Gul onsdag for ildchakraet solar plexus

Onsdag kan relateres til solar plexus chakraet, også kalt ildchakraet eller manipura og er det tredje hovedchakraet. Dette er del fire av en serie med artikler som gir inspirasjon og tips om å leve med en syklus av farger hver uke, og i tråd med chakraenes energier.

Tekst: Laura Gray og Elisabeth Hægeland Reynolds

Dette er del fire i en artikkelserie på åtte deler som er inspirert av hvordan vi kan bruke chakraene og chakrafargene for å farge dagene og gjøre livet mer variert, spennende og motiverende. Les gjerne del 1 her som forklarer bakgrunnen til saken og Laura Grays ideer som disse artiklene startet med:

Lev med en syklus av farger hver uke

Les gjerne også de to neste artiklene: Rød mandag for rotchakraet og jording og Oransje tirsdag for vann, kreativitet og sensualitet.

Denne artikkelen handler om onsdag, som her representerer tanker, ideer og aktiviteter som er relatert til ildchakraet og fargen gul. Neste artikkel vil handle om torsdag og hjertechakraet, også kalt luftchakraet. Den publiseres søndag 19. juni.

Farge: Gul

Form: Triangel

Refleksjon

Onsdag er ukens høydepunkt, en full krafteksplosjon av ild, håp, lys og elektrisk energi. Laura Gray reflekterer over dette:

«Vi har kommet fra energi og er fylt med levende energi. Alle stoff i universet, alle molekyler og atoms har en historie som kan spores tilbake til en ufattelig stor eksplosjon av energi − “Big Bang”. Ifølge teorien ble universet dannet for cirka 14 milliarder år siden. En tett klump av energi eksploderte i alle retninger og skapte rom, tid og egentlig alt.

Hvis vi ser mot vår egen stjerne, solen, kan vi fortsatt se spor av den energien. Det er tenkt at etter eksplosjonen ble det formet en sky av gass og støv som ble tettere og dannet solen. Tenk at solen er så at en million jordkloder kunne passe i den. Den ståler både dag og natt og gir grunnlag for alt liv på jorden − planter, dyr, insekter, og egentlig alt vi spiser.

Vi kunne ikke benytte energien fra livet på jordet, uten små kraftstasjoner i cellene våre. Totalt sett har vi cirka 100 000 trillioner organeller som kalles for mitokondier, som konverterer næring til energi. Så vi er fylt med kilden til all energien vi trenger.»

Meditasjon

«Jeg er sterk og konsentrert med vilje. Det er ingenting jeg ikke kan gjøre hvis jeg bare legger tankene mine til det. Energien min i dag er større enn summen av delene mine og den skriftlige beskrivelsen av hvem jeg er. Når jeg fokuserer på en oppgave, er det som en laserstråle med brennende intensjon. Jeg kan gjøre dette.»

(Laura Gray)

Kroppen – fysiske øvelser:

Tren området rundt solar plexus og kjernemuskulaturen, som er de musklene som aktiviserer og holder ryggsøylen i en stabil posisjon. Prøv en av de følgende øvelsene i dag:

1. Kjernemuskulatur og lår:

  1. Planken i 3 x 1 minutt, med 1 minutts hvile mellom hver.
  2. 3 x 30 sekunder bjørnekrabbing (bear crawl)
  3. 10 burpees: Her kan du se en kort YouTube-video om hvordan du gjør burpees

2. HITT-trening* på hele kroppen med fokus på kjernemuskulatur:

2. Dans i 30 minutter til energisk musikk, gjerne med raskt tempo. Slipp taket og la energien eksplodere. Hold høy puls så du svetter.

3. Kraftposering: Her er et TED-talk foredrag om hvordan kroppsspråket vårt (kroppsposisjoner) påvirker hvordan vi er og oppfattes av andre, ved sosialpsykolog, forfatter og foredragsholder Amy Cuddy:

PS: Kroppsspråk og kroppsholdningers innvirkning på psyken og Amy Cuddys tanker om dette har vi også skrevet om i Medium før: Oppskrift til suksess: Bløff til det er deg!

*) Høyintensiv intervalltrening

Energiøvelser og meditasjon:

Et annet tips for å lett få opp ildenergien i kroppen er å prøve ildøvelser fra polaritetsterapien, som i de korte YouTube-vidoene nedenfor.

Wood Chopper ved polaritetsterapeut Amadea Morningstar: https://youtu.be/lYFCvAcU9XI

Pierre HA! ved Amadea Morningstar:

Fire Element Polarity Yoga ved terapeut Tina Brigitini i Crystalline Awaken: https://youtu.be/BQP0wVLzv5I. Øvelsene begynner etter cirka 2 minutter, først en forberedende squat og så wood chopper.
 

Prøv gjerne en meditasjon med fokus på solar plexus og chanting (monoton sang) med ildchakraets lyd. For hvert chakra har ulik lyd. Jo lavere chakra, jo senere frekvens og dypere lyd. Jo høyere chakra, jo hurtigere frekvens og lysere lyd.

Ildchakraets lyd er «Å», sunget med en litt mørkere og dypere stemme enn du normalt synger, men ikke for dyp. Syng så kraftig og energisk som du klarer.

Det finnes også noen ildmeditasjoner du kan prøve på YouTube, som denne med meditasjonsmusikk og video av flammer:

Mat og drikke: gul, frisk og sprø

Prøv noe av følgende mat og drikke:

Gullmelk med gurkemeie.
  • Gul drikke: Limonade/sitronjuice, ingefærte, gullmelk («golden milk» med gurkemeie), chai-te med gurkemeie (turmeric chai tea).
  • Gul mat: bananer, sitron, mango, ananas, gul paprika, gulbete, havre, hel hvete, smør, planteoljer, egg, curry, karri, gulost, hvitløk, gul løk, mais.
  • Spirer og stilker: bønnespirer, selleristang

Klær og tilbehør: Gul eller gull

Kle deg i minst ett gult eller gullfarget klesplagg eller tilbehør, for eksempel et gullsmykke.

Psykologisk sett er gult den sterkeste fargen med evne til å stimulere oss emosjonelt. Riktig gul farge for deg vil kunne løfte humøret og selvtilliten din, da dette er fargen for både optimisme, selvtillit, emosjonell styrke, ekstraversjon (utadvendthet), vennlighet og kreativitet.

Men for mye gult eller feil tone gult i forhold til de andre tonene i en fargeskala, kan føre til at selvfølelsen stuper, noe som kan fremme frykt og angst.

(Kilde: Colour Affects)

Musikk for ildchakraet

Lytt til musikk med en jevn rytme, gjerne noe som bygger opp til kaos som slipper seg løs og gir slipp. Lauras forslag er disse to spillelistene på YouTube:

5 Rhythms Staccato 

5 Rhythms Chaos!

Lytt til slående sanger som høres selvsikre ut. Musikk som slipper deg fri, litt intens musikk. Kjenn etter musikk som gir deg kraft. Utforsk gjerne radiostasjoner i Sør- og Sentral-Europa ved å bruke denne appen/nettsiden: http://radio.garden.

Les også:

Solar plexus − «navlens juvel»

Lev med en syklus av farger hver uke

 

Rød mandag for rotchakraet og jording

Oransje tirsdag for vann, kreativitet og sensualitet