Skip to main content

Så var det på’an igjen!

Koronaviruset var tilsynelatende under kontroll og vi var i ferd med å ta livene våre tilbake. Men så kom omikron og satte ikke bare Norge på hodet – men hele verden.

Det er sagt om Jan Eggum at han er en munter melankoliker – blant annet kjent for sangen På’an igjen fra 1996. Og det var denne sangen som dukket opp i hodet mitt da vi lærte nok et nytt koronarelatert navn, nemlig omikron. Kort fortalt er det som Jan Eggum synger om – nå er det på’an igjen med mutasjoner, inngripende tiltak, sykehusinnleggelser, meteren, isolasjon, kompensasjon, munnbind, kohorter og gudene vet av ord og uttrykk vi er blitt så alt for godt kjent med og som vi til daglig ikke snakket særlig om før i tiden da alt var så meget bedre.

Utover høsten gikk jo nettopp alt så meget bedre – koronaviruset var tilsynelatende under kontroll og vi var i ferd med å ta livene våre tilbake. Men så kom omikron og satte ikke bare Norge på hodet – men hele verden. Situasjonen når dette skrives 10. desember er i ferd med å bli alvorlig selv om vaksinerte som blir smittet stort sett ser ut til å få milde symptomer og at det er uvaksinerte som blir alvorlig syke, men vi vet ikke sikkert ennå.

Når du leser dette, vet vi allerede mye mer om denne mutasjonen og konsekvensene.
Så hva gjør vi nå? Det eneste vi kan gjøre, er å brette opp ermene (ikke armene, det er for vanskelig) og sammen gjør det vi kan for å beskytte oss selv, andre og spesielt sårbare grupper av mennesker i samfunnet. Et virus ser ikke forskjell på fattig og rik, religion, kjønnsidentitet eller hvor man bor – det rammer den som blir smittet. Da er vår oppgave å tenke på dette og vise respekt for andre.

Det finnes en del vaksinemotstandere der ute – og det skal respekteres. På samme måte som en vaksinemotstander skal respekteres, skal også en vaksinemotstander ta hensyn til andre og gjøre det som kan for ikke å smitte andre. I Medium har vi holdt en lav profil når det gjelder å skrive spesifikt om koronaviruset og Covid-19. Årsaken til dette er at situasjonen endres så raskt at fra vi skriver en artikkel til du kan lese den, kan mye være endret. Ny informasjon i dag kan være utdatert og feil informasjon om en uke. For oss har det derfor vært viktig å kjenne vår besøkelsestid og være forsiktig for ikke å spre feilinformasjon.

Er du abonnent på Medium, skal du få bladet i posten i romjula. Det sendes ut 23. desember, så det rekker neppe frem før julaften. Derfor vil vi her benytte sjansen nå til å ønske alle en riktig god jul og et godt nytt år!

Nyttårsønsket er at vi snarest mulig blir kvitt dette forferdelige viruset som tvinger oss til å leve et liv vi ikke selv er hersker over. Frem til det skjer, håper jeg alle tar hensyn til hverandre og gjør den innsatsen hver og en av oss kan. Med ønske om et riktig godt nytt år – må det neste bli det beste!

Leif B Kristiansen Freyvoll
Ansvarlig redaktør

Leif B. Kristiansen Freyvoll

Leif B. Kristiansen Freyvoll har en bachelor i organisasjonsutvikling og personalledelse. Han har jobbet som journalist, redigerer og designer i aviser, magasiner og på nett. Fokus i dag er på helse og parapsykologi. Han har vært ansvarlig redaktør i Medium siden 2007. E-post: leif@mediumforlag.no