Skip to main content

− Sjelen min søker til kort og astrologi

Det å spå og veilede andre mennesker har vært et grunnleggende behov for Otelie helt siden hun var i tenårene. Fra hun var 14–15 år gammel har hun spådd i astrologi og tarot for å hjelpe andre med å finne ut hvem de er, hva de har behov for, og hvor de vil gå.

Tekst og foto: Elisabeth Hægeland Reynolds

Det er ei frisk og blid finnmarksdame vi møter på Munch-kafeen i Oslo. Solen stråler, men det er enda kjølig i lufta så vi velger å sitte inne for å ta en kaffe.

− Vi er en gammel samisk slekt fra kysten, fra langt tilbake i tid. Min tante på farssiden har spådd i kaffegrut i all sin tid. Da jeg vokste opp, sendte folk kaffekoppene til henne for at hun skulle spå dem, forteller Otelie Johnsen (53).

Da hun var 14 år, valgte hun selv å bo hos tanten sin i Øksfjord. Faktisk rømte hun hjemmefra, etter en del problemer med veldig streng læstadiansk kristendom hjemme. Tanten hadde lovet at hvis Otelies far døde, skulle hun ta vare på barna hans.

Lever ikke på fortiden

Opprinnelig er hun fra Bergsfjord i Loppa kommune, men hun var liten da foreldrene skilte seg og hun flyttet til Hasvik på Sørøya med moren og sin eldre søster. Moren giftet seg med en annen mann, som innførte streng læstadianisme i familien. Faren hennes døde da hun var bare 7–8 år, og det skjedde etter at hun flyttet til Hasvik.

− Jeg husker ikke faren min. Du kan ikke leve på fortiden, du må bare prøve å akseptere den og godta det, sier hun.

Helt siden hun flyttet inn hos tanten sin i Øksfjord, har Otelie vært lidenskapelig opptatt av å spå – først i kaffegrut, så over til både astrologi, tråder, blodårer på hendene, bordkort og gullringer. I dag spår hun med tarot og astrologi, og dette går hånd i hånd med hennes intuisjon. Hun bruker også sjamankort, fordi sjamanismen er noe hun fordyper seg i.

− Jeg har et behov for å spå og veilede. Sjelen og hjertet mitt søker til kortene og astrologien. Det er bare en del av meg. Det gir så mye energi og glede. Jeg er veldig glad hvis jeg får hjelpe mennesker – det er fantastisk! Spådom er en stor del av meg, og det har vært en del av meg helt siden tenårene, sier hun med et stort og varmt smil.

«Lesere» og helbredere

Flere i Otelies familie på farsiden er «lesere» og helbredere. «Lesere» er en type helbredere som leser opp noen spesielle vers eller bønner for dem som mottar behandling. I Nord-Norge og Finnmark var det vanlig å ringe til lesere da folk ble syke, hadde smerter eller for å stoppe blod.

Otelie har veldig lyst til å lære seg lesertradisjonen og helbredelse fra en i familien, og hun er også i ferd med å lære mer om sjamanisme. På grunn av sin tilknytning til den samiske kulturen har hun valgt en sjamanskole i samisk tradisjon, hos Astrid Ingebjørg Swart i Oslo.

− Jeg har bestandig hatt lyst til å gå i lære for å utvikle mine evner innen sjamanisme. Det tilhører meg. Det er i den samiske tradisjonen jeg hører hjemme. Det er mitt folk, det er bare meg, sier Otelie.
Kurslederen Astrid er fra Tana og har i likhet med Otelie vokst opp med streng kristen læstadianisme. I denne tradisjonen var det synd å se på TV og til og med synd å ha juletre, fordi de mente at djevelen satt i stammen på treet…

Overtro som barnevakt

Heldigvis har ikke Otelie tatt med seg denne skremmende og truende læstadianske overtroen videre. Derimot har hun respekt for den gamle samiske overtroen, som hun også er oppvokst med.

− Jeg tror det ligger noe i den. Vi trodde på stallo, underjordiske, sjøtroll og drauger. Men vi ble også skremt mye som barn. Overtroen ble brukt som barnevakt for at vi ikke skulle gå hit og dit. De voksne kunne si: «Hvis dere går dit, så kommer stallo og tar dere!» Og hvis vi gikk i fjæra, så kom sjøtrollet og tok oss. Som barn tenkte jeg at det var reelt, men nå tenker jeg at det var en form for barnevakt.

− Når oppdaget du at det var fantasi?

− Jeg tror ikke det er fantasi. Jeg tror på det overnaturlige, så jeg tror det var noe i det. Jeg tror det er noe som finnes. Draugen sa de var gjenferd av folk som hadde druknet. Tanten min sier at hun føler hun har hjelpere rundt seg. Jeg tror at mange kan se dem, men at ikke alle skal se dem. Du må være klar for det og tåle det, tenker jeg.

Opplevde sjøtrollet

Otelie husker godt en skremmende episode fra da hun var 3–4 år og ble stengt ute i gangen. Der og da opplevde hun at hun så sjøtrollet. Ifølge overtroen var sjøtrollet en avdød person som hadde druknet på havet.

− Jeg ble kastet ut i gangen, og der var det en luke ned til kjelleren. Jeg stod der og skreik, og så kom sjøtrollet. Det var noe brunt som kom opp fra luken til kjelleren. Da hylte jeg enda mer. Det var så skremmende! Men jeg vet ikke hva jeg egentlig så, sier Otelie.

Hun kan ikke tenke seg at det var de voksne som skremte henne, for de kunne ikke kommet seg ned i kjelleren uten å gå forbi henne først.

− Dette var min første opplevelse av «å se». Det høres kanskje dumt ut. Men vi ble jo skremt hele tiden. Slik var den nordnorske kulturen. Det var mye skremselspropaganda, forteller hun.

− Tenk om det var sjøtrollet jeg så? Det var så virkelig. Eller var det bare i mitt hode fordi jeg var så redd, undrer Otelie, som fortsatt er veldig følsom for energier rundt oss.

− Man må være åpen for det. Og jeg er klar for å se. Hvis man skal gå i lære for å utvikle seg som sjaman, må man tåle å se. Det er det jeg jobber med nå – at jeg skal tåle å se uten å bli redd, sier hun.

Mørkeredd

Otelie innrømmer at hun er veldig mørkeredd. Hun forteller om en opplevelse hun hadde hos en venninne i Sverige. Da gikk hun ned i kjelleren og fikk se glimt av en dame som satt der.

− Jeg fikk frysninger og turte ikke røre meg. Når jeg opplever dette, er det flyktige skygger jeg ser, sier hun. Da hun beskrev skikkelsen for sin venninne, fikk det venninnen til å tro at det var hennes bestemor. Hun drev med spådom og tarot, akkurat som Otelie.

Men siden Otelie jobber innen psykiatri, vet hun at man må være litt forsiktig med å fortelle om slike opplevelser til hvem som helst.

− For hvor går grensen til psykiatri og det virkelige? Det er ikke så lett å skille. Siden jeg ofte jobber nattevakt, vet jeg at hvis man har jobbet veldig mye og sovet lite, så kan man lett se ting. Men når du har sovet godt, da har jeg mer tro på at det er virkelig. Og når jeg skal bli sjaman, så må jeg tåle å se slike ting, og det holder jeg på å venne meg til, sier hun.

Hvis hun skal være alene i mørket, kan hun fortsatt bli litt redd, uten at hun helt skjønner hvorfor. Men hun tror det handler om at hun ble skremt som barn.
Gribben passer på 

For Otelie er sjamanismen en retning som kan føre henne hjem i trygghet, bort fra redselen.

− En sjaman for meg er en som bruker kreftene i naturen som kilde og driver med healing, helbredelse og spår. Det finnes i alle kulturer, ikke bare i den samiske. Men jeg vil ha den samiske kulturen, for det er den som sitter nærmest mitt hjerte.
I den første trommereisen hun hadde hos Astrid, fikk hun se en gribb. Dette var helt overraskende, for hun syntes først at det var en stygg fugl. En gribb er en rovfugl som spiser åtsel, altså rester etter dyrekadaver. Men da hun leste om gribbens symbolikk, forandret hun syn.

− Gribben kom og sa til meg: «Jeg skal passe på deg.» Det var flott. Jeg har blitt veldig glad i gribben etter det. Når du først har fått gribben inn i livet ditt, så har du den i flere liv. Jeg tror på flere liv, smiler Otelie.
I den samme trommereisen så hun også bilder av samer med reinsdyr.

− «Du må komme hjem», sa de til meg. Jeg skal ikke flytte nordover, for jeg har barna mine her. Men jeg savner jo nordnorsk kultur, sier Otelie.

Et annet symbol som betyr mye for henne, er solen, som er «Beaivi» på samisk og også er slektsnavnet fra farmorens side.

− Det er et mektig symbol vi har som slektsnavn. Det er symbol på hva alt liv kommer fra og er avhengig av. Symbolet er avbildet på ponchoen hun har på seg – se bilder.

Rus og psykiatri

I tillegg til å spå og veilede andre jobber Otelie som hjelpepleier i spesialisthelsetjenesten innen rus og psykiatri. Men hun snakker aldri om spådom, tarot og astrologi med pasientene sine. Dette må hun holde atskilt fra arbeidet.

− På jobben er jeg på jobb, og da er jeg seriøs i forhold til det å være profesjonell. Mange ganger snakker pasientene om astrologi og slikt, men jeg holder munn, sier Otelie.

Likevel spår hun mer enn gjerne for sine kollegaer og for venner og familie. For kollegaene bruker hun vanligvis astrologi, men hvis de ringer inn eller kommer hjem til henne, bruker hun også tarot som verktøy.

Astrologisk verktøy

Otelie har jobbet med astrologi siden hun var 14 år, og hun har gått på mange kurs om astrologi og lest mange bøker om det. Så dette er hun god på. Som mange andre bruker hun Astro.com for å få opp presise fødselskart. Da ser hun kun på fødselskartet over planetene og bruker aldri teksten på disse sidene.

Det er en fordel å kunne gi henne ditt nøyaktige fødselstidspunkt og fødested. Da får du en individuell astrologisk analyse – både for din fortid, nåtid og fremtid. Og når hun bruker astrologi og tarot, følger intuisjonen naturligvis med.

− Jeg spår i forhold til jobb, kjærlighet, økonomi og reise, sier hun, og jeg minner henne på at hun glemmer kaffen sin. Da tar hun en rask slurk. Hun blir så ivrig når hun forteller om dette.

− Jeg får ofte fine tilbakemeldinger på at det jeg sier har stemt, og at det var godt å snakke med meg.

Aldri død og sykdom

Noe Otelie aldri spår om eller sier noe om, er død og sykdom. For det ser hun ikke noe poeng med. Hun forteller bare om positive tegn og tendenser hos den som blir spådd.

− Når du sier positive ting til folk, blir det ofte selvoppfylte profetier. Jeg er ikke interessert i å si negative ting til folk. Hvis de ringer for å høre om død og sykdom, kan de gå et annet sted. Det er ikke interessant for meg. Det interessante er å hjelpe folk og veilede dem. Og de bestemmer selv hvor de vil og hva de vil gjøre.

Selv om hun spår, er hun veldig bevisst på at vi alle har fri vilje. Noe tror hun likevel er karma og skjeble som vi ikke kommer utenom.

− Jeg føler at det man spår, er viktig, men folk har sine egne frie valg. Vi blir ikke tvunget til å gjøre ting, slår hun fast.

Så tar vi oss en nydelig vårtur i Botanisk hage på Tøyen for å knipse noen bilder.

Otelie på Facebook:

Søk på siden: «Spirituell rådgivning, tarot og astrologi»

Send SMS for avtale:

For informasjon og avtale om tidspunkt for samtale, send en melding til tlf. 403 35 893.

VIL DU SNAKKE MED OTELIE? DU NÅR HENNE PÅ TLF. 820 95 334 (kr 26,00/min)


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode