Skip to main content

Kommunikasjonsrådgiver på et sjelelig plan

For Anne Sofie Nielsen handler det om å hjelpe andre som trenger et fremtidskart. Hun er dønn ærlig i alt hun sier og gjør, samtidig som hun ønsker det beste for andre i sine tanker. Møter hun utfordringer hun ikke kan håndtere, sier hun fra om det også. – Ingen skal behøve å oppleve at jeg prøver å gi mer enn det jeg egentlig kan, sier hun.

Vi, som så mange andre, må i disse koronatider ta i bruk teknologien når vi skal intervjue Anne Sofie Nielsen (55), eller Minsinn som hun kaller seg på teletorget. I den «andre enden» av webkameraet treffer vi en hyggelig og bestemt, men også litt sjenert dame som rundet 50 for noen år siden. Hun har jobbet som kommunikasjonsrådgiver i offentlig sektor i mange år, mens hun på fritiden jobber som kommunikasjonsrådgiver på det sjelelige planet.

Da Anne Sofie begynte å jobbe på teletorget i 2018, var det etter at flere venner hadde oppfordret henne til dette i flere år, men det var først for to år siden at hun kjente at hun var moden for det.

– Betenkeligheten var først og fremst min usikkerhet rundt egen treffsikkerhet, men det var også vanskelig å forholde seg til tanken på at jeg kan komme i kontakt med en del tunge skjebner. Det var først da jeg følte at jeg var kommer til et punkt i livet der jeg følte meg trygg nok på meg selv og at jeg kunne takle vanskelige situasjoner som kan oppstå i en slik jobb, at jeg hoppet ut i det, forteller hun.

Oppvokst på et fiskevær
Anne Sofie er født og oppvokst i den bittelille bygda Ekkerøy i Vadsø kommune i Øst-Finnmark. Ekkerøy er et vakkert, gammelt fiskevær på nordsiden av Varangerfjorden, ca. 15 km øst for Vadsø. Den vesle bygda er veldig spesiell og er et populært utfartssted med sine flotte sandstrender og det store fuglefjellet som ligger lett tilgjengelig for besøkende.
I voksen alder har hun bodd i Vadsø mesteparten av livet, bortsett fra noen år da hun var innom Hallingdal, Vesterålen, Harstad og Tana. Hun har hatt «vanlig» jobb siden hun var 18 år, og har jobbet med turisme, regnskap og økonomi, kommunikasjon og offentlig forvaltning.

– I dag jobber jeg som fagleder i kommunen, og bor i min egen enebolig sammen med mine to katter. Det er ingen tvil om at min oppvekst på Ekkerøy har vært med på å forme den jeg er i dag. Da jeg vokste opp der på 1960 og -70 tallet var det rundt 60 fastboende der. Det at vi var så få gjorde at jeg fikk en grunnleggende trygghet i livet mitt. Vi var få, men vi holdt sammen. Det var jo heller ikke mange barn der, så da vi lekte sammen var det et stort aldersspenn mellom oss barna, forteller Anne Sofie, som måtte ta bussen helt til Vadsø for å gå på skole.

Høysensitiv
Anne Sofie har helt fra hun var liten vært veldig sensitiv og opplevde ting som har vært annerledes enn mange andre opplever i oppveksten. Som høysensitiv skulle det veldig lite til før hun ble «bæsat» – et finnmarksuttrykk for at emosjonelle følelser tok overhånd. Det var aldri med sinne, men med fortvilelse for alle inntrykkene hun tok inn fra andre.

– Da jeg var 14 år fikk jeg kontakt med en voksen dame som etter hvert ble en form for mentor for meg i denne verdenen. Hun lærte meg å bruke det jeg hadde fått med meg, og – ikke minst – å bli trygg på at dette var helt ok å drive med. Det var også på denne tiden jeg begynte å spå. Først i kaffekopper, så i bordkort. Det var noe jeg gjorde mye – jeg leste kaffekopper og la kort jevnlig på venninnene mine. Det var også på denne tiden jeg fikk de første kontakter med folk som hadde gått videre. Det var ikke alltid like hyggelig å takle for en 14-åring, men jeg lærte meg at dette var noe jeg måtte håndtere.

I voksen alder fortsatte Anne Sofie å legge bordkort og snakke med de som kontaktet henne.
– Jeg har ved et par anledninger blitt kontaktet av folk som har valgt å forlate denne verdenen selv med beskjeder til de som ble igjen og satt der med sine spørsmål. Det er alltid en utfordring å finne en måte å formidle slike beskjeder på. Jeg har funnet en måte, selv om jeg har bedt om å få slippe, forklarer Anne Sofie.

Møtte veggen
Da hun var 21 år møtte hun veggen, og dette ble vekker for henne som har vært den viktigste enkelthendelsen i livet i forhold til den hun er blitt i dag. Hun gikk hos psykolog i et år for å komme seg opp igjen. Den gangen kalte hun det for «voksesmerter», og det kan godt hende at det var det det var – at hun vokste mentalt, men hun skjønte ikke helt hva det var.

– Det at jeg møtte veggen var kanskje det beste som kunne skjedd meg. Det gjorde at jeg lærte å finne styrken i meg selv og sette grenser før angsten utløses slik at jeg får en mulighet til å stoppe opp før jeg går på en ny smell, sier hun.

En av årsakene til at hun gikk på smell, var at faren hennes hadde psykiske problemer, noe man på den tiden ikke snakket høyt om. Det ble kalt nerveproblemer den gang. Det var heller ikke stuerent på den tiden å slite psykisk.

– Jeg skjønte jo etter hvert at når folk spurte meg om hvordan det gikk med faren min, var det ikke han de var genuint interessert i. De var bare interessert i få høre noe sladder de kunne snakke med andre om. Det var jo ingen man kunne snakke seriøst med om dette da. Man snakket jo egentlig ikke om følelser i det hele tatt den gangen. Som den 10-åringen jeg var da ble det mye tunge tanker å bære på med seg inn i voksenlivet, og til slutt sa det stopp. Men likevel var det noe av det beste jeg kunne oppleve. Blant annet lærte jeg hvordan takle angst, forteller Anne Sofie, som er opptatt av at vi mennesker er forskjellige og at vi også fungerer på forskjellige måter.

For henne handler det om at man må ha dybde nok til å akseptere at alle mennesker fungerer forskjellig. Sliter du, må du være aktiv med å søke hjelpe. Det hjelper ikke å grave seg ned og vente på at det skal gå over. Og hjelpen kan finnes mange steder – det er ikke farlig å be om hjelp, om det er i helsevesenet eller andre steder.

Her sitter A Anne Sofifie ved pianoet slik hun ofte gjør når hun lader batteriene. – Det er virkelig avkobling, nesten som meditasjon, sier hun. Foto: Hill Carstens

Klarsyn og healing
Anne Sofies evner handler mye om å være klarsynt og ha healende (varme) hender. Dette er noe hun har arvet fra sin bestemor som hun hadde et helt spesielt forhold til frem til hun døde på 1970-tallet. I tillegg er hun empat, noe hun først har skjønt de siste årene. Hennes høysensitivitet tror hun kommer fra farssiden. En empat er en person som har evne til å føle andres følelser, stemninger og tidvis tanker sterkt og klart, men som lett kan forveksle disse følelsene med sine egne. En empat trenger ikke engang å være klar over at det man føler ikke er sine egne følelser.

Anne Sofie mener at hennes evner som empat er hennes sterkeste side, og hun bruker disse evnene til å hjelpe andre slik at de kan sortere tankene for å komme seg videre i livet.

– Jeg oppdaget veldig tidlig i livet at jeg så, hørte og følte andre ting enn andre gjorde, men jeg lærte også tidlig at dette var noe man ikke snakket om. Min bestemor sa en gang til meg at jeg hadde fått noe veldig spesielt av henne, men hun ville ikke fortelle meg hva det var. Lenge etter at hun var gått bort fikk jeg høre historien om henne av andre. Hun var på en måte litt som bygdas «kloke kone».

– Min bestemor hadde mye kunnskap om urter, varme hender og klarsyn. Og det er akkurat det jeg har fått av henne. Hun var også religiøs, hun var adventist. Derfor hadde hun jo egentlig ikke lov til å være en «klok kone» eller klarsynt, men hun var nå det likevel, sier Anne Sofie, som er litt usikker på om hun har samiske aner, selv om hun tror det er noe der langt bakover i tid.

Vil du snakke med Anne Sofie (Minsinn), ring 829 95 704
(kr. 26,00/min).
Du når henne også på 21 05 87 04 
(kr 26,90/min)
Kjøp ringeminutter på veiledertjenesten.no.


Følg hjertets vei

Anne Sofie synes det er viktig å få frem at hun ikke fordømmer andre for hva de har gjort, hvor de står i livet, hvem de er eller hvilke valg de har gjort.

– Alle gjør vi feil opp gjennom livet. Det er bare tilfeldigheter at vi tar den ene eller andre veien, og det er fort gjort å gå feil retning. Men feilvalgene vi gjør, sier lite om deg som menneske. Når man tar et valg, gjør man jo det ut fra de opplysningene man har der og da. Kanskje man senere skjønte at det var et feil valg, men der og da fremstod det som riktig. Det viktigste er hvordan du finner tilbake til deg selv igjen. Og det er der jeg mener jeg kan hjelpe til med å «rydde litt» – helt uten fordømmelse, sier Anne Sofie, som mener mange tilsynelatende velger en intellektuell løsning, men at dette ikke sikkert er det riktige. Hun er veldig opptatt av at man må lære seg å følge hjertet sitt – ikke bare fornuften eller intellektet.
– Uansett hva du gjør bør du følge hjertet ditt, anbefaler hun, og legger til at det er der hun kan hjelpe til og har mye av sin styrke som veileder.

Sterkere klarsyn
Etter hvert som Anne Sofie har blitt eldre, har også klarsynet blitt sterkere.
– Jeg har en venninne som bruker meg som rentebarometer på boliglånet, og der har jeg hittil hatt rett. Jeg har også alltid en fornemmelse av hvordan været blir et par måneder framover – der har jeg også hatt rett hittil. Jeg kan også fornemmer spirituell aktivitet i områder og i boliger, jeg får indre bilder på hvem eller hva som er der, og kan i noen tilfeller sende dem videre, forteller hun.

Hun trekker frem evnen til å se ting fra flere sider som viktig. Hun oppfatter seg selv som veldig rettferdig og sensitiv.

– Det bor veldig mye kjærlighet i meg, og da tenker jeg ikke på kjærligheten mellom to mennesker. Det er jo kjærligheten som er essensen i selve livet og mellom alle mennesker. Jeg ser kjærligheten både i mennesker og i situasjoner.

Når jeg spør Anne Sofie om hva som er viktig i hennes liv, kommer svaret raskt:
–Kjærligheten! Det er helt åpenbart viktig for meg å få med viktigheten av kjærligheten, siden det er det som er essensen i livet, gjentar hun, og legger til at hun selvsagt også har både mennesker og dyr rundt seg som betyr mye for henne.

Bruker alltid kort
Anne Sofie vil ikke definere seg som en som bare driver med én ting – hun vil heller si hun driver med litt av hvert. Men hun starter alltid med kort. Hun bruker Lenormand, Kipper, dyrebudskapskort, orakelkort med alver, og i tillegg bruker hun pendel når det passer.
– Jeg har blitt veldig treffsikker når jeg legger kort. Da bruker jeg både klarsynet og empatrollen. Akkurat nå bruker jeg mest Lenormandkortene, som er blitt mine favorittkort. Jeg får frem bilder når jeg leser i kortene, men de indre bildene kommer også opp etter hvert. I tillegg bruker jeg også orakelkort, vanlige bordkort eller tarotkort som støttekort når det er nødvendig. Men det er alltid Lenormandkortene som er hovedkortene, forklarer hun.

Anne Sofie kaller seg Minsinn på teletorget.Navnet dukket opp for rundt 20 år siden da hun skulle registrere seg på et alternativt diskusjonsforum på nett. Hun har alltid vært opptatt av frihet, og da hun skulle skrive inn brukernavn, så ble tanken at «jeg er min egen» – altså «Minsinn». – Siden da har jeg brukt dette brukernavnet i flere diskusjonsforum, så en del fra alternativmiljøet kjenner nok igjen navnet. Det var derfor naturlig for meg å bruke navnet da jeg først startet på teletorget og ikke var trygg nok til å stå fram som meg selv, forteller Anne Sofie, som er en ivrig bruker av Lenormandkort, men også andre kort. Foto: Hill Carstens

Mens hun stokker kortene og klargjør seg, prøver hun å gå inn i energiene hun får opp fra den som ringer henne. Da hender det ofte at hun får inn tanker, og veldig ofte får hun inn følelser, mens andre ganger får hun også inn inntrykk dersom det finnes en annen person som også er inne i bildet. Da kan hun få inn inntrykk av hva denne personen driver med akkurat nå, som for eksempel at vedkommende er ute og kjører. Og da er hun klar til å gå inn på det hun kaller en spådom.

– Ja, jeg kaller det spådom! Jeg sier rett frem at jeg er spådame. Men for å være spådame må du ha en viss form for klarsynthet og du må være i stand til å veilede andre for å kunne hjelpe dem. Du må ha empati i deg selv for å kunne «se» det andre mennesket. Men hvis ikke den som ringer er åpen for å ta imot, er det ikke noe jeg kan gjøre med det. Hvis jeg kjenner en fryktelig indre smerte fra den som ringer, at vedkommende ikke vil gå inn på det, kan ikke jeg heller gå inn på det sånn uten videre. Det er i respekt for den som ringer. Jeg kan jo også se det samme når jeg møter andre ute. Vi er jo blitt så opptatt av å være perfekte utad, mens innvendig kan man ha det veldig vondt, sier Anne Sofie, som fortsatt legger kort for venninner og er aktiv i alternative diskusjonsforum og facebook-grupper, hvor hun har fått svært gode tilbakemeldinger.

Dønn ærlig
Anne Sofie legger ikke skjul på at hun ikke er flink til å svare på spørsmål om økonomi, men hun har mange faste kunder som ringer henne om kjærlighet og jobbspørsmål. Hun anbefaler heller ikke å ringe henne dersom noen har mistet noe.

– Det er jo noen som har ringt meg og spurt om jeg kan finne noe de har mistet, men da svarer jeg kjapt at de heller bør ringe noen andre som er flinke til akkurat det, sier hun.
Når hun snakker med kunder, synes hun at gjensidig tillitt er veldig viktig. Men først og fremst er hun opptatt av at kunden føler det er trygt å snakke med henne og at de skjønner at hun bare vil deres beste.

– Jeg er alltid dønn ærlig med de som ringer, men det å være ærlig er ikke det samme som å være slem. Det å være ærlig betyr at du forteller det som ligger der, men det handler jo litt om måten man sier det på. Når noen spør om de får den de er forelsket i og jeg ser at det ikke kommer til å skje, må jeg være ærlig, men jeg sier det på en anstendig måte. Selv om de som ringer ikke alltid får det svaret de ønsker, er det veldig viktig for meg at det likevel blir en god opplevelse.

Anne Sofie driver med dette fordi hun føler hun kan være behjelpelig i situasjoner når folk har behov for å finnet et kart for framtiden.

– Jeg er ærlig med det jeg sier, samtidig som jeg alltid har det beste for andre i mine tanker, det vil si at jeg også gjør det jeg kan for å være et godt medmenneske. Om jeg møter på noe jeg ikke kan håndtere, så sier jeg fra om det også – ingen skal behøve å oppleve at jeg forsøker å gi mer enn det jeg egentlig kan, sier hun.

Som mange andre på teletorget, får også Anne Sofie spørsmål om sykdom eller død av og til.
– Det har jeg bedt om ikke å få se noe om. Det er jo noen som spør om dette av og til, og de fleste tar det veldig fint når jeg svarer at dette har jeg bedt om ikke å få vite noe om, forteller Anne Sofie, som generelt råder de fleste til å ha litt mer tålmodighet i livet.

– Det er ikke til å legge skjul på at mange som ringer er opptatt av kjærligheten. Det er dessverre veldig mange som er utålmodige og som ikke har tid til å vente. Dette handler jo om livsprosesser hos den som ringer, men det handler jo også om livsprosesser til den de lurer på om vil ha dem. De trenger jo kanskje tid de også til å tenke på ting. Dette er prosesser som må gå sin gang. Hvis ikke disse prosessene får gått sin gang, så blir disse menneskene aldri klar for den livsoppgaven de egentlig skal gjennom. Så det å ha litt mer tålmodighet både overfor seg selv, men også overfor andre, kan jeg trygt anbefale!
Anne Sofie er genuint opptatt av andre mennesker og ønsker at alle skal ha et godt liv. Av erfaring vet hun at vi av og til kan ha veldig godt av å snakke med noen som kan se litt tegn i tiden, litt framover og hjelpe til med sortering av tanker og følelser.
– Som høysensitiv er jeg veldig god på å gjøre følelser til en styrke der mange forsøker å unngå dem. Jeg minner alltid folk på at dersom én dør lukkes, så åpnes alltid en annen, avslutter hun.

Vil du snakke med Anne Sofie, (Minsinn) ring 829 95 704
(kr. 26,00/min).
Du når henne også på 21 05 87 04 
(kr 26,90/min)
Kjøp ringeminutter på veiledertjenesten.no.

Leif B. Kristiansen Freyvoll

Leif B. Kristiansen Freyvoll har en bachelor i organisasjonsutvikling og personalledelse. Han har jobbet som journalist, redigerer og designer i aviser, magasiner og på nett. Fokus i dag er på helse og parapsykologi. Han har vært ansvarlig redaktør i Medium siden 2007. E-post: leif@mediumforlag.no
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode