Skip to main content

Døende får besøk av avdøde

Nesten alle døende mennesker får «besøk» av døde venner og slektninger i løpet av sine siste dager, ifølge ny amerikansk forskning.

Når du en gang ligger på ditt dødsleie, kan du forvente besøk fra dine avdøde venner og slektninger. Slik er i alle fall ordlyden fra en gruppe forskere fra The Palliative Care Institute i Buffalo og Canisius College i New York.

De amerikanske forskerne intervjuet 66 personer på et hospice. De fleste av de døende menneskene sa at de hadde sett avdøde bekjente og familiemedlemmer besøke dem ved sykesengen minst én gang hver dag. Halvparten av dem inntraff mens de sov, og alle sa at de føltes ekte.

Mange av deltakerne i undersøkelsen sa at besøkene «føltes virkelige». Forskerne skriver at «de trøstende drømmene eller synene» ble hyppigere i takt med at deltakerne i undersøkelsen nærmet seg døden.

– Disse synene kan forekomme måneder, uker, dager eller timer før døden. De kan typisk være med på å minske frykten for å dø, hvilket gjør overgangen fra livet til døden lettere for dem, forklarer de amerikanske forskerne.

Studien viser at visjoner og drømmer om avdøde venner og slektninger i de siste ukene av livet er en beroligende del av dødsprosessen. Forskningsgruppen sier at visjoner og drømmer er en viktig kilde til trøst og mening for de døende. Temaet bør studeres videre med tanke på den gunstige effekten i palliativ omsorg.

– Visjoner og drømmer mot slutten av livet oppleves hyppig, og de viser et gjentagende mønster av realisme og følelsesmessig betydning. Slike drømmer og visjoner kan forbedre livskvaliteten til døende pasienter og bør derfor behandles deretter, sier studieforfatteren James P. Donnelly. Studien ble publisert i Journal of Palliative Medicine.

(Kilder: Dagens.dk, Metro.co.uk, Ibtimes.co.uk og Journal of Palliative Medicine)

Les også: Visjoner på dødleiet og Åpner for å bevise sjelens evige liv: Nær-døden-opplevelser


Denne artikkelen handler om…


Trine Åldstedt

Trine Åldstedt driver Sjelscoaching og er en av Norges første sertifiserte coacher og stiftet MetaResource i 2004, som hun ledet helt til hun bestemte seg for å gi det bort i 2018. Der drev hun mentaltrening, coaching, studier i nevrolingvistisk programmering (NLP), sertifiseringer, kortere kurs og opp til 2 ½ års lange kurs. I dag tilbyr hun Sjelscoaching, healing og ulike kurs i personlig utvikling, både på nettet og med fysisk oppmøte. Nettside og blogg: www.trinealdstedt.no