Skip to main content

Coachenes coach: Slik får du et forbløffende liv!

Selv om du føler at livet ditt er nokså fint, kan det bli strålende fantastisk hvis du følger visse coachingtips. Når du får tak i de gode følelsene, lidenskapen i livet ditt og de egentlige drømmene dine, er alt mulig. Det sier Judy May Murphy, som kalles coachenes coach.

Tekst: Elisabeth Hægeland Reynolds

– Bare len dere tilbake og drøm!

Slik åpnet suksesscoachen og forfatteren Judy May Murphy sitt foredrag på Inspiratorforum i Oslo. Hun holdt også foredrag i Trondheim og Bergen. Man blir kanskje aldri den samme etter å ha møtt Judy May og tatt imot hennes budskap. Å møte henne i Palmen på Grand Hotell og høre foredraget hennes gjorde et sterkt inntrykk. Det er også målet hennes – å skape varig forandring i mennesker.

Judy May, opprinnelig fra Dublin, lever av å være coach for coacher og mennesker som ønsker å leve ut sitt fulle potensial der store drømmer blir sanne. Hun er en av dem som virkelig kan faget sitt og lever som hun taler. For henne ser det ikke ut til å være noen grenser for hva som er mulig.

Denne «superdama» reiser verden rundt for å coache og holde presentasjoner for tusenvis av mennesker. BBC, Sky, Time Warner, Fox og utallige radio- og TV-kanaler verden rundt har hatt flere innslag om henne. I hjemlandet Irland har hun hatt sitt eget TV-show. Hun er en god venn av sitt store idol, den verdenskjente coachen Anthony Robbins, som er en av de tre som startet NLP (nevrolingvistisk programmering). Hittil har Judy utgitt ni bøker i 28 land, og den tiende er på vei neste år. Og ikke nok med det – hun ser ikke en dag eldre ut enn 30, men er «hele» 43 år. I dette intervjuet i Medium vil hun avsløre sine veier til suksess.

På «lykkepiller» i 10 år

Det er umulig å se på Judy at hun gikk på antidepressive medisiner i 10 år for å motvirke sin kliniske depresjon. Men det var ikke de såkalte lykkepillene som gjorde henne lykkelig.

– Medisinene var helt unødvendige. De gjorde meg bare nummen, ikke glad. Jeg ble bare ikke  ulykkelig. Men ingen fortalte meg hvorfor jeg var deprimert. Ingen sa: «Du er ulykkelig på grunn av hvordan du bruker kroppen din, sukkeret du spiser, meningen du gir visse ting, fordi du ikke har en stor nok drøm, og fordi du ikke har mennesker rundt deg som hjelper deg med å være glad», sier Judy May.

Når hun møter deprimerte mennesker i dag, forstår hun lett hvorfor de er deprimerte. For det kommer fort frem i alt de gjør, sier og tenker – alt dette gir næring til depresjonen. Da spør Judy: «Vil du gjøre noe annet nå? Hva kan du gjøre nå som er bedre enn måten du har gjort ting på før?»

– Du må være radikal og forberedt på å være modig. Å være lykkelig er ikke vanskelig. Men det krever trening, sier hun.

Da hun selv jobbet seg ut av depresjonen, brukte hun en alarm som ringte hvert 15. minutt for å minne seg selv på å smile. Nå er det mye lettere for henne å smile. Og det gjør hun veldig ofte! I dag regner hun seg selv som det lykkeligste mennesket i verden.

Da himmelen åpnet seg

Opprinnelig visste ikke Judy at coaching fantes. Men helt fra hun var liten, har hun likt å hjelpe andre til å gjøre ting bedre. Senere i livet tok hun en mastergrad i litteratur, før hun reiste verden rundt og bosatte seg i Dallas, New York, Los Angeles og Kathmandu. Siden flyttet hun til Paris for å jobbe som forfatter og manusforfatter.

I Paris var Judy ganske ulykkelig. For å holde ut tilværelsen samlet hun en kunstergruppe på 20 mennesker som møttes på en kafé to timer hver lørdag ettermiddag. Der satt de og leste i en stor bok og brukte oppgaver i boken som hjemmelekser. Leksene var egentlig coachingoppgaver, men det visste ikke Judy den gangen.

En dag ble en jente fra Canada med i gruppen. Hun sa: «Det er dette kusinen min har som levebrød! Hun er livscoach, der hun hjelper mennesker med å sette opp mål og forsikrer seg om at de oppnår målene.»

– Det var som om himmelen åpnet seg for meg. «Wow! Det er det jeg vil gjøre!»

Likevel gikk det noen år før hun begynte med coaching. Hun begynte å skrive TV-komediemanus og morsomme sketsjer om TV-reklamer, men hun følte seg ikke flink nok.

En dag så hun en reklame for Anthony (Tony) Robbins’ CD-kurs «Personal Power».

– Å, så morsomt! En stor amerikansk mann med store tenner, tenkte Judy. Så spurte hun om å få CD-ene for å kunne skrive en bedre sketsj. Da var det gjort. Coachingen på CD-ene fikk henne til å slutte med skrivejobben for TV, og hun tok masterprogrammet ved Tony Robbins’ institutt. I tillegg reiste hun verden rundt i tre år for å høre på gode foredragsholdere som Wayne Dyer og Robert Kiyosaki.

– Jeg fant de beste menneskene i verden og dro dit de var for å lære av dem. Samtidig begynte jeg å skrive mine egne bøker. Ganske tidlig fikk jeg mitt eget TV-show i Irland som Life Coach. Jeg begynte å vokse. Til slutt hadde jeg ikke mye tid til å studere, for jeg fikk egne studenter, sier Judy, som i dag coacher både coacher og andre, i tillegg til at hun reiser verden rundt for å holde inspirerende foredrag.

ALT er under din kontroll

Det er ikke mange som er like deprimert som Judy var. De fleste her i Norge har det stort sett bra, men mange er ikke 100 prosent fornøyd på alle sine livsområder. Her i Norge har vi stor rikdom og høy levestandard, men mange er likevel bare sånn passelig fornøyd med livet.

– Når livet ditt er veldig fint, er det faktisk et farlig sted å være. For det kan føre til for mye selvtilfredshet. Noen ganger når du har mye smerte bak noe som skjer i livet ditt, kan smerten tvinge deg til å handle fordi du vil ut av smerten, sier Judy.

– Første jobb er å vite at ALT er under din kontroll – å være glad, rik, frisk og ha et eventyrlig liv. Du må først ta ansvaret selv og si: «Jeg er 100 prosent ansvarlig, og jeg vil la det skje.» Selv om du enda ikke vet hvordan det skal skje, bare bestem deg for at ting skal forandre seg. Det spiller ingen rolle hvor lenge du har følt deg fastlåst eller ulykkelig, for det tilhører fortiden og trenger ikke påvirke fremtiden. For mange handler det bare om å si: «Ok, jeg føler ikke at jeg kan bli millionær over natten, men jeg kan dra på biblioteket og lese en bok om penger», eller: «I stedet for å spise en bolle kan jeg spise et eple.»

Hev dine standarder

Den beste måten å starte selvcoaching på er å sette høyere standarder for følelser og ulike livsområder, tror Judy. Forventer du at lykke er fravær av tristhet, blir du ikke nødvendigvis veldig lykkelig. Forventer du at lykke er å føle seg fabelaktig, åpner du opp for å kunne føle deg fabelaktig.

– Alt handler om standarder. Det du insisterer på, er det du får. Jo høyere standarder du setter, jo mer får du. Hev dine standarder og hold deg til dem, for de former hvem du er, tipser Judy.

Hvilke standarder setter du for vennskap, kjærlighetsliv og forhold, for arbeidet ditt, fritiden din og helsen din? Er standarden for et godt parforhold bare å se på TV uten å snakke med hverandre? Eller er det å se hverandre dypt inn i øynene og spørre: «Hvordan kan jeg elske deg mer? Hvordan kan jeg støtte deg mer?» Har du venner som klager og drar deg ned, eller løfter de deg opp og har større drømmer for deg enn du tør å drømme selv? Er din standard for helse å spise som folk flest og godta at du ofte er trett og syk, eller er det å spise sunt, trene og forvente optimal helse og overskudd i massevis?

– Den eneste fornuftige måten å leve på er å leve som en tulling. Du må bli mer ekstrem. Du må begynne å tre ut av det vante og insistere på å heve dine standarder – standarder for hvilke venner du har, hvilke ideer du har, hva du kler deg i, og hva du spiser, sier Judy.

Selv lever hun som veganer og holder seg helt unna sukker, kaffe og alkhol. Det gir henne overskudd til å kunne leve og være akkurat slik som hun ønsker. Hun har også en fast rutine hver morgen på 90 minutter der hun trener, mediterer, visualiserer, juicer grønnsaker, ser på ulike inspirasjonsforedrag og repeterer litt fransk og spansk grammatikk. Alt dette gjør hun for å ta vare på seg selv, både mentalt, psykisk og fysisk.

Kom deg bak rattet

Drømmer og mål er livsviktige fordi de motiverer oss. Judy inviterer oss til å drømme virkelig stort og superfokusere på drømmen. For det er slik den blir sann.

– Husk at alt vi gjør, er for å få et emosjonelt resultat. Hvorfor går du på jobb? Er det for å unngå å bli fattig, for å se noen du liker på jobben, eller fordi arbeidet gir deg gode følelser? Det er grunner til at du gjør alt, og alle er emosjonelle grunner. Hva er poenget med å nå et mål og føle seg flat? Du kan ikke bare forlate drømmen din som en drøm, for den er der av en grunn. Hvis du klarer å skaffe en elegant sportsbil, ville du latt den stå i garasjen? Poenget er at du setter deg bak rattet og beveger deg i en flyt som får deg til å sitre, sier Judy.

Veldig mange vet ikke hva de drømmer om. Noen tror at drømmen er å få en utdannelse og en jobb som foreldrene kan bli stolte av, eller som de kan tjene gode penger på. Andre tør ikke å drømme om mer enn å stifte familie, få barn og et fint hus. Husk at det du drømte for ti eller tre år siden, ikke nødvendigivs er den egentlige drømmen din.

Hvem vil du imponere?

Ifølge Judy er det viktig å spørre seg selv: «Hvem beundrer jeg og hvorfor? Hvem vil jeg imponere?» Menneskene du ser opp til, former deg i stor grad. Hvis personen du virkelig beundrer, kom på besøk hos deg, som for eksempel Mahatma Gandhi – ville du gjort det samme som du gjør nå? Ville du snakket om det samme og levd på samme måte? Å gjøre det du ville gjort i en slik situasjon, løfter deg opp til en høyere standard.

Slik setter du mål

Hvordan ser du ut i et gyllent, strålende øyeblikk? Det er slik du setter mål, ifølge Judy. Mange sier: «Jeg vil gå ned i vekt.» Du hører tyngden i utsagnet. Vil du få en flott superkropp ved å si det slik? Neppe. Vær mer fokusert: «Jeg skal ned til størrelse 38 og føle meg fantastisk og supersexy».

– Det vil absolutt fokusere hjernen annerledes. Når du velger et øyeblikk, innstiller hjernen seg på det du sikter mot. Når dette strålende øyeblikket er innprentet i hjernen, setter den i gang et aktiveringssystem som gir en kommando om at dette er målet og det er det vi gjør. Alt det jeg sier, er basert på ren vitenskap, sier Judy.

Hva må du ofre?

Når man skal virkeliggjøre en drøm, er det alltid noe annet som må ofres. Ønsker du å bli god i et fag uten å ta fri fra jobben, betyr det at du får mindre tid til andre frititdsaktiviteter. Har du et mål som familien din eller vennene dine ikke tror du kan mestre, må du slutte å snakke med dem om målet ditt. Noen ganger er det nødvendig å kutte kontakten med visse mennesker, spesielt hvis de drar deg ned og får deg til å miste motet. Velg din omgangskrets med stor omhu – aller helst mennesker som har større drømmer for deg og tror mer på deg enn du gjør selv, de som ser kvalitetene dine, er positive, inspirerer deg og gjør deg glad.

Del opp store drømmer

Noen ganger har vi så store drømmer at hjernen ikke klarer å håndtere dem. De er for uklare for hjernen, slik at vi ender opp med å gjøre ingenting.

– Vi må stykke opp nedover og nedover hele veien. Del store drømmer opp i mange små skritt. Feire hvert eneste steg du gjennomfører som om det var et stort gjennombrudd, for det er det, tipser Judy. Hun lister opp tre grunner til hvorfor vi ikke gjør det vi ønsker å gjøre:

1. Drømmen er for uklar. Vi må gjøre drømmene og målene håndterbare, slik at hjernen vet hva den skal gjøre. Derfor må vi være konkrete og detaljerte, som for eksempel: «I dag skal jeg ha et møte med Per, og vi skal snakke om fotografering.»

2. Drømmen er for fjern fra virkeligheten og det du tror på. Sett deg delmål som du tror på, eller som du kan bestemme deg for å tro på.

3. Drømmen er for skremmende og stor. Vi vil så gjerne fullføre drømmen, men trekker oss tilbake fordi det er skummelt. Da må du dele opp drømmen i mindre mål.

Alt dette er grunner til at vi må dele opp drømmene og ta små babyskritt av gangen – små babyskritt som fører deg mot den store drømmen. Du kan ta alt fra ett til hundre babyskritt hver dag. Poenget er at hvert lille skritt føles bra, og at hvert skritt utgjør en stor forskjell.

Slik forandrer du livet ditt:

Her er Judy May Murphys 12 beste selvcoachingtips. Følger du disse, kan du forandre livet ditt totalt:

1. Drøm store drømmer, og hold superfokus på minst én av dem.
2. Forelsk deg i hver dag. Tenk på alt du kan være glad og takknemlig for hver dag.
3. Ha minst ett konkret mål for dagen hver morgen som er relatert til drømmen din som kan bli oppfylt den dagen.
4. Hev dine standarder og hold fast ved dem. Det gjelder standarder i privatliv, kjærlighetsliv, arbeid og i følelseslivet ditt. Forvent det beste, bestem deg for at du fortjener det beste, og få det beste.
5. Tegn drømmene dine på et papir og heng dem opp på et synlig sted (vision board).
6. Visualiser hver dag hvordan du føler deg i et gyllent øyeblikk når livet er på topp.
7. Slutt å være med visse mennesker som klager og drar deg ned heller enn å løfte deg. Vær med folk som har enda større drømmer for deg enn du har for deg selv.
8. Hold deg unna koffein, sukker og alkohol hvis du vil at alle kroppens celler skal sprudle av liv. Erstatt med for eksempel koffeinfri te, frukt og sex.
9. Feire hvert eneste lille steg som om det er et stort gjennombrudd. Belønn deg selv ved å gjøre noe du liker, og gi deg selv masse komplimenter.
10. Ha minst én hobby som løfter deg og gir deg gode følelser. Gi deg selv jevnlig påfyll med inspirerende og oppløftende lesestoff, filmer, kurs og foredrag.
11. Gjør en fysisk aktivitet minst 30 minutter daglig som gir deg gode følelser.
12. Start en inspirasjonsgruppe eller en coachingklubb der du er veldig nøye på hvem som inviteres. Det må være noen som allerede er motivert, noen du stoler helt på, og noen som kjenner deg og kan være tøffe med deg hvis de må.

Selvhjelpsbøker av Judy May Murphy

 • Your Life Only a Gazillion Times Better: A Practical Guide to Creating the Life of Your Dreams (2005, 2010) av Cathy Breslin, Judy May Murphy og Sharon Lechter
 • Healing your Heart (2010) og Healing your Heart Workbook (2010)
 • Sleeping Your Way to Success: How Sleep Can Help You to Realize Your Dreams (2008)
 • 71 Fun Ways to Make Life Easier (2008)

Ungdomsbøker av Judy May:

 • Diamond Star Girl (2008)
 • Hazel Wood Girl (2007)
 • Copper Girl (2006)
 • Blue Lavender Girl (2006)
 • That Girl from Happy (2000)

(Tre av ungdomsbøkene er tilgjengelig på norsk hos bokklubben GIRL:IT, www.girlit.no)


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Bruk kode