Skip to main content
Ragna Torheim (tv) og Julie Strømnes har hatt en god kreativ flyt og et fint samarbeid i prosessen med å lage tarotkortene. De startet med å planlegge og tegne kortet Narren i høsten 2022.

Første helnorske tarotkortstokk!

For første gang i Norge er det laget en tarotkortstokk helt fra bunnen av. Bak den står Mediums egen tarotekspert Ragna Torheim, mens illustratør har vært tatovør Julie Strømsnes. Disse nydelige kortene faller i smak både blant nybegynnere og velerfarne tarotlesere.

Vi i Medium er stolte av å få utgi den vakre tarotkortstokken Tarot – for den moderne heksa. Dette er virkelig et helhjertet produkt laget med mye glede, kjærlighet, hengivenhet og en klype magi. Ragna Torheim og Julie Strømsnes har hatt et godt samarbeid og en god kreativ flyt i prosessen med å lage dem.

– Det har vært et helt magisk prosjekt å jobbe med, sier den moderne tarotheksa Ragna Torheim. Hun er profesjonell tarotist og tilbyr grunnkurs og viderekommende kurs i tarot, i tillegg til en moderne heksesirkel med medlemsportal. Ved siden av alt dette jobber hun deltid i Medium som skribent, innholdsprodusent, SoMe-ansvarlig og podkastvert i Bevissthetspodden. Hun bor med mann, to barn og en katt på Tangen i Stange kommune.

Illustratøren av kortene, Julie Strømsnes, kommer fra Malvik utenfor Trondheim, er forlovet og venter sitt første barn. Hun jobber som tatovør i Trondheim i tillegg til at hun frilanser litt som illustratør.

– Jeg har alltid vært glad i å tegne og har alltid hatt lyst til å studere dette og holde på med det. Jeg studerte for å bli illustratør og jobbet litt frilans med dette før jeg begynte med tatovering som jeg har holdt på med siden 2012. I tillegg driver jeg med litt illustrasjoner ved siden av, forteller Julie.

Designet av esken som tarotkortene kommer i og det digitale veiledningsheftet som følger med på en QR-kode, er laget av Ragnas søster og grafisk designer Anne Skansbo. Søstrene har en felles interesse i tatoveringer, fantasy og illustrasjoner.

En drøm i oppfyllelse

Ideen om å lage disse tarotkortene startet faktisk med at Ragna drømte om å lage orakelkort for mange år siden før hun ble profesjonell tarotist. Det var på den tiden hun jobbet som healer, og hun brukte ofte orakelkort og tarotkort under healingene.

Allerede da begynte jakten etter dyktige illustratører, og Ragnas søster tipset henne om å følge Julie, fordi som Anne sa: «hun lager så sykt mye fint – kanskje hun vil bli med på prosjektet?» Ragna tok kontakt med Julie, og de møttes og ble kjent i Trondheim da Julie tatoverte en ravn på Ragnas overarm i 2020. Siden har de holdt kontakten og blitt gode venner. Det viste seg at de har mye til felles – begge har tarotdilla og begge er glad i spiritualitet, alternativ selvutvikling, tegning og fantasy.

Her ser du hvordan kortene ser ut på baksiden og esken de kommer i.

Orakelkortene ble det ikke noe av den gangen på grunn av mangel på finansiering, men hvem vet – kanskje de kommer en gang i fremtiden?

– Da vi drev og drodlet om orakelkortene, snakket vi om at det hadde vært gøy med en tarotkortstokk på norsk, for det finnes ikke noen som er laget i Norge. Gjennom foretaket mitt har det vært mange som har spurt om jeg har noen tips til norske tarotkortstokker. Mange har spurt: «Skal du ikke lage en kortstokk snart?»

Fra før finnes det noen få tarotkortstokker i Norge som er oversatt til norsk og utgitt i Norge, som for eksempel Rider Waite som ble oversatt og publisert av Lille Arkana forlag. Men originalkortene er produsert i Storbritannia eller USA. Ragna og Julies tarotkort er derfor den første helnorske tarotkortstokken.

– Jeg var veldig takknemlig for at eieren av Medium, Anders Opås, trodde på prosjektet og ville være med og investere i det. Det har jo vært en drøm lenge, sier Ragna.

Gode tilbakemeldinger

Prelanseringen av tarotkortene fant sted på alternativmessen i Trondheim siste helgen i april. Der strømmet det på med folk som viste stor interesse for kortene.

– Både folk som har lagt tarotkort i over 30 år og nybegynnere synes den var helt nydelig. En nybegynner sa: «Å! Det er jo mye bedre å begynne å bruke tarotkort, for nå skjønner jeg mer når det står litt tekst på hvert kort.». En annen mente kortstokken virket så «snill».

Mange mener kortene er vakre med fine farger og pene tegninger. I veiledningsheftet til tarotkortene skriver businessmentor og coach Mayka Brevik følgende: «Hvert eneste kort er et kunstverk med detaljrike illustrasjoner som får deg til å smile. Tekstene på hvert enkelt kort er krystallklare, forhåpningsfulle og enkle å forstå.»

Besøkende på alternativmessa i Trondheim i slutten av april viste stor interesse for de nye tarotkortene på Mediums stand. Ragna og Julie stod på stand der da og de holdt også et foredrag om tarotkortene og prosessen med å lage dem. Foto: Ronny Strømsnes

Budskap og tekst på hvert kort

En fordel for nybegynnere innen tarot, er at hvert av disse kortene har litt hjelpetekst med et budskap i en setning og tre stikkord som forklarer energien i kortet og utdyper budskapet. Derfor trenger du faktisk ikke å vite noe om tarot for å få utbytte av kortenes visdom allerede fra første korttrekk. Du trenger ikke engang å ha tatt i en tarotkortstokk før.

– Dette tenkte vi på helt fra starten av – at tarot skal være tilgjengelig for alle. Det at vi har tekst på hvert kort hjelper folk å komme i gang. Jeg håper mange føler at de slipper litt av presset på å huske alle de 78 kortene, sier Ragna.

En av hennes inspirasjonskilder har vært Radleigh Valentine, en amerikansk tarotleser og engleekspert. Ragna har anbefalt hans kortstokker til andre, og på medium.no har hun ofte brukt hans engletarotkort som dagens kort. Også han har vært opptatt av å gjøre tarot mer tilgjengelig ved å ha fokus på å bygge opp og støtte fremfor å bruke skremmende bilder som en del eldre tarotkort ofte har.

– Du trenger ikke å kunne hele systemet og forstå alle sammenhengene og alle lagene med symbolikk for å ha glede av denne kortstokken. For meg skal tarot gi glede og støtte i hverdagen uansett utgangspunkt, sier Ragna.

«Hvert eneste kort er et kunstverk med detaljrike illustrasjoner som får deg til å smile. Tekstene på hvert enkelt kort er krystallklare, forhåpningsfulle og enkle å forstå».
– Businessmentor og coach Mayka Brevik

Klare fargekoder

Kortene har flere lag av symbolikk som gir dybde og tyngde til lesninger, og hver eneste detalj er nøye gjennomtenkt og bevisst plassert. De har også fargekoder som hjelper til med å huske hva kortene står for.

– Julie har laget en nydelig lilla bakgrunn på kortene fra den store arkana. Det representerer det spirituelle, åndelige og eteren. På fakler har vi en tydelig oransjerød bakgrunn fordi staver eller fakler tradisjonelt er knyttet til elementet ild. Da ser du det tydelig hvis du har mange ildkort. Elementene har sin kvalitet og gir dybde i lesingen, sier Ragna.

Her er eksempler på tre kort fra den store arkana; narren, magikeren og yppersteprestinnen. Bakgrunnen i på kortene i den store arkana er lilla for å representere det spirituelle, åndelige og eter.

Myntkortene har en gylden grønnbrun farge fordi myntene er knyttet til elementet jord, naturen og det fysiske. Dolkene er stålgrå fordi det er knyttet til elementet luft og handler om tanker og kommunikasjon. Kopper er turkisblå fordi de er knyttet til elementet vann, følelser og relasjoner.

– Her er det tydelige fargekoder som gjør at du får en ekstra følelse for kortene. Hvis du legger større kortlegg og får mange grønne kort for eksempel, så vet du at det handler mye om det fysiske eller materielle. Er det mange rødoransje kort, så er det mye kreativitet og lidenskap på gang. Det gir nok en måte å lese og forstå kortene på ved å bruke fargene, sier Ragna.

Ekte heksestil

I moderne heksestil er kortene naturligvis preget av hekser, spindelvev, fjær, edderkopper, harepuser, sorte katter og sopelimer, men også en del menn og trollmenn, rever og snøugler. Alle kongene og mange av kortene i den store arkana er trollmenn. Kortet «Den hengte mann» er Odin som i norrøn mytologi hang opp ned for å få kunnskap om runene. På kortet «Djevelen» har Julie tegnet Gamle-Erik fra folkeeventyret – han har horn og spiller fele foran et bål og to ravner i altfor små bur som publikum.

– På pasjene liker jeg veldig godt at vi har valgt damer på sopelime i stedet for menn på hest. Det viser girlpower og passer til tiden vi lever i – det er kvinnekraft. Knekter er ofte et framgangskort, at man får bevegelse i prosjekter og forskjellige prosesser i livet. Det er litt «statement» også, sier Ragna.

Den første tarotkortstokken som er laget fra bunnen av i Norge har et morsomt moderne heksepreg. De har vakre tegninger, klare fargekoder og et budskap og stikkord på hvert kort, som gjør dem tilgjengelige både for nybegynnere og viderekomne innen tarot.

Flere kommer ut av hekseskapet

– Det er morsomt å ha med dette med moderne heks, for det er mange som kommer litt ut av hekseskapet nå. Det gjør at kortstokken er litt mer leken og tilgjengelig, samtidig som den er veldig moderne. Wicca og de mer naturtro filosofiene og tenkemåtene er veldig «in» nå, og jeg ser at de som er yngre og omfavner sin spiritualitet også omfavner tarot. Det begynner å bli mer stuerent, mener Ragna.

Hun har ingen tall eller studier på dette, men i butikker som Outland og bokhandlere kan vi ane en økt interesse for å koble seg på naturens rytmer, månefaser og bruk av verktøy som tarot, orakelkort og andre ting for å komme i kontakt med seg selv. I sosiale medier er det tydelig at hekserier, hvit magi og spirituell magi i form av formler, ritualer og verktøy til positiv selvutvikling er i vinden nå, spesielt blant yngre generasjoner.

– Du traff veldig bra på timingen der. Tarotlesing har også fått et oppsving på TikTok nå, sier Julie.

Akkurat som Ragna, er Julie også veldig fascinert av tarot. Hennes interesse startet allerede da hun gikk på ungdomsskolen og fortsatte på videregående. Men så fikk hun stadig høre at «tarot er bare tull», så hun la det på hylla i noen år før hun møtte Ragna i 2020 – noe som vekket tarotinteressen på nytt. I 2021 ble hun sammen med forloveden som hun venter barn sammen med. Han er åpen og spirituell, og har uttrykt aksept for at det er greit å drive med tarot.

God flyt i kreativ prosess

Arbeidet med kortene startet med narren i oktober 2022. Siden møttes Julie og Ragna fast over nettet hver onsdag for å planlegge illustrasjoner og se gjennom de som var påbegynt.

Ved hvert møte de begynte på et nytt kort. Ragna forklarte om budskapet og energien i det aktuelle kortet og viste frem bilder, ulike design og symboler fra andre kortstokker. Julie tok notater og skisset litt, og så gikk de gjennom skissene ved neste møte.

– Det har vært så gøy. Vi lot oss inspirere av flere forskjellige kortstokker. Julie lagde ofte noe helt magisk ut fra notatene. Ofte snakket vi om en type bilde, og så kom det kanskje et helt annet bilde enn vi hadde prata om. Men så «tweaket» (justerte) vi på det og det ble bare så sykt bra. Vi hadde et veldig fint samarbeid og en deilig flyt for å budskapet ut sammen. Det er litt av en jobb du har gjort Julie, sier Ragna.

– Det har vært veldig, veldig artig å holde på med. Jeg fikk mye kunstnerisk frihet, men det skjedde gjennom at vi brainstormet og ble enige. Det har vært veldig inspirerende. Jeg hadde ikke klart å lage disse kortene helt selv – det hadde sikkert tatt meg 100 år. Det har vært veldig bra å ha et samarbeid på det der jeg bare kunne tegne, smiler Julie.

Under arbeidet har hun hovedsakelig jobbet digitalt på iPad med tegneprogrammet Procreate. Dette bruker hun også i tatoveringsarbeidet.

– Det er et veldig fiffig og fint program som gjorde det lett å laste opp bilder i Asana, som var den plattformen vi jobbet i når vi ikke hadde møter, tipser Ragna om. De har også hatt kontakt via Snapchat, hvor de raskt kunne dele inspirasjon og ideer.

Favorittkort: Døden

Både Julie og Ragna har mange favorittkort blant de nye heksekortene og synes det er vanskelig å velge ett av dem, men begge er veldig glad i Døden-kortet – selv om det kan virke makabert. Budskapet her er: «Noe gammelt må dø for at noe nytt skal fødes» og stikkordene er transformasjon, ny start og gi slipp.

– Med dette kortet har Julie greid å få fram et ganske tungt budskap på en vakker måte, og transformasjonsbiten kommer godt frem. Her ser vi reven ligge i forråtnelse i skogen, og så kommer det nye vekster fram. Transformasjonen som skjer er helt magisk, og det føler jeg vi har greid å få fram. Mange blir så redde av de tre store, som jeg kaller «de tre skumle»: tårnet, djevelen og døden. Folk får helt panikk av de tre. Her har vi greid å få frem transformasjonsbudskapet på en vakker og litt «bitter sweet» måte. Døden kan ha med seg sorg og det er vondt å gå gjennom transformasjoner, men det kommer noe godt ut av det. Det er ikke forgjeves, sier Ragna.

– Skjebnehjulet er jeg også veldig glad i, skyter Julie inn. – Her er det ei heks som spinner på en rokk med hjelpeteksten: «Alt kan skje, hellet er på din side» og stikkordene er positivt vendepunkt, hell og lykke. Det handler om å kunne spinne sin egen skjebne.

Ett av kortene som virkelig tok Ragna med storm var da Julie hadde tegnet åtte fakler, som er det samme som åtte staver.

– Jeg ble helt satt ut, for her kom du med et helt annet design enn det vi hadde pratet om på forhånd. Jeg synes det abstrakte designet sier mye om prosessen som skjer i dette kortet. Det er mye som skjer på en gang – hjulet med flammer som suser rundt. Det var så kult at du bare plukket opp det!

Mer om hvert enkelt kort kan man lese om i det 60 siders digitale veiledningsheftet som man får tilgang til via en QR-kode når man kjøper kortstokken. Her har Ragna skrevet en introduksjon til hva tarot er og hvordan man kommer i gang. Hvis du er helt ny på tarot, har du da noe helt konkret å starte med.

Her er link til nettbutikk hvor du kan kjøpe kortene. Og her er en kampanje vi har nå med tilbud på abonnement med tarotkortene som gave.

Relaterte saker:

Slik renser du tarot- og orakelkort

Startguide for nye tarot- eller orakelkort

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode