Skip to main content

Feirer seksualitet med splitter ny festival

Helgen 26. til 28. august 2022 arrangeres Sexebrate-festivalen i Oslo – en splitter ny festival for å feire naturlig seksualitet for alle. Festivalen har et helhetlig fokus på seksualitet som inkluderer alt fra rent fysiske behov for nærhet og sensuell massasje til selvutvikling, energiøvelser, psykologi, spiritualitet og tantra.

Det er første gang i Norge en slik festival arrangeres for å feire seksualitet for absolutt alle, og slike festivaler er også sjeldne internasjonalt. Sexebrate finner sted i Møllergata 9 i Oslo sentrum helgen 26. til 28. august.

− Seksualitet er viktig for alle, og de fleste har mye å gå på. Vi vil inspirere vanlige folk til å la seg inspirere og utvide horisonten sin! smiler initiativtaker Marte Andersen Jacobsen. Hun brenner for dette feltet etter å ha jobbet som sexolog i over 20 år og jobber som leder ved Institutt for sexologi. Marte leder også Oslo Tantrafestival, som ble arrangert for første gang i juni i år, i Tøyenparken. Ifølge Marte selv ble det en stor suksess og hun fikk bare massevis av gode tilbakemeldinger.

Navnet «Sexebrate» signaliserer at dette er en festival for å feire naturlig seksualitet for alle. Det er en festival som er åpen både for single og for par, uansett kjønn, legning og identitet. Visjonen bak festivalen er å utvide deltakernes forståelse og opplevelse av seksualitet, i tråd med Verdens Helseorganisasjons definisjon av seksualitet.

Marte Andersen Jacobsen har jobbet som sexolog i over 20 år og er festivalsjef for Sexebrate. Hun er også leder for Oslo Tantrafestival som ble arrangert for første gang i juni.

− Vår visjon er at den enkelte alene, og sammen med andre, skal få en utvidet forståelse av seksualitet. Du får de redskapene du trenger for å utvide horisonten og gå dypere inn i forskjellige seksuelle fasetter, sier sexologen og festivallederen.

Med seg på laget har hun 50 andre lærere og foredragsholdere som skal lede til sammen 83 workshops og fasilitere aktiviteter i 8 templer som settes opp for anledningen.

− Jeg er så stolt at teamet vårt. Få vet at vi har den kompetansen på seksualitet som vi har i Norge, og det er utrolig kjekt at vi nå får vist frem våre inspirerende workshopledere. I tillegg har vi fått med oss noen dyktige workshopledere fra utlandet som gir festivalen vår et internasjonalt preg i tillegg, sier hun. Les om de ulike workshop-lederne her.

En naturlig del av livet for alle

Sexebrate-festivalen er en inkluderende festival som fremmer at folk flest skal ha et naturlig forhold til sin seksualitet, uten å føle skyld eller skam. Det er lett å trekke paralleller til Pride som feires i juni. Forskjellen er at dette er en festival for å feire alle typer seksualitet.

− Vi mener at folk i Norge nå er klare for en festival som feirer seksualiteten vår! Tidligere har det kommet mange reaksjoner på Pride festivalen, men folks holdninger til Pride har endret seg. Nå arrangeres snart Pride på det minste sted i Norge, og folk er mye mer åpne og utprøvende for ulike seksuelle preferanser enn det som har vært vanlig tidligere, sier Jacobsen.

Et viktig mål med Sexebrate er å alminneliggjøre seksualitet og bidra til at folk flest får et mer naturlig forhold til dette livsaspektet, som har så mange fasetter og nyanser.

− Vi registrerer at unødvendige begrensninger gjør at folk ikke får ut sitt seksuelle potensiale. Mye skyldes nok at mye innen seksualitet er tabubelagt og folk kvier seg med å åpne seg. Det kan også være en utfordring i mange forhold at den enkelte ikke får gitt uttrykk for hva man ønsker til sin seksuelle partner. Nå vil vi legge bedre til rette for at folk får utvikle seg, og vi håper at denne festivalen kan være startskuddet for flere lignende festivalene i hele Norge! sier festivalsjefen..

En bred definisjon på seksualitet

Et utgangspunkt for festivalen er å fremme en mye bredere forståelse av seksualitet enn det rent fysiske, mer i tråd med slik Verdens helseorganiasjon (WHO) definerer seksualitet:

«Seksualitet er en integrert del av ethvert menneskes personlighet; mann, kvinne og barn. Seksualiteten er et grunnbehov som utgjør et aspekt av å være menneske, og som ikke kan skilles fra andre livsaspekter. Seksualitet er ikke det samme som samleie eller evnen til å oppnå orgasme, og er heller ikke summen av hele vårt erotiske liv. Alt dette kan være en del av vår seksualitet, men behøver ikke å være det.

Seksualitet omfatter så mye mer, den finnes i energien som driver oss til å søke kjærlighet, kontakt, varme og nærhet. Den uttrykkes i det vi føler, hvordan vi beveger oss, hvordan vi berører andre og selv blir berørt. Seksualiteten handler om å være sensuell, så vel som å være seksuell. Seksualiteten påvirker altså våre tanker, følelser, handlinger, og vårt samspill med andre mennesker.»

Påkledd festival uten penetrering

Festivalen er en påkledd festival hvor all kontakt er basert på samtykke og ingen skal presses til noe de ikke ønsker å være med på.

− Samtidig er vi opptatt av at festivaldeltakerne skal få noe mer enn rene teoretiske foredrag, og vi vil gi deltakerne en mer helhetlig seksuell oppdagelsesreise gjennom gode opplevelser. På noen workshops får deltakerne derfor muligheten til å være med på praktiske øvelser som kan inneholde berøring for de som ønsker det, sier Jacobsen.

Sex utover berøring og penetrering er ikke tillatt på festivalen. Full nakenhet er heller ikke tillatt, men det er lov å være toppløs og det er lov til å kle seg sexy og sensuelt. Et av formålene med festivalen er imidlertid å gi deltakerne muligheter til å utvide sin seksuelle horisont og oppleve andre sider av den seksuelle verden enn de gjør til vanlig.

Sexologisk fargemodell med 9 farger

Festivalen tar utgangspunkt i at vi har ulike seksuelle orienteringer og preferanser, for vi har alle ulike ønsker, behov og ting vi tiltrekkes av. Derfor har Marte laget en egen fargemodell bestående av ni ulike farger som beskriver ni varianter av seksuelle orienteringer folk kan ha:

 • Rød er de grunnleggende fysiske behovene, begjær og orgasme
 • Orange er knyttet til nytelse, intimitet og nærhet.
 • Gul er tiltrekning mot dominans og underkastelse.
 • Grønn er seksualitet orientert rundt kjærlighet.
 • Blå er seksuelle identiteter og kommunikasjon om seksualitet.
 • Grå er fargen for manglende seksuell lyst, fysiske problemstillinger til seksualitet og traumer.
 • Lilla knytter seg til seksuelle energier og tantra.
 • Hvit seksualitet knytter seg til tilstedeværelse, bevissthet og guddommelighet
 • Svart seksualitet omfatter skam, skyld og fetisjer.

Se en video på engelsk om de sexologiske fargekodene her:

Programmet på festivalen er organisert etter disse ni fargekodene, så det skal være lettere å finne frem til hva man vil delta på. Denne sorteringen etter farger er inspirert av både fargeteori og chakralære. Les mer om de ulike fargekodene her.

−  Vi ønsker å skape en festival som har stor faglig tyngde basert på den sexologiske fargemodellen. Vi har hentet lærere som har spesialisert seg på å jobbe med seksualiteten på en praktisk måte slik at vi lettere kan forstå hva som bor i kroppen vår, slik at vi får bedre innsikt i hva vi trenger og hva som er vårt uløste seksuelle potensiale, sier Marte.

Her er også en video hvor Marte forklarer mer om fargekodene og de ulike formene for seksualitet: 

Med utgangspunkt i den sexologiske fargemodellen brukes metoder fra embodiment, sexologi, tantra, yoga, mindfulness og pusteteknikker for å få bedre tilstedeværelse og sterkere bevissthet.

− Når den enkelte får bedre innsikt, vil det bli lettere å forstå egne ønsker og behov, samt partnerens behov. Vi er sikre på at festivalen kan bidra til en bedre seksuell forståelse som kan forbedre kommunikasjonen mellom partnere og gi et rikere seksualliv i relasjonene, sier Marte. 

− Det er veldig verdifullt at folk kommer sammen rundt dette teamet og får utforsket og delt nye seksuelle opplevelser med andre. Både par og single er velkommen. Det er også mulig for de som er i forhold å komme alene eller med venner og ta med seg inspirasjon hjem til partneren sin. Vi vil bidra til at de som kommer alene vil kunne være med på workshops og øvelser sammen med andre på festivalen. Vi vil bidra til at de som kommer alene vil kunne være med på workshops og øvelser sammen med andre på festivalen. Alle folk med alle former for seksuelle identiteter, kjønnsidentitet og alle former for seksuelle preferanser er velkomne.

Det blir mange fargerike personer å bli kjent med under festivalen, og den sosiale delen og kontakten mellom mennesker er viktig, ifølge festivallederen.

− Folk skal også være trygge på at de som er på festivalen ikke utleverer andre.  Konfidensialitet er viktig for oss og en forutsetning for at folk skal kunne åpne seg for seksuell utvikling, forsikrer festivalsjefen.

Quiz: Finn din seksuelle farge!

For å finne din seksuelle farge kan du ta en quiz på festivalens nettside. Testen tar kun noen få minutter og hjelper deg til å finne den fargen du har mest av og som er viktigst for deg i din seksualitet: sexebrate.no/quiz

Du kan også ta denne quizen for å finne den fargen som du har minst av. Også denne tar kun noen få minutter: sexebrate.no/quz-jeg-liker-ikke-denne-fargen

Det kan kanskje høres mye ut med ni ulike farger for seksualitet, men dette er tvert imot en forenkling, ifølge festivallederen:

− Vi er alle veldig forskjellige og seksuallivet vårt er mye mer sammensatt enn det som er bevisst for oss. Innen hver av de ni fargene er det mange underfasetter og i tillegg tiltrekkes mange av flere ulike ting. Noe er bevist og mye er mer eller mindre ubevisst. Noe er fantasier, andre ting er prøvd ut. I tillegg erfarer mange at behov og tiltrekning endrer seg gjennom livet, sier Marte.

Hun fant opp modellen en gang da hun hadde et par inne til veiledning, der kvinnen i parforholdet mente at hennes seksualitet var den riktige. Da brukte hun farger for å beskrive ulike typer seksualitet på en mest mulig nøytral måte.

− Jeg fant opp metoden for å forklare om ulike tenningsmønster og om hvordan seksualiteten kan endres. Jeg vil at man skal jobbe med seksualiteten, for det er når vi jobber med seksualitet at vi virkelig kommer til kjernen i selvutvikling, sier sexologen.

Programmet

På programmet er det noe for enhver smak innenfor seksualitet og nærhet, selvutvikling og spiritualitet. Noe av det dristigste ser ut til å være blant annet «Naked yoga» (nakenyoga), «Sexebrate Dream Temple», «Talk dirty to me» og «Multi Orgasm», men der er også noe midt imellom som energisex, «Sexebrate massage» og «Drop Your Shame and get on the Kinky Train», for å nevne noe. I den andre enden av fargeskalaen har vi tema som går mer på forløsning av seksuelle traumer, arbeid med skam og skyld, kundalini-aktivisering og «Hypnotic Love Making».

Som nevnt er programmet sortert etter de ni fargekodene (se over), så det skal være lettere å finne frem til hva man vil delta på. Er du i tvil hvilken farge du er seksuelt sett, kan du ta to quizer (se over) eller lese mer om de ulike fargekodene her.

Se programmet for festivalen her.  

Les mer om festivalen her:

www.sexebrate.no

Les også: 

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Bruk kode