Skip to main content

«Verdens beste frokost»: Kaffe med smør og olje!

Pål-Esben Wanvig og Maria Jeanne Dompierre fant sin perfekte frokost etter å ha ekspermentert med mange forskjellige sunne frokoster. Hver morgen inntar de en stor kopp Bulletproof kaffe som gir dem en kickstart på dagen og langvarig metthetsfølelse. Slik fettkaffe har blitt veldig populært siden de begynte med det i 2015.

Det å spise frokost har vært et stort problem for meg siden jeg var liten. Stort sett var det eneste jeg kunne få i meg cornflakes med melk og sukker eller til nøds en brødskive med syltetøy. Dette bød på en del problemer, siden kroppen og hjernen stort sett sluttet å fungere tidlig på formiddagen da blodsukkeret droppet ned etter en karbohydratrik frokost.

Jo eldre jeg ble, desto større problemer bød dette på. Jeg var konstant sulten frem til lunsj og hadde store problemer med å holde konsentrasjon, fokus, energi og produktivitet oppe. For å kompensere dette drakk jeg cola eller spiste en bagett eller en Snickers, noe som igjen repeterte berg-og-dal-banen med høyt og lavt blodsukker frem til lunsj.

Etter at jeg ble utbrent i 2003, har jeg eksperimentert mye med forskjellige alternativer for sunn frokost, men jeg fant aldri noe som fungerte for meg.

Stor skepsis

Under mitt opphold ved Taymount Clinic utenfor London i september 2015 [1] ble jeg introdusert for konseptet med å drikke kaffe med smør og kokosolje om morgenen.

Jeg rynket på nesen siden jeg aldri hadde drukket kaffe om morgenen, og ideen med å blande masse smør i kaffen hørtes ikke spesielt lekker ut. Og hvordan gikk det an å bli mett og full av energi i 5–6 timer kun av en kopp kaffe med et par spiseskjeer smør? Dette hørtes så søkt ut at jeg ikke slukte ideen uten å gjøre min egen undersøkelse først.

Bulletproof kaffe

Selv om jeg er skeptisk av natur, tok jeg med meg alt hva pasientveilederen ved Taymount-klinikken anbefalte for å lage den potente frokosten: Bulletproof kaffebønner, Brain Octane Oil (MCT kokosolje) og boken The Bulletproof Diet av Dave Asprey. Det tok meg kun et par kvelder å pløye gjennom boken, og den gjorde meg motivert nok til å teste ut hele Bulletproof-konseptet.

I boken forteller Dave Aprey om hvordan han kom over ideen med å blande kaffe med smør for å få mer vitalitet og energi. Han erfarte virkningen da han på en tur i Himalaya cirka 5500 meter over havet med en utetemperatur på ‒24 grader ble servert varm te med tradisjonelt yak-smør. Han var sliten og forfrosset og ble imponert over at han umiddelbart følte seg våken og full av energi til tross for at han var i høyden og det var ekstremt lav temperatur.

Da han kom hjem, begynte Asprey å teste ut kombinasjonen av kaffe og smør som kommer fra kyr som kun har beitet gress. Asprey hevder i boken at når du blander gressfôret smør av høy kvalitet i kaffe vil dette øke energien, den kognitive funksjonen og konsentrasjonen, samt hjelpe med å bli kvitt fett.

Disse påstandene kunne jeg aldri ha akseptert uten først å prøve det ut på meg selv.

Frokostrevolusjonen

Spent og forhåpningsfull satte jeg og min kone Maria Jeanne i gang frokost-eksperimentet i begynnelsen av oktober 2015.

Frokosten besto av følgende:

 • 3 spiseskjeer Bulletproof kaffebønner som vi malte og lot trekke i en Bodum kaffebrygger i fire minutter.
 • Så helte vi kaffen i en hurtigmikser og tilsatte to spiseskjeer Kerrygold gressfôret smør og 1 spiseskje Bulletproof Brain Octane Oil som er cirka 10 ganger mer konsentrert enn vanlig kokosolje. (Red.: Dette er 100 % kaprylsyre/C8 MCT-olje)

Jeg har laget en video på Wanvig.no hvor jeg viser hvordan vi gjør dette på kjøkkenet.

(PS! Jeg har ingen økonomiske relasjoner til hverken Dave Asprey eller til andre som selger Bulletproof-produkter.)

Den første uken var horribel. Jeg hadde nesten konstant diaré og følte meg både emosjonelt og kroppslig dårlig. I boken skriver Asprey at dette kan skyldes at vi benytter for mye smør eller olje, og at kroppen trenger noen dager for å venne seg av et karbohydratfullt kosthold til et lett ketogent kosthold hvor kroppen henter mesteparten av energien sin fra fett fremfor karbohydrater. Det kan føles som abstinens når kroppen ikke får karbohydratene den er vant til. Diareen forsvant etter at jeg justerte ned mengden smør og olje, og abstinensen gikk over etter noen dager.

Selv om jeg hadde et sunt kosthold bygget på en avansert versjon av blodtypedietten [2] besto mye av kostholdet av karbohydrater. Min absolutte favoritt var glutenfri pasta og stekte eller fløtegratinerte poteter. Jeg var mer eller mindre avhengig av karbohydrater for å føle meg opplagt både fysisk og psykisk.

Mett i 5–6 timer med 1 kopp kaffe

Asprey hadde rett. Det tok cirka 5–7 dager med abstinenser før kroppen min følte seg vel med å få energien fra fett fremfor karbohydrater, samt aksepterte å være i en lett ketosetilstand. Jeg begynte gradvis å føle meg bedre, og til min store overraskelse var jeg mett i 5–6 timer med 1 kopp kaffe til frokost. Jeg hadde aldri opplevd noe lignende før!

I tillegg var det som kroppen min kickstartet om morgenen, og energinivået og evnen til å fokusere var overveldende. Endelig hadde jeg funnet oppskriften på min perfekte frokost. Siden høsten 2015 har jeg drukket denne frokosten med særdeles tilfredsstillende resultater.

En sjokkert svigermor

De siste månedene har en håndfull av mine studenter samt min svigermor testet ut den samme frokosten med veldig gode resultater.

Svigermor er sykepleier og ble utdannet på 80-tallet da kolesterol og fett ble sett på som farlig. Hun var særedels lite lydhør da Maria Jeanne presenterte vår erfaring med smør og kaffe om morgenen. Hun var redd for at det å spise mye fett skulle føre til høyt LDL-kolesterol, høye verdier av triglyserider, åreforkalkning og andre problemer med kardiovaskulære sykdommer.

Til slutt klarte Maria å overtale henne, og etter seks måneder skjedde det flere ting. Like før hun startet med den nye frokosten, fikk hun diagnosen «fettlever», som vil si at kroppen lagrer fettet i leveren på grunn av for høyt inntak av kalorier.

Etter seks måneder med Bulletproof kaffe til frokost samt mat fra Bulletproof-dietten resten av dagen var legene meget overrasket over at hun ikke lenger hadde noen tegn til fettlever, og at formen på leveren var perfekt. Alle blodverdier inkludert kolesterol, LDL, HDL og triglyserider var perfekt. Hun gikk ned 12 kilo på disse månedene, og har aldri vært så slank og full av energi i sitt voksne liv.

Hvorfor mange frykter fett

Mange frykter fortsatt kolesterol og fett, selv om nyere forskning viser at mye sunt fett er viktig for helsa. Vi er rett og slett avhengig av nok kolesterol. Vi trenger kolesterol for å skape sex- og stresshormoner og for at nevrotransmitterne skal fungerer i hjernen. Nevrotransmittere er kjemiske forbindelser som overfører en nerveimpuls fra en nervecelle til en annen nervecelle i koblingen (synapsen) mellom to nerveceller.

Dr. Stephen Sinatra fra USA, en anerkjent ekspert innen kardiologi, mener at når LDL («det farlige kolesterolet») blir for lavt etter bruk av statiner, er det ikke rart at mange pasienter utvikler hukommelsesproblemer og tidlige symptomer på Alzheimers og av og til totalt hukommelsestap. Det finnes mange bøker på markedet som belyser dette temaet.

I 2015 endret helsemyndighetene i USA sin anbefaling i Dietary Guidelines for Americans på en oppsiktsvekkende og for mange sjokkerende måte. Siden det kun finnes beviser for at en diett med lavt fett og høyt karbohydratinnhold er skadelig for helsa, anbefales det nå en diett høy på fett og lav på karbohydrater! Jeg undrer meg på hvor mange år det vil ta norske myndigheter å endre sin oppfatning om hva som er sunt for nordmenn.

OBS! Om du benytter statiner, må du ikke slutte med dem før du har snakket med legen din om dette! Det kan finnes livsviktige grunner til at du trenger dem. Jeg anbefaler at du setter deg godt inn i temaet før du diskuterer din bruk av statiner med legen din. Du bør også ta kontakt med legen din før du endrer kostholdet.

Ketogen diett – et under for helsen

En ketogen diett er en form for lavkarbodiett som gjør at kroppen blir en fettforbrennende maskin. Det finnes mange spennende helsemessige gevinster av å benytte en lett ketogen diett, som for eksempel vektreduksjon, reversering av type 2-diabetes, økt utholdenhet og mentalt fokus, mindre problem med kviser, normalisering av blodtrykk og mer.

Et av de mest spennende områdene hvor ketogene dietter blir brukt med stor suksess, er for å kontrollere epilepsi. Det er en god idé å få hjelp av en ekspert med erfaring når du starter opp en ketogen diett siden det er mye du må være klar over. Dette vil også hjelpe deg med å unngå unødvendige problemer.

Jeg har satt sammen et lite utvalg av referanser om ketogene dietter på Wanvig.no for deg som ønsker å lære mer om dette.

En ny tilværelse

For meg har den nye frokosten vært med på å skape en ny tilværelse. Istedenfor å være sulten og lite opplagt om morgenen og frem til lunsj er jeg i dag det stikk motsatte. Jeg elsker min kopp med Bulletproof kaffe om morgenen! Jeg er blitt så avhengig av denne frokosten at jeg har med meg alle ingrediensene og hurtigmikser også når jeg er ute og reiser.

Jeg anbefaler på det varmeste å prøve ut dette. Bare husk at dersom du er syk eller bruker livsviktige medisiner (høyt blodtrykk, diabetes o.l.), må du oppsøke lege før du endrer kostholdet.

Lyst til å vite mer?

Livet kan være godt å leve om vi velger det selv! Om du ønsker å lære mer om dette og andre temaer for å skape et bedre liv, finner du flere gratis videotreninger og artikler på Wanvig.no.

Stort sett alle problemer kan løses – og ofte ligger løsningen rett foran nesetippen! Jeg ønsker deg lykke til på din vei mot god helse, glede, lykke og et fortryllende liv! Jeg håper denne artikkelen har vært til inspirasjon og motivasjon for deg til å utforske en ny type frokost!

Jeg er alltid åpen for innspill og spørsmål. Ta gjerne kontakt med meg på e-post om du har forslag til tema som du ønsker at jeg tar opp i mine artikler.

Referanser:

 1. «Ble frisk av kronisk sykdom med avføring!» i Medium nr. 5-2016, som kan lastes ned  på Wanvig.no.
 2. «Nytt liv på 90 dager med et unikt ernæringsprogram» i Medium nr. 7/8-2014 som kan lastes ned på Wanvig.no.

Artikkelen ble første gang publisert i Medium nr. 3-2017.

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode