Skip to main content

Norgespremiere på dokumentarfilmen «Jeg ser deg»

15. mars er det norgespremiere på dokumentarfilmen «Jeg ser deg» på Colosseum kino i Oslo. Her blir vi med Michael Winger i hans jakt på savnede personer rundt i Norge. I filmen følger vi Michaels jakt på fem savnede.

Ifølge tall fra Kripos blir rundt 1500 personer meldt savnet i Norge hvert år, men de fleste sakene løser seg naturlig eller blir oppklart etter kort tid. Likevel viser statistikken at etter 3 måneder er mellom 10 og 20 personer fortsatt savnet. Vanligvis er det mellom 160 og 180 savnetmeldinger til enhver tid på personer som er etterlyst gjennom det europeiske Schengen-systemet og Interpol, som er et verdensomspennende politisamarbeid for internasjonal kriminalitetsbekjempelse.

Se trailer av filmen «Jeg ser deg» nederst i artikkelen!

Startet med forskningsprosjekt
For Michael Winger startet det hele etter deltakelsen i TV-serien Jakten på den 6. sans på TVNorge da han ble spurt om å være med på et forskningsprosjekt til Torstein T. Røyne. Røyne har forsket på klarsynthet i mer enn 30 år, og fulgte blant annet den kjente Anna Elisabeth Westerlund i hennes siste leveår.
– Når jeg ser på en savnet-sak og får opp detaljer rundt hva som kan ha skjedd og hvor den savnede befinner seg, sender jeg denne informasjonen til Torstein slik at vi kan dokumentere om opplysningene stemmer eller ikke i etterkant, forteller Michael om hvordan de jobber.

Les Torstein T. Røynes egne om ord Michael her: Forsker observerte Michael Wingers jakt på savnet

Etter at Michael fant ut og fikk bekreftet at mye av det han så faktisk stemte, fikk han lyst til å være med og lete etter savnede selv. Helt fra begynnelsen av har han hatt med seg folk som har dokumentert hendelsene med film og bilder. I 2013 kom det første gjennombruddet da TV2 i programserien Vårt lille land med programlederne Tonje Steinsland og Gerhard Helskog laget en kort dokumentar hvor utgangspunktet er at det alltid finnes klarsynte som tror de vet hvor savnede er, men de klarer jo aldri å finne dem.

Lette i fire måneder
I dette programmet følger vi Michaels jakt etter savnede Håkon Andersen (38), som natt til 11. desember 2012 overnattet i Budalsvika turisthytte i Aremark i Østfold. Håkon var både topptrent og turvant, men på natta snødde det, og alle spor etter ham ble visket ut og temperaturen sank dramatisk. I over fire måneder lette pårørende intenst etter Håkon i de dype skoger i Aremark. Storebroren Richard Andersen hadde engasjert hundrevis av frivillige til å lete, men de fant ikke ett spor. Underveis hadde Richard begynt å lytte til rådene fra 13 klarsynte som meldte seg på i jakten. Alle sporene ble fulgt opp uten resultat. En nabo av Richard kontaktet Michael og spurte om han kunne bidra. Richard, som anser seg som skeptiker, sa ja til at Michael kunne komme. Men håpet var ikke stort med tanke på alle rådene som var kommet fra de klarsynte så langt.

Ingen tilfeldighet
Michael mente den savnede var i ferd med å krysse en myr da kreftene tok slutt, og han tegner et kart på bakken mens teamet filmer. Michael mener også at den savnede har en sekk på ryggen, men Richard vet at sekken lå i bilen til broren, og er dermed veldig skeptisk.

Michael drar hjem til Jessheim og sier han vil komme tilbake når snøen er borte. Hjemme tar han frem et kart og tegner en ring på 350 meter i diameter ca. 1 kilometer fra hytta hvor Håkon overnattet. Når snøen er borte, drar Michael tilbake med et lite, privat lete-team. Inni ringen Michael har tegnet, finner de en øks som storebroren vet tilhører Håkon, og dagen etter drar Richard ut med letemannskaper med spesialtrente hunder og finner storebroren ihjelfrosset – kun 400 meter unna øksa.

For Richard fremstår det som en gåte hvordan Michel på noen timer klarte det hundrevis av mennesker ikke klarte på fire måneder. Funnstedet var til forveksling veldig likt stedet Winger hadde beskrevet på forhånd. Og – det lå en sekk der.
– At det var en tilfeldighet, tror jeg ikke noe på, sier «skeptikeren» Richard i TV-programmet.

Michael Winger har i flere år hatt med seg et kamerateam når han er ute og leter etter savnede personer.

Vil lage en større dokumentar
Journalisten bak TV2-programmet sørger for at Michael kommer i kontakt med Anders Graham, som er daglig leder og produsent i Turbin Film. Tanken er å lage en større dokumentarfilm, og de klarer også å få med seg investorer, men alle som stiller opp, har jobbet gratis.

Underveis har Michael møtt mye motbør og fått hets fra blant annet nettroll og bloggere, men også fra enkelte journalister som er ute etter å «ta ham». En gang under et intervju går det nesten helt galt da en journalist i Bergen helt åpenbart er ute etter å «ta» Michael og provoserer så kraftig at det nesten blir et basketak. Klarsynthet er i ferd med å bli en risikosport. Journalisten ønsker å intervjue Michael midt ute på torget slik at alle kan se. Michael blir med og tror det er slik det pleier å være på et intervju, at han skal svare på spørsmål. I stedet påstår journalisten at han er trollmann, og at det han gjør bryter med naturlovene, og at da må det være magi. I tillegg sårer Michael pårørende ved å gi dem falske håp. Hver gang Michael prøver å svare, kommer han ikke til orde, og det ender med at Michael «rapper» mikrofonene fra journalisten og spør ham hvordan det føles å være en stor drittsekk. Da hopper journalisten nærmest på Michael. Samtidig som dette skjer, filmer crewet til Michael hele episoden et stykke unna.
– Anders Graham reagerte på måten jeg er blitt behandlet på, spesielt siden jeg alltid har gjort dette helt gratis og bare vil hjelpe til. Han vil med denne dokumentarfilmen hjelpe til med å vise sannheten, sier Michael, som mener det er viktig å få frem at det aldri er han som kontakter pårørende.

Se trailer av filmen «Jeg ser deg» nederst i artikkelen!

Det skjer også at politiet anbefaler pårørende å kontakte Michael. Etter episoden med journalisten i Bergen, og etter at de har lagt ut opptak som viser hvordan de jobber, har kritikken roet seg betraktelig ned, og det kan se ut som flere nå aksepterer at dette ikke handler om magi.

Du kan kjøpe billetter til premieren HER!

Veldig energitappende
Det er alltid pårørende eller andre som er involvert i en savnet-sak som kontakter Michael, som nå har over 50 saker liggende som han jobber med. Dette er saker som er fra hele verden.
– Det er utrolig energitappende å jobbe med slike saker. Man skulle kanskje tro jeg ble glad når jeg finner en savnet person, men faktisk blir jeg veldig lei meg for at jeg ikke har klart å finne vedkommende tidligere, sier han.

Når Michael velger å ta en sak, opplyser han alltid at han gjør det gratis, men at han må få lov til å vise det offentlig. Det eneste han trenger, er et bilde av den savnede.
– Når jeg jobber, legger jeg meg ned med musikk på øret og hører på 50 Cent eller Eminem mens jeg mediterer. Kroppen min skal sovne, men ikke hodet. Så åpner jeg øynene og ser på bildet. For meg blir det det samme som å ringe en person – jeg får kontakt. Jeg lukker øynene igjen og ser for meg ansiktet. Da begynner det å skje ting. Så begynner jeg å forandre meg, alt fra fysiske og psykiske følelser blir de samme som hos personen som jeg kommer i kontakt med. Hvis personen har fryst, kan jeg begynne å bli kald på samme sted eller få vondt på samme sted. Etter hvert byttes ansiktet ut med minner fra den personen jeg har sett på bildet. Da er det ofte minner personene har hatt i sluttfasen av livet som kommer. Det som er problemet, er at dersom vedkommende går seg bort i skogen, kan han jo ikke fortelle hvor han er – han har jo gått seg bort. Da ser jeg bare trær og fortvilelse. Hvis han er ruset, er det enda verre.

Derfor opplever Michael ofte at når han setter et kryss et sted hvor han tror personen døde, blir de gjerne funnet et lite stykke unna. Det er fordi de går noen hundre meter til mens de hallusinerer, og det er ikke informasjon han får – han får bare det vonde. Man vet at personer som dør av forfrysning, hallusinerer de siste minuttene.

Historie utenom det vanlige
Maria Salazar (bildet over) har regissert dokumentarfilmen og har vært med på prosjektet siden august 2017. Hennes lidenskap er å skape filmer med særpreg og historier utenom det vanlige.
– Da jeg kom inn i produksjonen, hadde vi allerede en del opptak til disposisjon siden Michael startet med å dokumentere hvordan han jobbet allerede i 2011. Jeg hadde jo sett Michael på Åndenes makt, men jeg kjente ham ikke. Jeg synes det han driver med er veldig spennende og ønsket å finne ut mer hva dette var. Selv om jeg er veldig åpen, er jeg også veldig skeptisk, så jeg er nok et sted midt imellom. Å være med på å lage denne filmen har blitt en bekreftelse for meg på at vi ikke kan forklare alt her i verden. Det vi viser i dokumentaren, er at det nettopp ikke er så overnaturlig som mange vil ha det til. Jeg tror kanskje intuisjonen som Michael har, er mer utviklet enn hos de fleste. Vi mennesker kan ikke forstå hva som skjer i hodet på en som Michael, vi har ikke redskapene til dette ennå, mener hun.

Viktig å være nøytral
For Maria som regissør har det vært viktig å være så nøytral som mulig når hun har regissert filmen.
– Vi har lyst til å vise hva vi har opplevd i prosessen, men vi prøver ikke å ta standpunkt selv i filmen. Vi viser håpet og det positive i det, men vi viser også kritiske tanker rundt det. Blant annet Didrik Søderlind, som er humanetiker og som er med i filmen, har kommet med kritiske tanker rundt det Michael driver med. Det er viktig for oss som lager filmen, for vi ønsker at den skal være så balansert som mulig. Det som er viktig, er at publikum gjør seg opp en mening etter å ha sett filmen – enten de tror eller ikke, sier Maria.

Michael har forståelse for dette, men han har hatt et ønske om å vise enda flere saker som han har løst enn dem som er tatt med i filmen og som han har opptak av, men han respekterer filmskapernes beslutning om å ta med de sakene de har valgt å ta med.
– Grunnen til at vi har tatt med saker som ennå ikke er løst, er at vi vil at folk skal tenke selv. Det har jo vært et luksusproblem at vi kunne tatt med enda flere saker, sier Maria.
For henne har det å snakke med pårørende vært det som har gjort størst inntrykk. Hun har blant annet vært hjemme hos moren til Dung Tran Larsen i Bergen, som har vært savnet siden 2007, og hos foreldrene til Fredrik Johannessen Lie, som forsvant på Sotra utenfor Bergen i 2015 da han løp fra politiet etter et trafikkuhell.
– Det å sitte å høre på den sorgen som etterlatte har som ikke har fått et svar på hvor deres kjære er, det er fælt. Det er derfor jeg tenker at det som Michael gjør, er så viktig, mener hun.

En overraskelse eller to
I dokumentaren blir vi med i totalt fem savnet-saker. Det er blant annet gjort intervju med politiet, som forteller hvilken oppfatning de har av sakene, og her kan man kanskje vente seg en overraskelse eller to. Hvilke av sakene som blir løst, og hvilke som ennå ikke har fått en avslutning, må du nok vente med å finne ut av til du ser filmen.

SE FILMEN HER!
«JEG SER DEG»-turneen med besøk av Michael:

FØR-PREMIERER:

Trondheim 06.03 klokken 20.00 

Bergen 07.03 klokken 18.30

Sotra 08.03 klokken 20.00

Eidsvoll 10.03 klokken 18.00 

Årnes 11.03. klokken 19.30 

Drammen 12.03 klokken 18.00 

14.03. klokken 18.30 

Oslo 15.03 klokken 18.00 PREMIERE

16.03 klokken 15.00 Halden 

16.03 klokken 19.00 Moss 

18.03 klokken 17.30 Sarpsborg 

18.03 klokken 20.00 Fredrikstad 

19.03 klokken 17.30 Gjøvik 

20.03 klokken 17.50 Ås 

21.03 klokken 17.15 Haugesund 

21.03 klokken 20.30 Stord 

22.03 klokken 19.00 Gloppen 

26.03 klokken 19.00 Narvik 

28.03 klokken 19.00 Kirkenes 

30.03 klokken 14.45 Rjukan Verdensteateret 

15.04 klokken 18.00 Sandefjord 

Dette er Michael Winger:

• entreprenør, forfatter og spirituell lærer
• vinner av «Jakten på den 6. sans» 2011
• kjent fra «Åndenes makt»
• har løst flere savnet-saker
• forfatter av selvbiografien «Jeg ser deg» og bøkene «Døden er bare begynnelsen» og «Døden ble den nye starten»
• stifter og kursleder ved skolen «Jeg ser deg akademiet»
Du kan kjøpe billetter til premieren HER!

Boka «Jeg ser deg»
Boka til Michael Winger, «Jeg ser deg», handler om Michaels liv og oppvekst, om savnet-saker han har vært med på å løse, men også uløste saker som kriminalsaken med Per Vålnes, Therese-saken i Drammen, Madeleine McCann, Orderud-saken og Cato Solberg. I boka lærer han også bort metoder som leseren kan bruke til å lære seg å utvikle healing, komme i kontakt med hjelpere og klarsynte evner, blant annet.

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode