Skip to main content

– Vi trenger nye dyktige fysiske medier!

Med over 200.000 solgte bøker siden 2000 er Marion Dampier-Jeans et av de mest kjente og ettertraktede mediene i England og Skandinavia. Da «Åndenes makt» ble vist for første gang på TVNorge, var det opptak fra Danmark som ble sendt, og Marion var mediet.

Tekst og Foto: Linda Lund, Kirsten Midling-Thorsen

Det er en kald februardag i hovedstaden, og Medium har avtalt et intervju med det kjente dansk-norske mediet Marion Dampier-Jeans. Siden år 2000 har hun skrevet fire bøker om det å være medium, og har solgt imponerende 200.000 eksemplarer av bøkene sine. Marion er et svært anerkjent medium ikke bare i Skandinavia, men også i England, hvor hun har vært bosatt i mange år.

Vi møter Marion i et advokatlokale i Oslo hos en bekjent av Marion. Det lar ikke vente på seg med tilbud om både te og kaffe. I forkant av intervjuet har Marion private sittinger med et utvalg mennesker som har fått tilbudet, og hun vinker og smiler til oss idet hun har en liten luftepause mellom to kunder.

Spesiell opplevelse

Redaktør av Medium, Leif Kristiansen, er en av dem som har fått avtalt en privat sitting med Marion. Dette har han aldri vært med på før, og vet ikke helt hva han går til. Når han kommer ut etter sittingen, er det liten tvil om at Marion har gjort en god jobb.

– Dette var en utrolig spesiell opplevelse, sier Leif med et stort smil.

Marion kommer ut, hilser på oss og snakker til oss på dansk. Vi spisser ørene og følger henne til kontoret der intervjuet skal være. Kirsten har ved flere anledninger truffet Marion, og har erfaring med at latteren hennes sitter løst, samtidig som man får klare beskjeder om hvordan ting skal være og ikke. Denne gangen er ikke ting annerledes. Marion påpeker klart og tydelig at hun ikke kommer til å avsløre noen hemmeligheter om kjente mennesker hun har hjulpet, så det kan vi bare la være å spørre om, sier hun og smiler lurt. Vi i Medium er mest interessert i å bli bedre kjent med Marion og hennes tanker, så det er ingen problem for oss.

Barndom

For å bli litt bedre kjent med Marion starter vi med å spørre henne om barndom og oppvekst. Hun forteller at foreldrene hennes, som for øvrig var fra Danmark og Norge, var åndelige, og at det derfor var en helt naturlig del av hennes barndom og oppvekst. Da hun var 3 år gammel, så hun guiden sin, Nova, for første gang.
– Jeg var usikker på om han var nissen eller Gud, ler Marion.

Marion forteller at hun som liten jente ofte lekte på kirkegården med de døde barna.

– En gang da jeg var mellom 5 og 7 år, kom en prest bort til meg og spurte hvem jeg lekte og snakket med. Jeg svarte ham som sant var at jeg lekte med barnet han nettopp hadde gravlagt. Da satte han noe i halsen og gikk hostende bort, ler Marion.

Marion hadde ofte besøk av ånder i huset der hun vokste opp. Hun så ikke forskjell på om de var levende eller døde, og trodde bare det var venner av foreldrene som var på besøk. I voksen alder har det ved flere anledninger gått opp for henne at de personene hun så og snakket med da hun var liten, nok må ha vært ånder.

På vårt spørsmål om hun ble sett på som rar av andre som liten, gir hun et klart nei til svar.

– Disse tingene skjedde som oftest bare i hjemmet vårt. Min mor hadde utviklet uavhengig stemme-fenomen, og min far var spiritist, så foreldrene mine så og sanset det som skjedde, og lagde ikke noe oppstuss rundt det. De snakket ikke noe særlig om det, men lot det være en naturlig del av oppveksten min.

La barna være i fred

Vi spør hva Marion synes foreldre til barn med samme type evner bør gjøre, hvorpå hun svarer at barna bør få lov til å være i fred. I hennes øyne bør man ikke presse dem til noe. Dersom presset blir for stort, kan det bli negativt for ungene.

Siden vi er inne på det med barn, forteller Marion at dette også er en av de tingene hun synes er absolutt det vanskeligste med å være et medium – ikke de levende barna med evner, men når det er barn som kommer igjennom fra den andre siden. Det er så følelsesmessig vanskelig når foreldrene sitter der og savner barna sine og er helt fra seg av sorg.

– Det absolutt vanskeligste er når barn har tatt selvmord, sier Marion ettertenksomt.

På spørsmålet om det er andre ting som er vanskelige, forklarer Marion at hun ofte blir veldig frustrert og irritert når såkalte skeptikere vil sette henne på prøve. Det er kjedelig å måtte forsvare seg og forklare noe til noen som egentlig ikke engang er åpne for å bli overbevist.

– En skeptiker er vel en person som er åpen for at det finnes mer mellom himmel og jord, men som ikke er helt overbevist enda? Ikke en som allerede har bestemt seg for at det alternative er noe vrøvl, snøfter Marion, og rister oppgitt på hodet.

Vitenskapelig testet

Marion har vært og er fortsatt et medium som har blitt testet ut av vitenskapen i det vide og det brede. Fysiske fenomener som har blitt utført av åndeverden mens hun har sittet i fysisk sirkel, har blant annet blitt forsket på. Det synes Marion er spennende.

– Jeg har en følelse av at mange synes det er litt status å være født med evner og ha vært «spesiell» som barn. Til det vil jeg si at det ikke er noe galt i å utvikle evnene sine som voksen. Man må gjerne gå på kurs og lære nye ting. Selv utvikler jeg meg hele tiden. Det er stadig nye ting å lære fra åndeverden og hverandre, sier Marion med et blunk.

Marion ble født i Danmark og har dansk far. Marions mor var norsk og kom fra Sandnessjøen. Hennes norske familie bosatte seg i Molde, hvor hun tilbrakte mange av sine ferier som barn. Da hun var 19 år, følte hun seg presset av åndeverden til å reise til England for å utvikle sine evner. Hun flyttet derfor til et helt fremmed land uten venner eller familie, og det har hun ikke angret på. Hun begynte å delta i spiritistkirker og dannet også The Nordic Circle, en fysisk hjemmesirkel som hun satt som medium for.

Stor omveltning

I 1990 skjedde det en stor omveltning i Marions liv. I den fysiske sirkelen ble de introdusert for en ånd som kalte seg Einer Nielsen. Marion lyser opp og setter seg frem på stolen idet hun forteller videre.

«Mitt navn er Einer Nielsen», sa ånden. Sitterne mine så på hverandre og den ene sa: «Er du Else?» Ånden svarte slik at det runget fra kabinettet: «Mitt navn er Einer Nielsen. Jeg var et fysisk medium fra Danmark!»

Sitterne hadde ikke hørt om det angivelige mediet før, og valgte derfor å skrive brev til en spiritistkirke i Danmark for å få svar på om de kjente til denne mannen. Etter tre brev fikk de endelig svar. De fikk bekreftet at det faktisk fantes et meget dyktig medium fra Danmark som het Einer Nielsen. De fikk også både fødselsdato og dødsdato til mannen. Einer Nielsen har siden den gang vært med Marion og hjulpet henne med å utvikle seg videre.

– Det var han som sa til meg at jeg skulle gjenintrodusere spiritismen til Skandinavia.

Sprer informasjon

Siden den gang har Marions jobb gått ut på å spre informasjon om spiritismen rundt i Skandinavia.

– Det er få som vet at vi i Norden hadde noen av de dyktigste, fysiske medier. Jeg ser på det som min jobb å formidle dette videre, og også få frem nye dyktige fysiske medier i Norden. Spiritismen må få tilbake de gamle fenomenene. Vi skal ikke underholdes av åndeverden, men bringe det personlige tilbake slik at vi kan få våre kjente og kjære igjennom, sier Marion bestemt.

Vi i Medium har hørt rykter om at det er akkurat derfor Marion er i Norge nå, og konfronterer henne med det. Hun smiler lurt og bekrefter.

– Ja, jeg er i Norge fordi fire av de fem fysiske sirklene jeg leder, har vært samlet her hele helga. Sirklene har delt erfaringer og vist hverandre hvor langt de forskjellige har kommet i sin utvikling. Det har vært utrolig spennende!

Flere fenomener

Sirklene Marion har «tatt under sine vinger», har fått oppleve flere fenomener, som transetale, at ting har flyttet på seg, åndelys, apporter, ektoplasma, uavhengig stemme-fenomen og et bord som har levitert.

– Det har tatt opptil 3 år for å få ting til å skje i sirklene, men når det først har skjedd noe, er det ekte og solide ting som har funnet sted, sier Marion tydelig stolt. Hun forteller videre at sirklene skal møtes i høst igjen.

Som en forlengelse av spørsmålet om fysiske medier spør vi om det er noen hun anbefaler å oppsøke for å oppleve fysiske fenomener. Til det sier hun at hun per dags dato ikke kan anbefale noen fysiske medier, men at sirklene hun har tatt under sine vinger, en gang i fremtiden vil være verdt å se og oppleve.

Avdøde stjerner

Årsaken til at Marion ikke kan anbefale fysiske medier som er virksomme i dag, er fordi hun har fulgt disse over tid, og dessverre sett at disse fokuserer på kommunikasjon med avdøde stjerner som synger, spiller eller danser for de tilstedeværende, fremfor våre kjære og nære. Åndeverden er så mye mer enn avdøde stjerner og berømtheter, og kontakt med den verken bør eller skal være for underholdningens skyld. Et unntak er Kai Muegge fra Tyskland. Han er annerledes – langt mer seriøs.

– Det knytter seg dessuten stor risiko til det å reise rundt og gi demonstrasjoner på ukjente steder og for ukjente mennesker. Det er ikke helt ufarlig for mediet. Mange av de fysiske mediene som finnes i dag, har forlatt sin sirkel, sin sikkerhet, for å vise frem sine evner mot betaling. Dessverre er pengene kommet altfor mye i fokus, og utviklingene hos flere medier ser ut til å stagnere som følge av dette. De har glemt hvem de er, hvor de kommer fra, og hvem de i realiteten jobber for. Har mediet derimot sin sirkel med seg og gjør dette for at folk skal få møte sine kjente og kjære igjen, tror jeg vi etter hvert vil kunne få fysiske sirkler som er verdt å oppleve, forklarer Marion.

Ny interesse

Interessen for fysisk mediumskap i Skandinavia er relativ ny, om vi ser bort fra den spirituelle bevegelsen i Norge på slutten av 1800-tallet og begynnelse av 1900-tallet.

I England er det lange tradisjoner innen spiritistkirker, og Marion forteller at det finnes over 1000 spiritistkirker i England. I Danmark er det bare én slik kirke, mens det i Norge ikke lenger er noen. Det er ikke alle som vet hva som skjer i en spiritistkirke, så vi spør Marion, som selv er spirituell prest.

– Man sier ikke at det er en prest, men et som medium leder seremonien. Man synger gjerne spirituelle salmer, og har navngiving, bryllup og begravelser. Under en vanlig «gudstjeneste» er det et medium som leder det hele, og man har gjerne en plattform hvor mediet får igjennom kjente og kjære til de som er kommet for å delta. Spiritismen er ikke en religion. Vi aksepterer at andre tror på noe annet enn oss, men vi aksepterer ikke at de ikke aksepterer oss, sier Marion med det nikk.

Mange dyktige medier

Etter det vi forstår, fantes det mange dyktige medier i Norden før i tiden, men plutselig hørte man ikke mer om det, før de nå de siste årene har begynt å dukke opp igjen. Vi spør Marion hva som gjorde at de forsvant.

– De kristne angrep spiritistene og anklaget dem for juks. Det ble rett og slett ikke akseptert å drive med slike ting en periode. De dyktige mediene som fantes på den tiden, fikk derfor ikke lært bort det de kunne til nykommere, og etter hvert døde de, og det ble stille i en lang periode fra spiritistene.

Marion er en av de få som har jobbet sammen med det kjente mediet Doris Stokes. Hun kjenner også det kjente mediet Minnie Harrisons sønn, og har truffet Leslie Flint ved flere anledninger.

– Nå ønsker jeg å videreføre de tradisjonene de gamle spiritistene drev med, sier Marion stolt.

Klebeånder

Vi spør Marion hva hun tenker om såkalte klebeånder, og at folk kan bli besatt av åndene. Til det svarer hun at en ånd en gang tok opp dette med henne. De var lei av å få skylden for alt det tullet vi mennesker havner oppi.

– Det er ikke rett av oss å legge skylden på åndene. Vi må ta ansvar for våre egne handlinger, ler Marion.

Marion forklarer at når hun jobber som medium, så formidler hun beskjeder for åndeverden. De bruker alle sansene hennes, og av og til kan det hende de forteller henne om fremtiden så vel som om fortiden.

– Da formidler jeg videre det åndene sier. Jeg spår ikke og sier ikke det jeg tror. Jeg formidler det jeg blir vist og fortalt.

– Før du pakker ned notatblokken din, er det én ting vil jeg poengtere, sier Marion og smiler.

– Jeg vet ikke alt, og jeg har heller ikke svaret på alt!

Nettside: mariondampier-jeans.com


Denne artikkelen handler om…


    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode