Skip to main content

Var utbrent – ble frisk gjennom medisinsk qigong

Anne-Marie Giørtz levde et hektisk liv som småbarnsmor, med tre forskjellige jobber og mye reising. Da hun møtte veggen fant hun raskt helsen tilbake gjennom Biyunmetodens medisinske qigong. Nå har hun undervist i denne i 22 år.

Giørtz bor i dag på Nesodden og underviser primært på Østlandsområdet. På slutten av 1990-tallet fikk hun tre dobbeltsidige lungebetennelser.

– Jeg jobbet som flyvertinne, som utøvende musiker med eget band og underviste i sang. Samtidig hadde jeg to små barn. I tillegg var også mannen min utøvende musiker og mye på turné. Jeg ble så dårlig at jeg ble lagt inn på sykehus i ti dager og fikk kronisk astma. Jeg måtte opereres i bihulene og i foten. Det var «takras» i kroppen.

Ble raskt frisk

Anne-Marie Giørtz ble den første norske Biyun-instruktøren og dannet den norske Biyunforeningen i 2000. Foto: privat

Den svenske kollegaen Marie Bergman lærte Giørtz Biyunmetodens grunnprogram. Giørtz kjente raskt at det var veldig bra for henne.

– Flere ganger om dagen praktiserte jeg det 30 minutters programmet, som består av sakte bevegelser, og fikk veldig bra effekt. Mange spurte meg om hva jeg hadde gjort som gjorde at jeg ble frisk så fort. Da bestemte jeg meg for å bli instruktør selv. Man har ikke lov til å lære bort metoden før man er ferdig utdannet instruktør. Jeg tok instruktørutdanningen i Sverige over en to års periode. Jeg ble den første norske instruktøren og dannet den norske Biyunforeningen i år 2000.

2 000 qigong-metoder

Hva er Biyunmetoden? Hvordan skiller denne seg fra andre former for qigong?

Fan Xiulan er Biyunmetodens grunnlegger.

– Jeg kan ikke uttale meg i dybden om andre metoder, da jeg bare har trent denne. I Kina er det over 2 000 qigong-metoder. Qi betyr energi og gong betyr metoden. Qigong er en metode for å få energi i bevegelse. Biyunmetoden er en av få former som er skapt av en kvinnelig, nålevende qigong-mester. Metoden kom til Skandinavia ved at en svensk akupunktør, Niko Nygren, var på kongress i Kina for 30 år siden. Der møtte han Fan Xiulan, metodens mor. Den svenske akupunktøren ble så begeistret både for henne og praksisen, og inviterte Xiulan til Sverige. Da dannet de Biyunakademiet i Sverige.

Mentalt fokus er viktigst

Hva er metodens struktur?

– Grunnprogrammet er et 30 minutter langt bevegelsesprogram, som er enkelt å utføre. Man praktiserer med støtte av en lydfil som guider deg gjennom programmet, så det skal være lett å trene på egenhånd når man først har lært det av en instruktør. 60 % av effekten komme fra det man fokuserer på, og 40 % fra det man gjør rent fysisk. Det viktigste er altså at man har med seg det mentale fokuset når man trener. Den forståelsen gjør at den analytiske delen av hjernen kan roe seg under praksisen. Det er ingen prestasjon i praksisen. Det er viktig at man lytter innover og kjenner signalene i sin egen kropp, slik at man ikke forserer motstand i kroppen.

Fornuftig og lettfattelig

Giørtz har ofte trent metoden når hun er ute på turné som musiker.

– Det eneste jeg trenger er å ha to kvadratmeter til rådighet, slik at jeg kan ta armene ut til hver side. Så kan jeg trene det hvor som helst og når som helst. Det gjør at det var lett å komme inn i, og lett å gjennomføre treningen på egenhånd.

Giørtz har studert musikk og matematikk og omtaler seg selv som ganske logisk rettet.

– Metoden virket fornuftig og lettfattelig for meg, den involverte ikke noe synsing eller noe som var overfølsomt. Gjennom sakte bevegelser roterer man alle ledd, man øker blodsirkulasjonen, det er en myk og snill treningsform. Ikke minst var det deilig for meg å stenge alt ute i en halv time. Da kan jeg ikke ta telefonen, ikke åpne døren osv. Bare gjøre dette.

Tilbyr mange kurs

– Hva tilbyr Biyunforeningen i Norge?

– Vi tilbyr mange forskjellige kurs. I tillegg til programmet jeg allerede har beskrevet, Jichu gong, som er for nybegynnere, har Biyunmetoden treningsprogram som er tilrettelagt for spesielle grupper.

Jichu gong er et av basisprogrammene. De har også seniorqigong som er omtrent det samme programmet, men som er tilrettelagt for en eldre kropp. Essensen av programmet er å aktivere egen energi og fokusere på å styrke hver kroppsdel – knær, hofter og så videre.

De tilbyr også noen andre nybegynnerprogram.

– Programmet Delfinkraftens qigong består av fem store bevegelser/bevegelsesmønstre og varer i 30 minutter. Man kan trene hver og en av de fem for seg, om man skulle ønske det. Fokuset når man gjør øvelsene er å tenke at man er en delfin. Vi forbinder delfinen med egenskapene glede, intelligens, smidighet og mykhet.

Kurs for barn og ungdom

Barneqiqong består også av fem store bevegelser, der man er fem forskjellige dyr. Å assosiere seg med dyreverdenen er vanlig i Kina.

– Man er en stor, rød fugl (hjertet), svart bjørn (nyrene), vilter, glad og fornøyd grønn apekatt (lever), hvit tiger (lunger), og en spretten jordfarget hjort (mage/milt). Bevegelsene balanser blant annet meridianene. Når man trener tenker man at man er de dyrene. Dette er lett tilgjengelig for barn.

Fan Xiulan har også laget programmet Peace Power qigong etter oppfordring fra foreningen for de som har vunnet fredsprisen gjennom årene.

– Den er litt mer utfordrende å trene, og består også av fem store bevegelser.

Indre og ytre energi

Alle de nevnte programmene er for nybegynnere og kalles trinn 1. Man kan gjøre disse for resten av livet og få mye utbytte av det. Man har samtidig også muligheten til å fordype sin egen trening.

– Dong gong er trinn 2. Man henter energi og bruker sitt mentale fokus. I første trinn sier man at man aktiverer indre energi (nei qi) mens i Dong gong henter man ytre energi (wai qi).

Tredje trinn kalles 5-elements qigong. Denne er det bare Fan Xiulan som underviser i, mens trinn 1 og 2 kan undervises av Giørtz og de andre instruktørene. Deretter kan man gå enda videre i trinn 4, som kalles Wai qi, A-delen. I trinn 3 og 4 er tanken at den ytre energien jobber med deg.

Fan Xiulan er den eneste som underviser i 5-elements qigong, som er tredje trinn, mens trinn 1 og 2 kan undervises av Giørtz og de andre instruktørene.

– I 5-element brukes det ikke instuksjons-cd. Bare musikk, og et bestemt fokus ut fra de fem elementene som tradisjonell kinesisk medisin (TCM) bygger på.

Fan Xiulan holder også mange delkurs i TCM, slik som tuina massasje, Ørediagnostikk og behandling, mat som medisin, akupressur, håndsoneterapi, tunge- og hånddiagnostikk for å nevne noe.

Å kjenne egen kropp

Xiulan ønsker at man gjennom å trene qigong kan kjenne kroppen sin så godt at man blir oppmerksom på dens signaler og vet hva som er bra for en. Også når det gjelder kosthold.

– Man må være oppmerksom på de tre hvite giftene – hvitt mel, hvitt sukker og raffinert salt.

Utover det mener Xiulan at kroppen har mye kunnskap, og det er mulig å kunne lytte innover til den. Det gjelder også hvordan vi beveger oss – i det daglige og i de videregående programmene.

5-elements-praksisen innebærer mye improvisasjon.

– Noen ganger strekker vi oss, noen ganger bølger vi og så videre. Dyr er flinke til å bevege kroppen sin spontant i henhold til behovet der og da. Eksempelvis strekker de kroppen etter å ha sovet. Slike spontane bevegelser er et behov kroppen har. Xiulan sier at innimellom utfører også vi mennesker slike instinktive bevegelser, eksempelvis at vi gnir oss i pannen eller tar oss til korsryggen. Vi trenger å la kroppen få fortelle hva den har lyst til.

Meridianer og følelser

Hvem kan ha størst utbytte av medisinsk qigong?

– Alle! Unge som gamle, friske som syke. Medisinsk qigong passer for alle som vil forbedre sin helse og styrke sine personlige ressurser. Gjennom de sakte bevegelsene jobber vi med den indre muskulaturen, kjernemuskulaturen, som gjør at vi kan stå. Vi jobber ikke så mye med de store musklene. Merete Sparre, en av våre instruktører, som blant annet har utgitt boken Balansenøkler, gir en god forklaring på det. Hun kaller de indre musklene for «væremuskler», og de store musklene for «gjøremuskler».

Smidighet, velvære og humør

Qigong er bra for å stabilisere seg på mange plan, ifølge Giørtz.

– Det gir både rent fysisk velvære, smidighet i kroppen, humør, og korrigerer ubalanser i kroppen. Når vi gjør disse øvelsene øker vi også blodsirkulasjonen.

Ikke alle har et forhold til TCM (tradisjonell kinesisk medisin) eller meridiansystemet.

– Da kan vi heller tenke på at øvelsene gir økt smidighet i indre muskulatur, som har forbindelse til alle indre organer. Man kan omtale dette på forskjellige måter og trenger ikke henge seg opp i begrepsbruken. Det er ikke noe man skal tro på eller ikke tro på. Det som betyr noe er at man går helhjertet inn i selve praksisen og fokuserer hundre prosent på det man gjør, eksempelvis ved å være fullstendig til stede i foten når man jobber med den. Vi masserer også hele kroppen. Vi vet det er viktig med tanke på stress. Det reduserer stresshormonet kortisol og øker velværehormonet oxytocin.

Ikke pliktdrevet

– Hvor mye tid bør man sette av hvis man skal praktisere biyunmetoden?

– Alt er bedre enn ingenting. Når jeg har folk på kurs, er det veldig viktig at de har fokus på at dette er noe de gjør for sin egen del, ikke at de skal være flinke for noen andre.

Fan Xiulan garanterer en vesentlig effekt innen tre måneder hvis man trener metoden en halv time daglig, noe Giørtz samtykker i.

– Det er samtidig viktig at dette ikke blir en «må»-ting, som gir dårlig samvittighet hvis man ikke får trent daglig. For meg var det deilig å gjøre dette, jeg fikk en pause fra dagens gjøremål, og jeg ble naturlig motivert ut fra effekten jeg opplevde. Det var ikke motivert av at jeg «måtte» gjøre det.

200 norske instruktører

Fan Xiulan har godkjent over 200 norske biyuninstruktører.

Metoden har vært tilgjengelig i Norge i 22 år nå, og det finnes over 200 utdannede instruktører her. Alle instruktører har blitt godkjent av Fan Xiulan. Giørtz understreker at dette er en livslang læring.

– Jeg har praktisert i 22 år og har fortsatt masse å lære. I Norge er det ca. 70 instruktører som er aktive med undervisning rundt omkring i landet. Noen jobber som fysioterapeuter og har qigong som ekstra tilbud. Noen jobber på seniorsenter eller lignende og tilbyr det som en aktivitet der. Jeg lever ikke utelukkende av å være instruktør, det er det få som gjør. De fleste kombinerer det med annen jobb.

Mange kurs i Norge

– Hvordan kan man lære dette?

– På biyun.no finner du en liste over instruktører. Jeg holder ofte kurs i Østlandsområdet, med opp til 15 deltakere per kurs. Vanligvis underviser jeg over 8–10 timer fordelt over to dager Jeg har også av og til ukentlig kurs på et par timer som går over flere uker. Det tilbys også treningstreff i etterkant, der vi går gjennom øvelsene sammen og man kan stille spørsmål. Det varer en time. Slike treningstreff tilbys også på nett.

– Hva er vanlige feil mange gjør i begynnelsen?

– At man bruker for mye kraft og gjør bevegelsene for store. Man skal ha et positivt fokus. Det skal kjennes behagelig ut, slik at man kjenner at muskulaturen slapper av og blodsirkulasjonen blir optimal. 

Gir økt livsgnist og kreativitet

Giørtz tilbyr Seniorqigong på diverse seniorsentre i Oslo. Da har hun en time i uken, over et visst antall uker. Det er veldig populært og vellykket, og har gitt mange bra effekter hos deltagerne.

– Vi har en tendens til å overfokusere på den fysiske effekten, men metoden gir også økt livsgnist, man blir mer kreativ. Jeg underviser i sang på Høyskolen Kristiania. Da bruker jeg qigong for studentene som et verktøy i forbindelse med konsentrasjon, fokus, kreativitet, å forberede seg til fremføring og å håndtere angst, avslutter Giørtz.

Les mer:
biyun.no
facebook.com/BiyunNorge

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode