Den spirituelle sexologen
Margrethe Salvesen Klippenberg (36) driver sexologisk veiledning og inspirasjon hvor hun tilbyr ulike tjenester. Problemstillingene varierer, men handler ofte om ulik lyst i parforhold, lystproblemer hos kvinner eller menn, usikkerhet i forhold til det seksuelle selvbilde og prestasjon, senfølger av seksuelle overgrep, manglende orgasme og nytelse, ereksjonsproblemer, sykdommer, seksuelle sykdommer, funksjonsvariasjoner og mennesker med fysisk og psykisk utviklingshemming.
Som sexolog er hun opptatt av å finne dine potensialer slik at du kan leve ut den seksualitet som gir glede og mening for deg. Hun jobber direkte med enkeltindivider eller par som har behov for hjelp og støtte. De fleste samtalene gjennomføres online, og Margrethe tar imot mennesker fra hele landet over Skype.
– Dette er en veldig trygg måte for mange mennesker som kan få hjelp rett fra sofaen. Flere og flere velger denne formen for oppfølging, siden det både er effektivt og enkelt, men samtidig like bra. Jeg tilbyr også skriftlig oppfølging til de som ikke ønsker direkte kontakt gjennom samtale. Dette er også et viktig tilbud, da det ikke er alle som er komfortable med muntlig kommunikasjon, forteller hun.
Bruker healing
Margrethe bruker også healing i behandlingen.
– Energien går automatisk til de områdene i kroppen som har størst behov for behandling eller påfyll. Dette påvirker både psykisk og emosjonelt, noe som får positive konsekvenser for både den fysiske og psykiske helsen, forklarer hun.
Margrethe ble interessert i seksualitet allerede i ung alder. Hun vokste opp i et trygt hjem med foreldre som har gitt henne muligheten til å utforske tingene som interesserer henne.
– Jeg har bare gode minner fra barndommen, og spesielt foreldrene mine setter jeg stor pris på. Jeg kommer fra en åpen og mangfoldig familie som har gitt meg rom til utvikling på egne premisser, selv om foreldrene mine er veldig normative. Min trygge og gode oppvekst gjorde det mulig for meg å utforske tingene som interesserer meg. Jeg har alltid blitt oppfordret til å gå mine egne veier og ta egne valg, og det har gjort at jeg aldri har vært redd for å gå mine egne veier, sier Margrethe.
Sterk akademisk bakgrunn
Selv om hun har stort fokus på det holistiske, har hun en sterk akademisk bakgrunn. Hun tok første en bachelor i vernepleie før hun tok en mastergrad i sosialt arbeid ved Universitetet i Stavanger. I tillegg har hun videreutdannet seg innen seksuelle overgrep mot barn, har en utdannelse innen organisasjon og ledelse, og utdannelsen som sexolog. En av de viktigste årsakene til at hun ville studere i København, er at skolen der har en holistisk tilnærming til sexologi – ikke bare klinisk.
– Jeg var ferdig utdannet sexolog i 2017 på Sexologiskolen. Dette er en veldig moderne, holistisk utdanning innen sexologifeltet, blant annet med fokus på meditasjon og tantrahealing. Det er etter min mening en fremtidsrettet skole. Det skal bli interessant å se hvordan skolen klarer seg i Norge, for det første kullet ble startet i 2019, sier Margrethe, som likte studietiden i København. Det er en by hun har lært å sette stor pris på.
– Det å være en helg hver måned i København er noe vi kanskje alle egentlig bør gjøre. Det er veldig interessant å være sammen med dansker, de ser litt annerledes på livet enn oss trauste nordmenn, synes jeg. Spesialt i København kanskje, de er veldig moderne og inkluderende. De har en egen raushet som jeg savner hos nordmenn, sier hun.
Måten man tenker holistisk på ved sexologiskolen er at man inkluderer hele mennesket. Det er mer enn bare en metode og teori, her inkludere man både sjelelivet og energien rundt som påvirker alle mennesker. Som mennesker blir vi påvirket av alt rundt oss, men alt kan heller ikke forklares teoretisk.
Margrethe er mangfoldig, åpen, fargerik, raus og opptatt av at andre skal ha det bra. Hun har et sterkt iboende ønske om å bidra til andres utvikling, og ser på seg selv som en ressursutløser for andre med den kunnskapen og kompetansen hun har.
Barnevernet
Margrethe har alltid vært opptatt av seksualitet og seksuell helse uten at hun selv kan finne en forklaring på hvorfor. Både som barn, ungdom og ung voksen har hun hatt interesse for seksualiteten.
– Da jeg fant ut at det gikk an å utdanne seg til sexolog, var det et opplagt valg for meg. Jeg har opparbeidet meg mye erfaring med traumer innenfor seksualitet. Jeg har blant annet jobbet over 10 år i barnevernet, spesielt med barn som er traumatiserte etter seksuelle overgrep. Jeg fikk etter hvert et ønske om å jobbe med seksualitet på heltid og heller jobbe for at barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep skal kunne få et sunt og godt sexliv i voksen alder, forteller Margrethe, som har et feministisk perspektiv i arbeidet sitt.
– Spesielt når det kommer til det med nytelse. Vi kan se forskjellen på noe så enkelt som orgasmer – fortsatt er det menns orgasmer som står i fokus. Det er fortsatt en skjevbalanse her. Det handler mye om kunnskap og kompetanse, men det handler også mye om at den mannlige seksualiteten fortsatt er viktigere enn kvinnens, etter mitt syn.
Dette er en oppfatning hun har fått etter selv å ha snakket med mange kvinner som føler det på samme måte.
Viktig å leve ut drømmene
Margrethe mener det er viktig at vi alle skal være i stand til å få ut vårt innerste potensial og få leve ut drømmene våre. Men det er ikke alle som klarer dette på egenhånd. Hun trekker frem at det fine med å oppsøke en sexolog er at det er helt frivillig. Når man oppsøker en sexolog har man som regel en del spørsmål og problemer som man ønsker å finne ut mer av. Da blir utgangspunktet å finne ut hvor man er og hvor man ønsker å komme med sin seksualitet – finne ut hva man har lyst til å oppnå.
– Det er stor forskjell på hva folk ønsker. For noen handler det om å utvikle seg på enkelte felt, det kan handle om sykdom eller forskjellige former for dysfunksjoner, utroskap eller kriser som har oppstått og som de ønsker hjelp til, forteller hun.
– Hvordan stå det til med nordmenns sexliv generelt?
– Det vil jeg si er ganske interessant, sier hun og ler litt.
– Nordmenn generelt har egentlig ganske mye kunnskap om seksualitet, men vi er ikke så flinke til å forvalte denne kunnskapen til det beste for oss selv. I tillegg synes mange at dette er en veldig privat ting, så derfor er nok det å oppsøke en sexolog ganske tabubelagt for mange. Det å snakke om seksualitet blir fort latterliggjort. Det er litt nytt i Norge at det er blitt så mye åpenhet rundt seksualitet, men forhåpentligvis har vi kommet lenger om noen år. Akkurat nå synes jeg at nordmenn fortsatt har en lang vei å gå, mener hun.
Velger ofte bort sex
En typisk problemstilling som Margrethe jobber mye med, er par som lever i langvarige parforhold og som ofte ender opp med å velge bort sex og intimitet med sin partner til fordel for heller å være venner eller foreldre for å få hverdagen til å gå rundt. Det gjør at seksualiteten lider. Mennesker som har et aktivt sexliv, har det også bedre på mange andre områder av livet. Margrethe mener at god helse både fysisk og psykisk henger nøye sammen med et aktivt sexliv.
– Når man slutter å være fysiske og intime sammen, mister man en form for kontakt og tilhørighet. Det er det som skiller parforhold fra de andre forholdene man har. Når man gir slipp på intimiteten, kan limet som holder par sammen ryke, mener hun.
En del av problemet er at mye av sexlivet skjer på mannens premisser. Mange av de kvinnene Margrethe snakker med, forteller at de gjør det som kalles for «pliktsex». De kikker på kalenderen og tenker at; «nå er det på tide at han får seg noe, så han slutter å mase.»
– Mange kvinner mister lysten på grunn av hverdagens mas og kjas, og her er det ikke alle menn som forstår hva kvinner egentlig trenger for å få lysten tilbake. Mannens sexlyst er mye mer spontan, mens kvinnens lyst er mye mer responsiv, som betyr at sex er noe man får lyst på som en konsekvens av berøring eller fysisk og psykisk stimulering, forklarer hun.
Det å kunne gi kunnskap til både menn og kvinner om hva man trenger av hverandre for å holde forholdet ved like, synes Margrethe er veldig viktig. Det åpner seg nye dører og muligheter for menn som forstår kvinner. Det er ikke slik at menn i utgangspunktet har mer lyst enn kvinner, det er egentlig ganske likt, men det er ikke slik det blir praktisert i virkeligheten.
For en mann som har et ønske om et bedre sexliv, holder det egentlig å sette seg inn i hvordan kvinner tenker og hva kvinner ønsker.
Menn og kvinner som ønsker å ta sexlivet på alvor bør prioritere dette som en del av hverdagen. Da handler det ofte om hvordan finne plass til vår seksuell energi i hverdagen og hvordan vi generelt lever livene våre.
– Menn setter seg ikke nok inn i konsekvensen av den slitasjen som oppstår dersom det for eksempel er en skjevdeling i hjemmeoppgavene. De gjør ofte ikke nok for å reparer eller vedlikeholde forholdet, og så kommer man i en tradisjonell ond sirkel hvor ingen får det de egentlig ønsker seg. Ved å åpne opp for å tørre og kommunisere mer åpent om hva man trenger og hva man ønsker og har lyst på, vil veldig mange par klare å komme seg gjennom en vanskelig tid, mener Margrethe.
Sex er helsefremmende
Det er helsefremmende å ha et aktivt sexliv. Det er en rekke hormoner som blir aktivert og som påvirker oss positivt – både fysisk og mentalt. Det gir også en tilhørighet og tilknytning til partneren som er viktig. Dette gjelder også for de som onanerer jevnlig. De er generelt friskere og gladere enn andre som ikke gjør det.
Selv om vi liker å tenke på at vi lever i et åpent og opplyst samfunn, finnes det fortsatt mange tabuer innen seksualitet vi ikke snakker om i dag. Eldre og sex er fortsatt tabu å snakke om i store deler av befolkningen, men også det å snakke om seksuelle problemer – når ting ikke fungerer som det skal – er tabubelagt.
– Det er veldig vanskelig for folk flest å snakke om ting som ikke fungerer. Det er heller ikke lett å snakke om alternative tilnærmingsmetoder til seksualitet. Norge er fremdeles et relativt konservativt samfunn der vi fremdeles har mindre rom for å tenke alternativt i møte med seksuell problematikk. Danskene derimot er mye mer åpne for å tenke alternativt.
– Det finnes selvsagt miljøer også i Norge som er åpne her, men generelt tenker jeg at vi henger litt og tenker veldig tradisjonelt i måten vi behandler seksuelle problemstillinger på.
Kroppspress blant unge
Kroppspress – og da spesielt blant unge – er ingen ny problemstilling, men med sosiale medier har det fått nok en arena å boltre seg på. Blant annet er voksne influencere som skriver om botox, plastikk kirurgi og slankepiller blitt forbilder for unge jenter helt ned i 12-årsalderen som ønsker å tilpasse seg et urealistisk kroppsideal. Margrethe mener det som skjer med kroppskulturen og sosiale medier er en skremmende utvikling. Kroppspresset fjerner fokuset fra prosessen ved seksualiteten til at seksualiteten blir et mål i seg selv. Når seksualiteten blir et mål og kroppen må se ut på en bestemt måte for å nå målet, mister man av syne hva man holder på med på veien. Man legger for eksempel ikke merke til hva man liker og ikke liker.
– Mange jenter jeg snakker med, sier de ikke ville latt en partner komme nær dem uten å være intimbarbert nedentil. Det å ha et naturlig syn på sin egen kropp blokkerer også veldig mye for nytelse. Spesielt mange kvinner forteller dette, og det sier noe om hvordan skal de få en orgasme hvis de hele tenker på om de er gode nok, ser flotte nok ut og presterer bra nok? Det samme gjelder for en del menn. Man ser jo at det er en del prestasjonsrelaterte problemer blant menn som også er redd for det samme. Mange overfokuserer på det ytre, noe som skaper problemer for nytelsen og seksualiteten generelt, slik jeg ser det.
Studentopprør og seksuell frigjøring
Det begynte i Paris i mai 1968 som et studentopprør mot autoritære strukturer på universitetet og i familien. En protest mot byråkratiet, konsumsamfunnet, kjønnsdiskriminering og amerikanernes krigføring i Vietnam. Det spredde seg til USA og store deler av verden, inkludert Norge. Fri sex og kvinnefrigjøring var en del av opprøret som varte i flere år. Utover 1970- og frem til 1990-årene var det helt normalt å se norske kvinner sole seg toppløse på stranda. Nå er det nesten ingen som gjør det. Det kan nesten virke som et paradoks.
– Det kan virke som vi er mer puritanske i dag enn på 1980-tallet?
– Ja, jeg er helt enig, det er et kjempeparadoks. Vi har så mye kunnskap og det er mange som jobber for mangfold og inkludering i dette landet, men samtidig henger det ikke helt med i forhold til det vi ønsker å oppnå fordi vi er blitt så redde for å skille seg ut eller bli oppfattet som annerledes og ikke bli akseptert! Derfor er det nesten ingen i dag som soler seg toppløse. Vi ser det samme med dusjing etter svømming eller gym på skolen. Ungdommen tør jo ikke dusje, de tør rett og slett ikke vise seg nakne for andre. Når de ikke ser andre nakne kropper, forstår de heller ikke mangfoldet i forhold til kropp og mister dermed muligheten til selv å oppleve hva som er normalt og hva som ikke er normalt. Mange ser jo også porno, noe som gjør at de sammenlikner seg selv med de man ser på film. Da får man et kjempeproblem i forhold til sin egen psykiske helse som fører til mange problemer. Jeg har snakket med gutter som blitt veldig skuffet av sex i virkeligheten fordi det var jo ikke slik pornoen fremstilte det. Guttene følte sex ble krevende fordi det de hadde sett ikke stemte med virkeligheten, forteller Margrete, som også mener pornoen har en annen side, en positiv side.
– Porno kan jo også være til glede og nytelse. Det finnes jo faktisk en god del gode pornoprodusenter som viser et feministisk mangfold med kropper i alle ulike former og fasonger. På mange måter er det mye positivt med porno, men mye av «gratispornoen» som unge søker etter viser ikke virkeligheten, og som regel er den veldig kvinneundertrykkende og urealistisk. Mange tyr dessverre til porno som seksualundervisning rett og slett fordi skolene ikke er flinke nok på dette området, sukker Margrethe, som mener foreldre også bør komme mer på banen.
– De må snakke med ungdommene! Foreldre bør gjerne begynne å snakke om kropp før de kommer i puberteten. Det å være mangfoldig og vise kropp hjemme er bra. Det er viktig at de unge vet at de alltid kan komme og spørre. Det gjelder å starte på en naturlig måte slik at det ikke blir så mystisk. På den måten kan de få et naturlig forhold til kropp senere i livet.
Mange sliter med selvbildet
Når Margrethe holder foredrag om seksualitet, snakker hun mye om det hun kaller vårt seksuelle selvbilde. Alle mennesker har med seg en seksuell historie som har satt sitt preg på vår seksuelle identitet. I ryggsekken med hver enkelt sin seksuelle historie er det mye bagasje man bærer på. De fleste har minner og opplevelser som er negative på en eller annen måte, og dette kan spesielt ramme vårt seksuelle selvbilde, mener Margrethe.
– Det er viktig å bli bevist på hvordan man ser på seg selv slik at man kan få hjelp til å finne ut hva som ligger i ryggsekken og hva man kan gjøre. Hva er det som tynger, hva er det vi kan ta ut, hva er det vi kan gi slipp på? Jeg tror det er veldig viktig for folk å gi slipp på ting og jobbe med sin egen aksept. Hele tiden er det viktig å ha fokus på å være trygg på seg selv og hvem man er. Det høres kanskje veldig lett ut, men det er jo det det handler om til slutt – å akseptere den man er og å jobbe med å styrke de sidene man ønsker.
Hele mennesket
Margrethe synes det er viktig å få frem at hun ser hele mennesket – ikke bare den kliniske delen av mennesket. De fleste av hennes behandlinger er samtaleterapi. Men det er også noen som ønsker healing hvor hun kombinerer dette med samtaleterapien. Det handler om å få løst opp i energiblokkeringer for å komme videre. Det er mye som analytisk kan bearbeides gjennom språk, men Margrethe er veldig opptatt av å få med det indre livet i arbeidet.
Hun mener at det å se på sexologi også fra et spirituelt ståsted og ikke bare et akademisk, ikke kommer i konflikt med hverandre.
– Jeg ser mer på det som et supplement at jeg kan hjelpe folk på en annen måte. Dette er jo noe jeg kun tilbyr til de som ønsker det. De som ønsker denne formen for hjelp, har ofte en annen tilgang til sin egen kropp og sin egen historie enn mange andre og ønsker en mer helhetlig behandling. Jeg synes det er interessant å ha to bein å stå på. Jeg oppfatter det som at jeg har en bredere plattform å kunne hjelpe klientene mine på, avslutter hun.
YONI KRYSTALLHEALING
Margrethe tilbyr også yoni krystallhealing. Yoni er et sanskrit ord for kvinnelig kjønnsorgan og betyr «sacred space» – hellig sted. Yoniegg-praksis er et eldgammelt og hellig verktøy for spirituell transformasjon. Denne praksisen gir en mer meningsfull tilgang til seksuell kraft og vekker sensualiteten. En konsultasjon med vaginal krystallhealing er en kombinasjon av samtale, healing og praktisk informasjon om hvordan man kan bygge sin egen yoniegg-praksis. Det er ingen fysiske øvelser under konsultasjonen, kun informasjon. Man vil også få med seg sin egen personlige yonikrystall hjem. Gjennom vaginal krystallhealing kan man;
- bidra til å øke sexlysten og komme i dypere kontakt med sin feminine seksuelle energi
- øke den naturlige lubrikasjonen i alle aldersgrupper
- støtte utviklingen av et godt forhold til din egen yoni og hele din kropp
- få mer sensitivitet og følsomhet under seksuell aktivitet
- få bedre kontakt og kontroll med din yoni etter barnefødsel
- få bedre kontroll på dine vaginale muskler
- få bedre orgasmer
- redusere smerter og ubehag knyttet til PMS og menstruasjon
MER OM MARGRETHE:
Margrethe har lang erfaring fra arbeid med mennesker med psykiske og mentale utfordringer, sosiale utfordringer, psykisk utviklingshemming og mennesker med ulike funksjonsvariasjoner. Hun er opptatt av at tilbudet tilpasses den enkelte med utgangspunkt i mål og behov slik at hverdagen kan bli lettere, mer innholdsrik og at mennesker som ønsker det kan motta det tilbudet de selv ønsker. Hun ser på seg selv som en ressursutløser for mennesker som trenger det og har selv erfart at livet kan være vanskelig og at det kan være nyttig med hjelp innimellom.
Margrethe blir ofte brukt til foredrag, seksualundervisning og temabasert undervisning for barnehager, skoler og offentlige instanser. Hun tar også oppdrag i bursdager, foreninger og utdrikningslag for de som ønsker en mer inspirerende prat rundt tema som sexleketøy, kvinnens orgasme eller hvordan man kan styrke sitt erotiske potensiale. I januar arrangerer hun en retreat som heter «Explore» i Senegal i Afrika.
– Dette blir en magisk opplevelse som jeg ser frem til. Dette er et unikt tilbud som ikke har vært arrangert før, sier hun.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året