Skip to main content

De usynlige resultatene av våre handlinger

Karmaens rolle strekker seg utover enkel belønning eller straff. Den minner oss om at alle våre tanker, følelser og handlinger innehar en energi som påvirker både oss selv og vår relasjon til omverdenen. Selv små, tilsynelatende ubetydelige handlinger kan ha omfattende konsekvenser, skriver vedantalærer David Storøy.

I menneskehetens evige søken etter å forstå livets mange mysterier, har reinkarnasjon fremstått som et sentralt tema i ulike kulturer og religiøse tradisjoner gjennom historien. Dette konseptet, som foreslår at vår sjel gjenfødes i en ny kropp etter døden, har sine røtter dypt forankret i fortiden og har både fascinert og utfordret tenkere, filosofer og åndelige ledere gjennom århundrene.

Men hva er det som ligger bak denne mystiske kraften som knytter sammen våre tidligere og nåværende liv? Svaret finner vi i begrepet karma, som ofte er forbundet med reinkarnasjon. Karma representerer de usynlige konsekvensene av våre handlinger. Denne kraften og dens betydning trenger dypt inn i vår eksistens og anerkjennes som et fundamentalt prinsipp i mange verdensreligioner, inkludert hinduismen, buddhismen og jainismen. Ordet «karma» er avledet fra sanskrit og betyr «handling» eller «gjerning», og det fremhever ideen om at våre fysiske og mentale handlinger får konsekvenser som påvirker vårt nåværende og fremtidige liv.

«Alle handlinger produserer både synlige og usynlige resultater, og de usynlige resultatene er også en del av karmaen.»

I sin essens postulerer karma at positive handlinger vil føre til gunstige utfall og lykke, mens negative handlinger resulterer i uønskede konsekvenser og lidelse. På denne måten fungerer karma som en universell lov som opprettholder rettferdighet i universet, ved å sikre at hver handling mottar en konsekvens som er proporsjonal med dens moralske verdi.

Mer enn belønning og straff

Karmaens rolle strekker seg utover enkel belønning eller straff. Den tjener som en påminnelse om at alt vi foretar oss – våre tanker, følelser og handlinger – innehar en energi som påvirker både oss selv og vår relasjon til omverdenen. Selv små, tilsynelatende ubetydelige handlinger kan ha omfattende konsekvenser for både oss selv og andre.

Det bemerkelsesverdige med karma er at denne kraften er usynlig for det blotte øye. Vi kan ikke alltid se direkte hvordan våre handlinger, enten de er gode eller dårlige, påvirker oss eller menneskene rundt oss. Likevel insisterer karmaens tilhengere på at universet opprettholder en balanse og rettferdighet, og at ingen handling forblir ubemerket.

Karma reiser viktige spørsmål om hvordan vi kan bli mer bevisste på våre handlinger og deres konsekvenser. Hvordan kan vi gjøre positive endringer i vårt nåværende liv for å forme våre fremtidige reinkarnasjoner? Ved å forstå karmaens betydning og kraft, kan vi lære av våre feil og strebe etter å handle i overensstemmelse med universets rettferdighet.

Karma utfordrer oss til å betrakte våre handlinger i et bredere perspektiv, og minner oss om at vi ikke er isolerte enheter, men del av en større skjebne hvor våre valg har vidtrekkende innvirkninger.

I vår søken etter å forstå de usynlige konsekvensene av våre handlinger og karmaens kraft, kan vi finne trøst, inspirasjon og motivasjon til å leve etter de høyeste etiske standarder og dermed bidra til et bedre og mer harmonisk univers for oss selv og fremtidige generasjoner.

Hva er karma?

Karma omfatter ikke bare fysiske handlinger, men også ord og tanker. Dette begrepet inkluderer konsekvensene av disse handlingene, som fører til både synlige og usynlige resultater. Disse usynlige resultatene, som våre skjulte tanker og motiver som fører til usynlige effekter, lagres i den subtile kroppen på en måte som kan sammenlignes med hvordan finansielle transaksjoner lagres i en bank.

Ved døden skilles den subtile kroppen fra den fysiske. Mens et vanlig menneskeliv vanligvis varer i omtrent 100 år eller mindre, fortsetter den subtile kroppen – som inkluderer egoet, sinnet (følelser), og intellektet – å eksistere inntil universet oppløses. Denne prosessen kan strekke seg over flere milliarder år og ender i en ikke-manifestert tilstand.

Karmabegrepet deles inn i tre typer:

1. Agami Karma: Den totale karma som akkumuleres fra fødsel til død.

2. Sanchita Karma: Ved dødens tidspunkt legges denne nylig akkumulerte karmaen til eksisterende karma fra tidligere liv.

3. Prarabdha Karma: En spesifikk del av den akkumulerte Sanchita-karmaen blir aktiv og bestemmer ens neste fødsel.

Karmaloven fungerer som en naturlov, sammenlignbar med gravitasjonsloven. Alt er en del av en evig syklus som er uten begynnelse. Når vi oppnår selvbevissthet og anerkjenner at vår essens og natur er bevissthet, er det kun Prarabdha-karma som gjenstår. Når denne karmaen er fullstendig oppbrukt, blir den subtile kroppen frigjort fra reinkarnasjonssyklusen.

En reise til selvinnsikt med veiledning fra Swami Dayananda

Swami Dayananda Saraswati, en fremstående lærer innen Vedanta, tilbyr en dyp innsikt i konseptene karma og dharma gjennom sin undervisning. Han fremhever hvordan disse prinsippene er essensielle for å oppnå et rettferdig og meningsfylt liv.

Swami Dayananda forklarer at karma omhandler handlinger og deres konsekvenser, og understreker at enhver handling fører til en reaksjon, enten i dette livet eller i et etterliv. Ifølge ham er karma ikke en form for straff, men en naturlig lov som sikrer at rettferdighet opprettholdes over tid. Han poengterer viktigheten av å handle moralsk og etisk for å unngå negative utfall.

Når det kommer til dharma, lærer Swami Dayananda at dette konseptet refererer til korrekt eller rettferdig handling. Han påpeker at hver person har sin egen spesifikke dharma, basert på deres rolle og ansvar i samfunnet. Videre fremholder han at det eksisterer en universell dharma som oppfordrer til medfølelse, rettferdighet og harmoni med naturen.

Swami Dayananda legger stor vekt på betydningen av å følge sin dharma for å lede et meningsfullt og åndelig liv. Han hevder at dharma er nøkkelen til lykke og velvære for både individet og samfunnet.

I sum lærer Swami Dayananda at karma og dharma er dypt sammenvevd. Ved å handle i overensstemmelse med vår dharma kan vi unngå negative karmiske utfall og fremme spirituell vekst. Han underbygger betydningen av å forstå og leve i henhold til disse prinsippene for å oppnå en dypere forståelse av livet, samt oppnå varig lykke og fred.

Karma: En tro som bærer nytte

Selv om reinkarnasjon og tidligere liv ikke kan bevises vitenskapelig, gir de et perspektiv som kan forklare mange av livets tilsynelatende uløselige utfordringer.

For eksempel kan ideen om reinkarnasjon eller gjenfødelse ses i lys av energibevarelsens lov. Denne naturloven hevder at energi kan verken skapes eller ødelegges; den omdannes bare fra én form til en annen. Når vi betrakter menneskelig eksistens, som inkluderer både en fysisk kropp og en subjektiv opplevelse av «jeg er», observerer vi at etter døden forsvinner ikke den fysiske kroppen – den transformeres og gjenoppstår: rom/eter, jord, luft, vann og ild. På samme måte kan den subjektive opplevelsen av «jeg er» heller ikke opphøre å eksistere, ettersom den representerer en form for energi. Det logiske spørsmålet blir da: Hva skjer med «jeg er» etter døden? Den mest plausible forklaringen er at den fortsetter i en annen subjektiv opplevelse, som krever en fysisk kropp.

Uten troen på reinkarnasjon kan man undre seg over hvorfor noen blir født under utfordrende forhold – for eksempel med mangel på rent vann, voldelige foreldre, seksuelle overgrep eller som funksjonshemmede – mens andre fødes sunne og privilegerte, utstyrt med spesielle ferdigheter eller talenter. Uten en tro på kontinuitet fra tidligere liv, ville den eneste forklaringen være tilfeldigheter fra universet eller en guddommelig vilje. Dette kunne underminere tilliten til universets rettferdighet, troverdigheten til religiøse skrifter eller ideen om frigjøring. Hvis Gud tilfeldig tildeler privilegier, kunne det også antyde at frigjøring eller moksha tildeles tilfeldig, noe som fjerner motivasjonen for å strebe etter Brahman, den ultimate virkeligheten.

Med troen på karma, derimot, anerkjenner vi en intelligent orden og forutsigbarhet i universet basert på årsak og effekt. Hver konsekvens reflekterer perfekt sine årsaker. Selv om foreldrene bidrar til den fysiske formen, indikerer Vedanta at de ikke er den eneste årsaken. Ved å akseptere karma og livets kontinuitet, kan vi være trygge på at våre anstrengelser i dette livet ikke er forgjeves. Gode handlinger vil ha en direkte positiv innvirkning på våre fremtidige liv.

Å avvise gjenfødelse kan føre til uansvarlighet og egoisme, basert på troen om at dette livet er alt som finnes.

Variasjon i urfolks oppfatninger om karma og reinkarnasjon

Holdninger og kunnskap om karma og reinkarnasjon kan variere betydelig blant ulike urfolk rundt om i verden. Det er viktig å anerkjenne at kulturene blant disse gruppene er svært mangfoldige og unike, med varierte kosmologiske oppfatninger og religiøse praksiser.

Noen urfolk i Nord-Amerika, som Navajoene og Hopi-stammen, har tro og overbevisninger som ligner på ideene om karma og reinkarnasjon. De tror at sjelen gjenfødes i en ny kropp etter døden og opprettholder en dyp forbindelse med naturen, og de tror på et sirkulært tidsbegrep der alt er forbundet.

Navajo seremonidans i New Mexico i 2005. Foto: Tolka Rover/Flickr

I motsetning til dette har mange andre urfolkskulturer deres egne unike kosmologier og religiøse forestillinger som skiller seg fra konseptene om karma og reinkarnasjon. Noen stammer i Amazonas-regnskogen har for eksempel helt egne ideer om livssyklusen og den åndelige reisen etter døden.

Det er vesentlig å innse at det ikke eksisterer en universell forståelse av karma og reinkarnasjon blant alle urfolk. For å virkelig forstå og respektere hver stammes eller kulturs unike perspektiver, er det best å dykke dypt inn i de spesifikke trosretningene og overbevisningene deres, ettersom de kan variere betydelig fra gruppe til gruppe.

Læring og utvikling gjennom tidligere erfaringer:
Reinkarnasjonens budskap i Cloud Atlas

Filmen Cloud Atlas bygger på konseptet om reinkarnasjon, da den utforsker ideen om at menneskesjeler kan gjenfødes og oppleve ulike liv gjennom forskjellige tidsperioder. Reinkarnasjon er et gjennomgående tema i filmen, hvor karakterene ikke bare gjenfødes i ulike epoker og sosiale kontekster, men de er også bundet sammen gjennom en dypere, transcendental forbindelse.

Med reinkarnasjon som tema beriker filmen fortellingen ved å utforske komplekse spørsmål om karma, skjebne og menneskets udødelige essens. Den utfordrer også seere til å tenke over hvordan våre handlinger i ett liv kan ha innvirkninger på fremtidige liv, og åpner for refleksjon omkring personlig vekst og læring fra tidligere erfaringer.

Ved å basere fortellingen i reinkarnasjon, gir det filmskaperne en unik mulighet til å veksle mellom flere narrativer som strekker seg over forskjellige tidsperioder og sjangere. Dette tilrettelegger for en rik utforskning av de dypere aspektene ved menneskelig eksistens og vår reise gjennom tidene.

Våre handlingers langsiktige konsekvenser

I visse alternative kretser finnes det en oppfatning om at vi velger våre foreldre, kollegaer og de menneskene vi møter i livene våre. Imidlertid, ifølge Vedanta, er dette ikke tilfellet. Våre liv blir styrt av en allvitende, kraftfull og intelligent kraft som styrer og distribuerer alle utfall i verden.

Selv om vi ikke kan forutse våre opplevelser, er det tendenser, inntrykk og programmeringer i vår underbevissthet, eller vår karmastrøm, som tiltrekker oss mot visse erfaringer. Likevel har vi friheten til å endre våre holdninger og verdier knyttet til våre handlinger, og dermed oppnå personlig vekst og emosjonell transformasjon.

Denne artikkelen utforsker Vedanta-filosofiens syn på karma og reinkarnasjon. Karma er knyttet til våre handlinger og deres konsekvenser, mens reinkarnasjon omhandler sjelens evige eksistens gjennom mange liv. Et sentralt aspekt i Vedanta er erkjennelsen av at vår sanne identitet ikke er den vi tror vi er, men heller den evige bevisstheten som er uforanderlig og ufødt.

Å akseptere og forstå livets rettferdighet og orden kan bringe dypere ro og tillit til at livet vil utfolde seg som det skal. Når vi erkjenner at det finnes en naturlig orden bak alt som skjer, kan vi utvikle en tillit til vår evne til å møte livets utfordringer med ro.

Swami Dayanandas undervisning fremhever viktigheten av å handle i tråd med vår individuelle og universelle dharma for å oppnå lykke og velvære både for oss selv og samfunnet. Ved å forstå og integrere konseptene om karma og dharma i våre liv, samt livets rettferdighet og orden, kan vi oppnå en dypere tilknytning til vår sanne natur og finne mer glede og fred.

Å handle med integritet og medfølelse mot andre vil bidra til å fremme åndelig vekst og en dypere forståelse av oss selv, det livet vi lever og livets essens. Med denne kunnskapen og innsikten kan vi leve et meningsfylt og balansert liv basert på kjærlighet, rettferdighet og harmoni med oss selv og verden rundt oss.

Artikkelen over er en kortversjon av blogginnlegget «De usynlige resultatene av våre handlinger: Karmaens kraft og betydning» (bevissthetsvitenskap.com) Du kan også se video-versjonen: Del 9: De usynlige resultatene av våre handlinger: Karmaens kraft og betydning (youtube.com)


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


David Storøy

På hjemmesiden https://fullstendigvisdom.no/ og i bøkene «Bevissthetsvitenskap» (2020) og «Bhagavad Gitas Visjon» (2021) deler David Storøy sin store kjærlighet for vedisk kunnskap og livsvisdom. Han er også veileder i vedanta på frivillig basis i Bergen.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode