DNH: − Healing engasjerer mange – det tar vi på alvor
Healer og sykepleier Ingunn Brattlid var styreleder i Det Norske Healerforbundet (DNH) fra 2012 til 2020. Fra 2017 til 2019 skrev hun en artikkelserie i Medium om healing. Her republiserer vi den første saken i denne serien, med noen oppdateringer. Vi tar forbehold om at det kan være nødvendig med flere endringer.
Folk er villig til å betale for healing, og dette medfører et faglig ansvar som Det Norske Healerforbundet (DNH) tar på alvor. Gjennom Helsepolitisk barometer i 2017 knyttet til alternativ behandling viste at en stor del av befolkningen stadig bruker mer penger på alternativ behandling. I 2016 brukte befolkningen 4,2 milliarder kroner på alternativ behandling, en økning fra 3,9 milliarder i 2014. To av tre i befolkningen over 18 år er positive til at autorisert helsepersonell kan gi alternativ behandling.
Vil øke forståelse og respekt
DNHs formål er å øke forståelsen av healing som en naturlig, verdifull og helsefremmende terapiform som har sin rettmessige plass i samfunnet. Forbundet har siden stiftelsen i 1994 (30-årsjubilieum i 2024!) hatt tradisjon som bidragsyter overfor det offentlige med å gjøre healing kjent.
DNH bidro tungt i arbeidet med å samle forskning om healing i forbindelse med regjeringens nedsatte Aarbakkeutvalget, som var den første offentlige utredningen i Norge om alternativ behandling som ble publisert (NOU 1998: 21). Konklusjon om healing var: «Effekten av healing kan ikke avvises, men en eventuell virkningsmekanisme er ukjent.»
DNH har solid tradisjon med å invitere til fagsamling for healere helt siden stiftelsen av forbundet i 1994. Forbundet har vedtektsfestet et formål om å styrke healerne enkeltvis og som gruppe, bidra til forsvarlig og ansvarsbevisst virksomhet basert på høy faglig og etisk standard og skape et forum for utveksling av kunnskap, ideer og erfaringer. Informasjon om hva som skjer fremover kan du finne på deres nettside healerforbundet.no og på deres Facebook-side. For spørsmål, skriv en e-post til DNH: post@healerforbundet.no.
Healing engasjerer
I 1998 var det et stort politisk gjennomslag for regjeringens offentlige utredning om alternativ behandling (Aarbakkeutvalgets NOU 1998: 21). Denne utredningen ble grunnlaget for opprettelsen av både Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB), registerordningen for alternative utøvere i Brønnøysund og Lov om alternativ behandling. Til tross for disse tiltakene er det fortsatt mange som mener at kunnskapsgrunnlaget om healing i samfunnet ikke har flyttet seg.
At healing interesserer befolkningen, er det imidlertid ingen tvil om. Det ble særlig avdekket da programmet «Folkehelseopplysningen» gikk på NRK1. I programmet var healing første tema i serien. DNH ved daværende leder Ingunn Brattlid og medlem Johannes Henriksen ble invitert til å delta i NRK1-programmet «Debatten», hvor det ble satt ny seerrekord med 568 000, som en bekreftelse på at healing engasjerer.
Det har vært mye feilinformering i media om healing som bidrar til skepsis og fordommer. «Ingen liker å bli lurt»-aksjonen er et eksempel som hevder at healere er pådrivere for et naivt, relativistisk kunnskapssyn. Professor Christian Gundersen ved UiO er en selverklært skeptiker til alternativ behandling som har provosert mange med sine uttalelser om healing i media. Programmet «Helsekontrollen» på TV2 i mars 2017 utløste en debatt om alternativ behandling av barn.
DNH har tatt til orde for å klargjøre innholdet og mangfoldet av alternativ behandling overfor politikerne. På den ene siden kan healing virke helsefremmende, ved å stimulere klientens egen selvhelbredelse. Helsefremming står i motsetning til behandling, ifølge sosiologen Anton Antonovsky. Han utviklet helsefremming eller «salutogenese» som motsats til patologien, som vektlegger årsaker til sykdom.
Med behandling medfølger sterke fagprofesjoner, kontroll og sikkerhetsfokusering fra myndighetene, som ikke eksisterer innenfor helsefremming på tilsvarende måte. DNH har tatt til orde for overfor NAFKAM og politikere at det er behov for en juridisk tydeliggjøring av behandling av sykdom opp mot helsefremming innenfor det alternative.
Healing er et stort ord og kan for noen healere innebære både helsefremming og behandling, anser DNH. Juridisk sett er dette skillet ikke klart for andre enn helsepersonell som driver alternativ behandling, fordi offentlig autorisert helsepersonell også er underlagt helsepersonelloven.
DNH har tro på at det alternative miljøet sammen må arbeide for å realisere de målsetninger vi har satt oss. Det kreves seriøst arbeid for at healing skal bli allment anerkjent i vårt samfunn, med de verdier, holdninger og særpreg som er representert innen kunnskapsområdet healing.
Starten på DNH
Stiftelsen av DNH skjedde på en fagkonferanse om healing 8. mai 1994, da 120 healere fra hele landet inntok Soria Moria konferansesenter, prestisjetunge legenes høyborg i Holmenkollåsen i Oslo. Målet var å samle healere i Norge og skape et felles fagmiljø for healere i Norge.
På konferansene ble det blant annet snakket om etikk for helbredere og i hvilken grad det gikk an å ta seg betalt for healertjenesten.
Initiativtakerne var Else Egeland, Harald Thiis, Inge Ås, Rolf Solheim, Astrid Birgitta Cyrus, Lise Jevne, Aage Kokvik, Arnhild Norås, Helge Sandberg og Ann Kristina Seiløe.
Det var 76 stemmeberettigede healere i Norge til stede i salen da stiftelsesmøtet ble konstituert. Det ble fremmet komplette forslag om fire forskjellige organisasjonsmodeller, og flertallet stemte for at DNH skulle være en demokratisk organisasjon i motsetning til et friere og løsere nettverk eller sirkel, som var et annet forslag noen ønsket seg.
Logoen ble et energisymbol, tegnet på bestilling av Edgar Jeremiassen i Tromsø. Harald Thiis fikk flertall som leder fra oppstarten, og nestleder var Raji Unni Kielland.
Medlemmer
Fra stiftelsesåret i 1994 og frem til 2017 vokste DNH fra 66 til 330 medlemmer. På medlemsoversikten i 2024 er det 196 registrerte medlemmer, og de har svært variert faglig erfaringsbakgrunn. Her kan nevnes fagarbeidere innen helse, sykepleiere, lærere, sosionomer, psykologer, ingeniører, steinerskolepedagoger, masterutdannede, ulike spesialiseringer innen alternative behandlingsmetoder, mediumskap og healing.
DNHs historie viser at en stor andel etablerte alternativbehandlere i Norge er medlem eller har en fortid som medlem i DNH. Mange har valgt å «spesialisere seg» med egne metoder og alternative terapier i tillegg til healing. Noen har valgt å starte egne forbund basert på ulike retninger og metoder innen det alternative.
Målet for DNH er fortsatt å samle healere i Norge, slik det var i 1994, og skape et felles fagmiljø og styrke healerne enkeltvis og som gruppe. Med den kunnskapsutviklingen som skjer innen healing, og myndighetenes spirende interesse for å integrere healing i ordinært helsevesen, er tiden overmoden for å legge særinteressene bak seg, mener DNH. Som gruppe vil healerne styrke sin posisjon ved å stå sammen overfor myndighetene om ett fagfellesskap, som var intensjonen.
En demokratisk organisasjon
Landsstyret er forbundets øverste organ mellom hvert landsmøte, som avholdes hvert år. Landsstyret ivaretar forbundets interesser og er koordinerende instans for all utadrettet virksomhet og representasjon på vegne av forbundet. DNH har en ansatt forbundssekretær som ivaretar regnskap og sekretæroppgaver og ellers bidrar til at forbundet har en ryddig intern organisasjon.
Landsstyrets oppgave er å besvare høringsuttalelser til Helse- og omsorgsdepartementet og ellers bidra og samarbeide med myndighetene. Landsstyret har også invitert andre alternative forbund til samarbeid. DNH mener at i den nye tiden man er inne i, er det et stort behov for å stå samlet og utvikle nettverk for å kunne videreutvikle healingens fundament som et supplement til skolemedisinsk behandling i Norge.
DNH har også et ansvar for å bidra til at healerklienten får opplysninger om sin rett til valgfrihet i behandling, som var en intensjon med Loven om alternativ behandling. DNH frykter at det vil være myndighetene som blir toneangivende for hvilken fremtid vi skal ha når det gjelder faglig utvikling og opplæring dersom det alternative miljøet ikke står samlet. Dette er ikke et spørsmål om, men når det blir innført myndighetspålagte faglige krav til healere. NAFKAM har allerede informert myndighetene om at de mener at alle alternative behandlere bør ha grunnmedisinsk kompetanse på linje med autorisert helsepersonell. Dette er et syn DNH ikke deler.
Godkjenner healere
For å bli godkjent healer ifølge DNH må man ha brukerevalueringer fra minst ti personer som har mottatt healing, og godkjent VEKS-kurs. Det er Fagetisk råd (FER) som går igjennom brukerevalueringene og vurderer hver enkelt søknad.
FER er et rådgivende fagetisk organ innen DNH som skal bidra til å utvikle organisasjonen faglig og etisk. Rådet har tre medlemmer og to varamedlemmer som velges av landsmøtet for en periode på ett år. Som medlem av FER kreves evne til kommunikasjon og god kjennskap til lovverket, men også en genuin interesse for etikk og moral. Hovedsakelig består deres møter av å gå igjennom evalueringsskjemaer fra klienter til healere som ønsker godkjenning for å kunne bli medlem.
FER går igjennom notater fra klienter som har fått healing. Er de i tvil, ringer de klienten og spør. FER vurderer også om healerens utdannelse og type VEKS-fag kvalifiserer til godkjenning i henhold til standarden DNH har satt for healere. (VEKS-fag består av fagene vitenskapslære, etikk, kommunikasjon og samfunnslære.)
Fagetisk råd er også klageinstans på healere. Det har kommet inn noen klagesaker gjennom årene, og de har vært tidkrevende. Det har vært alt fra alvorlige saker som brudd på lovverk og forbundets etiske retningslinjer til hvordan healeren har det rent estetisk på arbeidsplassen sin og markedsføring av healing på nettsiden. Heldigvis får vi veldig sjelden alvorlige klagesaker som får konsekvenser.
Medlemmene skal oppleve at det er trygghet i å være medlem i DNH, så derfor vektlegger FER å gi healeren litt veiledning og hjelp til elementære ting som blant annet redigering av hjemmesiden eller estetisk hvordan healerens behandlingsrom og kontor oppleves for klienten. Her kan du lese mer om fagetisk råd i DNH og se hvem som er valgt for nåværende periode.
Et astrologisk blikk på forbundet
På DNHs stiftelsestidspunkt og -sted, Oslo den 8. mai 1994 klokken 17.00, viser det astrologiske kartet at solen stod i Tyrens tegn, ascedanten stod i Vekten, månen i Væren, Merkur i Tyren, Venus i Tvillingene og Mars i Værens tegn.
Solen danner et trigon til Neptun som astrologer ofte betegner som en indikasjon for healingkrefter, som er beskrivende når man ser samlet på forbundets medlemmer. Astrologisk fremstår DNH også som intellektuell med en svært høy grad av emosjonell utvikling og med en bemerkelsesverdig intuisjon.
Ellers indikerer øyeblikkskartet at forbundet fremstår som ambisiøst og drives av et ønske om å oppnå varighet. Forbundet kan være utsatt for uforutsette hendelser og reformer som kan true stabiliteten, men den astrologiske posisjonen viser også at DNH har krefter til å organisere og gjennomføre betydelige bedrifter og oppnå en toneangivende posisjon i samfunnet. Noen av forbundets andre egenskaper er utholdenhet, stedighet og praktiske evner, men aktivitetsnivået er ikke like stort til enhver tid.
Artikkelserie om healing
Healer og sykepleier Ingunn Brattlid har skrevet flere artikler om healing i Medium. Hun var styreleder i Det Norske Healerforbundet (DNH) fra 2012 til 2020. Her er en oversikt over artiklene hun skrev:
Nr. 6-17: − Healing engasjerer mange – det tar vi på alvor
Nr. 1-18: Hva er healing? Det store bildet
Nr. 2-18: Hvilken etikk og filosofi er knyttet til healing? Litt om Østens filosofi versus Vestens.
Nr. 3-18: Hvem er healerne? Presentasjon av ulike healere.
Nr. 4-18: Healingprosessen, med eksempler på healingprosesser.
Nr. 5-18: Healingmetoder – en presentasjon av ulike metoder.
Nr. 6-18: Healingkommunikasjon – analytisk versus hjerte til hjerte.
Nr. 1-19: Forskning på healing. Hva er status? Skjer et vendepunkt nå?
Nr. 2-19: Dette bør en healingutdannelse omfatte.
Nr. 3-19: Å leve ut fra hjertet. Om egenomsorg for healere – metoder og områder.
Nr. 4-19: Å skape healingkraft i samfunnet.
Nr. 5-19: Healere må ikke ha grunnmedisinsk fagkompetanse. Samarbeid med myndigheter om healing.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året