Skip to main content

Avspenning viser vei

Grenselandet mellom søvn og våkenhet er for mange et ukjent landskap. Avspenning er din guide inn i en spennende verden av kreativitet, energi og overskudd.

Tekst og foto: Christian Paaske

Mindfulness har tatt verden med storm. Selv om det er gammel vin på nye flasker og før ble kalt meditasjon, slår det nye ordet for tiden bedre an enn det forrige. Yogabølgen har også skyllet inn over oss med full kraft. Fra å være en eksotisk aktivitet importert sammen med indiske guruer, røkelse og brun ris fra hippietidens velmaktsdager er yoga i dag en akseptert treningsform. Det er blitt en del av dagligtalen og er snart like norsk som brunosten. Stadig flere yogasentre og et mangfold av yogaretninger ser dagens lys, og et helsestudio uten yoga på timeplanen skal en lete lenge etter.

5 doble CD-er

I dette klimaet introduserer yogalæreren Peo oss for avspenning. Han har gitt ut en serie av avspenningsteknikker fordelt på fem dobbelt CD-er. En omfattende produksjon.

Avspennings-CD-er dukker opp fra tid til annen i forskjellige varianter, men her kommer 10 timers spilletid fordelt på 26 enkeltående instruerte teknikker. Her settes en helt ny standard, som introduserer en praksis hvor det er mulig med en fordypning i avspenning til helt nye høyder eller dybder – alt etter hvordan man ser det.

CD-ene og teknikkene kan benyttes enkeltvis. De er bygget opp fra enkle korte avspenninger på bare 10 minutters varighet til de mer avanserte på 30–45 minutter på det lengste. Her er mye for de fleste behov. Det er mulig å nøye seg med et par av de enkle teknikkene for å håndtere hverdagsmaset og finne en liten oase av ro. En kan bygge på etter hvert og gradvis utvide repertoaret. Eller en kan ta hele pakken og begi seg ut på et større og mer langvarig treningsprosjekt og utforske en yogagren.

En del av yoga

Avspenning er likevel ikke noe nytt, det er en del av yogaens berømte åtte trinn. De meste kjente er de fysiske øvelsene og meditasjon, og mellom disse to trinnene finnes avspenning. Tradisjonelt er avspenning en forberedelse til meditasjon. Opprinnelig kalles trinnet pratyahara og betyr sinnets tilbaketrekning fra sansene. Spikermatter ble oppfunnet for å praktisere dette trinnet av yoga, hvor det å gjøre seg følelsesløs overfor smerte var et bevis på at man behersket dette nivået av avspenning. I gravidyoga lærer en å fokusere, akseptere og gi slipp på smerte, og mange opplever en lettere fødsel ved å følge denne urgamle enkle yogateknikken.

Faktisk praktiserer vi denne formen for tilbaketrekning fra sansene flere ganger i løpet av en dag, og aller mest om natten når vi sover. Når vi blir oppslukt av noe og fokuserer oppmerksomheten, sorterer sinnet sanseinntrykkene slik at bakgrunnsstøyen forsvinner, forstyrrende tanker er borte og en indre ro oppstår av seg selv. Du har garantert opplevd å lese en spennende bok og ikke hørt at noen snakket til deg. Det skjer også når du sover, da hører du ikke lenger lydene omkring deg.

Dette er prinsippet bak avspenning. Så i disse avspenningsteknikkene blir du aldri bedt om å slappe av, men oppmerksomheten rettes mot kroppen, pusten, mentale bilder, symboler og lyder som utløser en avspent tilstand. Det er den røde tråden gjennom hele denne serien.

Mellom søvn og våkenhet

Med avspenning endres også hjerneaktiviteten. Når vi lukker øynene for å hvile, opphører beta-tilstanden, karakteristisk for vanlig våken tilstand, og alpha-tilstanden tar over. Da begynner drømmene.

Så glir vi videre inn i drømmeløs søvn hvor hjernebølgene gynger av gårde i langsomme rytmiske delta-bølger i bevisstløshetens store osean. Dette er de tre verdenene vi som mennesker har å forholde oss til, våken, drøm og dyp søvn. Vitenskapen og EEG-målinger av hjerneaktiviteten kan fortelle oss i hvilken verden vi befinner oss i – om vi skulle være i tvil.

Avspenning er en teknikk for å veilede oss inn i alpha-tilstanden og utforske drømmeverdenen mellom søvn og våkenhet. De fleste av oss har bare korte gjesteopptredener i drømmeland. Vekkerklokken ødelegger søvnen kort og brutalt og berøver den spennende tiden hvor en driver mellom drøm og våkenhet. Fridager er kanskje et unntak, med myke morgener og en gradvis overgang fra en magisk indre verden, til fuglesang og morgensol skinnende inn gjennom soveromsvinduet. Kanskje noen serverer deg kaffe på sengen, stryker deg mildt på kinnet og kysser deg god morgen – og du håper det ikke er en drøm.

Power-nap

Alpha-tilstanden er mer enn underholdning, rare drømmer og vidunderlige følelser strømmende gjennom cellene. Det er også kroppen og sinnets verksted hvor indre organer, kjertler, nervebaner og hele det omfattende energisystemet kontrolleres, justeres, lader opp batteriene og renser harddisken for virus. Selv et kort besøk i denne tilstanden har ofte en forfriskende og oppkvikkende virkning. Bare tenk på nøkkelknippesøvnen. Da varer ikke alpha-tilstanden lenger enn fra fingrene slipper taket til du våkner av lyden av nøklene som treffer parketten, men likevel med en følelse av forbausende friskhet på så kort tid.

Øk kreativiteten

I tillegg er alpha-tilstanden et kreativt sted. Da slippes fantasien løs som en bisverm på jakt etter nektarfylte blomster, eller slik kulørte glassbiter i et kaleidoskop former mandalaer og geometriske figurer ved lette barnefingre som snur på et rør holdt opp mot lyset.

Å ferdes i denne verden er en nøkkel til å åpne opp for kreativiteten, slippe den indre kunstneren løs, tilegne seg noen aha-opplevelser eller løse problemer når logikk og fornuft kommer til kort. Her blomstrer intuisjonen og en indre viten stiger som luftbobler opp til en vannoverflate fra dypet av underbevisstheten. Med telepatisk bredbånd er underbevisstheten koblet på bevissthetsfeltets kosmiske internett, med ubegrenset tilgang på informasjon, høy nedlastningskapasitet og ingen månedsavgift.

Din tur-guide

Avspenningsteknikkene fører deg med en beroligende stemme inn i dette landskapet. Variasjonen av teknikker er der nettopp for at du ikke skal stivne i en fast rute, men kunne utforske din indre verden i mange forskjellige retninger. Med en hytte på fjellet er det ofte mange turer en kan gå. Den korte turen på dager med dårlig vær, og de litt lengre turene og fulldagsturene til de høyeste fjelltoppene med den beste utsikten. På denne måten har Peo lagt opp avspenningsturene. Istedenfor å kalle dem turer kaller ham dem for en god pause.

Instruktøren

Per Peo Olsen (bildet til høyre) er stemme, instruktør, tilrettelegger og produsent av denne avspenningsserien. Tross sin danske avstamning er han likevel en veteran i norsk yogasammenheng.

I 1976 startet Peo sin egen yogaskole i Oslo. Yoga var da et fremmedord som vekket assosiasjoner til eksotiske kulturer, fakirer på glødende kull, slangemennesker eller huleboere eller andre virkelighetsfjerne eksistenser et sted mellom sirkus, tivoli og zoologisk hage. I mellomtiden har fordommene avtatt, kunnskapen økt og interessen tatt av som en rakett. Store deler av den norske befolkning er blitt eksponert til yoga i en eller flere varianter. Peo har undervist på heltid i yoga og meditasjon siden.

Sammen med sin kone og partner Parvati Farestveit har han utdannet en jevn strøm av yogalærere. Gjennom sin produksjon av neseskyllingskannen Nesehorn har han fått store deler av verden til å anvende en virksom yogateknikk med å skylle nesen med saltvann.

En viktig del av undervisningen ved Yogaskolen i Oslo har gjennom alle år vært avspenning. Så bak denne avspenningsserien ligger det 40 år med praktisk erfaring, utvikling og fordypning.

Seriens oppbygning

Serien Avspenning – en god pause begynner med 10 korte avspenninger. De er i gjennomsnitt på 10 minutter og er ulike varianter av kroppsbevissthet og oppmerksomhet på den spontane pusten. Grunnen er nå lagt for de mer dyperegående avspenningene på en halv times varighet.

Å ta en beslutning i en avspent tilstand inngår også som en teknikk, og temaet utdypes i en grundig introduksjon. Yoga-nidra, som betyr yoga-søvn, fortsetter der andre avspenninger slutter med å introdusere chakraene. Det åpner for en større indre fordypning ved at chakraene er energi- og bevissthetssentre som aktiverer en lang rekke fysiske og mentale prosesser. I møte med kraftdyr introduseres sjamanistiske teknikker og skaper indre bilder for økt motivasjon.

I de videre trinnene forlater Peo den tradisjonelle yoga-nidra-formen og introduserer sine egne varianter i å utforske sinnets billedskapende evner i dyp avspenning og med på veien noen triks i å holde seg våken gjennom avspenningene. Deretter går reisen videre til mer avanserte teknikker med vekt på chakraenes symboler og bruken av egne mantra for hvert chakra.

Her forlates også avspenningsformen og går over i det neste stadiet, meditasjon. I siste del av reisen introduser Peo chakrasang. Det er både «Om»-lyden vibrerende i hvert chakra og en egen yogateknikk som bruker den klassiske indiske skalaen gjennom de syv chakraene.

Avspenning på alle nivåer

Noen vil nok savne musikk og lydeffekter, men dette er bevisst utelatt for å gi teknikkene større oppmerksomhet i sin rene form. Forførende og underholdende kaller Peo det. Det forhindrer oppmerksomheten å zoome inn på detaljene. Sinnet må være fri for mest mulig inntrykk for å nå de mer subtile bevissthetsnivåene det er mulig å oppnå med en konsentrert og dedikert innsats. Her er mye å gå i gang med. Dette er en praksis for alle nivåer av avspenning.

Serien: Avspenning – en god pause

CD 1: Peos 10 korte avspenninger

CD 2: Peos fire enkle Yoga Nidra avspenninger

CD 3: Peos tre dype Yoga Nidraer

CD 4: Peos to avanserte Yoga Nidraer

CD 5: Peos dypeste Yoga Nidra og chakra-sang

Produsert og distribuert av: www.yogaprosess.com

 

Om artikkelforfatteren:

Christian Paaske har vært yoga- og meditasjonslærer gjennom mange år. Han startet Yogasenteret i Stavanger i 1985, og i dag er han astrolog og skribent.

www.christianpaaske.no


Denne artikkelen handler om…


Christian Paaske

Christian Paaske var med i alternativ-miljøets oppstart på midten av 1970-tallet. Han startet med yoga i 1977 og drev lenge Yogasenteret i Stavanger. Han har samtidig vært opptatt av astrologi. Han er nå astrologisk fagredaktør i magasinet Medium. I de senere årene har han hatt fokus på selvrealisering og vedanta. Han er arrangør av Alternativmessen i Stavanger, aktiv skribent og fast bidragsyter i Medium.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode