Forstår du traumene dine?
Foto: Privat
Thorsheim er grunnlegger av Norsk institutt for traumeterapi og tilbyr utdanning i Norge innen metoden Identitetsorientert Psykotraumeteori og -terapi (IoPT).
– Den store lengselen for mange av oss er å skjønne hvem vi er og hva vi vil. Etter terapi sier mange «dette var som å komme hjem.» Ved traumer mister vi kontakt med deler av oss selv. Å få kontakt med de delene igjen, gjennom terapeutisk bearbeiding, resulterer i at vi føler oss helere, forteller Thorsheim.
Traumer splitter psyken
Det er resultatet av en situasjon eller hendelse, ikke hendelsen i seg selv, som avgjør om den er traumatiserende, forklarer Thorsheim. To mennesker kan oppleve samme hendelse – for én er det traumatiserende, for en annen er det ikke en stor ting.
IoPT er utviklet av den tyske psykologiprofessoren Franz Ruppert. I tillegg til egen forskning har han trukket ut essensen fra andre forskere innen traumeteori og beskrevet det i sine bøker. Et av metodens grunnkonsepter er at vår kropp- og sinn-organisme opprinnelig var hel og sunn. Så opplever vi situasjoner som er for overveldende for organismen. For å leve videre spaltes noe av fra bevisstheten.
Skade eller sår
– Traume betyr skade eller sår. Delen som spaltes av stopper å utvikle seg, men resten utvikler seg videre. For å klare å utvikle oss videre og unngå at det som var traumatisk skal skje igjen, begynner vi med ubevisste tilpasninger. Under oppveksten har vi ofte ikke noe annet valg. Som voksne kan vi bevisstgjøre tilpasningene, integrere de vanskelige erfaringene og bli hele igjen, sier Thorsheim.
Avhengig av omsorgspersoner
Som barn er vi avhengige av omsorgspersonene våre. Da tar vi ubevisst til oss deres holdninger og adferdsmønstre. Noen gjør det i så stor grad at de mister kontakten med sitt sunne jeg og sin egen vilje og lever slik foreldrene vil de skal være, ifølge Thorsheim.
– I IoPT støttes klienten til å oppdage identifikasjonene og komme tilbake til seg selv – sitt sunne jeg, den vi dypest sett er, bortenfor lagene av barndomsforming.
Leger på banen?
Samfunnet traumatiserer folk ved å se på kropp og psyke som delt, opplever Thorsheim.
– Hvor mye traumeforståelse har allmennleger?
– Leger har studert medisin. En terapeut har studert psyken. Det er varierende hva leger tør å gjøre, fordi traumemetoder som IoPT regnes som del av det alternative.
Det legene kunne ha gjort er å utføre AC-testen (Adverse Childhood), foreslår Thorsheim.
– Den er basert på forskning som ble gjort i USA, med 17 500 deltakere. De så hva folk hadde opplevd av traumatiske hendelser i barndommen, sammenfattet resultatene og laget et spørreskjema som behandlere kan ta i bruk for å avdekke traumer hos klientene.
Bør bruke spørreskjema
Den norske legeforeningen publiserte forskningen i sitt legetidsskrift, og inkluderte et skjema som terapeutene i IoPT også bruker.
– Det skjemaet kan legene bruke. Hvis klienten svarer ja på tre spørsmål eller mer, burde legen si «kanskje du skulle gå til en traumeterapeut?». Jeg er litt håpefull med tanke på utviklingen.
Hun synes også det er viktig at hun og andre alternative terapeuter får dokumentert arbeidet sitt.
– Det finnes mange tilbud til søkende mennesker som ikke er bra, som til og med kan være skadelige. Det er fint med forskning. Samtidig er det vanskelig å forske på disse tingene. Forskningsmetodene som finnes i dag dekker ikke disse områdene i tilstrekkelig grad.
Et traumatiserende samfunn
Hvordan kan vi opprettholde kontakten med et sunt jeg og en sunn vilje i et traumatiserende samfunn? Det er et sentralt spørsmål i IoPT. Thorsheim opplever at mange deler av samfunnsstrukturen vår er traumatiserende.
– Eksempelvis møter foreldre med små barn et stort press om at begge skal være i jobb, uten at det vurderes om barnet er klar for å gå i barnehage eller ikke. Da er det lett å overse barnets eventuelle signaler om at det er for tidlig å gå i barnehage.
Et annet eksempel er karaktersystemet i skolen, ifølge Thorsheim.
– Det skaper et stort press, som for noen kan være traumatiserende. Hva er poenget med det?
Traumeforskningen har eksplodert
Traumeforskningen har virkelig eksplodert de siste 10 årene, ifølge Thorsheim. Det er først nå vi virkelig har begynt å forstå psyken og hva traumer gjør med oss, hevder hun. De gamle teoretikerne Freud og Jung samt psykoterapi-retninger som psykosyntese og gestaltterapi var verdifulle i sin tid, men all teori og metode trenger utvikling, understreker terapeuten.
– Franz Ruppert sitt arbeid innen IoPT har hatt enorm utvikling de siste 10 årene. Det er en av grunnene til at jeg ikke vil gjøre undervisningsopplegget mitt om til en høyskole med statsstøtte og studiepoeng – for da må hver eneste endring i studieplanen godkjennes før man kan gjøre en endring. Da er det mer meningsfullt for meg å stå helt fritt til å integrere ny forskning når den publiseres.
Les mer: iopt.no
Om Marta Thorsheim:
• 25 års erfaring som terapeut og grunnlegger av Institutt for Traumearbeid i Norge.
• Har bakgrunn fra næringslivet, med siviløkonom-utdanning og en mastergrad innen endringsledelse – begge fra BI.
• Drev tidligere Hellinger-instituttet i Norge, basert på metoden Familiekonstellasjoner etter Bert Hellinger.
• Tilbyr nå kurs og utdanninger innen den tyske psykologiprofessoren Franz Rupperts egenutviklede teori og metode – Identitetsorientert Psykotraumeteori og -terapi (IoPT).
• Utdanningene tilbys i Oslo, Mo i Rana, Tromsø, Stavanger og Bodø.
• Er medforfatter av Franz Rupperts bøker Barndomstraumer og Min kropp, Mitt traume, Mitt jeg.
• Holder IoPT-seminarer og undervisning internasjonalt, primært i Europa og USA. Har tidligere innført IoPT i Asia og Australia.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året