Skip to main content

Er «John av Gud» sann og ekte?

Han kalles «John of God» og millioner fra hele verden reiser til han for å få healing. Blir alle lurt, eller er han et ekte transemedium med et spesielt åndelig healingoppdrag? Er det verdt å reise helt til Brasil for å møte ham hvis man vil bli helbredet fra sykdom eller ønsker hjelp til å få et bedre liv?

Tekst: Elisabeth H. Reynolds
João Teixeira de Faria (74) (bildet øverst i midten og under til høyre) er kjent som «John of God» eller «João de Deus» og er en verdenskjent healer, spirituelt medium og «synsk kirurg». Han har sin base i Abadiânia, like sørvest for hovedstaden Brasilia i Brasil, hvor han leder det spirituelle sykehuset Casa de Dom Inácio de Loyola. Her tar han ukentlig imot tusenvis av besøkende fra hele verden. Det anslås at han har behandlet opptil 15 millioner mennesker de siste 40 årene, enten direkte eller indirekte.

Blant troende og tilhengere går João for å være et internasjonalt anerkjent transemedium og en healer med eksepsjonelt gode resultater. João hevder at han kanaliserer over 30 avdøde leger og helgener som arbeider gjennom ham. Han kaller dem «entiteter» og sier at de bruker ham som et instrument for å kunne helbrede. De holder taler, undersøker alle som venter på behandling og gjennomfører synlige og usynlige operasjoner, sier han.

Mannen har også vært utsatt for mye kritikk, blant annet fordi han utfører såkalte «spirituelle kirurgiske operasjoner» uten å bruke bedøvelse eller antiseptiske midler. Mange har også kritisert ham for å utnytte alvorlig syke mennesker i sårbare posisjoner, og for å være en svindler som lurer folk og en stor pengemaskin. Samtidig er all healingen og kanaliseringen hans gratis, og han deler stadig ut mat og klær til fattige. Hvem skal vi egentlig tro på? Har tusenvis av mennesker blitt lurt og utsatt for placebo-effekten, eller er dette ekte saker?

Misliker kallenavnet

Tittelen «John of God» er ikke João noe glad i selv. Det er et kallenavn han fikk av de første brasilianerne som opplevde uvanlig god effekt av healigene hans. Selv vil han helst bare bli kalt João. Nettsider som profilerer João, reiser til ham og DVD-er om ham, omtaler ham som en ydmyk mann som er helt klar over én ting:

− Jeg helbreder ingen. Den som helbreder er Gud, som i sin uendelige godhet lar entitetene bruke meg som et verktøy for å helbrede og trøste mine brødre og søstre. Jeg er virkelig bare et redskap i Guds guddommelige hender, sier han.

João er katolikk og tror på Gud, men han sier ikke at han er Gud. Han sier at Gud bruker kroppen hans, og at han er et redskap entitetene bruker for å hjelpe mennesker, med det han sier er oppdrag fra Gud. Samtidig er casaen og det spirituelle sykehuset religionsfritt. Alle er velkomne, og man må ikke tro på Gud for å få hjelp der.

St. Rita av Cascia

João har fortalt at han oppdaget sine «mediale healingevner» i ung alder, og da han var barn skal han ha forutsett hendelser som reddet liv. Da han var 16 år, fikk han et syn der han møtte helgenen St. Rita av Cascia (1381–1457), som João har følt hengivenhet for hele livet. Han opplevde at hun bad ham om å dra til en spiritistisk kirke.

João fulgte instruksen, selv om han var både sulten og fattig, og i kirken ble han møtt av en del syke folk som fortalte at de hadde ventet på ham. Da João kom dit, svimte han av og ble borte i tre timer. Etter at han våknet, viste det seg at mange av dem som var til stede i kirken opplevde å bli helbredet. Men da João våknet, unnskyldte han seg for at han hadde svimt av. Han trodde ikke på at han hadde helbredet noen, og han brukte lang tid på å fordøye det som hadde skjedd.

Det var slik læretiden hans startet, og han følte seg kallet til å begynne å jobbe med healing og kanalisering allerede som 16-åring. Før dette hadde han prøvd seg som skredder, men det gikk ikke bra. Han sluttet på skolen tidlig for å fø familien sin og har ingen formell utdannelse, verken i medisin eller healing. Han snakker kun portugisisk og kan ikke skrive.

I 1978 skal João ha fått beskjed fra en av de avdøde entitetene om at han skulle bygge et spirituelt sykehus i Abadiânia. Han fikk raskt tillatelse av borgermesteren til å bygge det, og siden har han tiltrukket seg pasienter fra hele verden.

Kontroversiell kirurgi 
Noe av det første folk reagerer på når de blir kjent med Joãos behandlingsmetoder, er de fysiske operasjonene han utfører mens han er i transe. De utgjør omtrent fem prosent av behandlingene han utfører – resten er spirituell healing uten fysisk inngripen. Han utfører også mange fjernhealinger.

Under de «spirituelle kirurgiske operasjonene» bruker han verken beskyttelsesutstyr, hansker eller antiseptiske midler, og pasientene får ikke bedøvelse – i alle fall ikke bedøvelse som er synlig for publikum. Han skjærer opp hud, stikker skalpeller i nesen til folk og skraper på øyet til folk. Det er ganske mye blod og gørr, og det er ekkelt å se på få den som ikke er vant til slikt. Det João sier at han steriliserer utstyret og hendene sine med såkalt «hellig vann», og at entitetene på den andre siden gir bedøvelsene.

− Ingen får infeksjoner. De som har blitt operert, sier at det var ikke vondt. Det er veldig rart. Entitetene sørger for at de er bedøvd, sier Wenche Karlsen, som har reist til João flere ganger. Hun driver reisebyrået John of God Healingreiser i Norge sammen med sin mann.

Nettopp fordi han ikke er lisensiert lege eller kirurg, har João vært arrestert og fengslet flere ganger. Mange mener det han gjør er uforsvarlig, humbug og juks. Likevel får han fortsette, kanskje fordi det er så mange mennesker som opplever at de får hjelp fra han. Folk reiser seg fra rullestolene og kaster krykkene, og mange har rapportert at de har blitt helbredet fra alvorlige sykdommer som kreft.

Det er sunt å være skeptisk, og det er absolutt lov ikke å tro på dette. Man velger selv om man vil ha en fysisk operasjon eller ikke, men ofte er det de mest skeptiske som får tilbud om dem.

− Man trenger ikke å tro på noe for å få hjelp. Ofte er det de som ikke tror som får fysiske operasjoner, fordi de trenger dette arret som et slags bevis, sier Wenche. Hun trekker frem et sitat João ofte sier: «For den som tror, trengs ikke bevis. For den som ikke tror, er ingen bevis gode nok.»

Sier at 70–80 prosent får hjelp

De offisielle tallene João og hans frivillige hjelpere går ut med, er at mellom 70 og 80 prosent av alle de syke pasientene hans får helbredelse på en eller annen måte. Mange av de frivillige hjelperne er medier selv.

– Det er viktig å poengtere at hvis du hadde vært lam og forventet at du skulle komme deg opp av rullestolen på et øyeblikk ved å få behandling hos João, uten å gjøre en innsats selv, da kunne du heller blitt i Norge, sier Wenche.

Det er altså ikke alltid man får den hjelpen man forventer. De fleste får altså hjelp på en eller annen måte, men kanskje ikke alltid slik de først hadde tenkt. Wenche forteller om en kreftsyk mann fra Sverige som dro til João med håp om å bli helbredet. I stedet døde han to uker etter hjemkomsten, men han ble kvitt dødsangsten han hadde vært plaget med før han reiste. Da det svenske reisebyrået ringte kona litt senere, fortalte hun at hun var svært takknemlig fordi mannen var forvandlet til en mann som fikk dø i fred uten angst.

For å kunne reise til João må man ha en gyldig reiseforsikring, og man kan ikke være dødssyk når man reiser. Hvis man er dødssyk, er det bedre å sende en annen person som surrugat for å motta healing, eller sende et bilde av seg selv som kan gis til João for å få fjernhealing.

Massehealing i «current»

Wenche sier at hun aldri egentlig blir lei av eller vant til å se Joãos fysiske eller spirituelle operasjoner. Da hun reiste dit for første gang, hadde hun en ekstrem opplevelse i det som heter «current room», som er et slags spirituelt renserom. Her kan opptil rundt 200 personer sitte tett i tett for å meditere og motta spirituell healing mens João er i transe.

− Når alle mediterer samtidig, hjelper det João å gå i transe, slik at entitetene kan komme igjennom og hjelpe folk, sier Wenche. I current room skal alle sitte med lukkede øyne, og ingen får krysse beina. Grunnen er at det skal gjøre det lettere for João å jobbe.

− Hvis du krysser beina eller åpner øynene, stopper energien, forklarer Wenche.

På casaen generelt er det en regel om at alle skal gå i hvite eller i alle fall lyse klær på de dagene når João er der. Det er fordi han sier at han lettere kan se folks energier da.

En del av behandlingen man kan bli forskrevet av João, er å sitte i current room og meditere i 4–5 timer, noen ganger hver dag i en 14-dagers periode. Da skal man bare sitte i ro med øynene lukket og gå helt inn i seg selv. Dette kan være en stor fysisk utfordring og en stor tålmodighetsprøve, fordi man har en naturlig trang til å bevege seg, og fordi man sitter bare på noen harde benker som så vidt er polstret. Det kan være lurt å ta med seg en pute fra hotellrommet til å sitte på, samt smøre seg med tålmodighet og håp om at det faktisk kan gi resultater å sitte slik.

Den første gangen Wenche møtte João, fosset tårene i strie strømmer. Hun gråt lenge.

− Det var så sterkt. Jeg klarte ikke å slutte å gråte. Det var helt ekstremt. Opplevelsen var så stor, så mektig og så vanskelig å beskrive. Det må oppleves. Du går inn i et spirituelt sykehus med flere tusen gjester hver dag, og det eneste du føler er godhet – det er ikke til å tro, sier Wenche.

Bak seg hadde hun ni kneoperasjoner og diverse andre operasjoner på norske sykehus. Hun bekrefter at stemningen hos João i Brasil er helt forskjellig fra andre sykehus, selv om man ser mange syke mennesker. En del av dem er oppgitt av leger og gjør dette som siste utvei.

− Du ser en del elendighet – folk er kreftbehandlet og sitter i rullestol. Men den roen som er der nede har jeg ikke opplevd noen andre plasser, sier Wenche. Den første reisen til João i Brasil sommeren 2013 var starten på et helt annet liv for Wenche. Hun sluttet å jobbe som fengselsbetjent og fikk tilbake selvtillit og livsglede etter å ha lagt et vanskelig forhold bak seg. Hun begynte å jobbe som medium og klarsynt, senere også som reisearrangør og reiseguide for gruppereiser til «John of God».

Mer glede og mindre smerter

Anne Kopland (bilde under til høyre) er glad for at hun ble med Wenche og Rainer Karlsen på en gruppereise til João i Brasil høsten 2014.

− Med en gang jeg bestilte, fikk jeg en stor ro i meg, sier hun. Det var flere ting hun dro til João for å få healing for. Den ene grunnen var fysisk, som både handlet om en tidligere mislykket gynekologisk operasjon og en medfødt hofteskade som medførte smerter nesten hver dag. De andre grunnene var psykiske, og handlet om at hun følte at hun bar på en sorg, manglet livsglede og følte seg fraværende i livet. Hun ønsket å komme mer på plass i seg selv.

− Alt har endret seg nå. Jeg er mye mer fylt med glede, og det har ikke sluppet taket i ettertid. Det var et veldig stort og sterkt skifte for meg, det å gå fra en av og på likegyldighetsfølelse til å kjenne mye mer glede hver dag.

Akkurat som Wenche opplevde hun også at hun gråt og gråt første gangen hun møtte João. Det var ikke sorg, men en en sterk opplevelse av å bli rørt. João sendte Anne rett til en spirituell operasjon samme dag.

I operasjonsrommet ble hun litt skuffet, fordi seansen var over etter bare få minutter. Men da hun reiste seg opp, kjente hun stor forskjell. Hun fikk den samme tyngdefølelsen hun hadde hatt etter at hun hadde fjernet livmorhalsen i Norge, og denne tyngdefølelsen følte hun på periodevis under hele oppholdet videre. Etter operasjonen var hun veldig glad for at Wenche fulgte henne i en drosje, selv om det var bare 100 meter til hotellet. På veien tilbake kjøpte hun urtetabletter som skulle være en del av behandlingen. I ettertid har Anne blitt kvitt tyngdefølelsen og hun har blitt bedre i hoftene. Nå har hun kun mild hofteverk en sjelden gang når det er veldig dårlig og rått rufsevær. Før kjente hun på sterke hoftesmerter nesten daglig.

Sterk lysopplevelse

Anne forteller at hun hadde mange spirituelle opplevelser under oppholdet på casaen. To av de sterkeste skjedde mens hun satt i current room for å meditere. Hver gang hun kjente smerter, bad hun entitetene om hjelp, og hun opplevde at smertene ble gradvis borte, og hun ble lettere i kroppen.

− Jeg kjente energier som gikk oppover. Plutselig ble hele meg fylt av en veldig kraftig energi. Det var som om auraen min ble børstet. Jeg så et sterkt hvitt lys som fylte hele meg fra solar plexus og utover. Jeg ble fylt med kjærlighet jeg aldri før har kjent. Hele auraen min var koblet til gulltråder i det hvite lyset. Det var så sterkt! Dette varte en stund. Etterpå var jeg ganske euforisk, og jeg fløt på en vanvittig energi resten av oppholdet, forteller Anne.

Etter både både healinger og fysiske operasjoner er det vanlig at man får resept på urtetabletter, og at man skal sitte i current room for å balansere energien. Man kan også få beskjed om å gå i den hellige fossen, meditere på terrassen eller ta krystallbad.

Før man bestemmer seg for å reise til Brasil, kan man trenge litt mer informasjon. Det er for eksempel utgitt filmer man kan se om Joãos arbeid, og en del er tilgjengelig på YouTube. Oprah Winfrey laget et program om João kalt Leap of Faith: Meet John of God. Boken Tro flytter fjell er nylig utgitt på norsk av journalisten Cash Peters, som i utgangspunktet var veldig skeptisk før han reiste til João. Den følger Peters og flere andre personers opplevelser på casaen i

12 dager. Imidlertid er det mange som har fått hjelp på casaen som ikke har trodd i det hele tatt. Derfor kan det kanskje tenkes at det er andre krefter og mekanismer enn placebo-effekten som virker her. Som Wenche sier:

Man trenger ikke å tro på noe for å få hjelp.

En medisinsk studie av João

Det er utført en medisinsk undersøkelse av de «spirituelle kirurgiske operasjonene» João Teixeira de Farias utfører. Studien ble gjennoført i 2000 ved det føderale universitetet i Juiz de Fora i Brasil.

Forskerne fulgte pasienter gjennom 30 såkalte «åndelige operasjoner». Det kom frem at «kirurgen» virkelig skjærte gjennom huden deres og øyets første hudlag, i tillegg til at han skrapte hornhinnen. Det ble bevist at ingen av pasientene fikk bedøvelse eller antiseptiske midler. Bare én pasient klaget over smerter i brystet etter at det var skjært i. Pasientene ble undersøkt opptil tre dager etter operasjonen, og ingen hadde fått infeksjoner. Medisinske undersøkelser viste at alt vev som ble utskjært, tilhørte opprinnelsesstedet.

Konklusjonen av studien er at operasjonene var ekte, og det ble bekreftet at pasientene ikke fikk noe bedøvelse eller antiseptiske midler. Det ble ikke påvist smitte, og bare én person rapporterte smerte. Dermed ble det bevist at det ikke var svindel. Men forskerne kunne ikke evaluere hvor effektiv metoden er – til det sier de det trengs flere studier.

Kilde: Scientific Electronic Library Online (www.scielo.br)

Dette er inkludert i reisen:

 • – Et opphold hos João Teixeira de Faria, kalt «John of God», i Brasil koster 10.900 kroner for to uker. Flybilletter må kjøpes i tillegg. Dette gjelder reisene i regi av John of God Healingreiser. Prisen inkluderer:
 • – Overnatting i enkeltrom med frokost, lunch og middag på Pousada nær Casa de Dom Inácio, samt suppe laget av «hellig vann» tre dager i uken
 • – To norske guider som følger med på hele reisen – Wenche og Rainer Karslen, som er godkjent av Casa de Dom Inácio
 • – 1 krystallsengbehandling på Casa de Dom Inácio
 • – 1,5 liter velsignet vann hver dag
 • – To turer med taxi til og fra «den hellige fossen»
 • – Taxi etter fysiske operasjoner
 • – Besøk i Joãos suppekjøkken for fattige i Abadiânia og Dom Bosco-katedralen, kjent som den blå kirke

Mer informasjon om reisen:

 • – Datoer for de neste reisene til João i Brasil er: 28. februar – 13. mars 2016 og 9. – 23. oktober 2016.
 • – Maksimalt 12 deltakere kan være med i hver reisegruppe fra Norge med Wenche og Rainer Karlsen.
 • – João er til stede på casaen fra onsdag til fredag, så i løpet av et to ukers opphold får man være i nærheten av João i seks fulle dager.
 • – All healing og behandling av João er gratis. Ekstra krystallsengbehandlinger koster 50 kroner og urtemedisin cirka 175 kroner per boks.
 • – Alle reisende må vise gyldig reiseforsikring.
 • – Man kan ikke være dødssyk når man reiser. For dem som er dødssyke, er det bedre å sende en annen person i stedet som kan være surrogat, eller sende et bilde slik at det kan gis til João.
 • ​- Reisearrangør: www.johnofgodhealingreiser.noHar du spørsmål om reisen, kan du sende e-post til wenche@johnofgodhealingreiser.no eller rainer@johnofgodhealingreiser.no.

For den som tror, trengs ikke bevis. For den som ikke tror, er ingen bevis gode nok.

– João, fritt etter avdøde St. Ignatius de Loyola (entiteten som casaen er oppkalt etter)


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Bruk kode