Skip to main content

Klarsynt eller medium? Reading eller sitting?

Ikke alle vet forskjellen mellom klarsynthet og mediumskap. Noen av dem som kaller seg medium kan ha mest evne til å være klarsynt. En som kaller seg klarsynt kan være flinkest til å formidle budskap fra åndeverdenen – men vedkommende er kanskje ikke klar over dette. Forvirret? Det er det mange andre som også er, og derfor prøver vi her å oppklare og rydde opp rundt begrepene.

Tekst: Elisabeth Hægeland Reynolds  Foto: Lia Koltyrina/Shutterstock

Noen klarsynte og synske sier de er medier selv om det meste av det de formidler er beskjeder som de leser fra energiene til mennesket de snakker med. Dette er snakk om mest synskhet eller mest klarsynthet. Hvis du forventer å få mediale beskjeder fra den andre siden, er det lett å bli skuffet hvis du betaler for en konsultasjon hos en som kaller seg medium. Da forventer du jo at denne personen får kontakt med energier fra den andre siden. Hvis du opplever at dette ikke skjer, har du all grunn til å klage på konsultasjonen.

For å unngå skuffelser og å kaste bort penger er det smart å lære litt om hva du kan forvente av profesjonelle mediale eller spirituelle sittinger og klarsynte readinger. En klarsynt skal kunne lese energier fra levende mennesker, mens et medium skal kunne lese energier fra avdøde sjeler.

− Jeg har ganske mange kjepphester, og en av dem er at folk skal kjenne denne forskjellen, sier Pamela Serene Fornell. Hun jobber som medium, underviser i mediumskap og har holdt mediumsirkler i fem år.

Pamela brenner for at flest mulig skal få opplæring i hva mediumskap og klarsynthet er og hva det ikke er. Noen har til og med kommet til henne for en konsultasjon og sagt at de ikke ønsker at åndeverden skal komme igjennom, selv om Pamela nettopp er et medium som søker kontakt med energiene fra den andre siden. Derfor må hun alltid spørre kunden om de vet forskjellen mellom mediumskap og klarsynthet, og om de faktisk ønsker kontakt med åndeverden. Hvis de ikke ønsker medial kontakt, vil de kanskje ha mer behov for en klarsynt reading av Pamelas kollega Signe Beatrice. Hun jobber med reading, healing, tarot og mandala.

Les også: En spennende spirituell sitting

Englereading – bare tull?

For Pamela er det viktig å kunne gi kundene mest mulig konkret og spesifikk informasjon som for mottakerne kan fungere som beviser for at hun har kontakt med avdøde sjeler de har stått nær. For et medium holder det ikke med vage beskrivelser som kan passe på nesten hvem som helst. Som medium skal man fremlegge spesifikke fakta om personen som kan bekreftes, enten der og da eller ved å sjekke etterpå. Derfor har Pamela lite sans for englereadinger.

− Når noen sier: «Du har engelen Gabriel ved din side.» Hvor er beviset på det? Kom med bestemoren min, da kan jeg tro på deg! Ikke det at de som utfører englereadinger ikke gjør noen jobb eller ikke har noen evner, men jeg skjønner ikke poenget med dem, sier Pamela. Hun vil ha konkrete beviser. Ved englereadinger kan man ikke vite om det faktisk er engler som kommer frem. Mottakere av englereadinger kan ikke sjekke om engelen Gabriel påvirker livet deres. I en medial sitting kan mottakeren svare ja eller nei på om beskrivelser av bestemorens utseende, interesser og dødsårsak stemmer.

En annen ting Pamela er sterkt imot, er når et medium eller en klarsynt under en konsultasjon begynner å anbefale kunden å bruke produkter eller behandlinger som de selv tilbyr utenom. Dette mener både hun og Signe Beatrice er uetisk.

Svært viktig etikk

Uansett hvilket yrke du har, så er det viktig å følge god etikk. Dette er i alle fall Pamela og Beatrice svært opptatt av når de utfører mediale sittinger og klarsynte readinger.

– Under readinger skal kunden stille spørsmålene selv, og spørre og styre mye av prosessen. Som klarsynt skal jeg ikke gå for mye under huden til folk. Jeg skal ikke skape frykt, fortvilelse, frustrasjon eller ta fra dem håp, sier Signe Beatrice.
En av Pamelas kunder hadde blitt fortalt av et annet medium at en som stod henne nær skulle dø i ung alder. Det verste av alt var at denne damen følte seg alene, bortsett fra at hun stod nær ett menneske – hennes egen datter.

– Etikken her var helt fraværende. For det første skal ikke åndeverden fortelle oss om sykdom og død. For hva hvis vi ikke kan gjøre noe med det? Skal vi gå og engste oss? Skjer det om en uke, om en måned eller et år? Denne damen hadde gjennomgått sitt livs største mareritt, sier Pamela. Hun måtte forlenge sittingen for denne damen, fordi hun måtte overbevise henne om at varselet om datterens død var helt feil av svært mange årsaker.

De fleste medier og klarsynte vet at de ikke skal stille diagnoser eller varsle om død og sykdom, men det kan være noen som gjør det likevel fordi de er uprofesjonelle og ikke vet bedre. Hvis det er noen som gjør det, har du all rett til å klage på konsultasjonen. Medier og klarsynte skal heller ikke gi råd om hvilke behandlinger eller medisiner syke personer bør velge. Men hvis de ønsker det, kan de få noen tips om hva de kan gjøre selv for å mestre situasjonen bedre.

– Man kan se energetisk helse uten å stille diagnoser eller tråkke over grenser, men det å få beskjed om at noen skal bli syke eller at noen skal dø, det er helt forferdelig, sier Signe Beatrice.

Med energetisk helse mener hun følelsesmessig og åndelig helse og velvære. Signe Beatrice sier hun kan lese energier eller følelser og se ting, men det ville aldri falt henne inn å lese andres tanker. Der går grensen! Heller ikke Pamela leser andres tanker, selv om hun vet at det er mulig.

Evner, men dårlig trening

Et velkjent fenomen blant medier og klarsynte er at de sier at de ble beskyldt for å være fantaserende dagdrømmere som barn.

– Har du blitt beskyldt for å være dette gjennom oppveksten, er det stor sjanse for at du også kan være mediumistisk. Dette er en transetilstand du kan gå inn og ut av for å få kontakt. Jeg tror at vi alle har nok intuisjon eller evner i oss til å oppleve slike ting. Forskjellen er at noen er våkne nok til å forstå at det er det som skjer. Andre bryr seg ikke eller feier det bort, sier Pamela.

At alle kan ha klarsynte eller mediale evner, er ikke Pamela eller Signe Beatrice i tvil om. Men de tviler på at alle er like godt opplært og trent.

– Et bra steg i riktig retning er å forstå og gjenkjenne forskjellen mellom dine egne tanker og tanker som kommer fra andre. Noe av det viktigste jeg lærer mine elever, er å kunne merke forskjellen på hva som er synsk og hva som er mediumistisk, fortsetter Pamela.

For å være litt grei mot dem som kaller seg medier, men egentlig er mest synske, så tror Pamela at det i en del tilfeller skyldes dårlig trening og at de ikke skjønner at de ikke har kontakt med åndeverden.

 «Noe av det verste jeg vet er når folk sier: «Jeg er født medium, jeg er et naturtalent».»

– Pamela Serene Fornell

Hvorfor undervisning?

En del som kaller seg medier og klarsynte har aldri gått på skole eller kurs for å lære om det de tar seg betalt for. Dette er Pamela ganske kritisk til. Hun mener at god opplæring og øvelse er veldig viktig for å kunne jobbe profesjonelt som medium eller klarsynt.

– Noe av det verste jeg vet er når folk sier: «Jeg er født medium, jeg er et naturtalent.» Mozart var et naturtalent, men hvis ikke faren hadde kjøpt musikkundervisning for han, hadde han ikke blitt den musikeren han ble. Det spiller ingen rolle hvor talentfull du er. De beste er de som jobber for det. Derfor synes jeg det er en uting at folk sier: «Jeg er et naturtalent, jeg trenger ingen undervisning

– Mange sier at de har gått livets skole.

– Det irriterer vettet av meg! Hvis du ikke har undersøkt det du gjør hos andre som vet noe om det, vet du jo ikke om du bare tuller eller ikke, sier Pamela.

Hun mener at alle som vil jobbe som medium eller klarsynt, må lære seg å skille mellom hva som er egen fantasi, hva som er reelle beskjeder fra åndeverden og hva som er fra kundens egne energier her og nå. Dette krever god opplæring og mye tålmodig trening.

Lære seg å skille

Når medier og klarsynte jobber med klienter, må de til enhver tid følge med på hvor energien er.

– Hvis jeg skal lese din aura og din energi, så vil jeg sende min energi mot deg. Hvis jeg kjenner at min energi lekker i retning mot deg, da vet jeg at jeg er i din energi. Hvis jeg føler at energien kommer bak meg eller over meg, er jeg trygg på at den kommer fra en annen kilde, sier Pamela.

Når hun jobber som medium i en sitting, ser hun mest rett frem eller ut i lufta, vekselvis ved at hun lukker øynene, og hun ser ikke så mye på kunden annet enn når hun stiller spørsmål til kunden.

– Hvis jeg ser på deg hele tiden, er det mye vanskeligere å holde kontakten. Da er det lettere for meg å bli dratt inn som en magnet i din energi, sier hun. Dette er også en viktig ting elever lærer på hennes kurs. Man lærer seg hvor man skal se og fokusere, for å holde seg ved riktig kilde.

Også Signe Beatrice må følge med på hvor hun er i energiene. Under en reading går hun inn i en lett meditativ tilstand. Hun ser heller ikke direkte på klienten, men mer på skrå, for da synes hun at hun kan være uforstyrret i klientens energier.

– For å lære disse tingene er det egentlig to hovedkapitler. Det ene er: Lær de redskapene du kan ta i bruk som hjelper deg å utvikle dine evner. Dette er på barneskolenivået – å lære seg alle redskaper, triks og evner til å gjenkjenne energiene. Det andre er det viktigste av alt over tid: Å lære å bygge deg opp, ta vare på og kanalisere din egen energi, slik at du vet hvor du er. Du må ha nok energi til å kunne få kontakt med folk på den andre siden. Du må vite hvor du er selv. Det er først når du har lært en del redskaper det blir interessant. For da handler det om selvutvikling, om min evne til å kjenne min egen sjel og til å la min sjel berøre sjelen til de jeg er i kontakt med. Det handler om min evne til å vite hvor jeg er og når jeg har energien gående, forklarer Pamela.

Som mor til tre barn vet hun godt hvordan ekte og åndelig kjærlighet føles.

– Når man har en genuin og viljestyrt opplevelse av noen på den andre siden og den er sterk og god, så er den kjærligheten den samme som når du holder ditt nyfødte barn i dine armer. Det er det nivået kjærligheten ligger på. Det er det som gjør at jeg elsker dette. For man berører evigheten, man kjenner den musikken, den energien, ja, den kjærligheten, smiler Pamela med et varmt blikk.

Mystic 2

Pamela Serene Fornell og Signe Beatrice har gått sammen og startet Mystic 2 i Oslo, hvor Pamela tilbyr mediale sittinger, mens Signe Beatrice tilbyr klarsynte readinger med tarot og healing. Pamela holder også kurs i mediumskap, mediumsirkler og privatundervisning i mediumskap. Signe Beatrice holder tarotkurs og mandalakurs. Mer info: «Mystic2» på Facebook.

«Når man har en genuin og viljestyrt opplevelse av noen på den andre siden og den er sterk og god, så er den kjærligheten den samme som når du holder ditt nyfødte ba


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode