Skip to main content

Ayurvedisk behandling i India

Ayurvedalandet India tilbyr ikke bare god og spennende mat og kultur, sol, varme og vakker natur, men også helhetlige helsefremmende behandlinger og rimelige konsultasjoner med kyndige naturleger.

Tekst: Elisabeth H. Reynolds       Foto: Falko Matte, Mikhail Nekrasov og Alex Garaev ved Shuttestock.com

Moderne medisinske begrensninger har ført til økt interesse for gamle helbredelsesmetoder som ayurveda. I motsetning til vestlig skolemedisin ser ayurvedisk filosofi på sykdom som en dynamisk prosess i et menneskeliv. Sykdom er et resultat av disharmoni mellom den syke personen og omgivelsene. I helbredelsesprosessen er det personen, ikke diagnosen, som er viktigste fokus.

India har en spesielt rik åndelig arv med kunnskap om naturlige helbredelsesmetoder. De hellige hinduskriftene, «vedaene», stammer fra tiden rundt 2000 f.Kr. og inneholder det første vi vet om bruk av indisk medisin. De første skriftene på sanskrit er skrevet av berømte gamle helbredere – Bhela og Charaka og Susruta.

Naturlig medisin med øye for helhetlig helbredelse og forebygging av sykdom utviklet seg også i andre tradisjonelle kulturer. I det gamle Kina utviklet medisinerne systemet «yin og yang», mens grekernes urmedisin fikk navnet «unani». I løpet av tiden fant også disse medisinske retningene veien til India.

De fem elementer

Ayurveda stammer i stor grad fra teksten «Charaka-Samhita», skrevet av den kjente ayurvedalegen Charaka i det gamle India. Den viktigste kunnskapen herfra er at målet med legekunst er å bekjempe årsakene til sykdom, ikke sykdommen i seg selv.

De fem elementene eter/rom, luft, ild, vann og jord er essensielle i ayurveda. Mennesker består av en blanding av de fem elementene, og måten de er sammensatt på, påvirker våre fysiologiske funksjoner, kalt doshaer. Eter og luft blander seg til vata-dosha, som står for bevegelse, kraft og nerveimpulsen som styrer kretsløp, pust og utskillelse. Ild og vann danner pitta-dosha, som er forløperen til stoffskiftet og fordøyelsen. Vann og jord blir kapha-dosha, som handler om vekst, struktur og beskyttelse, og omfatter spinalvæskene, hjernen, ryggsøylen og slimhinnene.

Ifølge ayurveda består mennesket av et enestående forhold av vata-, pitta- og kapha-doshaer. Doshaenes forhold til hverandre varierer fra menneske til menneske. Hvis en av doshaene er for sterke, foreslår ayurveda en bestemt livsstil og bestemte dietter som skal hjelpe personen ved å redusere den ugunstig sterke doshaen. Ayurveda kan også foreslå urtetilskudd for å fremskynde helbredelsesprosessen.

Ayurvediske behandlinger baserer seg på urter, oljer og urteblandinger samt meditasjon, yoga og massasjer. En helhetlig vurdering av livsstil og kosthold blir vektlagt. Ayurveda har åtte spesialiserte bransjer: indremedisin, gynekologi, kirurgi, behandling av hode- og nakkelidelser, toksikologi, pediatri, psykiatri og foryngelsesterapi.

Renselsesprosess

Før medisiner, kosttilskudd, mat eller foryngelsesmiddel inntas, anbefales det at kroppen gjøres tilgjengelig slik at den kan absorbere mat og omgjøre den til nyttige substanser. Derfor må oppsamlede avfalls- og giftstoffer skilles ut først. Hvis kroppen er full av giftstoffer, anbefaler ayurvediske leger renselsesprosessen panchakarma, som er en hjørnestein i ayurvedisk medisin.

Mens ernæring, livsstil og urtetilskudd spiller nøkkelrollen for å ta vare på og styrke helsen, sies panchakarma å ta seg av årsakene og problemene. Renselsesprosessen skal regulere den ødelagte balansen mellom sjel, kropp og humørsvingninger. Kuren sies å kunne forsterke virkninger av medisiner, næringsmidler og ikke minst rayasana – midler som holder oss unge.

Panchakarma styrker kroppens naturlige immunitet og gir dermed ekstra beskyttelse mot sykdommer og plager. Panchakarma anbefales å ta i overgangen mellom årstidene, slik at stoffskiftet opprettholdes.

Ayurvedaens hovedsete

Det finnes utallige ayurvediske spa over hele India, men de mest berømte «ayurvedashalas» er i Kerala-regionen sørvest i landet. Kerala har et balansert klima og stor fruktbarhet med overflod av medisinske urter og planter. Det er den eneste regionen i India som praktiserer ayurveda med hundre prosent hengivenhet.

Den kalde monsuntiden fra juni til november er best egnet hvis du vil til India for å få ayurvediske kurer og gjenoppbyggende behandlinger. Behandling av plager som revmatisme, lammelser, fedme, bihulebetennelser, migrene og for tidlig aldring samt generell styrking av helsen tilbys på mange ayurvediske sentre.

Somatheeram Ayurvedic Health Beach Resort i Kerala har fått pris ni ganger for å være det beste ayurvediske senteret i Kerala av den lokale regjeringen. Senteret har svært lange tradisjoner.

Rajah Healthy Acres i Palakka, Kerala, er et ayurvedisk sykehus på landet som tilbyr behandlinger mot ulike sykdommer samt foryngelsesterapi for alle som vil rense og oppfriske kropp og sinn. Ayurveda Yoga Villa i Wayanad nordøst i Kerala tilbyr en kombinasjon av ulike ayurvediske behandlinger, yoga, pusteøvelser, meditasjon og ayurvedisk diett og refleksjonsturer i naturen.

Medisinsk turisme i India
India er det ledende landet i verden når det gjelder internasjonal medisinsk turisme. Aktørene ved ayurvediske sykehus og helsesentre har begynt å tilby medisinske tjenester til vestlige lands overbelastede helsesystemer. Medisinsk turisme i India vokser med 30 prosent årlig, og det indiske utdanningssystemet uteksaminerer rundt 20.000–30.000 leger og sykepleiere hvert år.

Indiske medisinske fasiliteter tilbyr avansert teknologi og høy kvalitet på sykehusene som er på linje med vestlige land, men til mye lavere pris. Noen ganger koster en operasjon bare en tiendedel av hva den ville kostet i Norge.

Så enten du ønsker forebyggende og helbredende helsebehandling for å styrke helsen eller søker opplæring i en sunn livsstil, er India et godt valg. Her får du velgjørende behandlinger av høy kvalitet, massasjer, yogatrening, meditasjonsøvelser, spirituelt påfyll og en svært eksotisk ferie for en lav pris. Få land i verden kan måle seg med India med sine flere tusen år lange tradisjoner for naturmedisinske behandlinger.

Informasjon om reise til India:

Reisebyrå for reiser til India: 

Finn flyreiser

Gå til Scyscanner.no eller Finn.no. Her finner du de billigste og raskeste flyreisene fra flere ulike søkemotorer. Kerala i India har tre internasjonale flyplasser: Trivandrum, Karipur og Cochin. Den mest tilgjengelige fra Norge er Trivandrum.

Overnatting i India

Venere.com

Travelmarket.no

Visum og pass

For å reise til India trenger du visum. Vær i god tid og søk her: www.indemb.no, hvor du laster ned et skjema som du fyller ut og sender til den indiske ambassaden i Oslo. Et seksmåneders turistvisum koster 400 kroner og må betales kontant eller med sjekk som legges ved søknaden. Du må sende ditt originale pass sammen med søknaden samt et passbilde av deg. Passet ditt må være gyldig i minst tre måneder fra datoen for din hjemreise til Norge.

Vaksiner

Folkehelseinstituttets anbefalte vaksiner for India er hepatitt A, polio, difteri og malaria. De tre sistnevnte gjelder hvis det er gått over ti år siden du fikk siste dose. Skal du til områder med dårlige hygieniske og sanitære forhold eller ha langvarig kontakt med lokalbefolkningen, anbefales også tyfoidfeber og meningokokk. Rådfør deg med ditt lokale legesenter.

Været i India

India har et varmt og tropisk monsunklima med variasjoner fra region til region. Det kaldeste været er fra november til midten av mars, med kalde, friske morgener og solrike dager. Været i fjellene kan forandre seg raskt. Landet har fire årstider:

 1. Vinter fra desember til februar. Ha sommerklær og varmere klær for kaldere kvelder.
 2. Sommer fra mars til juni. Kle deg i lette lin- og bomullsklær. Mellom april og juni er det ekstremt varmt.
 3. Monsunsesong fra juni til september. Da kommer kommer monsunregnet i de fleste regionene, så vanntette klær er nødvendig.
 4. Etter-monsunsesong fra oktober til november.

Få lokal værinformasjon her: www.imd.gov.in

Her er noen ayurvedashalas i India:

 • Kairali Ayurvedic Health Resort i Palakkad, Kerala, er et nydelig sted med behandlingspakker på 7 til 21 dager. Her behandles undervekt, overvekt, artrose, revmatisme, Bekhterev, bihulebetennelse, migrene, slitne øyne, høyt blodtrykk og diabetes.
 • Kovalam i Kerala, 21 km fra Trivandrum flyplass, har mange ayurvedashalas, blant annet Medicus Ayurvedic Centre og det ayurvediske sykehuset Arya Vaidya Sala Kottakkal.
 • Somatheeram Ayurvedic Health Resort i Kovalam er et av Keralas mest kjente behandlingssteder og er et elegant feriested ved stranden. Terapiene her bidrar til å styrke immunsystemet, forebygge sykdom og helbrede ulike sykdommer. Kurene varer fra 7 til 15 dager. De behandler for eksempel revmatisme, lammelser, nervelidelser, blodtrykksproblemer, hudproblemer, magebesvær, hodepine, koldbrann, leukemi, sportsskader, rygglidelser og søvnproblemer.
 • Olive Ayurveda and Yoga Retreat i Varkala i Kerala er både yogaskole, yogaretreatsted og et tradisjonelt ayurvedisk sykehus og spa.
 • Manaltheeram Ayurveda Beach Village i Mararikulam, Kerala, tilbyr en komplett foryngelsespakke med urtemassasjer som gir energi og bygger opp immunsystemet. Prøv medisinske dampbad som skal redusere cellulitter og fettlag. En spesiell medisinsk ghee blir gitt for å bekjempe fedme. Her kan man også få yoga og meditasjonstimer.
 • The Soukya Holistic Health & Ayurvedic Treatment Centre er et naturmedisinsk og ayurvedisk senter i Bangalore, sør i India.
 • Flere ayurvediske behandlingssteder finner du på www.ayurvedatravelmall.comwww.ayurvedahealthresorts.com og www.ayurvedaresortindia.com.

Ayurvediske behandlingsmetoder:

Bala Chikitsa er ayurvedisk pediatri. Det er en kjent behandlingsmetode for syke barn og spedbarn, og er basert på sanskritskrifter. Den omfatter behandling før og etter fødsel så vel som behandling av kvinner før og under graviditet.

Kalari Chikitsa ble utviklet for å helbrede kalari-fekteres skader og forbedre fysisk styrke og utholdenhet. I dag blir behandlingsmetoden brukt mye for nevromuskulære skader og skjelettlidelser. Denne behandlingen passer godt for sportsutøvere, dansere, skuespillere, musikere og sangere.

Nethra Chikitsa er behandling av øynene.

Njavarakkizhi er en behandling mot nevrologiske lidelser, revmatisme og ekstrem underernæring. En varm medisinsk masse pakket inne i stoffposer legges på hele kroppen.

Pizhichil er en foryngelsesterapi som skal hindre aldringsprosessens avflassing og rynker, samtidig som den kan helbrede revmatisme og krampeaktige muskelforstyrrelser. Daglig smøres hele kroppen inn i varm olje med velgjørende urter. Dette gjøres over et tidsrom på 3, 5, 7 eller 14 dager.

Shirovasti brukes mot lammelser i ansiktet og ved hode- og halssykdommer. Her blir urteolje lagn på hodet i en time i en slags kappe.

Sirodhara er en oljebehandling med spesielle urter som helles over panne og hode. Dette skal forhindre og lege sykdommer som lammelser, aldersdemens, nevrologiske lidelser og visse psykiske sykdommer. Behandlingen kan også styrke hukommelsen.

Urtedampbad er bruk av medisinsk damp for å senke høyt blodtrykk, stivhet, smerter og hevelser. Små substanser i dampen tas opp i kroppen, og urenheter inne i kroppen skilles ut gjennom svettekjertler, nyrer og lever.

Visha Chikitsa fjerner gift fra dyr som slanger, skorpioner osv. fra kroppen. Innen dette systemet er det to metoder. Den ene er Visha Vaidy, som omfatter bruk av legende urter, mens den andre, Visha Vidya, støtter seg på mantraer og sanger. Kokkara Namboothire, bedre kjent som Vishachikitsa Acharyan, regnes som mesteren av Visha Chikitsa i Kerala.


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Bruk kode