Skip to main content

Sol, sommer og frihet!

Endelig er den her – den forjettede sommeren! Sol og varme – frihet. Den beste tiden på året for min del.

Etter to somre som i sterk grad har blitt påvirket av koronaviruset og gjorde Norge til ferieland nummer én og mange endelig oppdaget hvor fantastisk landet vårt egentlig er, så kan vi nok en gang bevege oss fritt i store deler av verden igjen. Nordmenn står i kø for å ta tilbake livene sine – og helst ser det jo ut til at de fleste vil at «alt skal bli som før». Men det ser det ut til at kan ta litt tid før skjer. For kø er det, og kø blir det. Både flyplasskø og passkø er blitt to nye ord å forholde seg til.

En ulykke kommer sjelden alene. Utover høsten i fjor begynte prisene på energi å stige – og de har nådd en all time high i vinter. Med Putins meningsløse krig i Ukraina kan prisene på energi bli høye i flere år fremover. Regionalt i Norge opplever vi vannmagasiner som er i ferd med å tømmes. Det snør og regner rett og slett mye på feil sted på toppen av alt. Passkrise gjør at flere hundretusener må endre feriedrømmene sine og nok en gang feriere steder de ikke trenger pass. På flyplasser i Europa har de heller ikke nok ansatte til å ta seg av den økte trafikken, så nå har vi fått flyplasskø.

Energiprisene påvirker i bunn og grunn alt – inkludert produksjon av mat og forbruksartikler, reiser – ja det meste faktisk. Verden står foran en langt større krise enn at noen hundretusen nordmenn ikke kommer seg til utlandet i sommer. Vi står foran store utfordringer blant annet på grunn av krigen i Ukraina som kan gjøre at spesielt fattige land kan få problemer med matforsyninger og ikke minst de høye prisene.

Med andre ord – utfordringene ser ut til å stå i kø i flere år fremover. Å tro at vi kan gå tilbake til slik «alt var før», ser akkurat nå ut til å være en utopisk ønskedrøm.

Men over til noe litt mer hyggelig. Oppslagssaken i sommerutgaven av Medium (nr. 4-2022) handler om kommunikasjon: Slik kan du takle de du er uenig med. Mange tenker at kommunikasjon er noe som skjer når to eller flere snakker sammen. Slik er det ikke. Kommunikasjon er så mye mer. Kroppsspråket vårt er en del av kommunikasjonen, hvordan vi gestikulerer, sitter, bruker ansiktsuttrykk og mye mer sier også noe om hvordan vi kommuniserer.

Kommunikasjon kan også skje også skriftlig. Og her har vi fått et stort problem de siste årene etter hvert som sosiale medier (SOME) har etablert seg som den «nye» kommunikasjonsformen. Hvor hyggelig er det ikke for mange å legge ut en koselig melding på Facebook – bare for å oppdage at etter kort tid er det en rekke kvalmende og provoserende svar der? For ikke å snakke om å prøve å legge inn en mening om ett eller annet som kanskje ikke de fleste er enige om. Før du aner ordet av det er de berømte nettrollene der og ødelegger.

En som prøver å gjøre noe med dette, er filosof Øyvind Kvalnes, som er professor i organisasjonsadferd ved Handelshøyskolen BI hvor han underviser og forsker i etikk, ledelse og vilkårene for godt samarbeid i organisasjoner. I boka Filosofisk førstehjelp gir han råd og tips slik at vi blir bedre rustet til å samarbeide om utfordringer vi skal og bør løse i felleskap i en virkelighet som stadig blir mer polarisert. Her får leserne inspirasjon til å starte samtaler på tvers av vante skillelinjer og til å bli kjent med fremmede og deres virkelighetsoppfattelse. Boka er ment som en hjelp til å løse opp i skarpe fronter og strid mellom mennesker, slik at det kan oppstå små og store samarbeidsmirakler. Artikkelen anbefales på det sterkeste hvis du er opptatt av hvordan vi mennesker kommuniserer og hvordan du kan bli en del av løsningen fremfor å være en del av problemet. Les den her:

Slik kan du takle de du er uenig med

Med dette ønsker jeg alle lesere en herlig sommer – selv om utfordringene står i kø. Gjør det beste ut av situasjonen. Vi kan ikke stoppe å leve.


Denne artikkelen handler om…


Leif B. Kristiansen Freyvoll

Leif B. Kristiansen Freyvoll har en bachelor i organisasjonsutvikling og personalledelse. Han har jobbet som journalist, redigerer og designer i aviser, magasiner og på nett. Fokus i dag er på helse og parapsykologi. Han har vært ansvarlig redaktør i Medium siden 2007. E-post: leif@mediumforlag.no