenbunnen og å frigjøre skam, spenninger og gamle mønstre.
– Å ikke ha kontakt med bekkenbunnen er å ikke ha kontakt med sin sensualitet og seksualitet. Det er fundamentalt viktig å komme i kontakt med sin kraft, essens og å lytte til intuisjonen.
– Hva skjer, energetisk sett, når en kvinne ikke er i kontakt med kraften i bekkenbunnen?
– I henhold til tradisjonell kinesisk medisin går alle energimeridianene gjennom bekkenbunnen. En meridian består av mange akupunkturpunkter. Hvis vi ikke har styrke i bekkenbunnen er det lett at kraften ikke blir spredd utover kroppen, men snarere renner ut og ikke kan nyttiggjøres optimalt. Det kan gi en rekke forskjellige fysiske utfordringer, eksempelvis urinlekkasje. Uten en sterk bekkebunn kan vi ikke holde på kraften i bekkenbunnen verken fysisk eller emosjonelt. Vi styrker bekkenbunnens evne til å holde på energi blant annet gjennom å frigjøre emosjonelle spenninger.
Hun understreker samtidig at det er perioder i livet der bekkenbunnen trenger hvile.
– Jeg gikk mye på tur etter min første fødsel, men egentlig trengte bekkenbunnen hvile etter å ha båret fram et barn i ni måneder og deretter å føde, som virkelig kan være en påkjenning for bekkenbunnen. Derfor følte jeg meg ustabil i bekkenbunnen over en lengre periode. En slik ubalanse påvirker blant annet hvordan man sitter og hvordan man står.
«Hvis en kvinne finner ut av sine seksuelle behov, finner
hun automatisk ut av de andre behovene i livet!»
Jenny Åhlund Rønning
Kåt på livet
Åhlund Rønning sier at det å trene bekkenbunnen også gir økt kapasitet for nytelse under sex.
– Ved samleie kan man føle mer energi. Man kan styrke kontakten med hele vaginalkanalen gjennom yoni egg-praksisen. De eggformede objektene, som kan være laget av forskjellige typer materialer, føres inn i skjeden. Man gjør deretter forskjellige øvelser for å styrke bekkenbunnen. Vi bruker også en rekke pusteøvelser for å bevege energien som aktiveres i underlivet, forklarer hun.
Praksisen har verdi for livet i sin totalitet.
– Man kan kjenne at man er «turned on by life». Den seksuelle energien brukes ikke utelukkende i sexlivet. Vi jobber mye med å holde energien i bekkenbunnen i stedet for at den lekker ut. Da kan man bruke den energien til kreative prosjekter. Man har mer livsenergi og større kapasitet til å forholde seg til vanskelige situasjoner uten å miste fotfestet.
God kroppskontakt
Åhlund Rønning er født og oppvokst på Sundsvall i Sverige. På videregående skole gikk hun danselinjen, noe som fikk stor betydning.
– Jeg fant ut at jeg ville gjøre noe praktisk, noe som var relatert til å ha god kontakt med kroppen.
Hun er dessuten utdannet helsekokk med fokus på vegetarmat og mest mulig naturlig mat, samt å kokkelere i henhold til prinsipper fra det indiske helsesystemet ayurveda. Hun er også utdannet innen ayurvedisk massasje ved Axelssons massasjeskole i Oslo og er utdannet lærer i kundalini yoga. Alt dette tar hun med seg i arbeidet med kvinner. Hun har alltid jobbet med ting hun har vært genuint interessert i.
– De første årene av mitt yrkesaktive liv jobbet jeg blant annet som yogalærer og kokk, ofte i forbindelse med kurs og retreater. Jeg kom til Oslo for å jobbe på Zen Spa (nå nedlagt) i Rømskog. Jeg jobbet der av og på som kokk og yogalærer.
Svangerskapsveiledning
I 2013 tok Åhlund Rønning en doulautdanning (se egen ramme for utdypelse av begrepet doula) over et år. Den bestod av ni fysiske helgesamlinger med mye lesing og praktiske oppgaver mellom hver samling. Etter det har hun primært jobbet individuelt som doula og med kvinnegrupper. En doula er en kvinne som har som yrke å være profesjonell svangerskaps- og fødselshjelper for andre kvinner. Doulaen støtter kvinnen både fysisk og psykisk. Slik Åhlund Rønning jobber, er gravidmassasje under svangerskapet og tilstedeværelse under fødsler en viktig del av tilbudet.
– Man bruker ofte uttrykket «Mothering the mother». Dette var vanligere før vi fikk vårt moderne helsevesen. Det varierer hva kvinner ønsker fra en doula. Man kan tilby veiledning og støtte under svangerskapet, under fødselen og i barseltiden. En doula kan tilby et bredt spekter av støtte, eksempelvis forberedelse til fødselen og barselstøtte etter fødselen. Alle doulaer har sin egen nisje og område de brenner for.
– Noen har mer fokus på barseltiden, den fysiske delen av å føde, traumer, kontakt med kroppen eller veiledning i parrelasjonen. Et kjent uttryk er «What’s not cleared out in the relationship before birth will come up clear and loud at birth». For øvrig henger selvfølgelig alt dette sammen.

Elsket å føde
Under sin første graviditet opplevde Åhlund Rønning at det skjedde en enorm forandring i henne. Og hun elsket å føde.
– Jeg ville gjerne ha født mange flere ganger, men jeg ville ikke ha så mange barn. Så jeg ble doula i stedet, ler hun, og gir en mer formell begrunnelse:
– Det var mye informasjon og støtte jeg selv skulle ønske at jeg fikk som gravid, fra kvinne til kvinne, som man ikke får via samfunnet og det offentlige helsevesenet. Jeg fikk et brennende engasjement for å kunne tilby det til andre kvinner.
Som eksempel nevner hun behovet for å føle seg trygg når man føder.
– Man bør etterstrebe å gi barnet en myk overgang fra livmoren til å komme ut i verden. Selv hadde jeg hjemmefødsel. Det å føde i et sterkt opplyst rom der folk snakker veldig høyt etter at barnet er født, er ikke gunstig for verken barnet eller moren. For å kunne åpne seg under fødsel eller under sex, vil mange kvinner foretrekke å ha et svakt belyst rom.
Som doula jobber hun mye med overganger, og å gjøre disse myke for mor og barn.
Hun hevder at en kvinne helst bør tilrettelegge for å ta det litt mer med ro under graviditeten.
– Det er en unik tid i livet for å skape kontakt med seg selv og babyen, der barnet «marineres» i alt vi går gjennom i graviditeten. Jeg skulle ønske jeg hadde visst mer om hvor viktig det var med støtte og å ikke jobbe så mye. Jeg jobbet som kokk under hele mitt første svangerskap. Det er et veldig maskulint, høy-tempo yrke.
En potent tid
Åhlund Rønning hevder at svangerskapet er en veldig potent tid for kvinner når det gjelder å jobbe med personlig utvikling, fordi energiene går mer ned i kroppen og de lavere chakraene enn vanlig.
– Vi kan si det samme om en kvinnes menstruasjonssyklus. Når hun er i menstruasjon, er hun i vintertid – i dvale. Mange hevder at når man er gravid, så er man i den samme energien som under menstruasjon. Man går mer innover og er mer sensitiv. Vanskelige følelser blir mer synlige under graviditeten. Ikke alle vil jobbe med det. Kvinner som har jobbet mye med seg selv før graviditeten har ofte lett for å jobbe med det også under svangerskapet. De som derimot er mer fanget i «samfunnskjøret» vil ikke jobbe så mye med det, men da kan det komme enda sterkere fram i barseltiden, sier hun.
Oksytocin-nivået øker med 3–4 ganger under graviditeten. Oksytocin kalles kjærlighetshormonet og velværehormonet.
– Det aktiveres når man berøres kjærlig og når man føler seg relasjonelt trygg og verdsatt. Adrenalin er det motsatte – da spennes kroppen. Ingenting er mer jordende for en kvinne enn å bli gravid og å bli mor. Behovene endres enormt. Kvinnen blir ofte mer feminin i parrelasjonen. Hun har ikke noe annet valg enn å be om hjelp. Sårbarheten trenger seg på. Mange blir mer hudløse under svangerskapet, hevder Åhlund Rønning
Inspirert av moren
– Når begynte din psykospirituelle søken?
– Moren min tok meg med på kundalini yoga da jeg var 13. Jeg merket hvilken forskjell det gjorde i mitt liv. Det var stabiliserende og åpnende. Min mor har alltid vært veldig opptatt av spiritualitet. Allerede som tenåring var jeg opptatt av naturspiritualitet og kvinnekraft.
– Hvilke retninger står deg nærmest i dag?
– Jeg liker alt som får meg til å gjøre meg fri i kroppen. Det innebærer blant annet autentisk deling av tanker og følelser, pustearbeid, tantra, frigjørende dans og berøring. Hvile er også viktig, og en forutsetning for å være i kontakt med intuisjonen.
I forskjellige settinger har Åhlund bodd sammen med disipler av den indiske rebellfilosofen Osho (1931–1990). Da har hun i perioder praktisert hans meditasjonsteknikker.
– Kundalini yoga-lærerne jeg gikk til for yogaklasser var opptatt av Osho. Derfor var ikke deres tilnærming så streng som det jeg opplevde da jeg selv tok utdannelsen for å bli sertifisert lærer i kundalini yoga. Organisasjonen rundt praksisen er ganske konservativ. Den rebelske og livsfeirende impulsen fra Osho var derfor et forfriskende innslag. Da ble kundalini yogaen mye mer «juicy». Jeg liker at det skal være dypt, men vil at det samtidig skal være juicy og lekent.

Potent miljø i Kristiansand
Etter å ha bodd i Oslo fra 2009–2011 flyttet hun til Kristiansand-området, hvor hun bor med mannen og to sønner. Her trives de veldig godt. Åhlund Rønning opplever at det er mange der som har interesse for selvutvikling og spiritualitet.
– Det er et sterkt psykospirituelt miljø. Kristiansand er en relativt liten by, derfor føles miljøet tett, engasjert og inkluderende. Jeg opplevde ikke det samme fellesskapet i Oslo. Det er også overraskende mye variasjon i tilbudene. Vi har et sterkt miljø for fridans, det samme gjelder bhajans (å synge hinduistiske mantraer). Det er tre forskjellige kvinnesirkler som møtes jevnlig, og også noen mannsgrupper.
I tillegg til kurs og retreater for kvinner, holder Åhlund Rønning også kvinnesirkler. Hun leder en gruppe på tolv kvinner som møtes en gang i måneden.
– Hver kvinne har ansvaret for å holde sirkelen en måned i året. Jeg holder roten av gruppen, men alle deler av sine gaver. Å løfte hverandre fram er en stor del av sirkelen. Vanligvis varer det tre timer.
Å dele av egne følelser, tanker og opplevelser, er alltid fundamentet.
– Så kan det også eksempelvis være dans eller pustearbeid. Hvis en kvinne er gravid, har vi «Motherblessing» for henne – en hedrende og oppbyggende stund for den gravide mot fødsel. Vi har også en facebook-gruppe der vi støtter hverandre og hvor medlemmene kan dele hvis de har det vanskelig. Kvinnene som er med, har mange forskjellige livserfaringer og mye kraft – det er alltid noen som kan støtte noen i ulike situasjoner.
Verdifull som du er
Åhlund Rønning opplever at det er en økende interesse for kvinnesirkler. Hun erfarer at mange kvinner har blitt såret i en dels ubevisst maktkamp med andre kvinner. Sirklene blir en arena der dette kan heles og man får en mer positiv relasjon til sine «søstre». Andre kommer til kvinnesirklene med en forventning om at de må oppføre seg på en spesifikk måte for å bli akseptert. Det som møter dem, er snarere en bekreftelse på at de er verdifulle akkurat som de er.
– Essensen av kvinnesirklene er at alle skal støttes i å være seg selv. Man skal ikke tilpasse seg en form. Det er så vakkert når kvinnene blomstrer i en setting der alle får være den de virkelig er, avslutter Åhlund Rønning.
Les mer/kontakt:
Nettside: Geliv.no
Facebook-side: Ge liv – Massasje – kvinnekurs og retreats
Instagram: Gelivdoula og Jennymariannegabriella
E-post: doulajenny@outlook.com

Hvile og tilstedeværelse i kroppen er viktig for å komme i dypere kontakt med intuisjonen, ifølge Åhlund Rønning. Hun ønsker å støtte klientene i å oppnå sterkere kontakt med sin autentisitet.Dette er en doula
En doula er en kvinne som gir emosjonell, fysisk, informativ og praktisk støtte til en kvinne og eventuelt hennes partner under svangerskapet, fødselsprosessen og i barseltiden. Doula er ikke en beskyttet tittel, selv om det finnes en rekke skoler som gir doula-utdanning, også i Norge.
Det finnes en betydelig forskning på bruk av doula, også i Cochrane-databasen (en uavhengig, britisk organisasjon som samler og evaluerer medisinsk forskning med nettverk i over 220 land). Forskningen har funnet en positiv effekt, den såkalte doulaeffekten. Kvinnene føder raskere med mindre smertelindring, færre operative inngrep og parene opplever fødselen som mer positiv. Effekten kan blant annet skyldes at doulaen gjør kvinnen tryggere og mer avslappet og forhindrer frykt og angst. Frykt og angst er følelser som fører til produksjon av blant annet adrenalin, som hemmer de naturlige fødselshormonene oksytocin og endorfin. Bruk av doulaer er stadig økende i de land hvor doulaer finnes.
Urtebadstu for vagina
Åhlund Rønning har tatt en vaginal steam facilitator training. Man «damper» underlivet – koker opp urter og sitter med underlivet under slik at det kommer damp opp i underlivet. Det er litt som en «urtebadstu», men spesifikt for underlivet.
Les mer på steamychick.com
Anbefalinger til leserne
1. Øvelsen microsmic orbit
Denne er fra taoismen og ble gjort kjent av læreren Mantak Chia. Øvelsen handler om å sirkulere seksuell energi opp ryggraden, ned på forsiden av kroppen og opp ryggraden igjen. Åhlund Rønning anbefaler å søke opp dette på YouTube eller å lese om øvelsen på nett for å få praksisen ordentlig forklart. Det er egentlig ganske enkelt, men kan være utfordrende i begynnelsen om man ikke har anlegg for visualisering eller er følsom for energi.
2. Risting
Åhlund Rønning anbefaler regelmessig å stå rett opp og ned på gulvet og riste. Det er en god praksis å gjøre når man kommer hjem fra jobb, eller før man legger seg. Særlig i situasjoner der man har sterke følelser. Risting er en nydelig praksis som er lett tilgjengelig, som man kan gjøre hvor som helst.
3. Boka «Pussy – a Reclamation» av Regena «Mama Gena» Thomashauer. Forfatteren har en egen skole for kvinner, The School of Womanly Arts. Boka er vakker og handler om å ta kraften tilbake. Gena deler av sine egne erfaringer, blant annet rundt det å nyte å være i sårbarheten.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Er du allerede abonnent? Logg inn her.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året