Skip to main content

Alle skal få en mulighet til å leve ut sitt potensial

Han møter alle med stoisk ro, er opptatt av nærheten til naturen og økologisk mat, og for ham er det like naturlig å ta på seg vikingklær som vanlige klær. Morten Wium ønsker at alle skal få en mulighet til å leve ut sitt potensial. Et av hans viktigste hjelpemiddel er vikingkortene, som han mener er bedre å bruke enn tarotkort.

Selv om Morten Kristensen Wium (52) er relativt fersk på teletorget, har han en bakgrunn og erfaring som gjør at han kan være til stor hjelp for mange. Han er veldig rolig som person og trygg på seg selv, og denne egenskapen gjør at hans nærvær og tilstedeværelse i seg selv smitter og roer ned andre.

Morten er født og oppvokst i Ålborg i Danmark. Han er utdannet på fagskole som elektroinstallatør, og har i tillegg tatt flere kurs og jobber som foredragsholder. Hjemme i Danmark har han et økologisk småbruk hvor dyrene beiter ute hele året. Når 52-åringen skal lade batteriene, gjør han det gjerne ved å være sammen med hesten Brane og Galloway-oksene og -kuene, som er en eldgammel storferase som stammer fra Skottland. Og som Morten er også disse dyrene kjent for å være både rolige og enkle å omgås. Det er nettopp dette som er viktig for Morten. Han ønsker at dyrene på gården skal ha det godt. Han er opptatt av å spise sunn, økologisk mat som er minst mulig manipulert. Derfor lager han sin egen mat av ferske råvarer, og helst skal det være økologisk.
– Vi må ta vare på jorden, tradisjonene og hverandre. For meg betyr det mye at det jeg spiser, også har hatt et godt og naturlig liv, sier Morten.

Bodde på Grønland
For Morten er nærheten til naturen viktig, og han har bodd 11 år på Grønland, som frem til 1953 var en dansk koloni, men som siden 1978 har hatt selvstyre med unntak av i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Verdens største øy tilhører geografisk Nord-Amerika, men politisk har den tilhørighet til Europa. Det bor ikke flere mennesker her enn som i en middels stor norsk by. I løpet av disse 11 årene fikk han føle på den mektige naturen og energiene på den gigantiske øya. Man regner med at urfolket inuittene (som også ofte blir omtalt som eskimoer) innvandret fra de kanadiske øyer for rundt 1100 år siden.
– I løpet av tiden jeg bodde på Grønland, lærte jeg mye om inuittenes kultur og myter om åndeverdenen.

Før de kristne misjonærene omvendte befolkningen, trodde urfolket på Grønland at naturen var fylt med sjeler og ånder som straffet folk med sykdom og dårlig fangst hvis de brøt noen av tabureglene. Taburegler, ritualer og normer varierer fra sted til sted, men de kom alltid fra myter som fangstfolkets spirituelle veiledere gjenfortalte. De spirituelle veiledere var gjerne «åndemanerne», også kalt «angakokker», som er det grønlandske ordet for sjamaner.

VIL DU SNAKKE MED MORTEN WIUM? 
DU TREFFER HAM PÅ tlf: 829 95 054

(kr 26,00/min)

Angakokken var mellomleddet mellom åndeverdenen og menneskets verden. Han reiste i en transetilstand til åndenes verden og kommuniserte med dem. Troen på ånder og angakokkenes evner har spilt en viktig rolle i fortidens Grønland, og fremdeles påvirker det folket der.

Morten Wium er kanskje ikke så godt kjent i Norge, men i Danmark holder han mange kurs og foredrag. Han er leder (Høvding, som det kalles i Danmark) i Lindholm Høje Vikinglag, som arrangerer et av Danmarks største vikingmarked. Foto: Privat

Rolig og sindig
Som mennesketype beskriver Morten seg selv som både rolig og sindig, og for ham personlig er det viktig at folk rundt ham har det bra, og at de får utnyttet sitt potensial.
Morten er kanskje ikke så godt kjent for oss nordmenn, men i Danmark holder han mange kurs og foredrag, og ikke minst preges hverdagen hans av at han har mange interesserer. Han er leder (Høvding, som det kalles i Danmark) i Lindholm Høje Vikinglag, som arrangerer et av Danmarks største vikingmarked. På disse markedene, som er populære i Danmark, prøver man å gjenskape forholdene folk levde under i vikingtiden. Dette handler ikke minst også om å ta en pause fra all teknologi og bare være sosiale sammen og holde på med håndverk. Morten er smed og dyktig til å lage kniver helt fra bunnen av. Han lager også skinnesker og smykker med norrøne symboler og har lært seg deres betydning og bruk, og i tillegg syr han sine egne historiske plagg.

Trykk her for å se om Morten er ledig for en samtale nå!

– Enhver kultur fører etter hvert til en motkultur. I dag lever vi i et forbrukersamfunn hvor vi kjøper og kaster. Vi er nesten ikke sammen lenger, mye av den menneskelige kontakten skjer gjennom teknologi. Vikinglivet er motkulturen til dette. Vi er sammen sosialt, leker, og alt vi har og bruker, har vi laget selv. Vi mennesker må ikke glemme verdien i det sosiale fellesskapet. Derfor anbefaler jeg alle å oppsøke et fellesskap hvor de kan møte andre med samme interesser. Det handler om mot til å skape og forme det livet man ønsker å leve. Det handler om å ha mot til å være seg selv. Tørre å gjøre i forandringer som skal til slik at en kan få brukt sine ressurser fullt ut, mener Morten.

Bruker vikingkort
Når vi spør Morten om hvilke mennesker han har møtt på sin vei i løpet av livet som har påvirket ham mest, kommer svaret ganske kontant:
– Det er min nåværende kone, klinger det på dansk.
Og det var nettopp gjennom hans interesse for vikingtiden de to møttes.
– Jeg traff min kone Eli da hun var i ferd med å gjøre ferdig vikingkortene. Vi møttes på et vikingmarked. Jeg fikk bli med på å gjøre ferdig kortene, og jeg bruker selv vikingkortene aktivt i dag.

Eli Wium er en kjent klarsynt, og mange har nok møtt henne på en alternativmesse eller på en temakveld rundt om i landet. Vikingkortene består av 81 vakre spådomskort som er laget i samarbeid med illustratøren August Tyvjo. Spådomskortene er bygget på eldgammel visdom og er laget for å gi en innføring i både spådom, den norrøne gudeverden og samfunnet menneskene levde i. Illustrasjonene er enkle å tolke, og stikkordene gjør det lettere å lese kortene. Kortene gir detaljert innsikt i både hverdagslige og mer betydningsfulle hendelser.

Eli brukte tre år på å lage kortene, og underveis i prosessen fordypet hun seg i den norrøne og urnordiske historien om vikingtiden.
Her kan du lese mer om kortene.

Oppturer og nedturer
Morten har som så mange andre opplevd både oppturer og nedturer i livet, og han vet godt hvordan livet kan endres totalt i løpet av en dag. En av hans vondeste opplevelser i livet var da han brått mistet sin første kone.

– Det var utrolig vondt og smertefull. Det vanskeligste var at jeg ikke fikk tatt ordentlig avskjed med henne. Det lærte meg mye, som at man aldri skal utsette til i morgen det man kan gjøre i dag, eller henge seg opp i ting som egentlig ikke er så viktig. Men en vond erfaring kan man også lære noe av, og etter at jeg traff Eli, har jeg hele tiden hatt fokus på at vi skal ta godt vare på hverandre. Det er godt å si at jeg aldri har vært så lykkelig som jeg er nå. Det er godt å leve – jeg nyter hver eneste dag. Enhver slutt er egentlig en ny start. Det skapes et rom for at noe nytt kan komme inn i livet. Jeg opplever ofte at mennesker ønsker forandringer, men de er lite villige til å gjøre noe med det. Det er her jeg kan utfordre andre til å tørre og ta sjansen. Jeg utsetter aldri noe jeg kan gjøre i dag, og velger å leve livet mitt til det fulle. Det kommer en dag vi alle skal dø, men vi skal leve alle dager. Så ta sjansen og gjør forandringer, vær en «sunn egoist» som tar vare på deg selv, vær lykkelig, men ta også vare på menneskene rundt dag. For meg har det nok vært slik at det som har vært vanskeligst i livet, også har vært det som har påvirket mitt liv til å bli bedre, forteller han.

Trykk her for å se om Morten er ledig for en samtale nå!

Lærte å tolke naturen
Når vi spør Morten om det er noe han har opplevd som spesielt har påvirket livet hans, kommer han ikke utenom perioden han bodde på Grønland.
– I løpet av årene på Grønland lærte jeg av noen av de gamle fra urbefolkningen hvordan man skal tolke naturen. De kunne bare lytte og se på naturen, for så å gjøre det som var riktig for dem. Dette er mennesker jeg ser opp til og respekterer. Det handler jo nettopp om å benytte seg av de muligheter som kommer.

Når Morten jobber på teletorget, bruker han mye sin erfaring og bakgrunn fra blant annet Grønland og sin interesse for urgammel kultur når han skal hjelpe folk.
– Det er jo nettopp dette jeg kan hjelpe folk med, nemlig å vise dem deres muligheter og hjelpe folk til å ta de rette valgene. For meg er det også naturlig å bruke vikingkortene siden jeg har brukt mye tid på å lære tolkninger av symboler fra vikingtiden, forteller han, og legger til at årsaken til at han bruker vikingkortene fremfor tarotkort, først og fremst er at de er mer moderne, de er enklere å bruke og gir mer konkrete svar enn tarotkort, samt at han også har vært med på å lage kortene.

VIL DU SNAKKE MED MORTEN WIUM? 
DU TREFFER HAM PÅ tlf: 829 95 054

(kr 26,00/min)

Alle typer mennesker
Det er stort sett alle typer mennesker som tar kontakt med Morten for å få hjelp.
– Jeg blir kontaktet av alle typer mennesker som har bruk for hjelp, men det er jo også noen som ringer og bare er nysgjerrige uten at de nødvendigvis har et helt konkret problem.

Vi spør Morten hvilke områder han kan hjelpe til på.
– Det er alt fra kjærlighetsproblemer og vennskap til konflikter, jobb og økonomi. Når jeg veileder, starter jeg ofte med noe fra fortiden og går videre med dette til nåtiden. Årsaken til at jeg jobber på denne måten, er at både fortiden og nåtiden påvirker fremtidige valg. Det er jo nettopp det som er spesielt med vikingkortene, de er utviklet med den erfaringen vi har fra fortiden og viser veien inn i fremtiden.

En god lytter
Når Morten jobben med en kunde, er det viktigste for ham å være en god lytter i tillegg til å gi gode og troverdige råd og veiledning.
– Det er ikke noe poeng å skjule at livet består både av gode og vonde dager. Derfor kan mine kunder forvente at jeg er 100 prosent ærlig, og alt som blir sagt, blir mellom meg og kunden, sier han.

Morten forteller om en kunde som hadde problemer som virket uoverkommelige, og det så heller ikke ut til at disse ville stoppe av seg selv med det første.
– Jeg var helt ærlig mot kunden og fortalte at dette ville komme til å kreve veldig mye jobb for vedkommende før han ville komme seg ut av problemene, og da vi var ferdige, var kunden faktisk veldig fornøyd selv om han visste at han gikk en beinhard tid i møte. Det kan se ut som om vissheten her var det viktigste, det å få bekreftet at det ville bli tøft å komme seg videre, var viktig for denne kunden, forteller han.

Morten er veldig klar på at spørsmål om død og alvorlig sykdom ikke hører hjemme på teletorget.
– Jeg er jo ikke lege, så dersom slike spørsmål dukker opp, forteller jeg at de må ta kontakt med sin lege eller andre som jobber med slike ting. Personlig har jeg bare fått en slik forespørsel én gang, og da jeg fortalte kunden at her kunne jeg ikke hjelpe, hadde vedkommende forståelse for dette og var fornøyd da vi var ferdige.

Tror på skjebnen
Morten har sin tro, og han tror på skjebnen og vet at det er mer mellom himmel og jord. Han ser lyst på fremtiden og lever det livet han ønsker seg.
– Generelt ønsker jeg at alle skal kunne ha et godt liv uansett hvor man er. Livet er en reise, og det er hele tiden noe nytt å lære, så med mitt livssyn kan jeg vel si at jeg hele tiden strekker meg mot nye mål.
– Hvis du skal gi ett generelt råd til andre mennesker, hva vil det være?
– Grip mulighetene når de er der, og lev i nuet!

Trykk her for å se om Morten er ledig for en samtale nå!

VIL DU SNAKKE MED MORTEN WIUM? 
DU TREFFER HAM PÅ tlf: 829 95 054

(kr 26,00/min)

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode