Lær å takle stress før det tar deg
Så mange som 9 av 10 nordmenn over 18 år opplever stress, og kvinner og unge under 45 år er mer utsatt for stress enn andre. Nær halvparten (44 %) har opplevd stress i mer enn et halvt år, og at stress har gått utover arbeidsevnen (45 %). De vanligste symptomene på stress blant arbeidstakere i Norge er uro og engstelse (61 %), søvnproblemer (58 %) og irritasjon (53 %).
Tallene kommer fra Ifs nordiske helseundersøkelse gjennomført av Kantar, med over 4000 respondenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland. I rapporten står det at stressnivået i Norden var høye i 2023-undersøkelsen, men at de er enda høyere i 2024. Langvarig negativt stress har økt i et alarmerende tempo. Ofte påvirker stress arbeidet og de fleste ansatte føler de får utilstrekkelig støtte fra sine arbeidsgivere. Målet med rapporten er å øke folks bevissthet rundt dette, dele fakta og gode råd for å oppfordre arbeidsgivere til å handle.
Unngå det skadelige stresset
Det høye sykefraværet grunnet psykiske helseplager er urovekkende, synes Ifs arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien. Dette er også sykefraværsgrunnen som øker mest i Norge.
– Stress er ikke skadelig i seg selv. Det kan gi en god følelse av mestring, vekst og utvikling hvis du har det som skal til for å løse utfordringene du står i. Men å stå i negativt stress over tid, med en følelse av at du ikke har kontroll, kan gå på helsa løs, sier han.
Kronisk stress er ofte knyttet til at du opplever flere bekymringer, og mange opplever av de er slitne og ikke mestrer hverdagen. Det kan oppstå når man opplever gjentatte stressfaktorer som virker belastende og føles uunngåelige. Som for eksempel at kravene til en oppgave eller en hendelse er for stor, vedvarende eller det blir for mye uforutsigbarhet i arbeidet. Følelsen av å ikke mestre forsterkes og trigger stressreaksjoner i kroppen.
Tegn på kronisk stress er mange; dårlig søvn over tid, endret appetitt, hyppigere opphisselse og irritabilitet som kan påvirke relasjoner, problemer med å fokusere og konsentrere seg om en oppgave, problemer med å roe ned og hvile selv om man er utmattet, muskelsmerter og spenninger, vedvarende hodepine eller svimmelhet, mageproblemer, seksuelle problemer og økt avhengighet (kaffe, alkohol, røyk, søtsaker, etc.). Et annet tegn er å føle seg overveldet og unngå små stressfaktorer som vanligvis føles overkommelige.
Skap et trygt og sunt arbeidsmiljø
Arbeidsgivere har faktisk et lovpålagt ansvar for å sikre et trygt, sunt og helsefremmende arbeidsmiljø, i tråd med arbeidsmiljøloven.
– Små grep fra arbeidsgiverne kan bidra til å redusere stress hos de ansatte. Det kan være så enkelt som å si til dine ansatte at de kan komme til deg om noe er vanskelig, og at du vil støtte dem så godt du kan. Det er også viktig å anerkjenne at det kan være stress på jobben, og bidra til å redusere det ved å avklare forventninger, gi tydelige tilbakemeldinger og jobbe for et godt samarbeid og tett dialog internt, anbefaler arbeidspsykolog Tobro Wøien.

Han minner om at ved mildere psykiske helseplager er det ikke alltid anbefalt med full sykemelding. Men det å kunne snakke åpent med sin arbeidsgiver om stressfaktorer i arbeidet, vil absolutt bidra til å lette på trykket og dermed forebygge stress og sykedager. At man kan lufte sine tanker om det som er vanskelig kan både styrke relasjonene, gi økt trygghet og tillit – som igjen forebygger stress, uro og bekymringer.
Samtidig har alle arbeidstakere et viktig ansvar å ta vare på sin egen helse.
– Du kjenner deg selv best, så lytt til kroppens signaler – og ta dem på alvor. Sikre det grunnleggende hvis du begynner å slite, som nok søvn, regelmessige måltider og fysisk aktivitet, anbefaler arbeidsspykologen.
– Avklar andres forventninger til deg, og senk kravene til deg selv til et realistisk nivå. Slå deg til ro med at ting er godt nok og søk råd og støtte hos leder og kolleger eller familie og venner hvis du trenger det, sier Tobro Wøien.
5 råd om å takle stress til arbeidstakere:
- Lytt til kroppens signaler: Sover du dårligere? Er du mer irritabel? Kjenner du stresset i magen? Vær oppmerksom på tegn på at det er i ferd med å bli for mye for deg.
- Sikre det grunnleggende: Ikke slurv med primære behov, hvis du først begynner å slite. Finn en balanse mellom det som tapper deg for energi og det som gir deg energi. Vær fysisk aktiv, treff venner, spis regelmessig, sov nok og ikke drikk for mye alkohol.
- Avklar forventningene: Å justere våre krav til oss selv ut fra den livssituasjonen og livsfasen vi er i, er med på å forbedre balansen mellom arbeidsliv og privatliv. Avklaring av forventninger både på jobb og på hjemmebane kan være nyttig, både for å vite hvor du skal legge lista og når noe er bra nok.
- Senk kravene: Å streve etter 100 % prestasjon på alle livets områder er urealistisk. Å kunne slå seg til ro med at noe er bra nok, har en stressforebyggende effekt.
- Søk støtte: Støtte fra leder og kolleger på jobb, eller hos partner, familie eller venner i privatlivet, vil redusere opplevelsen av stress. En leder som vet at du har det vanskelig, kan også bidra med justeringer som gjør arbeidsdagen enklere å håndtere. Hvis stress vedvarer over tid, og gjør livet vanskelig – be om profesjonell hjelp via fastlegen.
5 råd til arbeidsgivere for å hjelpe ansatte med å redusere stress:
- Skap trygghet: Psykologisk trygghet på arbeidsplassen innebærer at det oppleves trygt å si ifra – også når noe er vanskelig, også når ansatte er stresset eller strever på andre måter. Signaliser tydelig at du ønsker at de ansatte skal komme til deg om noe er vanskelig, og at du vil støtte så godt du kan.
- Anerkjenn stress: Snakk med dine ansatte om hva som skaper stress i arbeidshverdagen, og hvordan de kan mestre det. Å anerkjenne at det kan være stress på jobb er viktig for å gjøre noe med det. Ansatte har ulike terskler for stress, og det er nyttig for deg som leder å kjenne dine ansatte godt på dette området for å tilpasse.
- Avklar forventninger: Vær tydelig med dine ansatte på hva som forventes av dem. Tydelige, realistiske forventninger som er tilpasset den ansattes kompetanse og erfaring, er forebyggende for jobbrelatert stress.
- Gi tilbakemeldinger: Gi tydelige, konkrete og hyppige tilbakemeldinger til de ansatte. Det gjør det enklere for dem å vite hvor de står, og når noe er bra nok.
- Sikre samarbeid: Sørg for at de ansatte opplever et godt samarbeid, god støtte og innflytelse over egen arbeidssituasjon. Det er viktige buffere mot jobbrelatert stress.
Kilder:
Arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien, forsikringsselskapet If, kry.no og boken Hvorfor har ingen fortalt meg dette før? Mentale verktøy når livet går opp & ned av psykolog Julie Smith (2023)
Anbefalte saker om å takle stress:
5 tips til bedre stressmestring
Pusteøvelser for å senke stress
Slik kan du bygge opp din indre motivasjon
Slik kan du leve et helhetlig liv med mindre stress og mer hvile
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året