Få innsikt i verdens hukommelse med Akasjakrøniken
Akasjakrøniken er alle historiens store og små hendelser lagret i en kosmisk hukommelse, forklarer steinerpedagog og meditasjonslærer Axel Bojer (f. 1971). Han beskriver det som en hukommelse for hele jorden og alle vesener og hendelser på den. Selv bruker han meditasjon for å komme inn i Akasjakrøniken med sitt indre, for å kunne «se» inn i den.
– Man kan få indre synsinntrykk, åndelig hørsel og berøring samt en fornemmelse av sjelelig varme og kulde. Også oversanselige fenomener som auraen kan man se her. Likeså kan også tankene, følelsene og hensiktene til de man møter tre fram, noe som heller ikke er fysisk. Noen sier de kan aktivere slike erindringer ved berøring, for eksempel ved å ta på noe en annen har eid og da få se minner som er knyttet både til denne personen og den tingen de tar på, sier han.

For de som liker science fiction, beskriver han Akasjakrøniken som en mental tidsmaskin der man ikke kan endre noe.
– Private erindringer derimot lagres antagelig i ditt eget indre og er en del av ditt eget karma, din egen skjebne. En slik tilgang er enklere enn å få tilgang til hele jordens historie. For din historie er en del av ditt vesen, mens jordens historie er en del av jordens livsfelt eller eterlegeme. En slik tilgang er altså enklere enn å få tilgang til hele jordens historie, fordi du må du ut av deg selv og ditt eget eterlegeme, sier Bojer.
Et eterisk livsfelt
Ordet «akasja» stammer fra sanskrit og betyr tomrom eller eterisk substans, ifølge indisk filosofi. Eter forstås her som en ikke-fysisk livskraft, et eterisk livsfelt som omgir alt levende.
– Akasja eller livsfeltet er også der vi lagrer våre minner, tanker, følelser og sanseerfaringer. Disse forsvinner ikke med døden. Det kan vi se i fortellinger fra mennesker som har hatt nær-døden-opplevelser, der de husker noe de hadde «glemt» for lenge siden. Dette er mine private erindringer om alt som har skjedd meg, ikke bare i dette livet, men også i tidligere liv. Erindringer fra tidligere liv er vanskeligere tilgjengelig. Likevel er det flere som har tilgang til en slik hukommelse og denne evnen kan øves opp, sier Bojer.

Flere begreper om det samme
Opp igjennom tidene er det brukt mange forskjellige begreper om det samme fenomenet, om at det finnes en universell erindring. Begreper som det kollektivt ubevisste, akasjafeltet, det morfogenetiske feltet, kvintessensen og livets bok fra Bibelen henviser til det samme, tror Bojer.
– Jeg mener det er flere som har kommet i berøring med dette fra flere sider og via flere ulike metoder. «Livets bok» er Bibelens navn på Akasjakrøniken, sier han. Livets bok er omtalt flere steder i Bibelen, som i Salmenes bok 69:29 og flere steder i Johannes åpenbaring.
– Selve fenomenet kan spores så langt tilbake som menneskehetens historie rekker. Rudolf Steiner viser til at alle mennesker i tidligere tider, fra Atlantis og bakover, var klarsynte og kunne se inn i den åndelige verden. Evnen til å se tilbake i tidligere tider (også kalt retrokognisjon) hører da med.
De tidligste nedskrevne forestillingene om verdenshukommelse er fra nyplatonikeren Plotin (ca 205-270), ifølge dansk Wikipedia. I Europa ble begrepet Akasjakrøniken (eng: Akasha chronicles/records) kjent med teosofien og Madam Blavatsky (1831–91). Hun var inspirert av østlig filosofi og lot seg trolig også inspirere av Paracelsus (1493–1541) med hans forestilling om en verdenssjel, «anima mundi». I Edgar Cayces (1877–1945) Wikipedia-biografi står det at begrepet er hentet fra hinduistisk lære, men dette er usikkert.
Startet med skytsengelen
Bojers vei inn i Akasjakrøniken var via Winfried Walther (1951–2023), som han ble kjent med da han jobbet som steinerpedagog ved steinerskolen på Nesodden. Walther lærte ham å studere Akasjakrøniken gjennom meditasjon.
– Jeg lærte først å møte min egen engel, deretter å se mine egne tidligere liv. Og som et tredje trinn lærte jeg også å se inn i tidligere hendelser. Jeg tenker det er en naturlig og god rekkefølge. Walther beskrev for sin egen del en lignende utvikling. Engelen eller skytsengelen er vår personlige veileder fra liv til liv, og vet mer om oss enn noen annen og elsker oss ubetinget. Den vil oss bare godt, men den kan også være streng. Den respekterer vår frihet fullt ut og vil derfor ikke gripe inn før vi ber den om det. Den gir oftest ikke direkte råd, men forklarer hva følgene er av ulike valg slik at vi har et grunnlag til å ta en fri beslutning. Dermed hjelper den oss i vår utvikling. Vi kan spørre den om emner for meditasjon og hvilke temaer som vil være fruktbare, sier han.
Forståelse av tidligere liv
Videre i utviklingen opplevde Bojer at Akasjakrøniken ga innsikt i tidligere liv. Dette synes han har gitt økt klarhet for valg han tar i dette livet og for relasjoner med mennesker han omgås.
– Vi har alle hatt mange inkarnasjoner, men ikke alle er like relevante for dette livet. Noen har større betydning for våre erfaringer nå enn andre. Ikke alle våre erfaringer fra dette livet er like viktige eller betydningsfulle heller. Jeg har lært mer om meg selv og fått en dypere forståelse for hvilken vei jeg har valgt, også i tidligere liv, en vei jeg fortsetter nå. For eksempel har jeg i et tidligere liv vært en sjaman i en liten lokal menneskegruppe. Det har betydning både for min interesse for det oversanselige i dag og for at jeg har valgt å bli lærer. Man møter også de samme menneskene om og om igjen, så det å forstå egne tidligere liv gjør det lettere å forstå forhold mellom mennesker, sier han.
Ifølge Bojer kan Akasjakrøniken altså brukes både til å utforske egne tidligere liv og vår felles historie.
– Det kan også forløse personlige traumer, gi oss større selvforståelse, både som individ og som art og bedre forståelse for hvor tett sammenvevet mennesket er med alt liv på jorden. Som buddhistene sier «we inter-are» – vi er en del av et fellesskap av gjensidig avhengighet.

Spirituell historieforskning
Bojer ser også Akasjakrøniken som en mulighet for historikere til å få mer kunnskap om hva som har skjedd i fortiden, heller enn å bare anta hva som skjedde basert på hva de har funnet. For historiske funn betyr ikke nødvendigvis at vi vet hva som har skjedd eller at vi enes om hva som har skjedd.
– All kultur og all historiekunnskap er viktig. Det lærer oss noe mer om hvem vi er, og dermed om hvem vi har mulighet for å bli. Som Goethe sa: «Den som ikke kan føre sitt regnskap over 5000 år, lever fra hånd til munn.» Røttene til vår historie og vår kultur ligger i fortiden, og der ligger det fortsatt mange uoppdagede hemmeligheter.
Hva om man hadde direkte tilgang til hendelsene, om man kunne «se» hendelsene utfolde seg en gang til? I artikkelen «Spirituell historieforskning: Omriss av en ny vitenskap», har Bojer skrevet mer om hvordan vi kan dra fordeler av å få tilgang til Akasjakrøniken og hva kan det brukes til. Her går han inn på hvilke erfaringer man kan gjøre om historiske hendelser gjennom meditasjon, og han skriver om hvordan ulike filosofer og forskere henviser til og har erfart dette.
Slik kan vi få tilgang
Det er flere måter å få tilgang til ens tidligere liv og Akasjakrøniken på, ifølge Bojer. En begynnende vei er gjennom spontane opplevelser eller glimt av egne tidligere liv, eller gjennom drømmer og spesielt klarsynte drømmer. En annen vei er gjennom målrettet og bevisst meditasjon.
– Hos meg kom flere hendelser i en klarsynt drøm som jeg undersøkte nærmere etterpå. Etter noen drømmer kan man våkne opp og ha en opplevelse av at man har vært i en annen verden, i en ikke-fysisk verden, og at det man opplevde der ikke var erindringer fra den ytre verden. Slike opplevelser har hos meg hatt en lettere og lysere karakter, en inderlighet og dybde som er mye større enn ved erindringer fra dagliglivet. Når det er sagt kan det iblant være en blanding av dagligliv og klarsyn i slike drømmer, så de er ikke pålitelige nok som kilder for forskning. Personlig kan de likevel ha stor betydning, og de kan gi gode utgangspunkter og inspirasjon – ikke minst en opplevelse av at man er på rett vei!

Man kan også målrettet og bevisst meditere for å få slike opplevelser, slik Bojer også har gjort. Rudolf Steiner beskriver flere slike meditasjoner, for eksempel en øvelse som går over tre dager. Flere forfattere har utgitt bøker og holder kurs i det å få tilgang til egne tidligere liv. De kaller seg «akashic readers», altså akasjalesere på norsk.
– Men jeg synes man bør skille mellom de som opplever egne tidligere liv og de som har evnen til å se hendelser en selv ikke noensinne har tatt del i. Noen lærer altså å komme inn i Akasjakrøniken av andre som kan det fra før. Det dreier seg også her om bestemte meditasjoner, som man kan finne på nettet – for eksempel hos Linda Howe og Cheryl Marlene.
Ellers kan Bojer varmt anbefale meditasjonsboken Leap before you look av Arjuna Ardagh. Den inneholder 72 veldig nyttige, varierte og virksomme meditasjoner for de fleste områder av livet. Ikkevoldelig kommunikasjon (IVK) har vært et viktig redskap for ham. (Les gjerne en sak om IVK i Medium utgave 2–23 eller på medium.no: Kunsten å kommunisere for indre og ytre fred.
– Det er på flere måter også en indre øvelsesvei som kan kombineres med andre indre øvelser, og forsterke dem ved å ha et bevisst forhold til hvordan man møter og får kontakt med andre mennesker på en inderlig og empatisk måte, sier han.

Esoteriske bøker
Walther og Bojer forsket mye sammen på Akasjakrøniken, og de holdt meditasjonskurs sammen, der veien inn i Akasjakrøniken var en viktig del. De samarbeidet fra 2019 til 2023, året Walther døde, og Bojer utgir og selger nå tre av hans bøker som er skrevet ut fra innsikt i Akasjakrøniken: Albruna. Germanernes klarsynte helbreder, De hellige tre konger og Påskens mysterier. Bojer er også i ferd med å fullføre Walthers fjerde bok om Germanernes frihetskamp mot romerne i år 9.
Boken om påskens mysterier har de skrevet sammen. Hver for seg og uavhengig av hverandre har de meditert over Jesu Kristi siste åtte levedager. Boken ble gitt ut i 2023.
– Vi har satt dette sammen med evangelienes beskrivelser av de samme åtte dagene, uten å glatte over forskjeller eller å finne en enhetlig versjon. Meningen er å fordype forståelsen av både kristendommen og påsken, sier Bojer.
Han har en esoterisk kristen historieforståelse, i likhet med mannen bak det pedagogiske grunnlaget for steinerskolene og grunnleggeren av antroposofien.
– Jeg er en esoterisk kristen, i tradisjonen etter Rudolf Steiner. Dette er en kristendom som rommer alver, englehierarkier og reinkarnasjon. Jeg tror tiden er kommet for å fordype og utvide kristendommen. Den er ikke ferdig én gang for alle, men er som mennesket selv i stadig utvikling, sier han.
Øvelser for økt innsikt og visdom i eget liv
Her er en øvelse og en meditasjon Axel Bojer anbefaler som en inngangsport til å få økt innsikt og visdom i sitt eget liv.
Biografiarbeid
- Skap en oversikt over ditt liv, fra fødselen til nå. Men se det for deg baklengs. Det vil si at du starter med der du er og ser etter hendelser som har ført deg til dit du er i dag. Velg store og viktige hendelser, fortsett trådene tilbake i livet. Ved å gjøre dette kan du få en dypere forståelse for den røde tråden som utgjør ditt liv.
- Se etter gjennomgående livsmotiv. Ikke dvel ved om noe er godt eller dårlig, om du er heldig eller uheldig, rik eller fattig, men se hvilke personer, hendelser, yrker og annet som har samvirket for å bringe deg dit du er i dag. Se etter sammenhengene, hvordan ulike hendelser som virker tilfeldige og løsrevne kan ha samvirket for å skape noe; Mennesker du har møtt, steder du har vært, ferdigheter du har lært, innsikter som har ført deg videre.
- Kan du si ja til det som har hendt? Har det ført deg til et sted du vil være? Uansett vanskeligheter, kan du takke skjebnen for noe den har lært deg?
- Kan du se hvor denne veien fører videre? Kan det gi deg en pekepinn om hvilken vei som innerst inne er din livsvei? Det vil gjerne være den samme veien, innerst sett, som du også har gått i andre liv.
Meditasjon for to
Gjør denne meditasjonen sammen med en person du kjenner godt og har tillit til:
- Sitt ovenfor hverandre med en halv meters avstand uten å berøre hverandre. Sitt avslappet, rolig og se mildt og vennlig på hverandre. Hold blikket uten å stirre.
- Velg et minne dere begge ser på som en sterk opplevelse og la den fylle bevisstheten mens dere ser på hverandre. La deg fylle, uselvisk, av den andres vesen. Ikke fokusér på enkeltdeler, men på hele personens vesen og personlighet.
- Be gjerne deres skytsengler om hjelp til å bringe fram et viktig minne for dere begge to. Noen kan da oppleve at de ser et annet ansikt bak eller over det fysiske ansiktet, et ansikt som de gjenkjenner som denne personen i et annet liv.
- Skriv ned det du opplever, slik at dere kan sammenligne uten å la dere påvirke direkte. Eller dere kan fortelle fritt og la dere inspirere.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året