Skip to main content

Stille vandringer som berører

Til sommeren vil Anne Winther Tollnes lede tre stille pilegrimsvandringer over tre-fire dager langs Gudbrandsdalsleden med instruksjon i qigong og guidet meditasjon underveis. Intensjonen vil være å få økt kontakt innover med visdommen i seg selv, samtidig som man får bedre jording av å gå ute i naturen i stillhet.

Anne Winther Tollnes er opptatt av å hjelpe mennesker til å søke innover i seg selv for å finne ut av sitt eget indre, i stedet for å søke utover. Hun tenker helhetlig og er opptatt av spirituell utvikling, uten å forbinde det med religion eller mystikk.

‒ Når du går, jorder du deg. Jeg er opptatt av at vi skal holde oss på jorda, samtidig med at vi kan søke universet, sier hun. Anne jobber hun både som instruktør i medisinsk qigong, coach, jobbkonsulent, vandringsleder og reiseleder. I Hamar holder hun kurs i qigong og også stille qigong, der man ledes gjennom landskapsmeditasjoner og indre visualiseringer. Anne er også utdannet astrolog for mange år siden.

Anne Winther Tollnes er instruktør i medisinsk qigong, coach, jobbkonsulent, vandringsleder og reiseleder. Foto: privat

Denne sommeren vil hun lede tre stille pilegrimsvandringer i Norge med tre til fire overnattinger ‒ alle med qigong og guidet meditasjon underveis. Den første er fra Hamar til Lillehammer fra 24. til 27. juni, den andre er over Dovrefjell fra Budsjord til Kongsvoll fra 22. til 25. juli og den siste er fra Oppdal til Ry fra 12. til 16. august. Se oversikt over disse nederst i artikkelen og linker til mer informasjon og program.

‒ Ved å være ute i naturen kjenner vi på energiene fra moder jord. Det er som å massere hele kroppen, slik som i akupunktur, akupressur og fotsoneterapi. Alt dette handler om å jobbe med meridianene, sier hun. Meridianene er kroppens energibaner.

‒ Med qigong kommer vi inn på meridianene, akkurat som ved akupunktur. Qigong er å gjøre akupunktur eller akupressur på din egen kropp, forklarer Anne, som har trent qigong siden 1993.

Åpner opp for intuisjonen 

Mange spør Anne hva som er forskjellen på vanlige turer i fjellet og pilegrimsvandring.

‒ Du går på en annen måte, mer konsentrert på deg og naturen. Du går ikke i en gruppe og skravler. Vi går i stillhet, og den stillheten gjør noe med deg, sier hun. I hvilepauser underveis og ved måltider har man imidlertid lov til å prate med de andre i gruppen.

‒ Med vandringer, qigong og mindfulness, så utvikler du intuisjonen. Det skjer noe når vi går, du åpner deg mer og mer når du er ute i naturen i stillhet. Og du er bare i deg, sier Anne.

På slike vandringer spiller det ingen rolle hvilken tro du tilhører eller ikke tilhører, om du er ateist, spirituell, religiøs eller agnostiker.

‒ Det er hva som kommer opp i deg som er viktig. Jeg er opptatt av at alle skal forstå at dette er en indre og ytre reise, sier Anne.

Reisene er helhetlige pakker som alle kan forholde seg til. Her er ikke noe fokus på kristendom, selv om de kan besøke vakre kirker underveis for å meditere.

Qigong er en treningsform som bevarer og styrker helsen og har heller ikke noe med religion å gjøre.

‒ Jeg leder dem ikke til å føle eller se noe som helst, men til at de selv skal gå og føle for utvikle sin egen intuisjon. Med vandringer, qigong og mindfulness, så utvikler du intuisjonen. Det skjer noe når vi går, du åpner deg mer og mer når du er ute i naturen i stillhet. Og du er bare i deg, sier Anne.

Pilegrim i Norge

Anne arrangerer pilegrimsvandringer som pakketurer på tre eller fire dager i Hedmark og Oppland langs Gudbrandsdalsleden, den lengste pilegrimsleden i Norge. Dette er stille pilegrimsvandringer med qigong trening og meditasjon underveis. Turene er åpne for alle som ønsker seg mer indre ro, kontakt med naturen og kontakt med seg selv.

En pilegrim er en person som forbereder eller foretar en reise, ofte av spirituelle grunner, men man kan ha mange andre grunner til å reise. Noen søker spirituell renselse eller å komme nærmere noe større enn seg selv, andre søker fred og ro i sitt indre. Pilegrimsreiser er kjent fra flere religioner, men i dag brukes begrepet bredere. En som reiser til et sted som er svært viktig for ham kan kalles pilegrim uten at det ligger noe religiøst bak.

I Norden har Hellig Olavs skrin i Nidarosdomen vært det viktigste pilegrimsmålet siden 1031. Vikingkongen Olav II Haraldsson den hellige beholdt sin status som en slags nordisk overhelgen gjennom hele middelalderen. I middelalderen vandret mange til Nidaros for å be om helbredelse, trøst eller tilgivelse for sine synder.

I dag har vi har sju godkjente pilegrimsleder til Nidaros. De er et nettverk av autentiske, historiske veier og stier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. De leder også gjennom Sverige og Danmark.

Helsebevarende qigong

Hver morgen etter frokost og før vandringen er det trening i qigong. Ved lengre vandringer underviser Anne i medisinsk qigong etter Biyun-metoden, kalt den helsebevarende metoden. De stopper også underveis og gjør kortere økter med qigong, for at det skal bli lettere å gå. I tillegg trener de etter lunsj og om ettermiddagen.

Medisinsk qigong har enkle og behagelige bevegelser som fremmer kroppens balanse og selvregulering både fysisk og psykisk. Treningsformen passer for alle, unge som gamle, friske som syke. Det passer for alle som vil forbedre helsen og styrke sine personlige ressurser, ifølge Biynforeningen i Norge.

‒ Qigong handler om å åpne opp energibaner for egen helse. Det er helsefremmende, forebyggende og bevarende. Med qigong og sunn kost får du god helse, det er jeg overbevist om. Å være ute og få mosjon er også viktig, sier Anne.

Mange av deltakerne på hennes qigong kurs har hatt ME (myalgisk encefalopati).

‒ De blir mye, mye bedre. Jeg har hatt folk som nesten ikke klarer å gå inn på kurs. ME og qigong er forsket på og viser til positive resultater. Tre av dem som har blitt instruktører i qigong gjennom meg har vært veldig, veldig dårlige av ME, sier Anne. To av dem som hadde ME er leger som har forstått at qigong gjorde dem mye friskere.

‒ Det er energibanene som åpnes. Vi jobber fra topp til tå. Uansett hvor dårlig du er, så klarer du å gjøre qigong. Jeg brenner for det, for det er så mange som har blitt friske både psykisk og fysisk, ifølge Anne.

Meditasjon og visdom

Meditasjoner med visualisering er et viktig element på Annes pilegrimsreiser. Det skjer på kveldstid ved at Anne leder deltakerne inn i deres indre landskap, etterfulgt av en samtale om hva de opplevde. Hun starter også qigong treningene med visualisering.

‒ Vi gjør det for å åpne opp, lære å sitte stille, høre etter og gå i sitt indre, sier Anne.

Før hver vandring blir alle spurt om å gå inn i sitt indre for å se om de kan finne på et visdomsord i løpet av dagen. Man skal finne visdommen i seg selv.

‒ Dette gjør jeg slik at du ikke bare går i dine egne tanker mens du går, men frigjør tankene dine slik at du kan ta inn ting og se hva som kommer til deg. Du mediterer mens du går. Hele dagen er en prosess der du jobber med ditt indre, samtidig som du får energi fra naturen rundt deg, forklarer Anne.

Litt luksuspilegrim

I hver reisegruppe er det minimum fem og maks åtte personer. Det handler både om ansvaret Anne har som reiseleder vandrefører og om at overnattingen skal være komfortabel.

‒ Mine turer skal være behagelige, så vi ligger ikke på saler. Vi har gode overnattingssteder med god mat. Det er litt luksuspilegrim, smiler Anne.

Vandreturene er ikke for lange eller krevende, men lagt opp slik at alle som er i normal fysisk form skal klare det. Hver dag går man fra 12 til 22 kilometer. Turene begynner klokken 9 og de er som regel fremme i 17-tiden. Da har de god tid til lunsj, flere pauser for å drikke vann og qigong trening innimellom.

Alle må kunne følge med i gruppen, så man må være i normalt god form til å gå. Det å gå i nye sko er veldig dumt, for hvis du får gnagsår er løpet kjørt. Anne har sendt hjem folk som ikke klarte å gå mer fordi de fikk åpne gnagsår.

Tre-dagers syndromet

Etter tre eller fire dager med stille pilegrimsvandring, kan det komme noen reaksjoner. Anne kaller det tre-dagers eller fire-dagers syndromet.

‒ Da begynner det å skje ting i kroppen til folk. Da kommer reaksjoner, for du kan møte deg selv i døren. Du kan le, gråte, føle at du fryser eller bli veldig varm. Alt er normalt, det er reaksjoner på at du jobber med deg selv. Det skjer ofte etter tre-fire dager. Det er også et bevis på at du tillater deg å bare være i deg selv i de dagene du går. Jo lenger du går, jo mer opplever du. De som går helt fra Oslo til Trondheim har en kjempeprosess gående, ja det er virkelig tøft altså! Når du kommer frem, selv etter tre-fire dager, føler du deg helt frisk og ny, lover hun.

Pilegrimsvandringer 

24. – 27. juni: Hamar – Lillehammer

Fire dagers stille vandring på totalt 69 kilometer med tre overnattinger: Kvarstad gård, Vea planteskole i Brummundal og Johannesgården på Brøttum. Oppmøte på Hamar stasjon 24. juni klokken 8:50.
Pris: kr 4 700,- per person. Inkluderer 3 overnattinger, 3 middager, 3 frokost, smøre matpakker til lunsj, bagasjetransport, transport, qigong og mindfulness.

Se programmet her: Hamar -Lillehammer Juni 2021

22. – 25. juli: Budsjord – Dovrefjell – Kongsvoll

Tre dagers stille vandring på totalt 38 kilometer, blant annet på den gamle kongevei over Dovrefjell, med tre overnattinger: Budsjord gård, Furuhaugli Turisthytte og Hjerkinn Fjellstue.
Pris: kr 4 900 per person, inkludert 3 overnattinger, 3 frokost, 3 middager, smøre matpakker til lunsj, qigong, mindfulness, bagasjetransport og transport til og fra Dovre stasjon til Budsjord gård.

Se programmet her: Budsjord – Kongsvoll juli 2021

12. – 16. august: Oppdal – Ry gjestegård

Fem dagers stille vandring på totalt 57 kilometer og fire overnattinger på Skifer hotell, Langklopp fjellgård, Meslo gård/herberge og Ry Gjestegård.
Pris: kr 4 900 per person. Inkluderer 4 overnattinger, 4 frokost, 4 middager, smøre matpakker til lunsj, qigong, mindfulness og bagasjetransport.
Denne turen er allerede fullbooket for i år med venteliste. 

Se programmet her: Oppdal – Ry 2021

Anne Winther Tollnes er vandrefører og qigong instruktør på alle turene. For mer informasjon, se Lev Nå eller pilegrimsleden.no.

Qigong-trening ute. Foto: Anne Winther Tollnes.

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode