Skip to main content

Massasje og meditasjon i smilenes land

Thailand er ikke bare smilenes land, men blir også kalt Asias spa-hovedstad.

Tekst: Elisabeth Hægeland Reynolds    Foto: Teerawut/Shutterstock.com

I Thailand er det fullt av flotte spa som ikke koster skjorta, og dessuten hundrevis av paradisiske øyer med kritthvite strender, turkisblått hav og fargerike korallrev. Glem heller ikke buddhismen, templer og meditasjonsretreater for indre ro.

På den årlige prisutdelingen AsiaSpa Awards har Thailand vunnet flest priser av alle land som deltar. På Asian Spa Awards 2014 vant Thailand 6 av 22 priser og i 2009 fikk de hedersbetegnelsen «Asian Spa Capital of the Year». Og det er ikke uten grunn. Thailandske spa er kjent for sin genuine gjestfrihet, folkelige visdom og flere hundre år gamle tradisjoner.

Den vennligheten og omsorgen thailenderne er så kjent for, bunner mye i buddhistisk livsfilosofi, som er en del av deres daglige livsstil. Trolig er det også blandingen av vestlige spakonsepter og tradisjonelle asiatiske velværeterapier som gjør thailandske spa så populære.

De første spaene i Thailand så dagens lys i 1992, og i dag ligger to prosent av alle verdens spa i Thailand. Tidligere var spabesøk regnet som luksus for de rike, men nå har spaene i Thailand blitt så rimelige at mange flere kan benytte seg av dem. For eksempel kan man få en oljemassasje for rundt 200 bath (35 kroner).

Det få vet, er at thailanske spabehandlinger har sitt opphav i en gammel thailandsk healingtradisjon som har blitt utøvet i flere århundrer. Tradisjonell thailandsk healing er basert på bruken av urtemedisiner, massasje og varmebehandlinger. Terapeuter som praktiserer på gamlemåten, tror at urtehealing er basert på healerens tro på kraften i naturen, og at energien fra planter og mineraler kan utnyttes.

I gamle dager hadde hver landsby en healer som brukte en kombinasjon av urtekunnskap og sjamanisme for å kurere syke. De utførte blant annet riter da de plukket visse planter. Praktiseringen av tradisjonell healing ble hemmligholdt innen familier, og kunnskapen ble muntlig overført fra generasjon til generasjon. Visse familier i noen provinser ble dermed berømt for sine spesielle ferdigheter.

Thaimassasjens røtter

En selvfølge på ferie i Thailand er klassisk thaimassasje, uansett om det gis i en spartansk bungalow på stranden eller på et eksklusivt spahotell. Thaimassasje bygger på 2500 år gamle tradisjoner fra Østen, som går ut på å stimulere livskraften i kroppens ti energibaner eller meridianer («sib sen»). Ved å bruke hender, føtter, knær og albuer jobber massørene seg gjennom muskler og ledd basert på energibanene, og de trykker på ulike akupressurpunkter med fingertuppene.

Som mye annet i thailandsk kultur ble deler av tradisjonell thailandsk healing brakt over fra India i årene 300 til 100 f.Kr., sammen med buddhismens spredning. Buddhistiske misjonærmunker brakte med seg gamle indiske healingteknikker.

Mye av tøyningene og vridningsposisjonene som utføres i thaimassasje, stammer fra indiske yogastillinger. Andre teknikker som migrerte fra India, var varmebaserte terapier som urtesauna, urtedampbad og varme urtekompresser. Alt dette er teknikker som har røtter i den gamle indiske healingtradisjonen og livskunnskapen ayurveda.

Tradisjonell thaimassasje kombinerer teknikker fra både yoga, kinesisk akupressur, japansk shiatsu-massasje og kiropraktikk. Å få thaimassasje er nesten som å gjøre yogaøvelser uten anstrengelser samtidig som du mottar akupressurbehandling. Man blir smurt inn med olje og et bredt spekter av teknikker tilbys – alt fra dyp muskel- og triggerpunktsmassasje til mildere massasje, strykninger, vridninger, tøyninger og trykk. Massasjen passer for folk i alle aldre og er spesielt egnet for stressrelaterte plager som anspenthet, hodepine, krampe, mage- og muskelsmerte, senebetennelse, åreknuter og astma.

Det thailandske uttrykket for tradisjonell thailandsk massasje er «nuat phaen boran» eller «nuad bo barn», som betyr «massasje fra oldtiden». «Nuat» betyr trykk, og «boran» betyr oldtid. På grunn av de indiske røttene kalles thaimassasje også thai yogamassasje, yogamassasje, thai bodywork, passiv yoga eller assisterende yoga. Der er mer enn åtte ulike regionale variasjoner av thaimassasje. En nordlig variant fra Chiang Mai fokuserer på uttøyningsøvelser og går for å være den mildeste. En sørlig variant fra Bangkok fokuserer mer på akupressur og går for å være raskere og mer intens.

Vakre, fredelige strender

Ønsker du å oppleve paradis på jord, er Thailand et godt valg. Maten er fantastisk, strendene aldeles nydelige og menneskene svært vennlige, høflige og gjestfrie. Thailand er perfekt for øyhopping og seilturer til himmelske øyer med kritthvit sand, turkisblått hav, korallrev og fisker i all verdens farger.

Sørøst-Thailand har fantastiske strender, men ønsker du å være i fred og ro, er det best å unngå turistfeller som Phuket, Koh Samui og Pattaya. Der opplever du lite av det ekte Sørøst-Asia. Øya Koh Nangyuan og Maya Bay på Koh Phi Phi Ley er også populære turistfeller («Koh» betyr øy). Sistnevnte ble brukt som innspillingssted for filmen The Beach.

Koh Mook i Trang-provinsen sør i Thailand er en liten øy med kun noen få hoteller. Sivalai Resort har best beliggenhet med en flott kritthvit sandstrand og turkist, krystallklart sjøvann. Hotellet tilbyr gratis utleie av kanoer, sykler, utstyr til snorkling og gratis Internett.

Fra hotellene i landsbyen Ao Nang i Krabi-provinsen er det bare en kort tur med longtailbåt til noen av Thailands nydeligste øyer og strender. Det tropiske paradiset Koh Hong ligger bare en tre kvarters båttur unna Ao Nang.

Railay beach på Railay-halvøya er et litt bortgjemt paradisisk sted med en stor og flott hvit sandstrand og uten mye mennesker. Du må ta båt fra Ao Nang eller Krabi for å komme dit.

Øya Koh Ngai er en liten øy nord for Koh Lanta og er lett tilgjengelig med båt fra Krabi eller Koh Lanta. Her ligger Thapwarin Resort som har økologiske strandvillaer og nydelig utsikt over havet. Korallrevet her har fisker i knallfarger, anemoner og havskilpadder.

Ao Yai er en skjult perle av en strand på Koh Phayam, en øy i en lite turistifisert øygruppe på grensen mot Burma. Her er passelige bølger for surfere i nybegynnerfasen. Ta båt fra Ranong for å komme dit.

Meditasjon og buddhisme

Besøkende fra hele verden drar til Thailand for å lære mer om meditasjon og buddhisme. Selv om over 95 prosent av befolkningen i Thailand er buddhister, er religiøs toleranse både vanlig og beskyttet av loven. Medfølelse og toleranse er viktige elementer av buddhismen, som har til hensikt å lindre menneskers smerte.

Thailendere har stor respekt for andre personers religiøse tro, og de forteller gjerne åpent om sine buddhistiske verdier til besøkende. I Thailand er det flere muligheter til å besøke buddhistiske templer, lære om buddhisme og kanskje lære å meditere. Meditasjon er et av de viktigste aspektene i buddhismen, og det å søke indre fred gjennom meditasjon er et voksende globalt fenomen. Det er en flott måte å oppnå balanse i kropp, følelser og mentale tilstander på.

Thailand er fullt av spektakulære templer, og mange av dem er åpne for besøkende. Noen av dem arrangerer også meditasjonsretreater med undervisning på engelsk. For dem som er nysgjerrig på buddhisme, kan man delta på samtaler med munker («munk chats») ved Wat Chedi Luang eller Wat Suan Dok i Chiang Mai i Nord-Thailand. Disse og andre templer tillater besøkende å bo der en uke eller lenger for å gå et intensivt meditasjonskurs.

Selv om det kan virke spennende, er disse meditasjonsretreatene kun egnet for dem som er forberedt på dyp selvrefleksjon. Formålet med meditasjon er å rense sinnet og oppnå klarhet og indre fred. De fleste meditasjonsprogrammene tillater derfor ikke studentene å snakke sammen i løpet av oppholdet. Unntaket er ved meditativ sang (chanting) og samtaler med seniormunker der man får hjelp til å forbedre sin meditasjonsteknikk. Standarden er som oftest svært enkel. Det forventes at alle følger rutinene og prosedyrene nøye hvis man har et genuint ønske om å lære å meditere og få størst mulig utbytte av opplevelsen.

Mange av meditasjonsretreatene ligger litt avsides til, borte fra mas og kjas. For de som ikke er i stand til å dra så langt, finnes det også meditasjonsretreater nær byene. Et av dem er Wat Mahatat, nær Grand Palace i Bangkok. Her kan besøkende studere meditasjon med færre restriksjoner og mer fleksible tidsskjema.

Meditasjonssenteret Suan Mokkh International Dhamma Hermitage (t.v.) ligger nær byen Chaiya i Surat Thani i Sør-Thailand.

Turistinformasjon og reisebyråer:

Fly: SAS flyr til Bangkok via København, og hos dem kan du få billetter ned til ca. 6800 t/r. Med Swiss Airlines eller Air France kan du få fly til Bangkok via Zürich eller Paris for ca. 6000 t/r.

Overnatting: Thailand har massevis å velge blant i alle prisklasser, fra enkle bungalower med vifte i taket til noen av verdens mest luksuriøse hotellanlegg. Søk etter overnattingsmuligheter her: www.hotell.nowww.tripadvisor.com.

Klima: Tropisk med høy temperatur og høy luftfuktighet. Den beste tiden å reise er fra november til mars, for da er temperaturen, luften og sola mest behagelig. Fra april til mai er det veldig varmt, og fra juni til oktober er det regntid.

Visum: Du trenger å søke om turistvisum, som er gratis. Se her: www.thaiembassy.no

Vaksine: Stivkrampe, difteri, polio og hepatitt A anbefales, men er ikke påkrevd.

Valuta: 1 thailandske baht (THB) = ca. 0,19 NOK

Prisnivå: Et måltid fra gateboder koster fra 4 kroner og på restaurant fra 15 kroner. Overnatting koster fra 30 kroner natten per person, avhengig av standard og fasiliteter.

Vinnere av AsianSpa Awards 2014:

Årets dagspa: Pañpuri Organic Spa, Bangkok, Thailand
Årets spa for menn: Elemis Spa, The St. Regis Bangkok, Bangkok, Thailand
Årets øko-spa: Six Senses Spa at Soneva Kiri, Koh Kood, Thailand
Årets medisinske spa: Dii Wellness Med Spa, Bangkok, Thailand
Årets retreat-spa: Kamalaya Wellness Sanctuary and Holistic Spa, Koh Samui, Thailand
Årets In-Spa Training: Banyan Tree Spa Academy, Phuket, Thailand

Vinnere av Thailand Health Tourism Awards 2010:

Buddhistiske reatreatsteder med undervisning på engelsk: 


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode