Skip to main content

Runa har vært på teletorget i over 20 år: Kobler seg opp mot hjertekraften

Runa Birgitte Wilmann er en meget erfaren spåerske som gjerne bruker kort når hun jobber. For henne er kortene et bildespråk. – Kortene starter en reaksjon som fører med seg ord og bilder. Jeg blir koblet opp mot hjertekraften til den som spør, og på denne måten kan jeg formidle svarene, forteller hun.

Runa Birgitte Wilmann (54) er opptatt av at ingen er mer verdt enn andre. Alle har sin plass og sin oppgave her i livet, og alle har vi en vei å gå. Når hun spår, bruker hun tarot, krystaller og sjelens øye som inspirasjon. Sjelens øye definerer hun som hjertekraft – en kraft som er ren og uten frykt.

Runa Birgitte er født og oppvokst i Trondheim. Hun har gått på husmorskolen og har svennebrev i pølsemakerfaget og som næringsmiddelteknolog. Oppveksten i trønderhovedstaden har bare gitt henne glede.
– Jeg har tre eldre brødre og vi var heldige som hadde foreldre som lot oss barna få lov til å bli den vi selv ønsket. Vi hadde en veldig fri oppvekst. Ikke noe press, men vi lærte da forskjell på rett og galt, det skal sies. Ja, det var en veldig fin oppvekst, forteller hun.
Runa Birgitte var veldig liten da hun ble klar over at hun var klarsynt. Faren var både klarfølt og klarsynt, men det var ikke et emne som det ble snakket særlig om, det gled liksom helt naturlig inn som en del av livet. En av Runa Birgittes brødre har det på samme vis.
Som lita synes Runa Birgitte at det å være klarsynt var skummelt, og hun var til tider veldig redd når hun «så» ting som ingen andre så. Drømmer og visjoner har også alltid vært med henne. På den måten føler hun at hun var forberedt på det som kom senere i livet.

En omsorgsperson
Når jeg spør Runa Birgitte om hvordan hun vil beskrive seg selv, kommer svaret kjapt.
– Jeg er nok en omsorgsperson – til tider kanskje litt for mye. Jeg har lett for å glemme å ta hensyn til meg selv, noe jeg til tider har kjent på. Bekymringer kan vi alle føle på til tider, det er ofte en indikasjon på at noe endres på ett eller flere felt i livet, forteller den erfarne spådamen.
Som person er jobben viktig for Runa Birgitte – altså virkelig viktig! Utveksling av erfaring og hjelp går begge veier når hun jobber. Det er et fint samspill i samtalene og sammen med kundene finner hun gode løsninger.

Langt nede
Da hun var 26 år skjedde det noe i Runa Birgittes liv som viste seg å være en viktig epoke i hennes utvikling. Med utvikling menes å komme ut av en fastlåst situasjon. På den tiden var hun i et samboerforhold som involverte hans to små barn, og i tillegg var det et stort arbeidspress. Det betydde ofte 12 til 14 timers arbeidsdager. En dag etter flere lange vakter skjedde en arbeidsulykke på jobb. Dette ble en vekker for Runa Birgitte som hadde gått alt for lenge med dårlig samvittighet for barna og arbeidsgiveren. Etter et år med behandling av skadene hun pådro seg, forsto hun at livet måtte ta en endring. Livet var gått i lås og lengselen etter noe mer var mye større. Runa Birgitte måtte ta et valg for seg selv og tenke nytt. Kjærlighetsforholdet var over, det viste hun, hun hadde holdt ut på grunn av barna hans. Skadene hun pådro seg i ulykken førte til en attføringssituasjon med studier innen næringsmiddelteknologi.

Dette var ikke nok for Runa Birgitte. Det var mer som ville fram – det var som en lengsel eller «spirit» fra et uforløst indre.
Hennes bror, som den gang jobbet som spåmann og veileder på teletorget, lot henne prøve seg der «det var skummelt». Her fikk Runa Birgitte kontakt med sin lengsel og indre trang til å hjelpe og vise omsorg for andre, samtidig som hun forsto problemer andre sliter med i en hektisk hverdag. Hun kjente at dette var noe hun ville jobbe med og startet snart sin egen teletorglinje. Etter 20 år er det fortsatt behov for Runa Birgittes medfølende tilnærming til sine kunder. Mennesket er fortsatt under press i et prestasjonssamfunn.
På 1980-tallet ble det skrevet mye om klarsynte Marcello Haugen og Anna Elisabeth Westerlund både i dagspressen og i diverse ukeblad. Da var Runa Birgitte i 12-årsalderen og slukte alt hun kunne få med seg om de to klarsynte som ble hennes forbilder. I tillegg har hun lest de fleste bøkene om dem. Runa Birgitte mener de to har stått i stormen og vist veien for andre som har kommet etter dem.

Åpenhet er veldig viktig for Runa Birgitte. Det finnes ikke dumme spørsmål – uansett om det er store eller små spørsmål krever det like mye oppmerksomhet fra hennes side. Foto: Elisabeth H Reynolds

Bruker krystallkule
Runa Birgitte har veldig tro på at det finnes en Gud eller et «alt» og hun mener at sjelen er evig. Derfor bruker hun det hun kaller for sjelens øye, som er hjertekraft og telepatibølger som er forbundet med alt som er. Dette kommer til henne i form av bilder. Hun har i tillegg en krystallkule som hun bruker. Denne hjelper henne med å fokusere.
– Jeg kikker inn i den, og da kan det se ut som om det er bilder der, men det kan også komme nesten som i en film. Dette med kula har vært med meg hele livet. Det startet da jeg var liten med at jeg «så» i den lille glasskula som er i fiskegarn. Troen på at det noe mer har alltid fulgt meg, forteller hun.

Før brukte hun ofte tarotkort, men dette bruker hun ikke så mye lenger siden kortene kan bety forskjellige ting fra gang til gang, og da kan det bli vanskelig å tolke betydningen. De forskjellige symbolene på tarotkortene trenger ikke å bety det samme hver gang. Det kommer helt an på hvem som spør. Når hun bruker dem nå, er det mer for å få inspirasjon.

Utdannelse
– Har du noen utdannelse eller erfaring med disse hjelpemidlene?
– Jeg har gått på kurs, men det fungerte ikke så bra. Jeg ser på meg selv som selvlært. Det er en kunnskap som bare er der. Det er mye lettere å bruke krystallkula enn kort.

– Hvem er kundene dine? Er det en spesiell type mennesker?
– Det er mye helsepersonell som er under stort arbeidspress som ringer, og mennesker som på en eller annen måte er i en selvutviklingsprosess. Jeg har jobbet med dette daglig i over 20 år nå, og enkelte av kundene har vært med meg hele veien. Utviklingen mellom meg og kundene mine har gått parallelt. Det har blitt et slags gjensidig forhold, spesielt blant enkelte av mine kunder som har samme opplevelser som jeg har hatt. Damer er i flertall av de som ringer, men jeg vil si at det er en del menn også. Egentlig lurer de på de samme tingene.

Selvutvikling
Det Runa Birgitte oftest hjelper til med, er selvutvikling. Hun får ikke så mange spørsmål om kjærlighet, økonomi og fremtiden.
– Det meste handler om oppvåkning. Man må først og fremst kjenne etter hvem man er og ha troen på seg selv til å ta valgene man ofte har tenkt lenge på å gjøre. Jeg opplever at det er mange fine folk der ute som tar kontakt med meg. Jeg kan ikke hjelpe alle, men jeg sier fra når jeg ikke kan hjelpe. Det er jeg veldig klar på er viktig å gjøre.

– Hva er det viktigste for deg i relasjon med kunder?
– Ærlighet! For det første handler det om at dette er en tjeneste som koster penger, men kundene fortjener uansett å høre sannheten – selv om enkelte kan bli litt provosert og legge på. Ja, for det skjer. Men mange av disse ringer tilbake når de får tenkt seg litt om. Åpenhet er også veldig viktig for meg. Det finnes ikke dumme spørsmål – uansett om det er store eller små spørsmål krever det like mye oppmerksomhet fra min side.

– Hva kan kundene dine forvente av deg?
– Hos meg kan du være sikker på at taushetsplikten blir overholdt. Jeg prøver alltid å gi mitt beste til hver eneste innringer. Hvis jeg er sliten en dag, tar jeg meg sammen og rydder bort ting som ikke skal være der. Det skal ofte bare noen minutter til før jeg er klar igjen hvis jeg er sliten. Jeg gir også healing under samtaler. Det er mange som har gitt tilbakemelding på at de blir roligere etter at jeg har gitt dem healing. I tillegg føler de seg ofte lettere til sinns. Det er noen som spør, men jeg gir healing til de jeg føler trenger dette uoppfordret.

Kunder ble venner
Runa Birgitte har mer enn en gang opplevd at kunder også har blitt venner, noe som har ført til at hun har fått venner over hele landet. Noen har også besøkt henne og hun har besøkt dem. Det setter hun stor pris på.
Av og til får hun spørsmål som handler om sykdom og død. I 2013 fikk hun selv føle dette på kroppen da faren hennes ble alvorlig syk. Han ble hjerteoperert, fikk slag og lå i koma, men klarte seg. Etter dette begynte en lang periode med opptrening. Ny leilighet stod klar da han skulle reise hjem, men bare 14 dager etter at han kom hjem, døde kona hans, Runa Birgittes mamma. Den sorgen han følte på var helt ubeskrivelig. Hun var motivatoren for at han skulle trene seg opp.
– Det ble en tung periode for pappa. Sorgen slapp ikke taket, han likte ikke å være alene, forteller hun.

Runa Birgitte, som kunne ta jobben med seg via telefonen, var der sent og tidlig og tok seg av ham og katten hans Kompis sine behov i det daglige. Runa Birgitte er glad for disse årene, de ga så mye og hun ville aldri vært dem foruten.
Runa Birgitte lærte mye om følelsesmessige ting rundt sykdom og død. Etter at faren hennes døde i 2019, fikk hun en helt annen forståelse av sorgen de etterlatte føler. Det er mange som ringer som har foreldre eller andre nære som er i en situasjon hvor de trenger hjelp med noen de har ansvaret for. Lærdommen hun fikk gjør at hun føler hun kan hjelpe mye med sorgprosesser.

– Du har jo vært på teletorget i en årrekke nå. Har du opplevd at det i løpet av denne tiden har skjedd en endring, eller er det de samme tingene folk spør om nå som for 20 år siden?
– Det har blitt mye større åpenhet om det alternative nå enn for 20 år siden. Enkelte har hatt hendelser som har overbevisst dem om at det faktisk finnes noe mer mellom himmel og jord.

– Hvis du skal gi ett generelt råd til andre mennesker, hva vil det være?
– Det er å ha troen på seg selv! Man kan ikke endre andre, man må begynne med seg selv og ha troen på seg selv. Man skal heller ikke la andres meninger få styre hva som er rett for en selv. Det er viktig.

– Har du en tro? Ser du på deg selv som religiøs, tror du på skjebnen, er du åndelig, spirituell eller noe annet?
– Jeg tror på sjelen og at denne inkarnerer og utvikles til et høyere bevissthetsnivå.

– Hva tenker du om fremtiden på kort og lang sikt?
– Jeg tror fremtiden blir bedre. Håp vil binde oss sammen og toleransen for forskjellighet vil bli større. Landene vil etter hvert samarbeide på en helt annen måte enn før. Det ser ut som makt og egosentriske personer ikke får styre på samme måte som de har gjort. Det er fordi menneskene står opp for seg selv uten egoisme. Det er såpass mange som har våknet og flere følger etter. Jeg tror det kommer til å bli mye lettere i fremtiden. For meg ser det ut som om det har skjedd mye i år som gjør at fremtiden vil bli lettere – det går mot en gylden tid.

Drømmer om å bli en bedre utgave av seg selv
– Hva er drømmen din?
– Jeg ønsker å bli en bedre utgave av meg selv. Det er ikke alltid like lett, og så er det viktig ikke å mene så mye hele tiden og bli mer tolerant.

– Er det en person du kunne tenkt deg å være for en dag?
– Det har jeg ingen anelse om, jeg har ingen forbilder. Jeg er egentlig veldig fornøyd med å være meg selv. Hver dag er spennende og lærerik nok for meg.

– Har du lest en bok eller sett en film som betyr noe spesielt for deg?
– Det må helt klart være filmen «Sjokolade» med blant annet Johnny Depp. Der kommer virkelig fremmedfrykt og fordommer frem. Den filmen gjorde et stort inntrykk selv om det er mange år siden jeg så den. I tillegg er det boka «I en østerlandsk rosenhave» som gjør greie for sufibevegelsens tro og overbevisning og som er Marcello Haugens egen lærebok. Jeg har også bodd til og fra Egypt i seks år, og da leste jeg Koranen.

– Hvordan var det å «gå ut» med det du driver med første gang?
– Det var helt forferdelig der og da! Det var en nettside som gikk ut med dette første gangen for mange år siden. Jeg har vel aldri vært så redd. Jeg fikk bare positive tilbakemeldinger, men jeg var jo ikke vant til å fortelle om meg selv og stå frem med bilde.

– Hvordan tror du dine venner vil beskrive deg med tre ord?
– Jeg har spurt andre om dette. De sier jeg er oppriktig, sjenerøs og har teit humor. Men jeg vil ikke endre humoren, den kan ofte være redningen i mange situasjoner.

– Nevn tre ting som du er veldig stolt over å ha gjort?
– Jeg har hatt mine utfordringer og trosset min egen frykt. Å dra til Egypt og bo der over tid blant annet i starten av revolusjonen i en kultur så ulik vår, var heller ikke enkelt. Veien til dette intervjuet er også skummel.

– Hva vil du si er din beste egenskap?
– Tålmodighet og tilgivelse. Bitterhet tjener ingen.

– Hvis det var en egenskap du kunne forbedret, hva ville du valgt da?
– Jeg kunne godt tenkt meg å avsette tid til kontorarbeid. Jeg liker ikke akkurat å gjøre regnskap blant annet, da er det mye morsommere å hjelpe kunder.

– Hva gjør deg skikkelig glad og hva gjør deg forbannet?
– Jeg er glad når jeg har venner på besøk eller besøker dem. Å lage mat, sitte rundt et langbord, samtaler med andre og jula som er nå, er den beste tiden for meg. Jeg blir rasende over urett og mennesker som gjør andre eller dyra våre vondt.

– Hva slags musikk liker du?
– Jeg hører på et bredt spekter av musikk, alt fra Queen til opera og litt 70-80-talls musikk. Det kommer an på humøret hva jeg hører på.

– Hva er din drømmeferie?
– Det er Claude Monets hage i Frankrike eller å dra på ferie til Italia, avslutter Runa Birgitte, som også legger til at hun har fått seg en ny hobby.
– For meg er hage og blomster terapi. Det er så mye god hjelp å få av naturen, og nå har jeg tatt opp igjen interessen for urter og krydder.

Leif B. Kristiansen Freyvoll

Leif B. Kristiansen Freyvoll har en bachelor i organisasjonsutvikling og personalledelse. Han har jobbet som journalist, redigerer og designer i aviser, magasiner og på nett. Fokus i dag er på helse og parapsykologi. Han har vært ansvarlig redaktør i Medium siden 2007. E-post: leif@mediumforlag.no
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode