Skip to main content

‒ Viljen driver deg!

En uventet og plutselig oppvåkning fikk Marianne Brady til å endre livsvei. Nå har hun flere års erfaring som samtaleterapeut innen psykosyntese, hvor menneskets viljekraft, ressurser og utviklingspotensial står i fokus.

Tekst og foto: Elisabeth H. Reynolds

Opplevelsen som fikk Marianne Brady (alias  «Marja») til å våkne, kom som lyn fra klar himmel i 1989. Inntil da hadde hun aldri vært noe spirituelt interessert, og som frisør var hun mer opptatt av ytre stil og mote. Men nå ble hun klar over noe som var helt annerledes som måtte utforskes.

‒ Det var en voldsom energi, med lys og varme, som en eksplosjon i kroppen. Det skjedde veldig plutselig og var helt uventet. Jeg kjente lys og varme. Det var som om jeg dro fra gardinene. Hva er det som skjer? Hva er dette? Jeg begynte å tenke annerledes, så signaler, og jeg så livet på en annen måte, forteller Marianne.
Men det ble ikke nok for henne å godta at vi er en del av noe guddommelig. Hun måtte til bunns i hva dette livet egentlig er. Opplevelsen førte henne ut på en reise for å søke etter svar.

Etter mye søking fant hun mange av svarene i psykosyntese, som er en psykoterapeutisk metode som vektlegger at man finner svar i sitt indre. Psykosyntese er basert på et helhetlig menneskesyn og fokuserer på det friske i mennesket i stedet for våre begrensninger og vår utilstrekkelighet.

Etter hvert begynte hun på en treårig utdannelse i psykosyntese. Senere har hun studert mer i dybden på egen hånd, og hun har arbeidet som samtaleterapeut siden 2004.

Nå nylig har hun flyttet praksisen sin til teletorget, og det har gått veldig fint. Her kaller hun seg «Marja». Selv om hun er fylt 67 år, har hun ingen planer om å legge inn årene og pensjonere seg enda. Viljen og drivkraften hun har til å hjelpe andre mennesker, er for stor.

Få tak i den gode viljen

Essensen i Mariannes samtaleterapi er å få tak i menneskets gode vilje.

‒ Viljen er den gaven vi får når vi kommer til livet. Det mest naturlige av alt er viljen. Den er det første stadiet i livet hos et lite barn, og så utvikler du den videre. Det er bare litt sørgelig at det er lagt litt lokk på akkurat det, sier Marianne.

I psykosyntese utforskes flere aspekter av menneskets vilje. Du har for eksempel den sterke viljen, den smidige og fleksible planleggingsviljen, den gode kjærlighetsviljen, den transpersonlige viljen, den universelle viljen og handlingsviljen.

‒ Alt ligger naturlig i deg. Vi må ikke glemme at vi må rette viljen innover og bruke den gode viljen mot oss selv. Det er aktuelt i disse dager, da søkingen utover har vært stor. Tiden viser at folk er mer og mer bevisste. Men vi kommer ingen vei om vi ikke bruker viljen, sier hun.
‒ Hva er spesielt med tiden vi lever i nå? 
‒ Jeg ser at ungdommer har veldig positive, fine innstillinger til alt som skjer. Gjennom samtaler opplever jeg at de er veldig bevisste. De er opptatt av naturen og av å ta vare på verdier og ting. Ungdommer i dag er fine, synes jeg.

Stor søken etter mening

Samtidig merker hun at mange ungdommer i dag er veldig forvirret – både rundt utdanningsvalg, kjærlighet og livet generelt.

‒ Det er en stor søken etter meningen med livet. Mange av innringerne er på søken og i tvil om valg. De er fortvilet over hva de skal videre – det kan være innen utdannelse, yrke og hva de skal i livet. Veldig mange av kundene er ensomme, både unge og voksne.

Ofte er det de ensomme som ringer flere ganger, fordi de synes det er fint å ha en helt utenforstående person å prate med. De liker å ha friheten til å dele helt fritt og anonymt.

Noen av dem som har ringt henne, har vært så fortvilet at de ønsker å ta livet sitt. Det er spesielt ungdom. Hun har hatt mange lange samtaler med dem som er så dypt fortvilet.

‒ Det har gått veldig bra med dem. Det er spesielt ungdom. «Jeg er ingenting. Jeg kan ingenting», tenker de. Jeg fokuserer på at de har en vilje innerst inne, og vi skal jobbe med å få den frem. Det er så viktig!

Vende innover

Marianne oppfordrer alle til å vende innover og tenke på hva de egentlig vil.

‒ Du må få tak i egen vilje, finne den og kjenne på at du vil deg selv noe godt. Det er den gode viljen. Alle har den, men det er så lett å flykte ut og glemme styrken du har i deg selv.

Vi lar oss lett styre av andres meninger, av frykt og begrensninger, av dårlig selvtillit og av dårlige erfaringer fra tidligere.

‒ Når du blir kjent med kraften og viljen i deg selv, så kommer det opp nye ting i deg som du kanskje ikke har tenkt på før. Når du gir deg tid til å bli kjent med det og utvikle det, kommer den indre viljen frem – sjelens språk. Det er det jeg brenner for. Alle har den store sjelen i seg. Det er der viljen kommer fra, sier Marianne.

Brenner for ungdom

Mange av dem som ringer Marianne, er fortvilte ungdommer. En del av dem er i villrede om hvilken utdannelse de skal ta, og hvilket yrke de skal satse på.

‒ Jeg brenner veldig for at ungdom skal finne sin vei, lytte til sine drømmer og kjenne på den kraften og viljestyrken de har. Jeg brenner for at de skal få oppleve det som er viktig for dem, og oppnå det de drømmer om. Dette har jeg nok hjulpet mange med, sier hun.

I stedet for å fortelle de unge hva som er riktig for dem, hjelper hun dem til å finne det ut selv. ­Hun oppfordrer dem til å lytte til seg selv i stedet for å gjøre det som alle andre rundt dem mener er bra for dem. Dessverre er det altfor mange som bare «følger strømmen», sier Marianne med dypt alvorlige øyne.

‒ Jeg ønsker så inderlig at flere ungdommer får muligheten til å oppdage at det er kun deres egen vilje som kan føre dem fremover. Ingenting kommer rekende på en fjøl.
I en venneflokk er det ikke alle som tør å si at de er interessert i noe annet enn de andre, eller tør å gi uttrykk for sine egne meninger. Marianne oppfordrer oss til å tørre å skille lag og tørre å si fra.

‒ Respekten for hverandre er essensielt. Det er viktig å kunne gi og ta, samtidig som det er viktig å ha egne holdninger på det man selv vil.

Nysgjerrighet er drivkraft

Det som vekker nysgjerrighet og interesse, kan også vekke indre driv og glede.

‒ Nysgjerrighet er drivkraft. Jeg vil finne og vekke nysgjerrigheten – den driver oss. Se på et lite barn som er nysgjerrig på alle ting og vil prøve alt. De må få lov til det!

For å få tak i livsgleden og livskraften er det fint om flere voksne kan gi seg selv tid til å utforske mer, undre seg og prøve forskjellige ting for å finne ut hva som vekker nysgjerrighet og glede. Hva har du lyst til å finne ut mer om, oppsøke, lære om eller utvikle?

‒ Det ene er godt for det andre. Alt er likeverdig bra. Ser du at en person har en god egenskap, så oppmuntre og hjelp denne personen til å få utforske dette. Det kan være hva som helst
.

Nuet og fremover

I psykosyntesen legger man vekt på det naturlige og sunne i mennesket. Man har ikke fokus på å grave i fortiden, slik det ofte blir gjort i tradisjonell psykologi. I stedet er man opptatt av å finne ut: Hvor er personens vilje, her og nå?

‒ Er det viktigere å tenke mer på her og nå og fremover? 
‒ Ja, og tillate seg å leve og nyte livet, og ikke være så forferdelig full av begrensninger. Vi kan ikke begrense oss selv hele tiden. Tør å leve litt. Du finner ikke ut av livet hvis du ikke gjør det, sier Marianne.

Ved å gi hjelp til å få tak i den gode viljen hjelper hun også innringerne med å få kontakt med sitt eget klarsyn.
‒ Alle mennesker har klarsyn. Det er viljen. Begynn å kjenne etter i deg selv. Lytter du til viljen, får du kontakt med det store indre i deg selv – din vilje. Kjenn på den, bruk naturen til meditasjon, gå tur, opplev og lev i det, vær til stede. Det er den beste medisinen jeg kan gi. Disse rådene har hjulpet veldig mange.

Åpnere som anonyme

For mange er det lettere å snakke anonymt med en på teletorget enn å snakke ansikt til ansikt med en venn, et familiemedlem, psykolog eller terapeut. Folk åpner seg gjerne mye mer når de kan få være mer anonyme over telefonen. Det er i alle fall Mariannes erfaring som terapeut, for hun har prøvd begge deler.

‒ Det fine med å ha en anonym telefontjeneste er at folk kan snakke helt fritt og de kan være helt anonyme, sier hun.

En annen grunn til at hun begynte å jobbe på teletorget, er at hun i mange år jobbet gratis, både som samtaleterapeut med terapirom hjemme og på telefon. Nå har hun kun telefontjenesten.

‒ Å hjelpe har alltid vært det viktigste for meg. Jeg er veldig god til å lytte og jeg husker. Når de snakker og jeg hører, er det det viktigste. Jeg er til stede for dem.

Kamp mellom godt og vondt

Mange opplever mye negativt og vondt rundt seg hele tiden. Mariannes fokus i samtaler er at man hele tiden kan bruke den gode viljen sin til å tenke og gjøre det som er godt for en selv og andre.

‒ Det er alltid en kamp mellom det gode og det vonde. Kampen handler om å bruke viljen til å snu det negative til det positive og gode i seg selv. Det kan oppleves nesten som en jobb. Du jobber bevisst med deg selv med viljen, så du snur det – hele tiden, sier Marianne.

Dette oppmuntrer hun alle til å jobbe aktivt med, siden hun har fått så mye positive tilbakemeldinger fra mennesker som har begynt å bli bevisst på denne kampen.

‒ Folk ringer tilbake og sier: «Nå har jeg klart det!» Da har de klart å snu det. Da har de begynt å jobbe med alle faktorene viljen har.

Så kjenn på det gode i deg – det som er godt for deg. Hva gjør deg glad? Hva har du lyst til? Hva er du nysgjerrig på? Det som gir deg glede, er også godt for deg.

Frykten for det ukjente

Marianne har en del samtaler med mennesker som frykter det ukjente, for eksempel ånder.

‒ Ånder finnes. Men jeg tror ikke de vil oss noe vondt. Den dagen vi lukker øynene, vender vi øynene inn til vår store sjel og der er det lys og varme. Det er min forklaring. At åndene vips skal føres inn i lyset, blir litt komisk for meg, sier Marianne.

Likevel er hun åpen for at ånder kan komme for å gi oss en beskjed, eller at de kan være knyttet til et bestemt sted. Men hun synes det ofte blir for mye dramatikk rundt dette med ånder. Det skremmer mange.

En del av Mariannes innringere har gått på kurs for å lære seg å kommunisere med ånder, men så får de det ikke til. De ringer og sier: «Jeg er ikke god nok. Jeg kan ingenting.» Noen trekker det så langt som til at de ikke engang er gode nok for Gud og Jesus.

‒ Det blir litt voldsomt. Lev her og nå og kutt ut. Dette kommer når det kommer, når du er moden for det. Tenk ikke på det. Vær mer opptatt av å leve og ha det godt, sier Marianne og smiler lunt.

Enkelhet og glede

Vi mennesker har en tendens til å gjøre livet vårt, problemene og valgene våre til noe mer komplisert enn det egentlig er.

‒ Å ha glede av det er det viktigste av alt. Du er her på denne reisen for å utvikle deg og ta det med deg videre. Og det er din reise, ingen andres. Det er viktig at du har troen på at det er du, ikke alle andre, som kan reise for deg. For livet er utvikling. Og da må du tro på deg selv.

‒ Tør å leve, kjenn på det gode og bruk viljen til å leve. Budskapet kan være så enkelt. Mange gjør det forferdelig vanskelig. Du må benytte det gode i deg, men du må også gi deg selv det gode. Du kan ikke bare gi det til andre.

«Ja, men da blir jeg jo en egoist», svarer noen da. Men hvis ikke du er god mot deg selv, hva vil du klare da?

‒ Jeg tror at ens egen erkjennelse av å være god mot seg selv har et klart utspring fra ens egen store gode sjel, det indre selvet. Denne erkjennelsen er til gode for en selv og andre. Den gode viljen, som kommer ifra selvet, driver frem en slik innsikt. Det har ingenting med det ytre, sneversynte egoet å gjøre, sier Marianne.
Det å ha respekt for seg selv og gi aksept for den en er, mener hun er viktige holdninger i vår tid.

‒ Respekten for den enkeltes reise i det fysiske og i det ikke-fysiske skal være stor. Det fortjener den enkelte som er på livets store reise, noe vi alle er. Vi er alle likeverdige i livet, sier hun.

Med fokus på å være god mot deg selv får du energi til å være god mot andre.

‒ Du er nødt til å ha kjærlighet til deg selv for å nå frem i dag. Ta vare på den gode og sterke viljen i deg selv. Når du får jobbe med den, kommer det andre av seg selv. Den dagen du kjenner at du har det godt med deg selv, er det naturlig for deg å gi tilbake på en eller annen måte, avslutter terapeuten.

Hva er psykosyntese?

Psykosyntese er kalt både sjelens psykologi og viljens psykologi, fordi man ser en velutviklet vilje som menneskets viktigste verktøy. Det er en form for selvreflekterende psykoterapi som vektlegger innsikten du har fått gjennom egen erfaring, og setter din unike erfaringsverden i høysetet.

Psykosyntese bygger på et humanistisk og positivt menneskesyn med tillit til individets ressurser og naturlige orientering mot vekst, og den har et åndelig perspektiv på utvikling.

Terapiformen søker å lindre lidelse, løse opp i aktuelle problemstillinger og bistå deg i å utvikle ditt unike potensiale. Gjennom refleksjon og meditasjon utvikles din bevissthet og din evne til tilstedeværelse. Visualisering, symbolarbeid og andre kreative tilnærminger tas i bruk for å åpne deg opp for potensialet som bor i deg, og hjelper det å komme til uttrykk.

Mer om psykosyntese kan du lese på nettsiden til Norsk Forening for Psykosynteseterapeuter: www.nfpt.no

 

Samtaleterapeut Marianne Brady

Du er hjertelig velkommen til en tillitsfull samtale med psykosynteseterapeut Marianne Brady alias Marja på telefon 820 95 977 (kr 26,00/min). Hun er tilgjengelig på telefon stort sett hele tiden, bortsett fra når hun sover eller enkelte kvelder er på trening.

VIL DU SNAKKE MED MARJA? RING TLF. 820 95 977 (kr 26,00/min).


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode