Skip to main content

Finn din Ledestjerne, nå dine mål!

Inni deg lyser en stjerne – sterk, klar, med glitter i de pulserende strålene. Kjenner du den?

Tekst: Trine Åldstedt, www.metaresource.no / www.trinealdstedt.no   Foto: Shutterstock/Itana

Utfordringen for mange av oss er at vi nettopp ikke kjenner stjernen inni oss. Altfor mange, kanskje de fleste, er langt fra ankret i egen kjerne. Vi er isolert og ensomme, fanget i tanker om ting utenfor oss selv. Hva vi skal, bør eller må okkuperer oss. Det gjør også svarene på hvordan er jeg mindre enn bra nok, og hvem i all verden er jeg til å tro at jeg er unik uansett?

Vi dundrer av gårde i våre hastige mønster og imøtekommer automatisk plikter og forventninger, krav og «to do»-lister. Vi sørger for å være passelig små eller ordinære, ikke skille oss for mye ut.

Hva er det som står på din gjøreliste? Hvilke vaner og mønster jager du?

Ledestjernen

Inni oss, hver eneste en av oss, er det en unik åre. En kilde og et utspring bare akkurat du er bærer av. Jeg kaller det en Ledestjerne. Det finnes bare én av din stjerne, kun én av din eksakte form, stråleglans, skjønnhet og vei å gå.

Når vi er i kontakt med Ledestjernen, er det klart å se. Tydelig å vite. Tryggere og sterkt å være. Når vi ikke er i kontakt med den, famler vi i kaos, press, en skapt tankestyrt verden, usikkerhet, frykt og uro.

Så hvordan kommer du i kontakt?

Ledestjernen vår bor i vårt innerste, og den vokser fram derfra. Vi kan være så heldige at den finner oss, med så åpenbar klarhet at vi bare vet. Den snakker til oss og er synlig. Du vet det om det gjelder deg.

Vi kan også få kontakt med den gjennom personlig prosesser med øvelser, oppgaver og guidede meditasjoner, for eksempel som de du får av meg her. Kontakten kan også komme gjennom opplevelser på steder eller med spesielle personer, for eksempel gjennom rollemodeller som inspirerer oss ekstra.

Hvem og hva inspirerer deg mest? Når og hvordan kjenner du det pulserer inni deg?

Finn din Ledestjerne

Hva er det hjertet ditt hvisker til deg i stille øyeblikk? Hva av det du gjør gir deg en spesiell følelse av mening? Og lengsel? Det kan være noe du elsker å gjøre allerede, eller noe du kjenner en melankoli etter når du har gjort det.

Ofte har vi kontakt med vår indre åre som barn. Tenk tilbake på inspirasjon i barneårene, de små lysende sporene som føles så spesielle.

Når du ønsker å forsterke forankringen av din Ledestjerne, er meditasjon gull.

En svært enkel og sterk meditasjon

 • ¤ Sett deg til på et uforstyrret sted.
 • ¤ Si til deg selv: «SO» på innpust, «HUM» (uttales «ham») på utpust. Bare sånn.
 • ¤ La tanker være, de kommer og går. Glem å vurdere dem eller bedømme, fortsett å puste med «so hum».
 • ¤ Bruk den tiden du har, opptil 20 minutter om du kan.

Dersom du opplever at det er krevende å komme inn i rytmen fordi det er for mange kaotiske tanker som surrer rundt, se for deg en knagg på utsiden av rommet. En stor knagg med navnet ditt på. Heng alle tankene dine der, alle tanker som ikke har noe her og nå å gjøre. Alle beskjeder, åpne tråder, ting du skal huske og ting du skal gjøre, hvem som sa hva, og hva det betyr, ting du skal gjøre etterpå og annet som du kan være opptatt av. Heng alt dette på knaggen. Når du er ferdig etterpå, tar du med deg det du har bruk for fra knaggen. Resten lar du være.

Når du gjør meditasjonen, faller inn i den og slapper av, tipper jeg du raskt vil kjenne nærvær av dyp ro, påfølgende klarhet og overskudd.

Test det ut nå.

Skap et drivhus

Lag deg ditt beste klima for deg og din vei som Ledestjerne. Ta vare på deg selv og helsen din, trykk på sterke dynamikker som sikrer deg å føle deg vel uten grunn.

Her er 5 sterke steg:

 1. Fysisk aktivitet. Foruten når du finner en million på gata foran deg, eller når øynene dine bader i den du elsker, så er fysisk aktivitet den raskeste veien til godfølelse. I rakettfart skyter energi og kraft ut i kropp og sinn, det flommer av overskudd. Finn din foretrukne aktivitet. Dans, gå raskt, beveg deg etter lyst – det være seg en tur i parken eller en real treningsøkt.
 2. Lær noe. Hjernen er en læremaskin, vi kan ikke la være å lære i livet. Å lære seg noe nytt, gjerne noe du ikke mestrer i det hele tatt eller noe du ikke vet noe som helst om, gir liv, glede og energi. Det kan være noe fysisk, for eksempel å snekre noe eller jobbe i hagen, eller det kan handle mer om mental ferdighet som å snakke et språk eller lære å skrive dikt.
 3. Takknemlighet. Følelsen av takknemlighet gir helse og godfølelse som setter spor. Bare etter fire minutter med å kjenne på noe en er takknemlig for, endrer blodbildet i kroppen seg. Depresjon snur, du føler håp, kreativitet og får handlekraft fra glede. Skriv i en bok daglig, ukentlig eller når som helst det passer, og sett ord på hva du er takknemlig for. Det kan være trivielle ting som «jeg rakk bussen», «jeg ser vakre blomster» eller mer skjellsettende som «jeg mestret den oppgaven», «jeg føler kjærlighet når…», «jeg kjenner ro og fred i hjemmet mitt», osv.
 4. Vær sosial. Forskning sier at så mye som 70 prosent av vår grunnleggende lykkefølelse kommer fra et tilstrekkelig antall gode venner og familie. Vi trenger nære og kjære. Samtidig blir vi påvirket av dem vi omgir oss med, så vær oppmerksom på om de du omgås, gir energi eller tapper deg. Begge deler kan være greit, bare vi er bevisst. Om noen i våre nære omgivelser sliter og trekker energi, vil det tappe oss i lengden. Det kan være vi skal bistå dem, men vi trenger å passe på å få påfyll. På det jevne er det godt å huske å nyte hvert øyeblikk med godt nærvær, latter og glede, for det bygger opp helsen.
 5. Engasjer deg. Bistå andre, gi av deg selv og engasjer deg i andres vekst og suksess. Dette gir en lykkefølelse og glede som varer lenger enn når vi kun nærer oss selv. Tenk bare etter. Hvor godt føles det ikke når vi gjør noe av betydning for andre? Også her foreligger det forskning. For eksempel ble forsøkspersoner som fikk gi penger videre til å hjelpe andre, lykkeligere enn når de fikk bruke pengene på seg selv. Det er noe å tenke på for oss som har så mye.

Verden endres

I vår Ledestjerne har vi en unik gnist, gave, særegenhet, kall og mening. Vi kjenner trygghet, håp, styrke, rom, engasjement, utvikling, bevegelse, samhold og mestring.

Og fordi vi blir så sterke og åpne i oss selv, endres verden utenfor oss. Vi kobles sammen, gjennom frihet blir samhold trygt og naturlig. Og person for person endres samfunnet.

Ditt lysende år

I stedet for nyttårsforsetter i form av mål satt med viljen, kanskje dette skal bli året du lar din Ledestjerne lede deg? Gjør du det, kan jeg garantere deg at du ved årets slutt fremdeles er på riktig kurs.

Slik setter du deg mål

 1. 1. Velformulerte mål. Enten forsettet er stort eller lite, er det viktig å være realistisk i målsettingen. Det er endringer som skal innføres i livet, kanskje til og med livsforandrende endringer, så tillat deg selv å gjøre det virkelig. Sjekk at det er spesifikt, målbart og realistisk.
 2. 2. Er det innenfor din kontroll å få det til? Og når er det mulig å være i mål? Selv om dette er noe du ønsker deg dypt og inderlig helst i dag, har du en vei å gå før du er i mål. Når helt konkret skal du være i mål?
 3. 3. Attraktivt. Og når du har alt dette klart for deg nå, hvor attraktivt er det for deg å ha det? Bruk dette som en kvalitetssikring for deg. Grader gjerne på en skala fra 1 til 10, og jo nærmere 10, jo større driv mot målet har du. Attraktive mål skal få oss til å snappe litt etter pusten.
 4. 4. Motiver deg til handling. Bruk alt du kan innen mental trening, visualisering, handlingsplan, en målgruppe som gjensidig backer hverandre og forplikter. Visualisering er både virksomt og sterkt, det gir oss magisk påvirkning på et dypt underliggende nivå. Men for å manifestere drømmer, for å lykkes, kreves det handling. Derfor er det viktig for deg når du nå daglig manifesterer og lever ut det nye deg, at du kontinuerlig og på daglig basis gjør og gjør.
 5. 5. Den nye deg. Vet du hva det er? Hva konkret kjennetegner deg når du er den nye deg? Tusentipset her er å visualisere. Se for deg et lerret som spiller filmen med deg i målet. Hva ser du? Hva gjør du? Hvordan høres du ut? Når du har dette klart, svever du inn i filmen og i deg selv.  Se gjennom egne øyne, hør gjennom egne ører, føl i kroppen din – hvordan er det å være der? Hva sier du til deg selv? Hvor og hvordan er følelsen?
 6. 6. Gjør deg godt kjent med opplevelsen og svev deretter ut igjen. Se deg selv i filmen og vit at et stykke fram i tid, på det tidspunktet du har satt deg, er du i mål. Da er dette din virkelighet!
 7. 7. Nyt veien. Når alt dette er gjort, starter den store herligheten. Nå er det tid for å høste frukter. For hver handling du gjør, er du nærmere målet. For hvert eneste steg, har du beriket deg selv. For hver tanke med gode bilder, manifesterer du. For hver eneste gode, oppmuntrende kommentar du lytter til fra deg selv, har du kvalitetssikret din suksess. Som små gavepakker ligger alt dette og mer i løypa foran deg. Det er allerede på veien alle nytelsene ligger.

Hvordan ville det være, når du har gjort de endringene nå, i framtiden, når du ser deg tilbake og ser hvordan det var å ha hatt det problemet, når du tenker på det nå?

Hvordan lykkes med å nå mål?

Det er ganske dårlige odds for å lykkes med slike snuoperasjoner eller korsveier som nyttårsforsetter er. Kan det være det samme for mål forankret i din indre Ledestjerne?

Hvem vet? Men du vil vite når du har gjort det.

Her er fem råd som forskingen har kartlagt for hva som fungerer best for å lykkes med mål:

 1. 1. Bryt ned hovedmålet i mindre, konkrete mål.
 2. 2. Gi deg selv en belønning når et av disse delmålene er oppnådd.
 3. 3. Fortell venner om hva du prøver å oppnå.
 4. 4. Fokuser på fordelene ved å lykkes.
 5. 5. Før dagbok over framskrittene du gjør.

Så mye som over 50 % lykkes når de følger disse stegene. Men: De mest vellykkede teknikkene handler om å lage en konkret plan og holde seg til den.

Det verste som kan skje

I gestaltterapi snakker de om at vi spiller ut personlighetsdeler av oss i møte med andre. At unike deler av oss eksisterer kun i møte med en annen. Det vil si at når noen dør, så mister vi den delen av oss. Dermed er et dødsfall mer enn et tap av en annen. Det er også et tap av oss selv.

Kanskje vil en grad av dette også utspille seg for deg nå? Fordi denne prosessen vil endre deg. Gamle sider av deg vil sannsynligvis vike, og nye, rikere og enda mer deg vil komme sterkere inn.

Kanskje skal du ære den gamle deg, som jobbet som en helt og gjorde så godt du kunne? Gi en takk og gå fri videre.

Hvordan vil du markere overgangen og ære den gamle delen av deg? Tenne et lys, skrive et takkebrev, nyte en vakker bukett blomster, eller noe annet enda bedre?

Når du har din vei klar, når din Ledestjerne skinner så klart at du både kjenner, ser og vet, da merkes det. Omgivelsene vil speile deg, bekrefte endringene, og resultatene dine vil begynne å leve av seg selv. Dører vil åpnes og nye muligheter dukker opp.

Kanskje til og med før du er helt klar selv? Det er sikre tegn på at det er noe av betydning. Du vet, i retning av at «universet snakker».

Om artikkelforfatteren:

Trine Åldstedt har mange års erfaring med NLP, hypnose og coaching, og var leder ved NLP- og coachingskolen MetaResource, som hun grunnla i 2004. Skolen er godkjent av The Society of NLP og Richard Bandler, som medgrunnlegger av NLP. I dag jobber hun med sjelscoaching.

I flere år har Trine også undervist ved andre NLP- og coachingskoler, i tillegg til å drive egen virksomhet innen kurs og coaching. Åldstedt er medforfatter av NLP-boken «Alt sitter i hodet» (2009).

Nettside:

www.trinealdstedt.no


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Bruk kode