Skip to main content

Erfaren klarsynt og healer: Folk bør stole mer på sin egen magefølelse

Berit Lillian Lund fra Vesterålen i Nordland har jobbet som klarsynt og healer i en årrekke, og teletorget har gjort det mulig for 70-åringen å fortsette å dele sine kunnskaper og klokskap hjemmefra på tross av sykdom. – Jeg føler meg mer som en coach når jeg kan bruke mine evner til å hjelpe andre til å finne de beste løsningene, men det er de selv som velger den løsningen som passer best, forteller hun, og anbefaler folk å stole mer på magefølelsen.

Jeg er på vei med bil inn i hjertet av Oslo – mitt personlige mareritt. Her har jeg avtale om å møte Berit Lillian Lund (70), som kaller seg Liljana på teletorget. Etter at GPS-en har guidet meg trygt frem gjennom et mareritt av stengte veier og trafikkaos, stopper jeg utenfor et leilighetskompleks og parkerer. På en benk sitter Berits finske kjæreste Olavi klar med et parkeringskort så jeg skal slippe å få bot eller i verste fall bli tauet bort i løpet av intervjuet.

Han har ikke vært her så lenge, men er like oppgitt over Oslo-trafikken som jeg er – ikke minst har han fått erfare et meget effektivt regime for gule «plastikklapper» som dukker opp på frontruta med betalingsoppfordringer hvis du har parkert ulovlig

Vi tar heisen opp et par etasjer og går inn døra. Det første som slår meg, er et hjem preget av det omvendte av minimalisme. Det vitner om et langt liv med mange minner som er tatt vare på. Her er det lite ledig veggplass, og innredningen domineres av kraftige farger. Man trenger ikke være klarsynt for å skjønne at rødt er favorittfargen, men hun velger nå likevel å avsløre den dårlig skjulte hemmeligheten for meg.

Trykk her for å se om Berit Lillian (Liljana) er ledig for en samtale nå!

Olavi går inn på kjøkkenet og kommer med friskbrygget kaffe og en finsk delikatesse som jeg dessverre glemte å spørre om oppskriften på.
– Det er han som styrer mest på kjøkkenet, sier Berit, som med et smil om munnen ikke legger skjul på at hun synes det er en helt grei ordning.

Så her sitter jeg, med en finne på min venstre side og en nordlending på min høyre. Her gjelder det å holde å holde fokus og sørge for ikke å havne på glattisen. Hverken finner eller nordlendinger legger man seg unødvendig ut med.

Men Berit er langt fra fryktinngytende å snakke med, snarere tvert om er hun kanskje den frommeste nordlendingen jeg har møtt. Det er ikke tvil om hvor originalpakken ble levert for over 70 år siden, det var i Vesterålen, et øyrike lengst nord i Nordland som ligger rett nord for Lofoten, men samtidig kommer det både litt østlandsk og ikke minst noen svenske ord og uttrykk frem mens vi prater.

VIL DU SNAKKE MED BERIT LILLIAN? 
DU TREFFER HENNE PÅ tlf: 829 95 938

(kr 26,00/min)

Godt rustet
Berit er ikke i tvil om at oppveksten har gjort henne rustet til å møte utfordringene hun har møtt på sin vei, en vei som inkluderer nærkontakt med døden.
– Oppveksten var trygg og god med hele slekten rundt meg. Vi var fire søsken, forteller hun og legger til at hun allerede som liten så ting de andre ikke så.

– Jeg har sett ånder på den andre siden fra jeg var liten. En gang da jeg sov over hos en venninne, kom det en engel som sto over senga mi, men venninna mi trodde ikke på det og sa at jeg var et «fjotthaue», så etter det fortalte jeg det ikke til andre hvis jeg så noe. Selv om jeg hadde det trygt og godt i oppveksten, følte jeg at jeg var annerledes. Jeg kunne stå og se meg i speilet mens jeg kløp meg i armen og lurte på om jeg var der inne i kroppen. Jeg fant liksom ikke ut hvem jeg var.

– Kunne du se ting som kom til å skje?
– Mest så jeg ånder som kom på besøk. Det var gamle sjeler. Jeg så ikke så mye ting som kom til å skje som barn, det kom senere da jeg var i 14-årsalderen. Men jeg hadde en bror som forutså sin egen død. Han døde da han bare var 7 år, forteller Berit, som også hadde en mor som hadde evner, men dem ville hun ikke prate om.

– Det at jeg mistet min lillebror, har hatt en enorm påvirkning på meg. Det var veldig vondt at han forutså sin egen død, og at jeg gikk og ventet på at det skulle skje. Jeg «mistet» også moren min etter dette. Hun gikk inn i en valiumrus og satt i nattkjolen og bare gråt i flere år. Det var helt forferdelig.
– Min mor så i kaffekoppen hva som skulle skje, men en dag satte hun den fra seg og ville aldri ta i den mer, for da hadde hun sett det forferdelige som skulle skje. Og det forferdelige skjedde.

Hun blir stille, det er ikke tvil om at dette gikk hardt inn på henne.
Berit Lillian begynte å se i kaffekoppen til venninner i kafeteriaen da hun ble litt eldre, og hun kunne blant annet se navnet på gutter de skulle møte. Mellom jentene ble det mye latter ut av dette, men latteren stilnet fort da det gang etter gang viste seg å stemme.

Hjelpepleier på sykehus
Etter hvert, mens hun fortsatt var ung, begynte hun å jobbe som hjelpepleier på det lokale sykehuset på natta. For å ha noe å gjøre brukte hun deler av natta til å spå de andre som var på jobb – også leger ble spådd.
– Jeg tror at det å se i kaffekoppen gjorde at jeg konsentrerte meg, og derfor kunne jeg se ting som skulle skje. Jeg fikk mange tilbakemeldinger på at det jeg hadde sett, var riktig. Siden gikk jeg over til å bruke bordkort, og jeg tror jeg gikk inn i en slags meditasjon da jeg la kortene. Da jeg sluttet å jobbe på sykehuset, tok jeg et kurs i reiki-healing. Det kom en mann til meg den første natten som sa at jeg skulle komme til å kunne forutse ting. Han het «Ambres» og hadde med seg «Livets bok» som han sa han skulle skrive meg inn i. En annen natt kom erkeengelen St. Mikael på besøk. Han tegnet et kors med kryss over og ga meg et stempel. Han sa at hadde tatt meg inn i sin orden og jeg hadde fått hans sverd og siggil, som er et symbol for magisk bruk. Dette skulle jeg bruke både ved healing og når jeg skulle se ting slik at jeg skulle føle meg trygg. Det var han som ga meg svarene jeg fikk når jeg skrev. Etter hvert kom det fler og fler, også Jesus, som gir meg svarene nå, forteller Berit.

Hun tilhører fortsatt statskirken, men tror også på det spirituelle og åndelighet, som for henne betyr å være medmenneskelig. Flere ganger har hun hatt seanser hvor avdøde kjære har kommet frem til noen i forsamlingen, som har kjent igjen vedkommende.

Giftet seg ung
Berit Lillian har med seg flere vonde opplevelser som har preget livet hennes. Hun giftet seg og fikk to barn tidlig for å komme seg ut av sorgens hus, men det ble et ekteskap på helt feil grunnlag.

– Etter skilsmissen ble jeg alene med to barn, noe som gjorde livet veldig vanskelig, men kanskje jeg ble sterkere av det, på samme måte som arbeidet mitt som hjelpepleier har gjort meg sterk. Jeg fikk se døden på nært hold og mye lidelse, og begynte å tenke mye over livet og hvordan ting henger sammen.

«Jeg kan ikke være en detektiv. Jeg får ikke lov
til å spå en tredjeperson som ikke har bedt

om det selv. Men ellers kan jeg hjelpe til
med alt som har med kjærlighet mellom to
mennesker å gjøre, og mangler de
kjærlighet kan jeg forutse det
som kommer.»

Berit Lillian Lund

Trykk her for å se om Berit Lillian (Liljana) er ledig for en samtale nå!

Flyttet til Sverige
Da Berit Lillian var 30 år, flyttet hun til Sverige med barna sine. Her ble hun i 26 år, og det var i Sverige hun startet med automatskrift og healing. Folk kom hjem til henne, og i begynnelsen syntes hun det var vanskelig å ta betalt, men hun fikk masse gaver, blomster og takkebrev som hun har i tjukke permer som hun har spart til sine etterkommere. Til slutt fikk hun beskjed gjennom automatskrift om at hun skulle begynne å ta betalt. I begynnelsen tok hun 100 kroner.

– Jeg fikk hele tiden beskjed hvor mye jeg skulle ta betalt, for penger er også energi, og det er ikke feil at du tar imot penger for den tiden du bruker. Vi hadde lite penger på den tiden. Det var mange som kom fordi ryktet gikk at mange fikk hjelp. Dermed ble det jo noen hundrelapper som vi kunne kjøpe mat og andre ting for, forteller hun.

Når Berit jobber, bruker hun alltid automatskrift. Det eneste hun trenger å vite, er fornavnet, fødselsdatoen og året du ble født. Jeg gir henne min fødselsdato slik at hun kan vise meg hvordan hun jobber. Her kom det mye informasjon som var helt korrekt, og som det ikke ville vært mulig å google eller finne ut på andre måter.

Berit forteller at det begynner med at hun kobler seg på energien til den hun kanaliserer, og etter hvert begynner hun også å se bilder.
– Jeg «puster meg ned» og blir helt avslappet, nesten som i en lett transe. Når jeg skriver, er det beskjed fra min øverste hjelper som jeg skal formidle videre til klienten. Ordet kanalisering betyr å formidle min innerste visdom og kreativitet. I starten skrev jeg veldig sakte, men nå går det fort. Jeg ba også om å få kanalisert dikt, for jeg har alltid hatt lyst til å skrive poesi. Nå har jeg skrevet mange dikt til ettertanke og innsikt som jeg har lyst til å utgi som bok, forteller hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er viktig for Berit Lillian at hun får kontakt med kunden, og det er ikke sikkert at kunden trenger å si så mye. Hun trenger fødselsdato og at de starter med å si hva som er det viktigste spørsmålet dersom det er noe spesifikt de vil vite. Hvis de vil ha noe generelt, trenger de ikke å spørre. Kunden kan forvente at hun er ærlig, at hun gjør sitt aller beste og er påkoblet den høyeste energien. Om ikke alt er hundre prosent, så skal det i store drag være riktig, sier hun.

Fikk problemer med hjertet
Berit Lillian måtte slutte å jobbe da hun ble hjertesyk som 47-åring. Hun fikk lungeødem, havnet på sykehus og var klinisk død.

– Da var jeg over og kikket litt på den andre siden. Dødsangsten jeg hadde, ble mindre etter dette, forteller Berit Lillian, som ikke opplevde døden som mange andre som forteller at de ser et kraftig, hvitt lys. Hun opplevde at hun gikk opp en trapp i marmor og glass og kom til et flott hus med uendelig harmoni og bare damer.

– Jeg gikk rundt og tok de andre damene i hånden. Det var to dører der, og vi skulle inn i en av dem, men så kom det en og klappet meg på skulderen og sa at jeg ikke skulle være der. Jeg ble så skuffet over å bli kastet ut fra denne harmoniske plassen. Rett etterpå våknet jeg i respiratoren og legen fortalte at jeg hadde vært klinisk død. Men det visste jeg jo allerede. Dette skjedde på det samme sykehuset i Sverige der jeg hadde jobbet før, forteller hun.

Etter dette tok hun et kurs i reiki-healing og begynte å bruke det med en gang. Hun hadde ikke en benk på den tiden, så kundene måtte ligge på kjøkkenbordet. Det kom stadig flere kunder etter hvert som det ble kjent i den lille byen hva hun drev med, og lokalavisa skrev en artikkel om henne.
– Det var stort, for det var ingen andre som drev med dette der jeg bodde på den tiden. Jeg hadde annonser i lokalavisa og ble også intervjuet på radio. TV torde jeg ikke å være med på, men jeg leste opp dikt via telefonen. Senere ble jeg med på tarot-TV i Sverige, forteller hun.

VIL DU SNAKKE MED BERIT LILLIAN? 
DU TREFFER HENNE PÅ tlf: 829 95 938

(kr 26,00/min)

Flyttet til Oslo
En barndomsvenninne som bodde i Oslo, bidro med tanken på å få henne til å flytte dit, hvor hun også hadde bodd en periode av sin ungdom. Dessuten begynte foreldrene hennes i nord å bli gamle, så hun ønsket å være nærmere dem.
– Og så hadde jeg fortsatt litt eventyrlyst da. Hjelperen min kom og satte seg på en stol ved senga en natt, og jeg spurte «hvor kommer du fra», og han svarte «fra Oslo, og du skal også dit». Det trodde jeg ikke på. Jeg hadde jo nettopp flyttet inn i ny leilighet. Men så gikk det likevel slik at jeg havnet i Oslo, forteller hun.

Høysensitiv og overfølsom
Berit Lillian beskriver seg selv som høysensitiv og overfølsom, og hun blir lett såret. Samtidig er hun både sterk, seig og sta, snill, generøs og ærlig, om man skal tro Olavi. Familie er også viktig for henne, og de fire personene som har betydd mest i livet hennes, er faren, moren, sønnen og datteren.
– Min far var helten min! Han har påvirket meg mye med all sin godhet, sier Berit Lillian, som også har andre helter å se opp til:

– Forbildet mitt er Mor Teresa, som har påvirket meg mye med sin omsorg og medmenneskelighet. Men Jesus har også betydd mye, han levde jo blant de fattige og utstøtte. Og så hadde vi en her oppe i nord som ble kalt Leivsetmannen. Han het egentlig Johannes Bratteng og døde i 1967. Han var Nordlands mest kjente helbreder på sin tid, forteller hun.

Ingen detektiv
Ingen spørsmål er for små eller for store for Berit Lillian, men hun kan ikke hjelpe hvis noen spør om mannen eller kona er utro.
– Jeg kan ikke være en detektiv. Jeg får ikke lov til å spå en tredjeperson som ikke har bedt om det selv. Men ellers kan jeg hjelpe til med alt som har med kjærlighet mellom to mennesker å gjøre, og mangler de kjærlighet, kan jeg forutse det som kommer. Men jeg kan ikke gi en bestemt dato. Jeg kan også gi svar på ting som handler om økonomien. Jeg kan se fremtiden, men det er jo ikke alt vi skal ha svar på, understreker Berit Lillian.
Hun får heller ikke lov å se det som handler om sykdom og død.

– Jeg kan si det dersom det på forhånd er klart at en person skal dø. Jeg kan gi healing på sykehus, for eksempel i forhold til smerter, men jeg får ikke lov til å heale kreftpasienter for selve kreften. Ingen får lov til å heale kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdommer og kreft, men man kan heale psyken, smerter og uro, forklarer Berit Lillian, som alltid ber samtidig som hun gir healing.
– Jeg kan heale uten å møte personen. Det fungerer veldig godt over telefon. Jeg øvde meg først med familiemedlemmer før jeg torde å gå ut med at fjernehealing fungerer.
Eksemplene på healing hun har gjort over telefon, er mange.

Trykk her for å se om Berit Lillian (Liljana) er ledig for en samtale nå!

Alle typer mennesker
Kundene til Berit Lillian er alle slags mennesker. På kundelisten står alt fra politikere til skuespillere, ikke-troende til troende. De fleste spør om kjærlighet, jobb eller økonomi, men det er en overvekt av damer som tar kontakt og som vil ha svar på kjærlighet.
– Jeg føler meg mer som en coach når jeg kan fortelle hva de bør gjøre. Jeg gir dem et par alternativer de kan velge mellom, og så får de velge det de føler er mest riktig for dem. Etter det jeg har hørt, så går det som regel bra, forteller Berit Lillian, som mener energien mellom henne og kunden er det viktigste i samspillet dem imellom, slik at hun kan «koble seg på» den personens energi.

– Ikke alle mennesker er like åpne. Noen er tyngre å ta inn, og da kan jeg trenge mer tid. Jeg kjenner veldig godt forskjellen på dem som har en åpen energi kontra dem som er lukket, sier hun.

Berit Lillian har nettopp startet opp på teletorget, og hun liker å kunne sitte hjemme og jobbe ettersom hun har en dårlig rygg og ikke kan reise mye eller gå så langt. Det føles trygt å kunne være i sitt eget hjem og jobbe.

– Hvis du skal gi ett generelt råd til andre, hva ville det være?

– Det må være at man skal ha tro på seg selv og følge sin egen magefølelse – alle har vi intuisjon. Får du en magefølelse, så hold deg til den og ikke begynn å vingle frem og tilbake. Jeg tror at alle har dette i seg, men det er ikke er alle som får tak i det, forteller Berit Lillian.
– Hva tenker du om fremtiden?
– På det personlige planet vet jeg en del, men ikke alt, sier hun.
Kjæresten hennes sitter fortsatt på min venstre side og gliser. Kanskje ikke så rart. For 55 år siden var nemlig Olavi i Norge, og med blankpussede sko ba han opp en jente til dans, og denne jenten var – nettopp – Berit Lillian. Dansen gikk bra, så det ble mange av disse, men veiene deres skiltes likevel. Men Berit Lillian glemte aldri. For noen måneder siden googlet hun navnet hans, fant ham på Facebook, sendte en venneforespørsel og fikk svar etter noen uker. Det ble mange meldinger, og etter noen flyturer frem og tilbake er han nå blitt en del av hennes liv.

– Livet er så bra som det kan bli, for det handler ikke alltid om hvordan du har det, men hvordan du tar det. Og husk at uansett hvem, uansett hvor, det finnes et hjem der kjærlighet bor. Så mye du vokser i kjærligheten, så mye vokser Gud i deg, avslutter hun.

Trykk her for å se om Berit Lillian (Liljana) er ledig for en samtale nå!

VIL DU SNAKKE MED BERIT LILLIAN? 
DU TREFFER HAM PÅ TLF.: 829 95 054

(kr 26,00/min)

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode