Skip to main content

Livsrådgiver bruker klarsynet og sanseterapi

Elly Wiig (49) har vært mange år på teletorget og har et oppriktig ønske om å hjelpe andre. Selv om klarsynet er et viktig verktøy, har hun også mange andre hjelpemidler i kofferten. For Elly, som er livsrådgiver, handler det om å finne tingene som holder mennesker tilbake fra å leve et fullt og rikt liv. Og da bruker hun både sanseterapi og sin egen mangfoldige bakgrunn.

Elly Wiig (49) kan hjelpe deg med finne dine muligheter slik at du bedre kan velge riktig vei. Hun er takknemlig for å kunne bruke sine evner til å hjelpe andre med å oppnå sine drømmer og være bedre i stand til å ta de rette valgene.
– Jeg er født klarsynt og veiledning kommer helt naturlig for meg. Med min livserfaring har jeg blitt enda bedre til å sette mitt klarsyn i system. Jeg hjelper deg med å finne dine hjelpere og hjelper til med å tolke tegnene jeg får slik at jeg kan forteller mer om din fremtid, forteller Elly, som ønsker å være anonym av familiære grunner. Medium kjenner identiteten hennes.

Erfaren veileder
Elly er en meget erfaren veileder med medfødte klarsynte evner og sterk intuisjon. Klarsynet er medfødt, men med årene og erfaringen har hun utviklet evnen og lært seg å stole på de rette glimtene. Slik kan hun mane frem tegn og intuitive forestillinger, som hun videreformidler i sin veiledning. For Elly handler det mer om å hjelpe andre slik at de kan ta de riktige veivalgene og hjelpe dem trygt inn på veien som er riktig for den enkelte.
Elly er født i Kongsberg, men bor i dag i Vestfold. Hun er utdannet kunsthistoriker med pedagogikk, men har videreutdannet seg innen visuell- og sanseterapi. I det daglige har hun egen praksis som terapeut.

– Ved bevisst å bruke sansene utforsker vi oss selv og situasjoner, erfaringer og opplevelser, forteller Elly, som også er veldig musikkinteressert. Hennes far er både musiker og professor i musikk.
– Jeg hører på flere forskjellige sjangere og velger musikk bevisst. Dette er noe jeg lærer bort og prater om i sanseterapien jeg driver med, forteller Elly, som i tillegg har utdannelse og praksis fra California hvor hun gikk i lære hos sin stemor som er en kjent psykolog, terapeut og meditasjonsveileder.

Fant en ny retning i livet
På det private plan har Elly funnet en ny retning i livet og gått gjennom en stor personlig utvikling.
– Jeg måtte finne min egen kurs og min egen plattform, sier Elly. – Alt jeg har lært på denne ikke bare befriende og realiserende veien, men også tidvis krevende prosessen, er verdifulle erfaringer jeg bruker i veiledningen. Jeg tror det er svært viktig at man selv har følt på store omveltninger, prosesser og prøvelser for virkelig å kunne forstå andre i tilsvarende situasjoner. Man kan ha empati, men det å virkelig forstå krever en viss erfaring. Jeg fant meg selv igjen rett og slett som et barn som hadde vært tapt for meg en god stund. Det var en fantastisk følelse. Men det krever at man tar valg som er helt ekte for en selv. Dette kan jeg hjelpe andre meg. Jeg vil og vet at de fleste kan få det langt bedre og har et stor potensiale, men de vet ofte ikke helt hvordan de skal starte med å det få frem i tillegg til utfordringer vi står i hver dag.

Følger naturens rytme
Elly var godt gift i over ti år og fikk to barn som nå studerer i utlandet. Nå bor hun for seg selv i et hus hun elsker med en liten lun hage og sjøen bare et steinkast unna.
– Jeg har en treklynge rett utenfor hagen som jeg liker å sitte og se opp på i all slags vær og følge med på årstidene som skifter. Vi har veldig mye å lære av å følge med på naturens rytme. Jeg minner ofte på om dette i terapien at vi ikke er skapt for å blomstre hele tiden. Det er veldig viktig i dagens samfunn som krever så mye av oss. Noen ganger går vi i dvale og noen ganger høster vi. Noen ganger ligger vi best i hiet vårt og ser på tv om du vil, og noen ganger skal vi ut i naturen eller være sosiale. Sånn er vi skapt, men det er dagens samfunn som krever at vi hele tiden må være på topp og prestere. Det er egentlig ikke mulig. Vi må lære å følge vår indre rytme slik at ting stemmer for den enkelte og at vi gjør ting vi har lyst til. Mye av det jeg lærer bort er egentlig min egen livserfaring, forteller hun.

Ivrer for kunstterapi
Elly elsker å jobbe med visuell- og sanseterapi. Sammen med klientene maler og tegnes bilder som siden analysers med klienten for å finne viktige budskap. Det prates om temaer som opptar klienten, og noen ganger lytter de til musikk og prater om følelser. Elly har et eget atelier ikke langt unna der hun bor hvor hun tar en til en-timer.

– Vi prater og kommer frem til endringer og løsninger på problemer, finner nye valg og ser muligheter. De fleste kommer tilbake i perioder hvor de behøver spesielt støtte, mens andre kommer for å ta kurs i kunstterapi. Jeg holder også mindre gruppekurs. Jeg graver ikke dypt i de vonde tingene, det er ikke det det handler om. Jeg ønsker å føre folk til et sted i livet hvor de ønsker å være slik at de kan få ut potensialet sitt. For meg handler det om å bruke visuell- og sanseterapi for å skifte syn på en negativ eller uønsket livssituasjon. Jeg prøver å mane frem ønsker og drømmer som er fortrengt. Mange har rett og slett glemt sine egne drømmer! Dette er en fremtidsrettet og healende form for terapi hvor man får frem ting man ikke snakker om til daglig. Prosessen pleier å gå veldig naturlig, og derfor kaller jeg det også for sanseterapi. Det handler om hvordan bevisst bli flinkere til å bruke sansene du har i deg for å ta de rette valgene i ditt liv. Dette er å bevisstgjøre seg selv, forteller hun.

Trykk på bildet for å se om Elly er ledig akkurat nå!

Få nytt lys på livet
Mange som kommer til henne vil gjerne male og tegne, men først snakker hun med klienten om hva de ønsker. Ellys viktigste oppgave er å stille de riktige spørsmålene. Hennes erfaring er at det er mange som ikke er så flinke til å prate åpent om ting, og da blir man fastlåst i livet.

– I sanseterapi maler vi bokstavelig frem ting som ligger i underbevisstheten. Det er mange i dagens overfladiske samfunn som har mye uforløst de bærer på. Mange har et stort potensial de ikke får ut eller er klar over at de har. Når folk kommer til meg, setter jeg ingen krav til dem. Det handler om å prate og tegne eller male det som kommer opp av seg selv slik at vi får det ned på papiret for å kunne tolke hva som ligger bak. Ofte sier de i løpet av prosessen at; «dette visste jeg ikke om seg selv», eller at; «dette har jeg ikke tenkt på». Dette kan jo egentlig folk gjøre hjemme, men det er sjeldent man klarer å finne rom og sette av tid til å gjøre det alene. Det er fint å ha med seg noen som kan guide underveis, forteller Elly, og legger til at til forskjell fra terapi som en psykolog driver med, legger hun vekt på at man skal sanse frem tingene som gjør godt og finne løsninger på problemer – ikke henge seg opp i problemer!

– Det handler om å bygge på de gode følelsene hos folk. Det er veldig spennende fordi mange ikke vet hva de ønsker – de er ikke fornøyde – de kommer seg ikke videre, men de ønsker «noe». Sammen finner vi ut hvilke grep som må tas og starter en endringsprosess. Her bruker jeg mye visualisering hvor de ser for seg hvordan ting skal bli, foreller Elly, som ikke har fått opp sin egen nettside ennå. Så langt har hun fått klienter via en kunstskole, via en ergoterapeut hun kjenner og via jungeltelegrafen.

Et stort hjerte for andre
Elly beskriver seg selv som et positivt menneske med mye godt humør og et stort hjerte for andre. Hun er utadvendt, analytisk og positiv. Hun både håper og ønsker å være et medmenneske andre kan stole på.
– Jeg er helt avhengig av både naturen og å ha dyr rundt meg. Går det en dag uten hunden min, får jeg nesten abstinenser. Jeg har stor empatisk evne og setter meg raskt inn i andres situasjon. Jeg har alltid vært den i venneflokken som folk ringer til med sine utfordringer for å få råd. Jeg tror dette skyldes at jeg ofte treffer spikeren på hodet og at jeg er flink til å høre hva andre sier. Jeg har også en medfødt analytisk sans som gjør at jeg kan se situasjoner fra flere sider, forteller Elly, som har jobbet frivillig for flere dyrevernallianser helt fra ungdomstiden og er noe hun fortsatt gjør når hun har tid.

– Hva er viktig for deg i ditt liv?
– Det er viktig for meg å ha en «mission» – en overordnet tanke om at jeg gjør noe for andre enn meg selv. Det er også veldig viktig for meg å bruke naturen og kreative virkemidler i hverdagen for å uttrykke meg. Jeg skriver mye. Det gir god oversikt, og jeg bruker dette mye i terapien jeg driver. Det må ikke være et system i det, men det beste kan iblant være å bare sette seg ned og skrive ned de gode tingene med dagen før man legger seg, samt å skrive ned drømmene sine hver morgen når man våkner, sier hun.
Elly har ikke selv opplevd at det har vært noen spesielle hendelser eller personer i livet hennes som har vært avgjørende for at hun er blitt den hun er i dag. Men hun fremhever at både bestemoren og hennes stemoren i USA har vært viktige for henne. Begge disse har klarsynte evner i forskjellig grad og ser på det som helt naturlig. Det er det også for Elly. Det er ikke noe hokuspokus for henne.

Vil bli kalt livsrådgiver
Veldig ofte «ser» hun ting med en gang. Men hun må stille noen spørsmål for å finne ut hvilken sammenheng det har. Det er viktig å henge problemene på riktig knagg.
– Jeg kan være veldig treffsikker og overrasker stadig meg selv der, og da blir jeg glad. Hvis jeg ikke får opp noe, sier jeg klart fra om dette. Da ønsker jeg heller at vi skal forsøke en annen gang. Men det skjer svært sjelden, sier hun.
Artikkelen forts. under bildet

Elly kaller seg livsrådgiver. Hun har alltid tiltrukket seg mange forskjellige mennesker i ulike sitasjoner som ønsker å prate med henne.
Illustrasjonsfoto: Deborah Kolb

Elly vil bli kalt livsrådgiver. Hun har alltid tiltrukket seg mange forskjellige mennesker i ulike sitasjoner som ønsker å prate med henne.
– Det er folk fra alle samfunnslag som ringer. Både voksne, unge, eldre, folk med stor kontaktflate og ensomme. Alle som ønsker, er hjertelig velkomne til å ringe. Jeg har flere kjendiser på den faste listen, alt fra pensjonister, til NRK-journalister, uføre, utdannede og trygdede, unge og eldre. De fleste er kvinner, men det ringer også mange menn, og det er i ferd med å bli mer vanlig hos menn. Jeg merker en økning bare de siste årene, sier hun.
Menn ringer ofte jevnlig, og har gjerne spesifikke ting de ønsker å se på både når det gjelder kjærlighet og økonomiske ting. De fleste som kontakter henne, ringer fast i en periode med en eller flere ting inntil ting er løst eller det har gått forbi før de igjen har behov for litt veiledning og råd.
– Healing fungerer best når man har fysisk kontakt, men noen ganger kan fjernhealing hjelpe mot enkelte bekymringsrelaterte plager som søvnløshet, forteller Elly.

Kjærlighet, økonomi og fremtid
På spørsmål om hva hun kan hjelpe kundene med, forteller hun at det som regel handler om kjærlighet, arbeide, familie, utfordringer og valg, samt fremtiden og hva som ligger «i kortene for dem».
– Mange har helt spesifikke mennesker eller utfordringer rundt forhold som de ønsker at jeg skal se på. Andre vil ha en mer generell – la meg si prognose for det kommende året. Jeg er spesielt god på relasjoner, og jeg tror det har å gjøre med at jeg både er oppdatert på mye litteratur om emnet, har erfaring som terapeut, men også mye egenerfaring.

– Hva er det viktigste for deg i relasjon med kunder?
– At jeg på en enkel måte setter meg inn i behovet til kunden mener jeg er en god evne, og i tillegg er tillit, taushetsplikt og respekt for kunden en selvfølge for meg og noe jeg synes er veldig viktig.

Gir klare beskjeder
– Hva kan kundene dine forvente av deg?
– At jeg alltid har en positiv grunntone og god forståelse av situasjonen og hva som skjer fremover. Du vil få klare beskjeder og ikke så mye «tåkeprat». Mange vil oppleve å få et nytt syn på en sak og føler seg mer rolig og i tråd med situasjonen. Jeg vil aldri si noe som vil være ubehagelig eller urovekkende, men jeg kan gi en pekepinn på hva kundene kanskje bør følge ekstra med på, eksempelvis når det gjelder jobb, en ny person de nettopp har truffet og lignende. Jeg kan også gi tidsperspektiver og si når noen vil dukke opp igjen selv om jeg aldri kan gi en dato, forteller Elly.

Når det gjelder alvorlige spørsmål om død og alvorlig sykdom, opplever hun ikke at dette er spørsmål som kommer særlig ofte. Da pleier hun å si at hun ikke kan snakke direkte om helserelaterte spørsmål, det gjelder også graviditet og tilsvarende, men at hun kan prate om følelseslivet rundt slike ømtålige temaer.
– Jeg har aldri hatt misfornøyde kunder, og det har aldri vært noen utfordringer med dette, sier hun.

Spirituell veiledning
Når vi spør om hun har opplevd noen markante endringer i løpet av den tiden hun har vært på teletorget, føler hun at det er de fleste utfordringer, situasjoner og mennesker vi møter på i livet at ganske unisone og vedvarende gjennom generasjoner og ikke flyktige.
– Det er de samme tingene som folk søker råd og hjelp til uansett endringer i samfunnet. Det er min erfaring, sier hun.

– Hvis du skal gi ett generelt råd til andre mennesker, hva vil det være?
– At det er helt i orden og veldig vanlig i dag både å søke spirituell veiledning og tro at vi kan tenke oss til ting. Det andre er at mye går langt bedre enn vi ofte frykter når ting er som mørkest. Det er bare å strekke ut en hånd, så får du svar. En siste ting er å stole på den gode, gamle magefølelsen. Med øvelse blir den også sterkere!

Elly har sterk tro på verdien av meningsfulle sammentreff og tiltrekning.
– Det å være på bølgelengde er et gammelt begrep, men det ligger veldig mye i det. Jeg ser meg selv som veldig jordnær og er ganske konkret og analytisk. Det er kanskje overraskende, men slik er det. Jeg er selvsagt spirituell som driver med dette, men jeg er nok av den mer jordnære typen, la meg kalle det «Snåsa-kategorien», sier hun med et stort smil – og helt uten sammenligning for øvrig.

Ivrig bokelsker
Elly er en ivrig bokelsker og har lest en rekke bøker opp gjennom årene, spesielt liker hun skjønnlitteratur som har elementer av åndelighet i seg. Alt fra «Åndenes Hus» av Chilenske Isabel Allende til «Beretninger om beskyttelse» av Erik Fosnes Hansen og Knut Hamsunds «Mysterier». I «Beretninger om beskyttelse» er det en historie om en jente som kommer til et eldre familiemedlem som samler på bier og via dette møtet får endret livet sitt.
– Jeg mener det ligger noe i dette med beskyttelse. Et sted der ute finnes det beskyttelse. Kanskje fra uforutsett hold. Det kan dukke opp helt plutselig eller du må lære å se etter det. Det finnes også mange gode bøker om intuisjon som jeg har lest. Når det gjelder intuisjon, er det flere spørsmål. Hvordan blir jeg sikker på min intuisjon? Når kan du stole på magefølelsen din? Når kan vi stole på en fagperson som har intuisjon? Hvordan kan min intuisjon bli bedre? Jeg kan også hjelpe andre med å utvikle intuisjonen slik at det blir enklere å se hvilken vei de skal velge når de står fast. Både det å ta små og store valg kan være vanskelig. Noen ganger trenger vi hjelp til å se ting og situasjoner utenfra og bli tryggere på våre valg, mener hun.

En annen kjær liten perle av en bok er «Frøken Askeladd» av Ebba Haslund. Det er egentlig en barnebok hvor jeg-personen våkner opp og finner en liten drage sittende i fotenden av sengen som leder henne videre, og etter hvert kommer hun inn i et slags lite parallellunivers.
– Når man er barn, er alt mulig. Fantasien gir massevis av muligheter. I praksisen min som terapeut er fantasi, forestillingsevne og visualisering veldig viktig. Mange fortrenger mye av denne evnen når de blir voksne fordi de må tenke praktisk i hverdagen, sier hun avslutningsvis, og legger til at hvis du kan få til noe i fantasien, ja da er du på god vei til å lykkes!

Trykk på bildet for å se om Elly er ledig akkurat nå!

Leif B. Kristiansen Freyvoll

Leif B. Kristiansen Freyvoll har en bachelor i organisasjonsutvikling og personalledelse. Han har jobbet som journalist, redigerer og designer i aviser, magasiner og på nett. Fokus i dag er på helse og parapsykologi. Han har vært ansvarlig redaktør i Medium siden 2007. E-post: leif@mediumforlag.no
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode