– Kroppen husker det du har glemt
Tekst og foto: Julie C. Høie
Siden 2011 har Christina Gravås Karlsen hjulpet andre til å få det bedre med seg selv ved hjelp av coaching. Når Christina hjelper mennesker, bruker hun både det hun har lært og sine intuitive evner.
– Jeg har en god intuisjon, og kommer som regel raskt frem til årsaken til problemene. Når jeg coacher over telefonen, kobler jeg meg på energiene til den som ringer. Jeg jobber da ut fra hva jeg får opp mellom hjerne, hjerte og mage, smiler Christina. I tillegg til coaching-sertifiseringen har hun også gjennomført kurs 1 og 2 hos Azaris Fredriksen i en metode som heter referansepunktterapi (RPT).
– Grunnleggerne av metoden er Simon og Evette Rose, og hun har gitt ut boken Your body is talking, are you listening? Det er en verdifull innsikt som jeg benytter meg mye av, røper Christina, som stadig bygger på sin åndelige skolering med ulike type selvutviklingskurser.
Enormt savn
Førsteinntrykket av Christina Gravås Karlsen er at hun er vellykket på den måten at hun ser ut til å ha alt. Hun er velkledd, velstelt, vakker, slank, har en god jobb, bor på Oslo vest og er godt gift på det tiende året. Skinnet kan som kjent bedra, for i all den ytre vellykketheten har Christina kjent på et sårt savn. Alle i kretsen rundt henne opplevde å skape livets mirakel, og Christina lengtet etter det samme.
Hun lengtet etter å gå med struttende mage, lengtet etter å holde resultatet av kjærligheten mellom henne og mannen i form av et barn i armene. Hun drømte om våkenetter, babyskrik, gulpekluter – i det hele tatt det mange tar for gitt og noen velger vekk. Det opplevdes hjerteskjærende og vondt.
– Jeg giftet meg med mannen min i 2002, og vi hadde ikke sett for oss at det å ikke få barn ville bli noe vi måtte forholde oss til. Det er ikke noe i veien med noen av oss, så at vi to ikke skulle få det til sammen, at vi måtte igjennom så mange skuffelser før vi valgte å adoptere, var fryktelig vondt, forteller Christina, som kan nå snakke om det uten å kjenne de vonde følelsene som en gang lå der.
Vokste av utfordringene
I dag er Christina Gravås Karlsen og ektemannen stolte foreldre til en adoptivsønn på ni år. Han kom til dem etter åtte prøverørsforsøk i både Norge og Danmark og seks års venting på eget barn. Begge ønsket seg et barn sammen like sterkt, og Christina medgir at mannen antagelig var inne på adopsjonstanken før henne.
Paret vokste sammen av utfordringene, og Christina tenker at det må ha vært en mening med det.
– Da vi fikk sønnen vår, visste vi med en gang at han var vår. Jeg tror det var ment at vi skulle bli foreldrene hans. Kanskje det er derfor vi ikke kan få barn sammen, fordi vi skulle få ham, undrer hun.
Følelser setter spor
Det heter seg at ingenting er så vondt at det ikke er godt for noe, og det gjelder også i Christinas tilfelle. Den ufrivillige barnløsheten ga rom for å vokse som menneske, og utfordret henne til å finne alternative veier for hjelp til å takle situasjonen. I tillegg til coachingen er referansepunktterapien det hun jobber mest med i dag.
– Følelser setter seg ofte i kroppen, så ting du har glemt i bevisstheten, vil kroppen kunne huske at du har opplevd. Jeg har mange som ringer meg og er fortvilet over egen situasjon, og det er godt å kunne hjelpe, smiler hun oppriktig. Selv har hun fått bedre aksept for sin egen situasjon nå enn det hun hadde før.
– Jeg lærer folk å se ting på andre måter. Å ha det bra med seg selv, blant annet ved å slutte å henge seg opp i detaljer. Jeg har aldri opplevd folk med problemer jeg ikke selv ønsker å hjelpe dem med. Og om det er noen som ringer med problemer større enn det jeg kan håndtere, vil det være naturlig å henvise dem til psykiatrisk behandling, fastslår hun. Mens hun snakker, holder hun hendene pent foldet i fanget – hun virker avbalansert og harmonisk.
Frigjør negative tanker
Følelser er en komplisert del av det å være menneske. Ingen kan konkret se en følelse, men den det gjelder, er alltid rammet av enten det å føle seg glad eller å ha det vondt på ulike måter. Å være glad er en god følelse de fleste av oss etterstreber, men om du går og bærer på vonde episoder, eller stadig gjentar negative handlingsmønstre, så vil dette også ha en negativ innvirkning på hvordan du har det med deg selv. Man kan faktisk også være arvelig belastet av følelsesmønstre som er nedarvet i familien. Dette kalles epigenetikk.
– Med RPT, referansepunktterapi, jobber jeg med å frigjøre det som er negativt av både tanker og følelser, forklarer Christina. – Det er utrolig spennende at ved å endre på ditt handlingsmønster så vil du også endre din fysiske tilstand.
Hun trekker frem et eksempel.
– Om du stadig føler deg urettferdig behandlet eller har et mønster med å havne i lignende situasjoner, så kan det være nedarvede mønstre, og dette kan man få løst opp i ved hjelp av RPT, oppklarer Christina.
Den tunge tiden
Tankene rundt hennes egne opplevelser ble samlet i en bok om barnløshet. Det var mye hun måtte finne ut av selv, og til hjelp for seg selv og andre satte hun det hele sammen i bokform.
– Responsen på boken har vært god, men det er jo et trist tema. Det er liksom ikke en bok man liker, men jeg skrev den både som terapi for meg selv og hjelp til andre i samme situasjon.
Ufrivillig barnløshet er ikke uvanlig, det er noe mange sliter med. I prosessen med boken oppdaget Christina dette, og ønsket ikke å tie med et tema som så mange forholder seg til, men som likevel er litt tabu å snakke høyt om.
– Denne boken valgte jeg å skrive fordi jeg selv har savnet informasjon om temaet, og jeg synes det er et tema som er svært lite opplyst. Jeg har brukt meg selv og mine erfaringer som hovedkilde, så det er en veldig personlig bok, forteller Christina. Hun legger til at dette kan ha å gjøre med at temaet vekker så mange følelser som er vanskelige for dem som er rammet av det. I boken skriver hun at folk med skrikende unger burde tenke over hvor heldige de er, det er tross alt ikke alle forunt å oppleve lykken ved å oppdra egne barn. Boken «Fra I do til to blå» har Christina gitt ut selv på Kolofon forlag.
Samtaler som hjelper
I vennegjengen blir Christina omtalt som snill, trofast og lojal. Hun får også ofte høre at hun er en god lytter, og at hun er svært empatisk. Ikke overraskende blir hun derfor også ofte oppringt av venner som søker råd. Hun inntar stadig rollen som hobbypsykolog, men som coach får hun brukt sine medmenneskelige talenter på langt flere enn sine nærmeste. Anne Aasland beskriver det å snakke med Christina slik:
– Før jeg startet coachingtimene med Christina, følte jeg at alt var prøvd, og hadde liten tro på at jeg skulle få bedre jobber som skuespiller. Etter første coachingtime hadde jeg så mye mer inspirasjon og energi! Christina coachet meg på en sånn måte at jeg så mulighetene selv, kunne velge å ta action og skape det jeg ønsker mest. Jeg følte også at Christina virkelig var engasjert i mitt arbeid og målet jeg hadde, og for meg var det veldig godt å ha en coach som så målet mitt og var dedikert til å hjelpe meg på veien, forteller Anne, som to år etter coachingen med Christina lever ut skuespillerdrømmen i Hollywood.
– Jeg er så veldig takknemlig for all den coachingen jeg har fått på veien, og er klar for nye mål, forteller hun på mail.
På hold
Hverdagen til Christina består i dag av det som familier flest opplever. Hun jobber heltid og i tillegg som coach, så hverdagen er travel. Hjemme har hun en vilter niåring som av og til klager på at mamma og pappa er teitinger, helt i tråd med barn flest. Det spiller ingen rolle om de er adoptert eller ikke. Og Christina nyter morsrollen til fulle.
Drømmen er å kunne jobbe heltid med å hjelpe andre, men for øyeblikket er livet satt litt på hold. Hun venter nemlig spent på telefon om at familien på tre skal bli fire.
– I to år har vi ventet på søsken til sønnen vår, så nå går vi hver dag rundt i spenning og venter på dette, kvitrer hun. Om storken snart kommer med fly fra Brasil, gjenstår å se. Inntil videre er det uansett nok av folk å hjelpe og nok av glede å gi andre.
– Jeg synes det er veldig verdifullt å få lov til å jobbe med mennesker, avslutter Christina smilende.
Ønsker du coaching av Christina, ring 829 95 733 (kr 26,00/min)
Les mer om Christina på Krystallkulen og på hennes nettside Coachonweb.no