Skip to main content

Berit veileder med sin spådomskunst på telefonen

Berit Helgesen (67) har vært på teletorget siden «tidenes morgen», og spådomskunsten stortrives hun med hver dag. Som ung var det politikken som var drivkraften, men hun ble nødt til å tenke nytt da hun måtte lære seg å snakke igjen etter en alvorlig bilulykke i 1993. For fire år siden ble hun rammet av kreft. – Sykdommen satte livet mitt i perspektiv, forteller den «unge» damen, som slett ikke har gitt opp å le og leve livet.

Berit og jeg har møttes med jevne mellomrom i jobbsammenheng i løpet av de siste sju årene. Vi har likevel ikke pratet mye sammen, noe som forandret seg raskt i løpet av dette intervjuet. Vi finner tonen med en gang, og Berit går rett på sak. Hun har lest min forrige profil, der jeg fikk konstatert at jeg skal bli bestemor innen to år. Tanken har faktisk «plaget» meg siden.

– Jeg har den evnen at jeg kan ta inn ting i form av et klarsyn, uten at jeg har bedt om det. Det skjedde blant annet da jeg leste den reportasjen. Uten å tråkke noen andre på tærne så vil jeg si at du ikke blir bestemor så tidlig, men at energiene tyder på at det er et ekstremt tett bånd mellom deg og din datter. På en skala fra én til ti, der ti er høyest, er dere en tier i forholdet dere imellom.

Lettelse
Jeg kan ikke unngå å kjenne lettelsen som skyller over meg. Og det Berit sier, stemmer hundre prosent. Min datter og jeg har bodd sammen, bare vi to, i over ni år, noe som har ført til at vi har et svært tett forhold oss imellom. Berit hører lettelsessukket mitt og smiler.
– Men, når er du født? Jeg kan se litt nærmere på framtiden din, sier hun.
Berit får opplyst at jeg skal flytte til en annen landsdel i desember, og min fødselsdato.
– Bestemmelsen om flytting ser ut til å ha skjedd svært raskt, så du er litt stresset om dagen. Men jeg mener at dette er den rette avgjørelsen for deg. Den største forskjellen er at du slipper å bruke så mye krefter på forskudd, noe du har vært svært «flink» fram til nå. Kjærligheten ligger et stykke unna, enten i form av avstand eller tid, men den kommer.
Berit snakker om meg i omtrent femten minutter, og jeg får en hel del informasjon, både som jeg ber om og som jeg ikke ber om. Jeg kan bekrefte at alt Berit sa om fortid og nåtid, stemmer. Da gjenstår det å se om det også gjelder framtiden. Men at Berit ikke er en nykommer i bransjen, framstår helt tydelig. Hun er direkte og presis med det hun kommer med av informasjon til meg, og hun nøler ikke.

Bruk tid
Det er to ting som slår meg i samtalen med Berit. Jeg vil anbefale alle som velger å bruke teletorget som veiledning, til å sette av litt tid. Når energiene først var kommet i gang og Berit fikk masse informasjon å jobbe med, var det veldig mye matnyttig jeg ble opplyst om. Det andre er at jeg ble bemerkelsesverdig roligere etter hvert som samtalen gikk. Jeg var temmelig stresset da samtalen begynte, noe Berit også plukket opp. Etter en liten stund kan jeg helt klart merke endringer i kroppen min. Når jeg forteller det til Berit, nikker hun med et smil.
– Jeg har sterk healing i meg, også i stemmen min. Det er faktisk en helt vanlig tilbakemelding jeg pleier å få. Så fint at du merker det. Jeg er av natur en rolig person, noe jeg tror har en smitteeffekt på andre, sier
Berit. – Mine seks barnebarn og mitt bonusbarnebarn kappes om å få være hos meg fordi de trives så godt her, noe som er stor stas for meg. Familie er nemlig svært viktig for meg.

Berit kan med en god latter konstatere at hun på fritiden ikke er en strikkeglad person, når jeg spør henne om det.
– Jeg er ingen strikkende person, nei. Jeg er ekstremt opptatt av familie og venner, og leser gjerne ei god bok og lytter til klassisk musikk. Jeg er nok et menneske som er lett å glede, og jeg tror de aller fleste liker å være i selskap med meg fordi jeg har stor indre ro og ler mye. Jeg er ingen likeglad person, men har tvert imot sterke meninger om ting, så det kan kanskje være vanskelig å være likegyldig til meg, smiler den blide damen.
– Jeg liker absolutt å være til stede når det skjer ting, men jeg har også et stort behov for alenetid, for bare å tenke og være i min egen verden.
– Når man har vært i motvind, da blir det ikke så vanskelig å se de små gledene i livet, sier Berit. – Jeg blir også glad for ros og oppmerksomhet, det gjør vi jo alle, Ja, og så er jeg glad i lukter. Når jeg jobber med kunder på telefonen, kan jeg ta inn lukter.

Alvorlig ulykke 
Livet til Berit ble i 1993 brått snudd på hodet. Etter en bilulykke måtte den taleføre, politisk aktive damen begynne livet sitt helt på nytt.
– Jeg var politisk aktiv og engasjert den gangen. Engasjert er jeg selvfølgelig i dag også, men jeg har ikke lenger mulighet til å være aktiv innenfor politikken. Jeg hadde mitt eget radioprogram en halvtime hver fredag der jeg snakket politikk og spilte musikk. Jeg var også i ferd med å skrive under en leiekontrakt på en butikk som jeg skulle åpne på Liertoppen senter da det smalt. Det var en tid med mye smerter. Ordene mine ble rett og slett borte, og jeg greide ikke å konsentrere meg. Jeg måtte lære meg et nytt språk fordi det ble for meg den eneste måten å lære meg å prate igjen på. Jeg stortrivdes virkelig med livet mitt, og trodde jeg hadde staket ut kursen, men det blir ikke alltid som man har planlagt, smiler Berit.

Fikk kreft
Jobben Berit har i dag, stortrives hun med, og har ikke angret en dag på at hun begynte på teletorget. Hun har en jobb der hun kan fungere optimalt, og kan jobbe når det passer henne best.
– Det passer også døgnrytmen min, ler Berit hjertelig. – Jeg har aldri vært en morgenfugl. Jeg har vel vært på teletorget siden oppstarten, bortsett fra et år med opphold da jeg fikk tykktarmskreft i 2009. Jeg ble operert lille julaften og gikk på cellegift.
Berit trekker pusten og tenker tilbake på den vonde tiden.
– Selv om bilulykken var smertefull, ble det bare blåbær i forhold til kreften. Sykdommen fikk satt livet mitt i perspektiv. Jeg fant ut hva som er vesentlig i livet. Jeg ble egentlig mer «seende», og som klarsynt har det gjort meg bedre i jobben min. Det er jeg helt overbevist om. Til daglig merker jeg størst forskjell på da og nå ved at jeg i dag legger merke til blomstene i veikanten oftere enn før. Jeg lever rett og slett mer i nuet. Det er en sterk og mektig måte å leve livet på.

Flere klarsynte enn noen gang
Berit tar arbeidet sitt på alvor. Hun er direkte og nøye med å være ærlig i jobben sin.
– Per definisjon er jeg klarsynt. Jeg bruker god gammeldags spådomskunst i form av at jeg legger bordkort når jeg jobber på telefonen, men jeg trenger det egentlig ikke. Likevel foretrekker jeg å gjøre det på den måten. Jeg vet at det er mange som bruker tarotkort, men det blir ikke riktig for meg. Det som er viktig å vite om måten jeg jobber på, er at jeg ikke snakker noen etter munnen. Jeg vet at det foregår slikt på teletoget, men jeg synes slettes ikke noe om det. Det er klart at når kundene får høre det de vil høre, så ringer de gjerne igjen. I lengden vil det jo likevel vise seg i verste fall å være direkte uriktig informasjon som er kommet fram.
Nei, for meg er en spade en spade, selv om den er tung. 
Tøff bransje
Berit snakker like rolig som før, og jeg legger merke til at hun ikke hisser seg opp selv om hun snakker om noe hun ikke liker.
– Bransjen jeg jobber i, er tøff, fortsetter hun. – Jeg liker ikke de useriøse aktørene, og jeg har vel opp gjennom årene sagt min mening om det. Jeg har lært meg å begrense uttalelsene, men jeg setter et spørsmålstegn ved at «halve Norge» plutselig er blitt klarsynte.
Men, legger hun til, det er kommet et generasjonsskifte i bransjen, så det er mange hun ikke kjenner til.
– Det er også mange seriøse aktører der ute. Hver og en må kjenne på seg selv hvem de trives best med å bruke, smiler hun.
– Jeg har forresten veldig sans for hvordan Marcello Haugen gjorde det. Han profilerte seg ikke, noe som selvfølgelig ikke var nødvendig etter hvert. Han holdt seg tilbake, men folk kom til ham likevel for å få hjelp. Han behøvde rett og slett ikke å profilere seg selv.
Berit smiler.
– Jeg sa jo at jeg har klare meninger om ting, og teletorgbransjen er en av dem.
Berit har også prøvd å rense hus, og hun synes opplevelsen av det var svært interessant.
– Første gangen jeg prøvde det, ble jeg svært overrasket over hvor mye jeg kjente og fornemmet i huset. Dette er noe jeg kommer til å gjøre mer dersom anledningen byr seg.

Selvbildet
Berit hopper litt tilbake til meg. Hun har fornemmet noe mer.
– Du og jeg er ikke så ulike, begynner hun. – Du har opplevd motvind, du også. Det kan ha noe med selvbildet mitt å gjøre at jeg ikke våger å profilere meg så mye, og for meg virker det som at du har det på samme måte. Uansett hvor vakker du er, så tror du ikke noe på det.
Jeg kan jo bare bekrefte det.
– Dessverre er det mange der ute som har det på samme måte. Vi må begynne å tro på de positive tilbakemeldingene vi får. Jeg har for eksempel blitt kontaktet av andre healere og behandlere som forteller at «ryktet» går i bransjen om at jeg har sterke healingevner. Jeg blir svært glad og ydmyk av en sånn tilbakemelding!

Jakten på den 6. sans
Berit tenker seg litt om før hun forteller videre.
– Jeg har også fått tilbud om å være med på «Jakten på den 6. sans», men jeg har valgt å holde meg tilbake. Jeg har ikke hatt ambisjoner om å delta. Det kan jo ha noe med selvbildet mitt å gjøre. Det er klart at det hjelper på selvbildet at jeg gjør en god jobb, og da er jeg fornøyd med min egen innsats. Når jeg spår, tar jeg inn energier fra den jeg spår. For noen år siden fant jeg for eksempel igjen en smykkesamling som eieren trodde var tapt. Jeg sa at de lå i turkise omgivelser, og eieren fant smykkene igjen i en turkis veske. Når sånne ting skjer, da er det ekstra moro å være på jobb!


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode