Jobber heltid med qi gong, tai chi og meditasjon: – Folk kommer til oss for å lære om energiarbeid!
De fleste elevene kommer til Qigongsenteret i Oslo fordi de ønsker en endring i livet, ofte relatert til helse, forteller Øygard.
– De har gjerne en rekke stressfaktorer i livet. De forstår at de må gjøre noe, og at vårt tilbud kan være et godt verktøy. De erkjenner at endring ikke vil komme av seg selv, de må aktivt gjøre noe for å få helsa og harmonien tilbake. Andre kommer spesifikt fordi vi jobber med energiarbeid. Livet blir mye mer spennende når man kan føle energien sirkulere i kropp og sinn og man oppnår en mer dynamisk sameksistens med omgivelsene.
Mesteren hans, Dr. Shen Hongxun, utførte forskning i Kina på Qi gongens helseeffekter:
– Hans forskning viste at Qi gong hadde signifikant virkning (87–90 prosent) på vanlige helseproblemer som høyt blodtrykk, astma, fordøyelsesbesvær og revmatisme. Jeg har holdt på nå i 27 år og har ekstremt sterke historier om hvordan det har hjulpet meg. Det viktigste er at man kan se virkningen gjennom sin egen erfaring.
Aksept for energiarbeid
– Hvordan har det norske folks mottakelighet for Qigongsenterets tilbud endret seg fra starten og fram til nå?
– Det har blitt mye større aksept for energiarbeid. Før var jeg opptatt av å gjøre øvelsene tilgjengelig for flest mulig, og jeg snakket mindre om energi. Nå kan jeg umiddelbart gå mer til kjernen – både når det gjelder energiforståelse og de spirituelle aspektene. Folk liker det, og foretrekker at jeg underviser på denne måten, fremfor at jeg begrenser det til de fysiske aspektene.
Møtte kinesisk mester
Harald Øygard er vokst opp på Vestlandet og har alltid vært glad i å gå på fjellet og være i naturen. Han fikk også tidlig inn treningsgleden, blant annet i form av ski og fotball.
– Jeg hadde en ganske ordinær barndom. Ingenting den gang tilsa at jeg senere skulle holde på med det jeg gjør nå.
Øygards interesse for Qi gong ble vekket i 1995 da han som 23-åring ved en tilfeldighet møtte mesteren Dr. Shen Hongxun. Han fikk umiddelbart en dyp tillit til kunnskapen som mesteren presenterte. I vesten er det mange som praktiserer mange forskjellige åndelige retninger parallelt, opplever Øygard.
– For min del har det blitt et livsprosjekt å se hva som skjer hvis jeg virkelig dypdykker inn i denne spesifikke visdomstradisjonen. Det krever tålmodighet å forstå Qi gong, Tai Chi og det filosofiske fundamentet. Jeg opplever hele tiden nye erkjennelser og ny utvikling. Man blir aldri ferdig. Jo mer man forstår, jo dypere kan man gå. Det er uendelige muligheter.
Da Øygard møtte Dr. Shen, forventet han en «klassisk kinesisk mester med skjegg». Så viser det seg at Dr. Shen er en helt ordinær mann som fokuserer på det enkle og jordnære.
– Han snakket mye om grunnleggende ting som god kroppsholdning, samtidig som han også gjorde energitriks for å holde tilhørerne interessert. Han åpnet energikanalene hos tilhørerne og overførte mye informasjon.
Dr. Shen var en person som var på rett sted til rett tid i Shanghai i Kina med de største mesterne boende i nabolaget sitt da han vokste opp. Han ble mester i Tai Chi og Qi gong, og møtte dessuten tibetanske lamaer, studerte buddhisme og ble til slutt lama selv. I tillegg hadde han medisinsk bakgrunn – både østlig og vestlig.
– Tilnærmingen hans var veldig helhetlig. Da han kom til vesten, underviste han i konklusjonen av alt han hadde lært. Derfor følte jeg ikke behov for noe annet enn å følge dybden i den tradisjonen.

Å endre sinnstilstand
– Hvilket utbytte opplever du i hverdagen ved å praktisere Tai Chi og Qi gong?
– Noe av det viktigste er at jeg har lært meg hvordan jeg kan skifte sinnstilstander på en smidig måte – det å kunne gå fra avslappet til aktiv og motsatt. Mange sliter med det, som når de kommer hjem fra jobb og ikke klarer å legge jobben fra seg. Evnen til å skifte sinnstilstand er også relevant hvis man har en dårlig dag, eksempelvis er sint eller lei seg. Da kan man via noen enkle øvelser raskt skifte til en tilstand preget av glede og livskraft. Som instruktør har det vært stort å se mange «harde», lukkede mennesker bli mykere, varmere og mer åpne og fleksible i møte med livet. Et annet eksempel på utbyttet jeg opplever, er hvor behagelig det er å sitte uanstrengt i meditasjon i en god sittestilling og å få dyp, avslappende søvn.
Motvekt til latmannshealing
En av de største tingene han har sett – både i seg selv og andre – er at man gjennom Tai Chi og Qi gong kan gå fra å være tilbakeholden og å mangle kraft til å bli mer vital og å ta sin rettmessige plass i livet.
– I begynnelsen av min reise var det noen som sa at etter man begynner med Tai Chi, så kan man tørre å holde en tale i en forsamling. Man kan stå i seg selv og finne den indre stabiliteten. Jeg opplevde at det stemte. Jeg fant mitt senter – min kraft. Jeg ble mer til stede i kroppen og i kraftsenteret kontra å være i nervøsitet, redsel og overdreven rotløs mental analyse. Øygard understreker at dette kom som konsekvens av at han daglig praktiserte Tai Chi og Qi gong.
– Det ligger mye praksis i disse retningene. Det var noe av det første jeg lærte meg. Dr. Shen snakket om «vestens latmannshealing» – at mange forsøker å finne lettvinte løsninger. Man må jobbe, tørre å ta tak og sette av tid.
Siden 2017 har Øygard jobbet med Tai Chi og Qi gong på heltid. Før det jobbet han som barnehageleder og lærer i barnehage.
– Jeg opplevde at jeg ble en bedre voksen sammen med barna da jeg begynte med dette. Jo mer man jobber med seg selv og finner sin egen stabilitet, desto bedre blir man for omgivelsene.
Omfattende tilbud
Han forteller om Qigongsenteret i Oslo sitt omfattende tilbud, som ukentlig undervisning, der de både spesialiserer seg på basiskurs og nybegynnerkurs (nivå 2), samt videregående praksis for de som har holdt på lenge. Dessuten har de fordypning i form av helgekurs. Helgekurs tilbys også rundt om i landet.
– Jeg farter mye rundt, blant annet i Nord-Norge. På Vestlandet holder jeg årlig retreat i Jølster der jeg har mine røtter. I september 2021 samlet vi 50–60 deltakere over 2 uker. Det har vært en kjempesuksess. På disse retreatene har vi trening og undervisning, kombinert med at vi går tur i fjellet og overnatter på hytter.
«Det krever tålmodighet å forstå Qi gong, Tai Chi og det filosofiske fundamentet. Jeg opplever hele tiden nye erkjennelser og ny utvikling».
Harald Øygard
Qigongsenteret har også en årlig sommerretreat i Oslo. Der underviser han både i Qi gong og Tai Chi.
– Vi kaller oss qigongsenteret, men vi underviser også i Tai Chi og meditasjon. Tai Chi er kanskje det som står mitt hjerte aller nærmest. Der underviser vi i den klassiske formen som heter taiji quan, men også noe som heter taiji 37. Det er unikt og baserer seg på 37 positurer. Da min mester kom til vesten, ville han undervise i det fordi det var tapt kunnskap i Kina og definitivt i vesten.
Nettundervisning og lærerutdanning
De underviser også i meditasjon og holder meditasjonsretreater. Dessuten tilbyr de undervisning over nett.
– På grunn av covid-19 ble vi tvunget til å tenke nytt. Nettundervisning har fungert overraskende bra. Vi ser at energien og informasjonen kan formidles også via nettet. Samtidig vil jeg alltid foretrekke de fysiske møtene. For mange av elevene vil det være mest realistisk å ha en kombinasjon. Mange trener intensivt med oss rundt om i landet og har nettkurs til egenpraksis og å holde seg i gang. Å kombinere de to åpner nye muligheter for å trene med oss. Mange sier at covid-19 virkelig ga folk tilgang på gode onlinetilbud.
Qigongsenteret samarbeider dessuten med Dr. Shens datter, Shen Jin. Dr. Shen døde i 2011 og datteren er nå hovedlærer i systemet. Hun bor i Belgia, men kommer jevnlig til Norge for å undervise. Fra november 2022 tilbyr Qigongsenteret en lærerutdanning i samarbeid med Shen Jin.
Tradisjonell kinesisk medisin
Qi gong er del av tradisjonell kinesisk medisin. Qi gong har en kjent historie på minst 3000 år.
– Tai chi har 800 års kjent historie. Taiji quan er opprinnelig en kampteknikk, men regnes i dag hovedsaklig som en retning for god helse og spirituell utvikling, forteller Øygard.
Tidligere gikk Qi gong under andre navn, betegnelsen Qi gong kom på 1930-tallet. Qi betyr livsenergi. Denne energien er usynlig, men kan føles. Gong betyr å praktisere/trene. Qi gong er altså energiøvelser. Øygard forklarer at dette skiller seg fra den fysiske treningen i vesten.
– Qi gong fokuserer på indre kraft og indre bevegelse og å forstå energisystemet. For å forstå energisystemet, må vi samtidig forstå kropp og sinn fordi alt dette henger sammen. Man setter kroppen i rett posisjon eller kroppsholdning for å åpne energien. Det mentale må også være på plass, i form av rett konsentrasjon.

Positiv og negativ qi
Qi gong handler om å få sirkulert energi, åpne energibanene og meridianene.
Øygard understreker at det finnes to typer qi.
– Qi er ikke bare positivt. Det som kalles yuanqi er din livskraft, din vitale kraft. Den må styrkes. Samtidig har vi binqi – som er negativ qi. Det representerer stagnasjon og forfall. Det kan i verste fall forårsake alvorlig sykdom og død hvis man ikke klarer å regelmessig kvitte seg med det. Yuanqi kan sirkulere ut binqi. Det handler om å finne en slags tomhet, åpenhet, indre romlighet, der du har mer fri energi enn du har binqi. Det får man til ved å aktivere yuanqi. For å få til det, må vi forstå kroppens energisentre. Det er flere energisentre i kroppen, men det som vi anser som viktigst å få aktivert og vekket, er nedre Dantian som ligger ca. 3–4 fingerbredder nedenfor navlen og 3–4 fingerbredder inn i nedre del av magen. For å gå enda videre, må vi forstå jordenergiens støtte – jordkraft. Samt støtten fra himmelen – himmelkraft. Jo mer vi forstår dette, desto mer kan vi åpne energien og dytte binqi (negativ energi) ut. Qi gong handler om hvordan vi kan forstå energi, og å gjøre det om til god helse og livskvalitet – ved å forstå det energetiske, fysiske og mentale, forklarer han.
Øygard utdyper teorien bak konseptet binqi:
– Man beskriver binqi som en patogen faktor eller en syk energi. Mye binqi over tid vil kunne gi mye stress og emosjoner, noe som igjen produserer ytterligere binqi i kroppen. Når vi blir sittende mye i feil positur grunnet smarttelefoner og nettbrett, produserer kroppen mye binqi. Vi utfører ofte hverdagslige oppgaver på en måte som belaster kroppen feil. Det skaper også binqi. Jo mer kroppsholdningen kollapser, jo mer energi mister vi, som gjør det lettere å bygge opp emosjonelt stress. En annen faktor er forurensning, giftstoffer i mat og klær, samt negativ påvirkning fra andre mennesker. Øvelsene hjelper deg å korrigere kroppsholdningen og sirkulere yuanqi. Da renses binqi ut og man erstatter negative emosjoner med positive emosjoner. Man bryter de onde sirklene og får livskraft kontra sykdom og slitenhet. Ved å stille oss i rett stilling med rett tyngdepunkt så begynner kroppen å korrigere og åpne seg. Kropp og energi vil spontant reparere seg selv ved at vi gjør øvelsene, forklarer han.

Tai Chi og grenseløshet
Øygard forklarer at essensen av Tai Chi betyr større enn størst. Det er ingen grenser. Begrepet Tai Chi henviser også til endring, yin/yang-filosofi og hvordan man kan bli hel. Tai Chi er ofte forklart som den mest avanserte praksisen. Tai Chi ble utviklet av den taoistiske munken Zhang SanFeng som hadde filosofien at myk kraft er den nye styrken. At myk kraft er sterkere enn hard kraft. Myk kraft betyr ikke svak kraft, men naturlig og fleksibel kraft. Som den naturlige mykheten i en grein som er frisk, i motsetning til en grein som er stiv og kollapset, eller mykheten og åpenheten du ser i en tiger. Det er i sin essens en indre kraft, selv om dyret har sterke muskler. Det er likevel ikke basert på muskelkraft, det er basert på noe annet. Tai Chi handler om å komme tilbake til denne indre kjernen.
Kraftsenter i magen
I dag er de fleste av oss overstimulerte i sinnet med masse gjentakende, negativt tankestøy og bekymringer, ifølge Øygard.
– Man får et overskudd av yang og blir for aktiv i hodet. Man blir da svak i kraftsenteret i magen (nedre Dantian). Denne ubalansen gir grobunn for sykdom. Du har for mye stress og for lite kraft. Barn er ofte mer til stede, har mer romlighet i hodet, mens tyngdepunktet og senteret for aktivitet finnes i magen. Et spedbarn har fram til fødselen vært knyttet opp mot mors mage og fått livskraften inn gjennom navlen. Når et spedbarn gråter og er aktivt, kan man se at babymagen er både myk og kraftfull, og at følelsesuttrykket og bevegelsene kommer fra magen og går ut gjennom hele kroppen. Etter at barnet har grått, kan man se at det blir fredfullt. Vi skal ikke gå tilbake til å bli spedbarn, men vi kan gjenfinne den stillheten og naturligheten, sier han.
«Qi gong fokuserer på indre kraft og indre bevegelse og å forstå energisystemet. For å forstå energisystemet, må vi samtidig
forstå kropp og sinn fordi alt dette henger sammen».
Harald Øygard
Støtte fra jordkraft
Når man har kontakt med magens kraftsenter, er man samtidig mer mottakelig for jordkreftene, ifølge Øygard.
– Jordkrafta kan da gi oss mer støtte, samtidig som vi gjennom praksis får det stillere i hodet. Da oppnår vi en helt annen harmoni mellom yin og yang. Man har støtten, samtidig som man har en letthet og åpenhet. Tai Chi handler for meg mye om å vekke kraften i magen, stilne bråket i kroppen og hodet og finne tilbake til jordas støtte. Da kan man også på en bærekraftig måte åpne opp for himmelen. Da blir man jord, menneske og himmel. Da blir det harmoni, og det blir lettere å leve. Man får bedre helse og bedre humør.
Hvis du er veldig spirituell – for mye oppe i himmel-kreftene – så har du ikke den forankringen, hevder Øygard.
– Da blir man ofte skjør og ubalansert i det praktiske liv. Det er viktig å ha dyp kontakt med jordkraften, som er veldig fysisk. Du kan fysisk kjenne at energien gir deg fysisk vibrasjon, kraft og støtte.
Jordkraft og utrensning
– Hva er unikt for din og qigongsenterets undervisning?
– Det ene er den dype kontakten med jordkraft. Med den kontakten kan du virkelig få til endring. Det andre er at vi forstår viktigheten av å rense ut. Mange ønsker å få mer energi. Da må man også være villig til å gi slipp på noe. Hvis man virkelig vil ha alt, må man gi fra seg alt. Vi kan kalle det en tomhet eller romlighet, som samtidig tilgjengeliggjør vårt dypeste potensial. Der det er romlighet, blir det plass til at noe nytt kan komme inn. Man kan da være i en dynamisk utveksling med omgivelsene. Energi kan sirkulere fritt og være i konstant bevegelse. Øvelsene er utformet for å aktivere energisentrene til å hjelpe deg til å gi slipp.
Øygard utdyper omkring viktigheten av utrensning. Qi gong het tidligere Dao Yin.
– Det betyr å guide bevegelse innenfra og ut. Du guider negativ qi ut av kroppen og energisystemet, og understreker at kroppen i utgangspunktet har evne til å rense seg selv.
– Likevel kommer det for de fleste av oss til et punkt der belastningen av binqi (negativ energi) blir for stor. Da kommer man inn i en ond sirkel. Da trenger man et verktøy, en støtte, enten det er yoga, Qi gong eller Tai Chi. Qi gong og Tai Chi er veldig effektivt fordi det jobber direkte på energisystemet. Man guider binqi ut gjennom meridiansystemet. Man bruker kropp, bevegelse, pust og det mentale, som intensjon, fokus, rett konsentrasjon og rett årvåkenhet.
Polaritet og helhet
I tradisjonell kinesisk medisin er det alltid møtet mellom ytterpunktene (yin og yang) som skaper kraft. Eksempelvis trekker Øygard fram den tilsynelatende motsetningen å enten slappe av eller å strekke kroppen eller musklene.
– Hva er best? Det er selvfølgelig viktig å ha begge deler. Mange har tatt med seg begrepet avslapning fra Østen og har forvrengt det. Avslapning betyr ikke å ligge i sofaen og slappe av. Dyp avslapning er resultat av en dynamisk vekselvirkning mellom å strekke og hvile. Jo mer du strekker, jo mer har du mulighet til å slappe av. Jo mer du kan slappe av i muskulaturen og åpne rundt leddene, desto mer kan energi aktiveres og finne en retning. Vi må jobbe med å utvikle en relasjon til den myke kraften som kommer i kombinasjonen av å slappe av og å strekke.
«Mange har tatt med seg begrepet avslapning fra Østen og har forvrengt det. Avslapning betyr ikke å ligge i sofaen og slappe av».
Harald Øygard
Tilsvarende presiserer han at konsentrasjon innebærer en kombinasjon av avslapning og fokus.
– Du må slappe av, men ikke for mye. Meditasjon inntreffer i en tilstand mellom søvn og våkenhet. Du må jobbe med balansen mellom innsiden og utsiden. Du jobber også med motsetningsforholdet stor-liten, utvidelse og sammentrekning. Kraft innebærer at du veksler mellom å ekspandere og å trekke deg sammen. Dermed går vi over til vibrasjon, som er en kombinasjon av spenning og avslapning. Den kraften kan man bruke til helse, til kamp og til spirituell oppvåkning.
Meditasjon og sittestilling
– Hva er din tilnærming til meditasjon?
– Det er i vesentlig grad de samme prinsippene som i Tai Chi og Qi gong: å forstå at kropp, sinn og energi er en helhet og at man må ha gode verktøy. Å oppnå spirituell realisering vil for de fleste av oss kreve mye mer enn å sette seg på en benk i en park. God sitteposisjon der man sitter uanstrengt og legger til rette for mye dypere meditasjon. Man må kanskje bruke flere år på å finne rett sittepositur. Mange i dag hopper rett over til det mentale. De første årene med meditasjon hadde jeg en del vondt i ryggen fordi jeg ikke var vant til å sitte korrekt. Nå sitter jeg uanstrengt. Gjennom det kan jeg mye mer effektivt utvikle sinnets senter, sier han.
Får man åpner midtkanalen midt i kroppen og klarer å finne og forstå sinnets senter, kan man koble seg mye mer mot himmelkraft gjennom en slags strålingskanal, forklarer Øygard.
– Da kan man komme mer tilbake til tomhet og altet. Det store aspektet er det mentale, men for at det skal bli bærekraftig, må man få med seg det grunnleggende, slik som korrekt sittestilling. Shaolin-munkene gjør Qi gong for å få styrken til å meditere. Mange i dag dropper det fysiske fundamentet og sitter i en kollapset tilstand. Da kan man tro at man snakker med Gud som er en hallusinasjon fordi man ikke har god nok blodsirkulasjon, avslutter Øygard.
Les mer:
qigongsenteret.no
Relaterte saker
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året