– God sex er essensielt for vår personlige bærekraft!

Kjersti Helgeland har bakgrunn fra arbeid innen miljø og bærekraft. Hun mener at vår personlige bærekraft er tilsvarende viktig om vi skal kunne gjøre vårt beste for en bedre verden. Da snakkes det ofte om ernæring og kosthold, trening, mindfulness og sykdommer. Snakker man derimot om seksualitet blir det fort stille.

Tekst: Andreas Aubert  
Foto: Marco Zimberlin, Nytfestivalen

For å gjøre noe med dette skapte hun i 2018 den årlige Nytfestivalen for positiv seksualitet i Oslo, i 2019 også i Bergen. Festivalene i 2019 ble støttet av Helsedirektoratet og Stiftelsen Fritt Ord.

Frøene til festivalen ble sådd for cirka 10 år siden, da Helgeland etter å ha rundet 40 begynte å utforske egen seksualitet som del av sin personlige utvikling. Det gjorde hun særlig via forskjellige tantrakurs.

Samtidig tok hun en mastergrad i strategisk ledelse og bærekraftig utvikling. Der lærte hun om the twin path – sammenhengen mellom ens personlige og yrkesmessige utvikling og viktigheten av at disse er i balanse.

Ønsk sex velkommen for å styrke din personlige bærekraft! oppfordrer Kjersti Helgeland, som er grunnlegger av Nytfestivalen. Foto: Ken McKormick

– Mange som jobber med bærekraftig utvikling lever ikke nødvendigvis bærekraftige liv. De tar ikke vare på seg selv, blir slitne, frustrerte og utbrente. Da tenkte jeg at seksualitet er en av nøklene til personlig bærekraft, og kanskje den som vi snakker minst om.

Sex forebygger utbrenthet!

Helgeland hevder det er mye å hente på å bevisst være i kontakt med egen seksualitet i hverdagen.

– Det handler om tilstedeværelse i egen kropp og i egen kraft. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i at etter en god seksuell opplevelse får vi en annen type utstråling, måten vi går på og er til stede på er annerledes.

Noe av det viktigste for å ikke brenne seg ut er å være tilkoblet seg selv og å kunne koble seg fra jobben regelmessig, ifølge Helgeland.

– Det å være seksuell med seg selv eller andre er en god måte å gjøre dette på! Seksuell aktivitet får oss «ned i kroppen», det gir nytelse og en pause fra mental aktivitet. Oksytocin og andre hormoner utskilles i kroppen og gir glede, avslapning, styrker immunsystemet, gir bedre søvn og redusert stressnivå. Pluss mange andre helsebringende effekter!

Trenger ikke innebære sex

Det å kontakte seksualkraften trenger ikke innebære å «ha sex», ifølge Helgeland.

– Det kan være så enkelt som å kjele litt med seg selv om kvelden eller om morgenen i sengen. Det betyr ikke nødvendigvis å masturbere, men å stryke seg over huden på hele kroppen, kjenne hvor deilig det er og få kontakt med egen nytelse og lyst. Man kan også ha fokus på nytelse i dusjen og massere kroppen med dusjolje.

I løpet av dagen kan du «sjekke inn» med deg selv jevnlig i hode, hjerte og kropp. Enten du sitter foran en pc, i et møte eller på en forelesning, ifølge Helgeland.

– Hvor er hodet og tankene mine akkurat nå? Hva føler jeg akkurat nå? Hvordan har kroppen og kjønnsorganet mitt det akkurat nå?

Motvekt til forbrukermentalitet

Helgeland mener at det å være i kontakt med egen seksualitet gjør oss mindre mottakelige for distraherende påvirkning fra reklame og media. Vårt forbrukersamfunn er bygget på at vi jager etter å tilfredsstille behov vi egentlig ikke har, for å dekke over underliggende savn og lengsler etter kjærlighet og tilknytning, hevder hun.

– Hvis man er dypt tilfreds med livet er man mye mindre åpen for alt som skal lokke oss til umiddelbar tilfredsstillelse av påståtte behov.

Samtidig kan også sex brukes til en overfladisk tilfredsstillelse av behov, hevder hun.

– Sex uten tilkobling til seg selv eller partner blir en fysisk øvelse. En orgasme vil kanskje gi umiddelbar stressreduksjon, men tomheten kommer raskt tilbake. Det er en forutsetning at man går inn i det seksuelle med kjærlighet, bevissthet og tilstedeværelse. Da åpner vi tilgangen til seksualitetens store helsemessige, følelsesmessige og relasjonelle potensiale.

Spiritualitet, natur og seksualitet

På Nytfestivalen var det en panelsamtale om spiritualitet, natur og seksualitet. Dette henger tett sammen, ifølge Helgeland.

– Vi kan bruke naturen for å komme i kontakt med vår indre natur, vår seksualitet og vår spiritualitet. Igjen handler det om tilstedeværelse. Gjennom å være til stede i naturen kan vi komme i dypere kontakt med oss selv, våre følelser og vår kropp. Da blir det lettere å skille det som egentlig betyr noe for oss fra det som bidrar til å distrahere og avlede vår oppmerksomhet. Naturen er sanselig, som vår seksualitet, avslutter hun. 

Les mer: nytfestivalen.no

Bildet er fra en panelsamtale om spiritualitet, natur og seksualitet på Nytfestivalen i Oslo. Foto: Marco Zimerlin

Om artikkelforfatteren:

Andreas Aubert tilbyr livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon, selvutviklingsgrupper for menn i Oslo og et bredt utvalgs skrivehjelpstjenester.

Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no

Livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon: Autentisitet.no

Artikkelarkiv og skrivehjelp: Andreasaubert.no

Mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: Facebook.com/autentisitet.no