Doktorgradskandidat Tore Lomsdalen (74): Pensjonist på steroider
Medium treffer student og astrolog Tore Lomsdalen (74) på våre kontorer i Oslo mens han er hjemme i Norge en kort tur. Han bor fast i Italia, men er flittig på Malta, en øy som ligger sør for Sicilia i Italia, hvor han studerer og forsker på maltesisk kosmologi i forhistorisk tid ved universitetet på den lille øya med sine under 500.000 innbyggere, men som har en spennende førhistorisk tid.
Med tanke på at Tore kunne gått av med pensjon for ti år siden, er det spennende å høre hva som driver 74-åringen til å forske på og jobbe med en doktoravhandling som såpass godt voksen. Han kunne tross alt vært bestefar til de fleste studenter – rent aldersmessig. Når man ser bilder av Tore når han er ute i felten og studerer de forhistoriske templene på Malta er det ikke til å komme unna at det minner om en scene med Harrison Ford i Indiana Jones-filmene.
Odelsgutten som ble hotellsjef
Men la oss starte med begynnelsen. Tore Lomsdalen ble født mens 2. verdenskrig fortsatt raste. Han er oppvokst på Eidsvoll, det norske demokratiets vugge. Begge foreldrene kom fra bondefamilier, og Tore stod først i rekken med odelsrett til gården på Eidsvoll, men dette takket han høflig nei til.
SE VIDEOER AV OG MED TORE LOMSDALEN LENGRE NED PÅ SIDEN!
Som barn flest den gangen gikk han på ski til og fra skolen på vinteren og på beina da det ikke var snø. Parkeringsplass på skolen var ikke oppfunnet ennå, det var knapt nok biler å se, men nettopp nærheten til naturen var med på å skape interessen for det som ligger utenfor jordkloden allerede den gang.
– På hjemveien var det jo blitt mørkt, og jeg så alle stjernene på himmelen som jeg alltid har vært så interessert i, så min fasinasjon for astrologi ble nok sådd veldig tidlig for min del, forteller Tore, som ville ut i verden og reise da han nærmet seg voksenlivet.
– Jeg ville ikke bo på Eidsvoll hele livet. Da jeg var ferdig med militæret dro jeg til Sveits hvor jeg tok 3-årig hotellfagskole. Jeg har nok bodd mer i utlandet enn hjemme i Norge, sier Tore, som etter alle årene i utlandet snakker flytende italiensk, tysk, fransk, spansk, hollandsk og engelsk.
Fant den spirituelle verden
Det ble mange spennende jobber innen hotellbransjen på Tore, som i nesten 30 år jobbet i hotellbransjen og endte til slutt opp med en viktig sjefsstilling.
– Da jeg kom i 50-årene var jeg gjeldfri og ønsket ikke lenger å jobbe kun for karrierens skyld, det var dypere ting som lokket mer. Jeg tok et kurs i tarotkort-reading og oppdaget at dette også hadde med planeter å gjøre. Samme kursholder holdt også kurs i det som het ortodoks astrologi, middelalderastrologi, der man regner ut alt for hånd. Dette var jo før det fantes PC-programmer for utregning av slike ting, forteller Tore, som gikk videre med nye studier og tok en utdannelse ved University of Wales Trinity Saint David i Wales som førte til en mastergrad.
– Jeg kom i kontakt med noen som underviste kulturell astronomi og astrologi på universitetsnivå i Wales. Jeg studerte i fem år på deltid via webseminarer og gikk på sommerskole, forteller Tore, som etter studiene flyttet fra Amsterdam til Milano hvor han nå bor. Tore har på grunn av jobben i flere amerikanske hotellselskap flyttet mye, og i tillegg til Norge og Italia har han bodd i Colombia, Venezuela, Panama og Sveits.
Da Tore flytte til Italia i 1990 ble han skilt og bosatte seg i Milano. Det var her han traff ei dame som gjordet at han ble interessert i det spirituelle.
Prehistoriske templer på Malta
Etter at Tore var ferdig med mastergraden i Wales, som forøvrig ble utgitt som bok som handler om prehistoriske templer på Malta og hvordan de var plassert i henhold til solens bevegelser og belysning inne i tempelet, var han egentlig ganske lei av å studere. Men det tok likevel bare et år før lysten på å studere kom tilbake igjen, og da søkte han om opptak ved universitetet på Malta.
– Jeg ville fortsette å studere de prehistoriske templene og kosmologien fordi det var der jeg kunne finne alt av litteratur og folk som kjente til historien. Jeg er tilknyttet det arkeologiske fakultetet, og er vel den eldste studenten på Malta som holder på med en doktorgrad. Mine rådgivere og andre som kjenner meg sier de håper de blir som meg når de blir gamle. Det har jo vært litt vanskelig også, for eksempel har jeg måtte lære meg datasystemer fra bunnen av, men jeg har lært det ganske fort. Jeg tror at hvis man holder hjernen ved like, så fungerer den bedre, forteller Tore, som takker astrologien for alt han har opplevd etter at han forlot hotellbransjen og satset på astrologi og studier.
– Hadde jeg ikke studert astrologi, hadde jeg ikke truffet alle disse menneskene. Det er ikke jeg som har valgt astrologien, det er astrologien som har valgt meg. Jeg har truffet de riktige menneskene til rett tid og fått de rette kontaktene som har ført meg videre. Jeg ser på det som en skjebnebestemt vei, forteller Tore, som kunne nytt late dager som pensjonist hvis han ville i solfylte Italia.
– Jeg gjør dette fordi jeg har en genuin interesse av å studere, ikke fordi jeg vil gjøre karriere på nytt. Men jeg tror også det hjelper til med å holde hjernen i form. I min alder må man jobbe med hjernen så den ikke dovner bort. Et alternativ kunne vært å drive med golf, men det tiltaler meg ikke, jeg må ha noe mentalt å bryne meg på. Jeg tror det ville blitt min dommedag om jeg kuttet ut med det jeg driver med, mener han.
SE VIDEO FRA MNAJDRA SOM TORE HAR LAGET
Dette er en animasjonsfilm om hvordan Mnajdra templet på Malta ble bygget som er bassert på fire års studier og gjennspeiler teoriene i Tore Lomsdalens bok, Sky and Purpose in Prehistroic Malta: Sun, Moon, and Stars at the Temples of Mnajdra.
Holder seg i form
Det er jobben som astrolog som har betalt hele utdannelsen til Tore. Han skriver ikke bare for Medium, men også for andre blader, og i tillegg skriver han personlige horoskop.
– Jeg kan takke astrologien for at jeg er der jeg er i dag. Selv om jeg vinner 10 millioner i lotto vil jeg fortsette på samme måte, for hvis jeg kutter ut astrologien tror jeg alt ville falle sammen.
På Malta har Tore begynt med tai chi som er en kinesisk form for myk kampsport som har mange helsemessige fordeler kombinert med stressmestring. Dette gjør han fordi han er opptatt av å finne yin yang-energiene i kroppen. Yin og yang er sentrale begreper innen kinesisk filosofi, og Tore mener selv han merker at kroppen har blitt mykere med årene, ikke mer skrøpelig som mange andre kanskje opplever.
– Det er ikke bare hjernen man må holdes i orden i min alder, men også den fysiske delen av kroppen. Jeg går derfor også på helsestudio tre ganger i uken.
Studerer kosmologi
Tore studerer kosmologi knyttet opp til hva folk trodde på for rundt 3000 år f.Kr. og hvilke typer trossamfunn de hadde på den tiden. Med bakgrunnen han har fra astrologien og arkeologi forsøker han å sammenfatte den delen av astronomien som har med planetenes bevegelser og det arkeologiske materiellet som finnes.
– Arkeologer er veldig dyktige til det de gjør, men de jobber med hodet ned i bakken, mens astronomer bare ser oppover. Det jeg prøver å gjøre er å forene disse to vitenskapene. Noen av templene på Malta har presise linjer fra solen som går gjennom åpningen på tempelet og belyser bestemte punkter inne i tempelet. Det kan sammenlignes litt med Stonehenge og pyramidene i Egypt. Det er ikke noe som kan bevises ettersom dette var før skriftspråket, så jeg må samle empiriske data for å kunne si mest sannsynlig hva det var solen betydde på bestemte tidspunkter i året, for eksempel ved vintersolverv, vårjevndøgn, sommersolverv og høstjevndøgn hvor disse belysningene foregikk. Ved å finne mange slike tilfeller kan man si at solen var et viktig element i det trossamfunnet de hadde på den tiden og kanskje også for visse årstider.
– Hadde dette også noe med tidsangivelse å gjøre?
– Ja, absolutt. Det kan også ha blitt brukt i landbruket for å vite når man skulle så korn og så videre. Det har vært mange forhistoriske samfunn hvor dette har vært med i bildet, blant annet visste man før i tiden når det ble flom i Egypt, forteller han.
– Men har dette noe med astrologi å gjøre?
– Det kommer an på hvordan man definerer det, men om man definerer det som noe man bruker for å finne ut hva som vil skje, kan det hende at de brukte det til forberedelse i for eksempel jordbruket før i tiden. Men om man definerer det som et verdensbilde eller en trosretning, så kan det tyde på at det var et ledersamfunn, kanskje et prestesamfunn som tok initiativet til å bygge disse fantastiske templene. Det finnes ikke tilsvarende steder i verden. Religiøse og sekulære fester kan ha sitt opphav i dette i og med at de kunne forutse hvordan visse tidspunkter på året skulle bli. Inne i templene er det forskjellige typer alter, og man kan tenke at her samlet det seg mennesker ved spesielle tidspunkt. Det finnes også orakel-hull i tempelveggene, der man kan tenke seg at det satt noen som kunne gi råd og kanskje man måtte gi dem noe i form av en offergave.
Templene
Selve templene på Malta er veldig store, kanskje opptil 400m2, og Tore synes det er imponerende hvordan mennesker for tusenvis av år siden har klart å bygge disse med bare steinøkser. Det ser også ut til at dette var et veldig fredelig samfunn.
– Det jeg forsøker å finne ut, er hva disse templene betydde for menneskene der og hva slags tro og verdensbilde dette kunne gi dem. Dette gjør jeg gjennom å studere både arkeologi og astrologi og finne mønster i hvordan dette gjentar seg, for deretter å kunne si at slik var det mest sannsynlig. Templene ble bygget slik at himmellegemene kunne bli tatt i betraktning ved at solen kunne skinne inn i templene. Det er mange arkeologer som ikke er enig med meg i dette, men jeg ser at det er en viss bevegelse nå hos arkeologene. Jeg er ikke den første som ser på dette, men jeg er nok den første som ser så grundig på det. Jeg jobber med å finne ut om det har en betydning hvor templene er plassert. Ofte er de plassert i nærheten av der det ble drevet med planting og innhøsting og i nærheten av havet, så det kan være at tempelkulturen var en del av deres daglige virksomhet.
Ingen vet hvorfor
Det er egentlig ingen som vet hvorfor Malta er så spesielt. De første innbyggerne som man kjenner til basert på arkeologiske funn, stammer fra Sicilia 6000 år f.Kr. De første templene ble bygget ca. 1500 år senere. Tempelkulturen varte i ca. 1500 år, og så var det slutt. Deretter kom bronsealderen og da hadde de ikke de samme ferdighetene til å bygge templer lengre.
– Det kom altså inn en ny folkegruppe i denne tempelkulturen på Malta. Sicilia er jo et godt jordbruksland, mens Malta er jordbruksfattig, så man kan undre seg over hvorfor noen ville flytte fra et sted der man hadde alt til en øy lenger sør som hadde lite å tilby. Det kan være mange årsaker til det, kanskje har det vært en gruppe mennesker som har blitt utstøtt. De hadde ikke denne kulturen på Sicilia, så den har blitt startet egenrådig på Malta. Denne typen templer er de eldste som er bygget og finnes kun på Malta, forteller Tore, som selv om han studerer det man kanskje kan kalle et relativt «smalt tema», føler han seg ikke alene.
– Folk jeg er sammen med på Malta er også opptatt av dette. Jeg sitter ikke alene, jeg går på forelesninger, og i tillegg har jeg et kontor på universitetet der jeg jobber med dette flere ganger i uken bare for å knytte bånd til andre og for ikke å bli sittende for meg selv. Jeg skal holde foredrag på en konferanse der det kommer foredragsholdere fra 35 ulike land, og jeg skal også snakke på en dagskonferanse på Malta med internasjonale foredragsholdere som jeg har tatt initiativ til som omhandler kosmologi i arkeologi, forteller Tore som også holder foredrag for arkeologistudenter.
Drivkraften
Litt av drivkraften i dette arbeidet er at Tore ønsker å få arkeologer interessert i stjernehimmelen og at de kan se det tredimensjonale bildet av de arkeologiske funnene. Arkeologien har utelukket det holistiske synet, mener Tore.
– Det er viktig å få frem at himmellegemene var en viktig del av tempelkulturen og trossystemet, ikke bare det at templene står der og hvorfor de er bygget slik de er og plasseringen. Det er en stor utfordring at det ikke finnes noen skrifter eller andre ting som kan bevise teoriene mine, men jeg er ikke i tvil om at jeg vil fortsette arbeidet mitt. Hva skal jeg ellers gjøre, sier Tore og ler.
Han har tre år igjen før han er ferdig med doktorgraden. Når han er ferdig skal han vurdere å gå inn i pensjonistenes rekker.
– Men akkurat nå er det viktig for meg å fokusere på noe givende, og jeg håper at jeg kan bringe den kunnskapen jeg finner videre til andre mennesker. Det er faktisk ting i horoskopet mitt som tilsier at det var dette jeg skulle drive på med. Universet legger ting til rette for meg. Jeg tenker aldri på at jeg snart er 75 år, jeg føler meg ikke som en pensjonist, men om jeg våkner opp en dag og tenker at jeg ikke vil jobbe mer med dette, så bare slutter jeg.
Tore ser undrende ut i rommet vi sitter i og spør seg selv;
– Kanskje har jeg vært med på å bygge templene den gangen? Horoskopet mitt … I mine tidligere liv … Hvorfor er jeg så engasjert i dette? Og hvorfor sliter jeg med å lære meg maltesisk språk? Min personlige konklusjon er at den gangen snakket man ikke maltesisk, for språket de har nå kom med fønikerne som kom til Malta ca. 700 år f.Kr., og hvis det er slik at jeg bodde der, så var det 3000 år før det igjen. Jeg er overbevist om at dersom noen har en dragning eller aversjon mot steder, har det noe med tidligere liv å gjøre. Livet er en prosess, og vi tar med oss ting videre til neste liv både på godt og vondt. Men et liv – uansett hvor langt det er – er for kort til at vi kan lære alt vi skal lære.
Vi må omfavne alternative tolkninger og muligheter
I 1994 skrev den tsjekkiske presidenten Vaclav Havel (1936-2011) en artikkel om vitenskapens rolle i å hjelpe folk til å forstå verden rundt dem. Han bemerket at i dagens kunnskapssamfunn var det noe som manglet. «Vi kan vite umåtelig mer om universet enn våre forfedre gjorde, men likevel synes det i økende grad at de visste noe mer og viktigere enn det vi gjør i dag.»
Nesten alle tradisjonelle kulturer så opp mot himmelen for veiledning. Kosmologi er det som ga våre forfedre sin grunnleggende følelse av hvor de kom fra, hvem de var, og hva deres rolle i livet var. Selv om det uten tvil var feil, skapte disse ideene adferdskodekser som ga en følelse av identitet.
Kosmologien til europeiske forhistoriske samfunn har blitt studert uavhengig av arkeologer og arkeoastronomer, et tverrfaglig felt mellom arkeologi og astronomi. Til tross for deres felles mål om å kaste lys over våre tidligere liv, tanker og ideer, har de to feltene ikke klart å forene seg, hovedsakelig på grunn av ulike tilnærminger. Et lokalt tilfelle er spørsmålet om maltesiske megalittiske templer, som Tore Lomsdalen arbeider med. Mnajdratempelet på Malta kom før både Stonehenge og pyramidene i Egypt. Det er det eldste kjente stedet i verden som kvalifiserer som en neolittisk enhet (historisk betegnelse på bondesteinalderen eller yngre steinalder) konstruert for å dekke hele banen av solens oppgang gjennom et helt år. Det som er uheldig, er at arkeologer og arkeoastronomer så langt i stor grad har studert dette området isolert.
Et viktig element
Hvorvidt templene ble bygget for å visualisere effektene av den stigende solen som sett i dag, er et åpent spørsmål. Men med et slikt spesifikt og repeterende mønster kan man ikke fornekte at himmelen var et viktig element i oppfatningen av verden – deres kosmologi – på den tiden.
Med noen få unntak har arkeologer i stor grad ignorert, ekskludert eller undervurdert himmelens betydning i den kulturelle tolkningen av historiske samfunn. Når man studerer gamle samfunn, blir kronologisk datatid og økonomiske bekymringer ofte gitt forrang over det uvesentlige.
Men feilen ligger ikke bare med uinteresserte arkeologer. Arkeoastronomi har ofte vært for opptatt av å samle astronomiske og orienteringsdata, disfavorisere den bredere arkeologiske innsatsen og ignorere det menneskelige elementet i kosmologi.
Løsningen, ifølge Lomsdalen, er å finne en felles grunn. Begge sider må åpne seg for ulike faglige perspektiver og overbevisninger og omfavne alternative tolkninger og muligheter. Gapet mellom arkeologi og arkeoastronomi vil tillate mennesker å lage et detaljert bilde av tidligere samfunn. Og kanskje vil det kaste lys på den tapte kunnskapen om universet og vår plass i den.
Dette er Tore Lomsdalen
Tore er doktorgradskandidat ved University of Malta hvor han forsker på maltesisk kosmologi i forhistorisk tid. Han har også en mastergrad (MA) fra University of Wales Trinity Saint David, UK, i Kulturell Astronomi og Astrologi.
Han har sertifikateksamen fra den respekterte astrologiskolen The Faculty of Astrological Studies i London.
Er medlem i Norsk Astrologisk Forening, The Astrological Association of Great Britain, samt ISAR – The International Society for Astrological Research, USA.
Er medlem i den akademiske foreningen SEAC – The European Society for Cultural Astronomy, samt den italienske foreningen for arkaeoastronomi, Società Italiana di Archeoastronomia, samt EAA, den Europeiske Foreningen for Arkeologer, European Association of Archaeologists.
Han har skrevet utallige artikler som er utgitt i norske og utenlandske fagtidsskrifter, blant annet det anerkjente amerikanske The Mountain Astrologer, samt det engelske, AA Journal of the Astrological Association of Britain. Tore har også forelest på verdens største astrologikonferanse, UAC 2012 i New Orleans, den årlige konferansen til den engelske astrologiske foreningen i 2013, og samme året i The Astrological Lodge i London. Videre har han presentert kosmologi og arkeastronomi på University of Liverpool i 2012, University of Bournemouth i 2013, University of Manchester i 2014 samt på flere internasjonale konferanser innen kulturell astronomi og astrologi.
VIDEO – se Tore Lomsdalen presentere sitt arbeid på Malta!
https://www.youtube.com/watch?v=YKXyGOicw7w&feature=youtu.be