Sukker svekker næringsopptaket
Det finnes en klar sammenheng mellom høyt sukkerinntak og forverret ernæringsstatus, ifølge svenske forskere fra Lunds universitets diabetessenter. (1)
Studien er publisert Nutrition & Metabolism i februar 2020 og gir det samme svaret som tidligere studier om sammenhengen mellom sukkerinntak og ernæring: Jo mer sukker vi spiser, desto færre vitaminer og mineraler opptas fra maten vi spiser.
Vanlig sukker bidrar med energi og ingen andre næringsstoffer – det er derfor sukker ofte kalles tomme kalorier. Inntaket av sukker bør begrenses for blant annet for å sikre inntaket av livsnødvendige næringsstoffer, minske risikoen for overvekt, tannråte, dårlig immunforsvar og ubalanse i kroppens hormonsystem.
For lite D-vitamin og selen
Resultatene er basert på innsamlet data fra to store befolkningsstudier: Riksmaten Voksne med totalt 1 797 voksne menn og kvinner og Malmö Kost Cancer-studien med undersøkelse av 12 238 voksne menn og kvinner.
De som hadde det høyeste sukkerinntaket fikk ikke i seg tilstrekkelig av visse vitaminer og mineraler, ifølge data fra Riksmaten Voksne. I Malmö Kost Cancerstudien observerte forskerne at over 70 prosent av de kvinnelige deltakerne ikke fikk i seg gjennomsnittlig behov for vitamin D og at nesten 65 prosent av mennene ikke fikk i seg gjennomsnittlig behov for selen. (2)
Et høyt innhold av tilsatt sukker i kostholdet gir altså tilskudd av energi uten at man får i seg nok verdifulle mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler. Det fører også til uheldige berg- og dalbaner i blodsukkernivået, noe som verken er bra for energinivået eller hormonhelsen vår.
For høyt sukkerinntak i Norge
Selv om sukkerforbruket i Norge har gått ned med 27 prosent de siste 10 årene, får vi fortsatt i oss mer tilsatt sukker fra kosten enn hva som er anbefalt, viser rapporten «Utviklingen i Norsk kosthold 2019».
Over halvparten av barn og unge, og omtrent en av fem voksne har et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt. Inntaket av sukkerholdig drikke som brus og saft er også mye høyere blant unge enn eldre. (3). Selv om kostens innhold av tilsatt sukker har gått ned fra 17 til rundt 11 energiprosent mellom 2000 til 2018, er det fortsatt høyere enn anbefalt (4).
Inntaket av tilsatt sukker begrenses til 10 prosent av det samlede energiinntaket (energiprosenten), skriver Matportalen.no. Ved normal fysisk aktivitet tilsvarer dette 50-55 gram per dag for kvinner og 60-70 gram sukker per dag for menn. Ved mindre fysisk aktivitet bør inntaket være lavere. Til sammenligning gir en halv liter brus 50 gram sukker.
Norsk gjennomsnittskost inneholder for mye mettet fett, sukker og salt og for lite kostfiber. Nasjonale kostholds- og forbruksundersøkelser viser at kostens innhold av D-vitamin og folat er lavere enn anbefalt. Enkelte grupper av befolkningen har også et for lavt jodinntak. (4)
Mange grunner til å redusere sukkerinntak
Det er ikke bare på grunn av vår vitamin- og mineralstatus at det er viktig å ha et lavt inntak av tilsatt sukker. Det er generelt viktig å være sparsom med for mye søtt, både for å forebygge sykdom og holde et jevnt blodsukkernivå for å opprettholde energi over tid, opprettholde et sterkt immunforsvar og en god balanse i det følsomme hormonsystemet vårt.
På sin nettside har kostholdsveileder, ernæringsfysiolog og sykepleier Helene Tønset skrevet en liste over tilstander som kan utløses av et for høyt sukkerinntak over lang tid (5):
- Nedsatt immunforsvar
- Økt betennelse
- Hormonforstyrrelser
- Humørsvingninger, depresjon og angst
- Konsentrasjonsvansker
- Uren hud, eksem, psoriasis
- Benskjørhet
- Tretthet
- Søthunger
- Soppinfeksjoner
- Menstruasjonsforstyrrelser
- PCOS
- Diabetes
- Hjertesykdom
Noen av utfordringene med sukker er at vi bruker sukkerholdig mat som belønning og at det er temmelig avhengighetsskapende. En annen utfordring er at det ofte er tilsatt i vanlig mat uten av vi er klar over det.
Prøv derfor så godt du kan å velge mat som er minst mulig bearbeidet og ferske råvarer. Velg bort raske karbohydrater som hvitt brød og pasta til fordel for grønnsaker, fullkornsprodukter, frukt og bær som gir et lavere og jevnere blodsukker over tid.
Det finnes mange gode alternativer til sukker, og noen av dem gir verken kaloriinntak eller blodsukkerstigning, blant annet steviosa og sukrin. Både helsekostbutikker og velassorterte dagligvarebutikker selger dette.
Kilder:
- Pharma Nord Helsenytt, 22. april 2020
- González-Padilla, E., A. Dias, J., Ramne, S. et al. Association between added sugar intake and micronutrient dilution: a cross-sectional study in two adult Swedish populations. Nutr Metab (Lond) 17, 15 (2020).
- Helsenorge.no: «Kostråd om sukker»
- Helsedirektoratet.no: «Utviklingen i norsk kosthold 2019
- Kostholdsveilederen.no: «Hvorfor er sukker usunt?»