Tantra-inspirerte selvutviklingskurs
Victoria og Martin synes friheten er viktigere enn økonomisk sikkerhet:
For et år siden prøvde Martin å skape en offentlig debatt om hva sann lykke innebærer.
– Budskapet var at det å ha et godt liv ikke primært dreier seg om penger. Det er vanskelig å ha et godt liv hvis man har mye gjeld og sliter med økonomien, men lykke handler mer om det indre enn det ytre. Dessverre ble debatten bare surr, fordi svært få i Norge skjønner at lykke i sin essens handler om noe annet enn penger til å kjøpe ytre stimulans og falsk trygghet, sier Martin.
– Jeg skjøt langt over målet. Det krever at man kjenner til konsepter som å leve i nuet og at livet ditt er her og nå. Det er noe ikke så mange er seg bevisst. Da blir det vanskelig å snakke om hva lykke er, sier Martin.
Victoria hevder man kan ha dårlig råd, men ha overflod likevel.
– Utfordringen er at hvis man sier slike ting og kommer fra Oslo vest så kan andre tolke det som arrogant, hvis de vil det, sier hun.
I huset på Smestad tilbyr de blant annet yoga og fortrolige kvelder henholdsvis for par og single. Sistnevnte involverer blant annet kommunikasjonsøvelser etterfulgt av at man spiser middag sammen. Victoria holder en kvinnegruppe og Martin en mannsgruppe. Med unntak av yogaen er det Martin og Victoria som står for disse tilbudene, men det hender også at andre kommer inn med sine aktiviteter. Yogaen koster 50 kroner per gang. De andre tilbudene koster mer, men tilbys fortsatt til en veldig tilgjengelig pris.
– Vi er veldig gode på fattigdomslykke, så vi greier oss på lite, ler Victoria.
Er usikkerhet frihetens pris?
Skal de ha fulltidsjobber? Deltidsjobber? Leve billig eller rikt? Dette er en vektskål paret har kjent på mange ganger.
– Skal vi prioritere å ha tid til å gjøre det vi vil? Eller skal vi prioritere å ha økonomisk forutsigbarhet gjennom fast arbeid? Friheten er viktigere for oss, selv om det innebærer økonomisk usikkerhet, sier Victoria.
Det er mange ting de ikke bruker penger på, eksempelvis kafébesøk, kaffe, øl og sjokolade. Martin har skrevet artikler om fattigdomslykke som ligger gratis på Facebook.
– Essensen av artikkelsamlingen er at mange av oss kunne klart oss på halvparten av det vi tjener, uten å måtte selge hus og bil, hvis man er flink med penger, sier Martin.
– Det er interessant å kjenne etter på når man går over til å bli gjerrig. Det er ikke så lett å svare på alltid. Men jeg tror de fleste vet når de sløser.
Frihet er skremmende
Overforbruk handler mye om avhengighet, ifølge Martin, som opplever at svært mange mennesker er avhengig av et høyt forbruk. Alkohol og røyk er åpenbare avhengighets-relaterte utgiftsposter, men også eksempelvis avhengighet av trygghet.
– Det er et stort behov og koster veldig mye hvis man drar det langt. Noen forsikrer katta! sier Martin.
Det å finne lykke i å ha et lite forbruk er en øvelse, men det er også stor frihet i det, ifølge paret. Da må man ønske seg den friheten. Ingen ting er mer skremmende for vanlige mennesker enn frihet, ifølge Martin.
– Vi er så vant til å ikke ha frihet og at andre bestemmer for oss hva vi skal gjøre. De fleste synes det er deilig, for da slipper vi å ta ansvar. Ansvar betyr at man kan komme til å lide under egne valg.
Fattigdomslykke var et forsøk på å åpne opp for denne type samtale, men mainstream media var ikke klar for det, opplever paret.
Tantra og lykke innenfra
Kursene deres og de fortrolige kveldene dreier seg om hva som er viktig i livet, slik som kjærlighet, å ha gode relasjoner og å finne lykken. De tilbyr også fysisk yoga. Yoga er samtidig også en filosofi som handler om å ta vare på seg selv og være vel i kroppen – både mentalt og fysisk, uten at det skal koste så mye penger, ifølge Martin.
– Dette kobler vi sammen med tantra.

– Hva legger dere i begrepet tantra?
– Det er et farlig spørsmål, fordi uansett hva man svarer vil noen si «det er helt feil», sier Martin.
– En bevisstgjøring rundt egen utvikling, sier Victoria.
– Vi mener at det også dreier seg om frihet og valg, sier Martin.
– Å få kontakt med hva som er viktig for deg og å ta hensyn til dette, supplerer Victoria.
Når man driver med selvutvikling, er man interessert i sitt eget velvære innenfra. Det handler ikke primært om ytre utvikling, ifølge Victoria.
– På samme måte handler fattigdomslykke om den lykken man har inni seg, ikke om den lykken man har kjøpt seg utenfra. Det ytre kan ha betydning, eksempelvis når vi må ta viktige valg eller må anskaffe ting som understøtter det vi ønsker å bidra med ut fra våre dypeste verdier og evner. Men bevisstheten om dette oppstår innenfra, det er ikke et fokus der det ytre i seg selv skal gjøre oss lykkelige, sier hun.
Et annet viktig aspekt av tantra er ifølge paret å ha et bevisst forhold til begreper som maskulinitet, femininitet og polaritet i et parforhold. Da snakker de om energiene maskulinitet og femininitet, som alle mennesker har i seg uavhengig av kjønn og seksuell legning.
– Polaritet er ikke viktig bare i parforhold, men i livet generelt, sier Victoria. Medium har intervjuet paret om polaritet tidligere, les artikkelen Fikk bedre parforhold gjennom tantra og tango på mittmedium.no (bare tilgjengelig for abonnenter)
Det å gi
Tantra har buddhistisk filosofi som grunnlag, som dreier seg om Buddhas søken etter lidelsens natur, ifølge Martin.
– Det er der vi henter inspirasjon til å inspirere folk som ønsker vår erfaring – til å leve enklere eller kontakte indre ressurser, for å minske lidelse og finne mer glede. Det handler om bevisstgjøring og å forstå hva det å gi handler om. Ikke bare «gi 100 kroner til en tigger». Man kan også gi ved å plukke opp søppel på gata uten at noen ser det. Eller gi til seg selv.
Det kan innebære å gi uten forbehold, uten at noen ser det eller takker deg. Hvis man gjør gode gjerninger utelukkende fordi man vet det er bra for en selv, har man kommet langt, ifølge Victoria.
– Takknemlighet er en tilsvarende størrelse, fortsetter Martin.
– Takknemlighet forutsetter ikke at man har masse penger på konto og alle forsikringene man trenger. Når man ligger i senga og ikke får sove, så kan man være takknemlig for at man har en seng å ligge i og tak over hodet, eller man kan ligge der og hate alt rundt seg, synes man lever et miserabelt liv og grue seg til neste dag. Situasjonen er den samme, du ligger der i den senga. Øyeblikket er øyeblikket. Takknemlighet er ofte nøkkelen til å snu noe du kan tenke deg er en bedriten dag til å reflektere over alt som faktisk er bra. Det kan kokes ned til å være takknemlig over å være i live. Da kan du i prinsippet sitte i fengsel og være lykkelig.
– Man er på et høyt nivå hvis man får til det, skyter Victoria inn.
Mannsgrupper og «snille» menn

Martin leder et kurs for menn som går over seks uker. De møtes en gang ukentlig og hver deltaker blir coachet mellom samlingene av Martin. I tillegg deles deltakerne inn i par som skal følge hverandre opp mellom samlingene. Kurset tar utgangspunkt i boka No More Mr Nice Guy, skrevet av den amerikanske psykologen Robert Glover.
– «Nice Guy-syndromet» handler dypest sett om menn som ikke tar tilstrekkelig hensyn til seg selv. De er «snille og greie» mot alle rundt seg som en strategi for å få annerkjennelse, kjærlighet og omsorg, sier Martin.
Dette stammer fra en opplevelse av å være forlatt og utrygg, som både kvinner og menn har når de er barn.
– Som små barn finner vi måter å bli likt på, fordi vi finner ut at hvis vi blir likt får vi omsorg og kjærlighet. Dette er ikke spesifikt for menn, men når menn tar med seg dette i voksenlivet får de en spesiell type problemer, eksempelvis at de ikke er så tiltrekkende for kvinner. Disse mennene har det ikke så godt med seg selv, og lurer på hvorfor – de er jo «snille» mot alle.
Høyner den feminine bevisstheten

Tilsvarende holder Victoria kurs for kvinner. I likhet med mannskurset involverer det å bli kjent med egne grenser og hva som er riktig for hver enkelt, men også at kvinner blir kjent med spekteret av sin femininitet.
– Vi har ofte et snevert spekter, eksempelvis mamma og hverdagselskerinne. Kvinnelige energier og uttrykksformer spenner helt fra jomfruen til bimboer, horer og hekser. Vi må ikke leve i alle disse retningene, men vi snevrer oss inn til å bare være en liten del. Når grensene blir for trange føler vi oss ufrie, og så dømmer vi andre, blir misunnelige og føler oss mindreverdige. Hvis vi derimot kjenner «jeg kan også være bimbo innimellom», så vil man ikke så lett dømme de som lever ut den delen av seg selv. Da kan man anerkjenne «wow, det er godt gjort å leve sånn».
Victoria er opptatt av at kvinner skal støtte og oppmuntre hverandre, ikke konkurrere, kritisere og baktale hverandre.
– Når kvinner unner hverandre et godt liv så får vi søsterskap og samhold. Det gir oss uvurderlig støtte som fyller oss med energi og kraft til å gå ut i verden og være den man virkelig er.
Selvutvikling gjør faktisk vondt
Mye selvutvikling er i «feelgood-kategorien», ifølge Martin og Victoria. Man går på en helgeworkshop og føler seg bra et par dager etterpå, men det varer ikke inni deg selv. Det kom fra et ytre stimuli. Det er viktig å ha en indre praksis slik at man får eierskap til egen tilfredshet. Paret tror det er viktig å også se på skyggesidene sine.
– Eksempelvis å se «jeg har sinne og ødeleggelsestrang». Du må erkjenne at du har det, men det betyr ikke at du må ta det ut. Eller kanskje du kan leve det ut et sted innenfor trygge rammer, sier Victoria.
Martin trekker fram uttrykket «no pain, no gain».
– Det som er så vanskelig med selvutvikling er at det faktisk gjør vondt. Hvis det ikke gjør vondt er det sannsynlig at du ikke forandrer deg noe særlig. Der det gjør vondt har du muligheten til å vokse. Det er verdifullt å identifisere hva man er redd for. Så kan man få hjelp til å gjennomgå smerten forbundet med å møte den frykten – det kan være veldig helende og skape større fred og rom inni deg selv. Så jo mer man kan komme gjennom de engstelsene man har, jo lykkeligere blir man. Men det gjør vondt – noen ganger helt på kanten av det tålelige, sier Martin.
Victoria understreker at dette er noe mange av oss kan kjenne på i det daglige, uten at det er snakk om ekstreme ting.
– Eksempelvis nervøsiteten du kjenner før du skal holde et foredrag. Da kan man erkjenne at det kan føles utfordrende samtidig som man også vet at man skal få det til. Kanskje du kan søke støtte gjennom å snakke med noen om det i forkant. Så puster du og mediterer for å sentrere deg, og du får det til. Du gjør kanskje noen feil underveis, men du anerkjenner at du klarte det. Slik vokser du og blir sikrere på deg selv.
Tantra og seksuell livsenergi
Tantra og et bevisst forhold til vår seksuelle livsenergi er sentralt i mye av parets arbeid.
Alle mennesker ble skapt gjennom den seksuelle livsenergien, sier Victoria.
– Tantra inkluderer den energien i en indre utvikling. Det betyr ikke at vi må ligge med alle vi ser eller være veldig seksuelle, men vi anerkjenner den seksuelle kraften i oss. Når vi undertrykker den kraften så kan det lett boble over og komme ut som aggresjon, irritasjon og frustrasjon. Damer kan eksempelvis bli «bitchy» og kritiske, mens menn ofte gir opp og slukner. De fleste tantra-retninger anerkjenner den seksuelle livsenergien som noe vi kan bruke for å utvikle oss, sier Victoria.

Tantra identifiserer formålet med den energien som noe mer enn bare for ren forplantning – som en kraft man kan pleie og ta vare på inni seg selv, kultivere, i stedet for å bare kaste den bort, sier Martin.
– Da kan seksualkraften bidra til at vi blir mer kreative, åpne og har mer energi til andre ting. Det tar tid å bli bevisst hvordan vårt forhold til seksualkraften påvirker vår livskvalitet, men særlig når man kommer opp i årene så koster det mye energi å ikke ta vare på den kraften. Det kan ha mye å si for livskvaliteten, ifølge Martin.
Et menneske som har et godt forhold til egen seksuelle energi blir mindre trengende, fortsetter han.
– Ofte går vi med savn, en tomhet etter å ha brukt opp vår seksuelle energi eller vi er utadrettede og ønsker noe ytre som skal fylle oss. Eller kanskje vi bruker andre mennesker for at de skal fylle oss opp og gjøre oss glade. Alt dette blir veldig slitsomt og dyrt og vi blir aldri ordentlig tilfredsstilt. Den tantriske måten å åpne for den seksuelle kraften på gjør at du blir dypere tilfredsstilt, lettere til sinns og ikke så avhengig av å få tilfredsstilt behov utenfra, avslutter Martin.
Dette er Martin Nygaard og Victoria Dahr

Bor på Smestad i Oslo, der de holder en rekke selvutviklingstilbud fra sitt hjem.
Martin har bakgrunn som IT-konsulent, IT-gründer og tekstforfatter i reklamebyrå. Han skrev TV-serien Fellesrommet på 1980-tallet, deltok som synsk i Jakten på den 6. sans, og har skrevet ti bøker for barn og ungdom. De siste årene har Martin jobbet med Fattigdomslykke og The Heart to Heart Protocol.
Victoria er utdannet kokk og bedriftsøkonom fra BI. Nå har Victoria en deltidsjobb som sekretær og regnskapsfører. Hun driver også med maling, massasje og kvinnegrupper – både internasjonale på Skype og fysiske hjemme i stua.
Sammen har de også drevet et lite bokforlag. De har fem barn og fire barnebarn.
Fortrolige kvelder
I sitt hjem på Smestad holder Martin og Victoria fortrolige kvelder, henholdsvis for par og single. En fortrolig kveld er en sosial samling med middag der de snakker om nære, sårbare og dype temaer. Som regel er det seks deltakere i tillegg til Victoria og Martin. De begynner kvelden med delinger og samtaler som fører til et felles tema som Martin og Victoria utdyper og deler av sine erfaringer. Etter et par timer foran peisen går de inn på kjøkkenet og spiser mens Victoria og Martin leder samtalen. Av og til deles mennene og kvinnene i grupper, og/eller de gjør noen øvelser som passer sammen med temaene som har blitt delt og diskutert.
Les mer:
Workshops, kurs og treff annonseres i Facebook-gruppen «Det Gule Glade Huset»
Hurra Forlag: hurra.no
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året