Skip to main content

Blir vi lykkeligere av å tenke positivt?

Sannheten er at livet til tider går rett vest. Det beste du kan gjøre da, er å innrømme nettopp det. Men har vi ikke lest at det hjelper å være positiv? At livet blir bedre da? Vel, konstant positivitet er en form for unnvikelse, ikke en holdbar løsning på livets problemer. Ved å bli kjent med våre egne begrensninger og deretter akseptere dem kan vi utvikle oss og bli bedre kjent med oss selv – og få det bedre med oss selv.

Har vi ikke lært at det er bra å være positiv da? Joda, dette har vi hørt om i mange år. Positiv tenkning har sitt opphav fra 1990-tallet da den positive psykologien blomstret opp. Blant annet var den amerikanske psykologen Martin Seligman som presenterte positiv psykologi som en ny og viktig retning innenfor psykologien.

Positiv tenkning søker å forstå og kartlegge menneskets positive krefter og ressurser, samt hvordan de er med på å påvirke livet. Sentrale ord innen positiv tenkning er blant annet hyggelige ord som lykke, livskvalitet, ressurser, mestring og optimisme.

Positiv tenkning har i en lang tid reklamert med at vi må bli lykkeligere. At vi må omgi oss med positive følelser, tanker og kjenne på alt det gode. Men dersom vi blir for oppsatt på positiv tenkning, kan vi ikke vite hvordan vi skal håndtere ubehag, frustrasjon eller problemer. Som alt annet er en balansegang helt vesentlig. For her kommer det første cluet; å opprettholde positivitet har alltid vært – og kommer til å forbli viktig – men når vi omslutter oss til våre redsler, feil, mangler og usikkerheter kan vi skape det livet vi ønsker gjennom å finne mot, utholdenhet og nysgjerrighet til det vi ønsker. Med andre ord er det helt nødvendig å akseptere våre feil og mangler for å kunne gjøre noe med det.

«Den største oppdagelsen gjennom tidene er at en person
kan endre fremtiden sin ved bare å endre holdningen sin»
Oprah Winfrey

Derfor bør vi tenke negativt

Hvis vi bare er opptatt av å tenke og fokusere positivt, mister vi muligheten til å takle livets vanskelige sider, nederlag og motgang. Positiv tenkning gir ikke rom for å snakke om det som er vanskelig, selv om livet er fullt av vanskelige ting. Livet er en berg- og dalbane som inneholder våre livserfaringer på godt og vondt. Hvis vi bare tenker positivt, er dette direkte skadelig dersom det betyr at det ikke finnes rom for det som er negativt. For sannheten er at livet noen ganger stinker og det sunneste du kan gjøre er å innrømme det!

Å benekte negative følelser fører til at du vil oppleve dypere og mer langvarige følelser, og kanskje psykiske plager. Dersom vi etterstreber hele tiden å være positive, ødelegges de verktøyene vi har for å kunne håndtere det som ikke er så positivt. Hvis vi aldri forbereder oss på at ting ikke vil gå bra, blir fallet høyere den dagen det faktisk går dårlig. Negative følelser er en nødvendig komponent for vår psykiske helse. Å benekte det negative, er å gjøre problemene kroniske fremfor å løse dem.

Det er umulig å være lykkelig hele tiden. Vi kan se på det slik: dersom du øker din forventing til å føle deg lykkelig, vil du kunne gruble desto mer over hvorfor du ikke er 100 prosent lykkelig akkurat nå. Dersom du søker etter mer lykke, vil det føre til enda mer leiting. Hvis det er slik at du finner en aksept om tingenes tilstand, vil du ikke stadig ha et i behov for å lete, og du vil ikke føle at du stadig må fylle på.

Styrke og motivasjon

Her kommer det andre cluet: Problemer kan også være med på å gi deg styrke og motivasjon dersom du velger de rette verdiene og de rette målestokkene! Egentlig er det ganske enkelt. Ting går iblant rett vest, vi blir såret, sykdom og ulykker skjer, målene vi har satt oss blir ikke nådd. Og dette gjør at vi føler oss elendige. Og det er greit.

Hemmeligheten med å takle disse negative følelsene er for det første å uttrykke på dem på en sosialt akseptabel og sunn måte og å kunne uttrykke dem på en måte som er i tråd med verdiene dine. Når vi tvinger oss til å være positive hele tiden, benekter vi at det finnes problemer i livet vårt. Og når vi benekter problemene i livet vårt, frarøver vi oss selv muligheten til å kunne løse dem – og dermed få muligheten til å kjenne oss frie og lykkelige. Problemer bringer en følelse av mening og betydning inn i livet – tro det eller ei.

Slik gjør du det

Og her kommer det tredje cluet: nøkkelen er å velge bedre verdier! Å prioritere verdier ved å velge bedre ting å bry deg om, vil gjøre at du får bedre problemer, og dermed vil du få et bedre liv. Les denne setningen en gang til:  Å prioritere verdier, nemlig ved å velge bedre ting å bry deg om, får du bedre problemer og dermed et bedre liv.

Nedenfor presenteres fire verdier som alle er både ukomfortable og negative, men viktige og kanskje livsforandrende. Og alle krever at vi konfronterer dem:

  • Å ta ansvar for alt som skjer i livet ditt – uavhengig av hvem som har skylden.
  • Anerkjenn din egen uvitenhet. Dette vil føre til at du kjenner på usikkerhet, men også at du blir kjent med deg selv.
  • Vær villig til å oppdage dine egne feil og mangler slik at disse kan forbedres og rettes opp – det kan kjennes ut som nederlag, men er viktig for utviklingen din.
  • Å bli avvist. Din evne til både å si og å høre ordet nei, slik at du blir i stand til å definere hva du vil akseptere i livet ditt.

«En dag når du ser tilbake på alt,
vil årene med slit fortone seg som blant de vakreste»
Sigmund Freud

Å dyrke det negative

Nei da, det handler selvsagt ikke om å dyrke det negative. Det handler om å være i stand til å akseptere og håndtere de negative følelsene og frustrasjonene i livet for å kunne møte dem på en hensiktsmessig måte. Ser du forskjellen? Det er slik vi utvikler oss. Det er slik vi lærer å bli kjent med oss selv. Det er slik vi aksepterer den sårbare siden ved oss selv, og på den måten ser vi verdien av å styrke våre psykiske muskler for å få en sunn selvfølelse.
Ved å styrke våre psykiske muskler, blir du mer robust og tilstedeværende i ditt liv. Å erkjenne problemer og ta tak i feil, kan lede oss til bedre løsninger. Men vi går ofte for langt, vi dveler ved det negative, og legger skylden på oss selv for våre feil. Da kan vi heller finne en gylden middelvei hvor vi kan se på feil og utfordringer uten å bli nedfor. Vi kan heller bli mer motiverte, produktive og klare for suksess.

Lene Sofie Arnesen tar et oppgjør med tenk-positivt-trenden i boka «Positive tanker er bullshit. Hemmeligheten bak sunn selvfølelse». Ved å styrke dine psykiske muskler, blir du mer robust og tilstedeværende i ditt liv, mener forfatteren.

Gestaltterapeut og forfatter Lene Sofie Arnesen, mener det til og med er usunt å være for raus på å definere hva som er positivt og negativt. I sin nye selvutviklingsbok «Positive tanker er bullshit» tar hun et oppgjør med den positive tanketrenden.

– Når du definerer det som gjør vondt som negativt, og det som gjør godt som positivt, hører jeg som samtaleterapeut at det som gjør vondt er feil og det som er godt er rett. Dette kan medføre at du dytter bort signaler i kropp, følelser og tanker som både er sunne og viktige for din oppmerksomhet til å justere på valg og prioriteringer. Et lite tips: Si til deg selv når du for eksempel er lei deg: Jeg er bekymret og det er greit. Sånn er det akkurat nå. Ved å si dette gjentakende, bygger du opp din aksept for hele deg og det er god næring til sunn selvfølelse. I aksepten ligger gullet til endring. Presser og strever du deg selv til å tenke positivt, setter du deg fort fast i symptomer som uro, lite energi og kritiske tanker, mener hun.

Å gi litt mer blaffen

Den britiske forfatteren George Orwell, har uttalt «det kreves en konstant indre kamp for å se det som befinner seg rett foran nesen din». Det som kan befri oss fra stress og uro befinner seg nettopp rett foran nesa vår. Vi ville kanskje lagt merke til dette dersom det ikke var for at vi hadde oppmerksomheten vår alle andre steder. Stress, angst og uro har mangedoblet seg de siste årene. Vår higen etter flere positive erfaringer er i seg selv en negativ erfaring. Det å akseptere våre negative erfaringer er en positiv erfaring. Å ønsker seg positiv erfaring, er en negativ erfaring. Å akseptere negativ erfaring er en positiv erfaring. «Den bakvendte loven» av den engelske filosofen og forfatter Alan Wilson Watts, sier at «desto mer du prøver å føle deg bedre, jo mindre tilfreds blir du». Fordi du forsterker dette, understreker du at du mangler noe. Trikset blir derfor å ønske seg mer av det man har – da forsterkes det gode du allerede har og som fører til lykkefølelse. Du vil aldri bli lykkelig hvis du leter etter hva lykken består av.

Å gi litt mer blaffen handler ikke om å være likegyldig eller ikke bry seg om noe eller noen. Dette er ikke egenskaper vi skal hige etter, tvert imot. Å gi blaffen handler om å:

  1. Å være komfortabel om å være deg selv og leve i tråd med egne verdier
  2. For å gi blaffen i motgang, må du først bry deg om noe som er viktigere enn motgang

Det er ikke mulig å gi blaffen i alt og alle – heldigvis. Men spør deg selv hva skal vi bry oss om? Hva velger vi å bry oss om? Hva er dine verdier, og hva velger du å bry deg om?

Både gode og mindre gode ting skjer i livet vårt, slik er det bare. Vi må etterstrebe lykken vår på en mer moden og realistisk måte, og derfor er det viktig å akseptere og håndtere det slik at det vi virkelig ønsker kan skje senere.

Bokanbefaling:

Positive tanker er bullshit. Hemmeligheten bak sunn selvfølelse av Lene Sofie Arnesen.

Gjennom boka tar hun et oppgjør med tenk-positivt-trenden. Lene Sofie har utviklet bildet om «psykiske muskler» som hjelper deg å se hvordan du kan akseptere den sårbare siden ved deg selv. Dette bildet er en rød tråd i boka, der du ser verdien i å styrke dine psykiske muskler for å få en sunn selvfølelse. Ved å styrke dine psykiske muskler, blir du mer robust og tilstedeværende i ditt liv. I boka deler hun på en ekte og nær måte flere lærerike terapihistorier om mennesker som utad virker sterke og som lenge har prøvd å håndtere sine vonde følelser og tunge tanker på egenhånd. De har skammet seg og holdt det sårbare for seg selv helt til det har utviklet seg til angst- og depresjonslignende symptomer. Sammen med terapeuten Lene Sofie får de hjelp til å bli kjent med sine sårbare sider. 

Du kan lese mer på: www.lenesofie.no/bok

Referanser:

Arnesen, L., S. (2020) Positive tanker er bullshit. Hemmeligheten bak sunn selvfølelse.

Hallgren, I. (2017) Negativt tänkande gör världen bättre. Hentet fra: https://www.youtube.com/watch?v=r8lcEMEj_JU

Manson, M. (2019) Den edle kunsten å gi f**n. E-bok. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag

Les også: 

Positive tanker er bullshit! 
Er du redd for å belaste andre?
Tren dine psykiske muskler

Birgit Hauger

Birgit Hauger jobber som høgskolelektor og er utdannet klinisk spesialist i spesialsykepleie og sexolog. Hun har mange års erfaring som terapeut og har i tillegg en master i klinisk sykepleie fra NTNU og en master i pedagogikk fra Høgskolen Innlandet.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode