Skip to main content

Slik kan du forebygge forkjølelse og influensa

Sesongen for influensa og forkjølelser nærmer seg igjen, og det vanligste er å bli smittet av ulike typer virus. Her er noe av det viktigste du kan gjøre for å beskytte immunforsvaret ditt og i beste fall unngå å bli syk, også med råd om spesifikke vitaminer, mineraler og urtemedisin.

I noen perioder og i visse situasjoner er det nesten umulig å unngå å bli smittet, men vi kan i alle fall forsøke å gjøre vårt beste for å unngå å at sykdommen bryter ut skikkelig, slik at vi får dyptgående og langvarige forkjølelser eller influensa.

Erfaring viser at både stress, lite søvn og et næringsfattig kosthold uten nok antioksidanter og beskyttende vitaminer og mineraler svekker immunsystemet. Derfor er det smart å skjerme seg for stress, sørge for å lade batteriene hver eneste dag og få mest mulig søvn.

Sørg for å få i deg både næringstett mat og masse grønnsaker, frukt, bær og nøtter og sunne fettsyrer – mat som er full av antioksidanter, vitaminer og mineraler. Det er smart å bruke rikelig med krydderurter og hvitløk i matlagingen, siden de inneholder sykdomsbeskyttende antioksidanter og andre styrkende stoffer.

For å forsikre deg om at du får i deg nok vitaminer og mineraler, er det lurt å få i deg et bredspektret multivitamin- og mineraltilskudd, samt omega-3. Ta gjerne ekstra C-vitamin, D-vitamin og A-vitamin, sink og vitamin B6 i vinterhalvåret eller i perioder der mange rundt deg er syke eller du er utsatt for mye stress og lite søvn.

Pass på at du alltid drikker rikelig med væske og urteteer uten koffein. For hver kopp kaffe eller svart te bør du drikke 1-2 glass vann.

God hygiene

Noe av det viktigste man kan gjøre for å forebygge sykdom er å vaske hender ofte og ikke dele glass, flaske, bestikk, tallerkener og lignende med noen som helst. Vask hendene i 20 sekunder og skrubb under fingerneglene. Sørg selvsagt for å holde deg unna de som er forkjølet. Dette er litt vanskelig når du har et sykt barn, men det hjelper uansett å være grundig med hygiene.

Virus kan overleve i 24 timer på de fleste overflater, og bare et sykt barn i en familie kan raskt bidra til å smitte hele familien om man ikke er påpasselig med hygiene og forebygging. Man kan også være smittebærer uten å bli syk selv. Derfor er det veldig viktig å til enhver tid sørge for rene overflater på kjøkkenet, spisebord, dørhåndtak og andre steder hvor man bruker hendene mye.

Prøv å holde minst én meter avstand til alle som har luftveissymptomer. Dette er nesten umulig hvis du har barn – da må du være ekstra påpasselig med håndhygienen. Om mulig, be barnet hoste og nyse i et papir eller med albuen foran munnen. Sørg for at barnet snyter seg selv og hiver papiret selv hvis de klarer det.

Nok søvn

For å sørge for et sterkest mulig immunforsvar, bør du sørge for 8 timers søvn hver natt. Det er funnet klare sammenhenger mellom lite søvn og forkjølelse. En studie fra USA viste at deltakere som sov under 7 timer hver natt eller sov dårlig, hadde tre ganger så høy risiko for å bli forkjølet som de som sov 8 timer eller mer. (3)

Mosjon er viktig

En studie med 1000 deltakere fant ut at det å holde seg aktiv nærmest halverte sjansen for å bli forkjølet og hvis de ble syke, gjorde det forkjølelsen mindre alvorlig. Eksperter mener at trening hjelper å styrke immunforsvaret til å bekjempe sykdomsfremkallende mikroorganismer, skrev British Journal of Sports Medicine. (7) Andre studier har vist lignende resultater.

Så sørg for at du er fysisk aktiv trener regelmessig – gjerne 30 minutter fordelt over fem dager i uken. Totalt bør du mosjonere eller trene minst 150 minutter i løpet av en uke.

C-vitamin

Forskning har vist at C-vitamin er den tryggeste, rimeligste og mest effektive måten å bekjempe forkjølelse på (1).

Hvis man har en betennelseslignende tilstand i kroppen, bør man starte så tidlig som mulig i sykdomsforløpet med en tablett på 1 gram hver time i seks timer. Fortsatt med 1 gram tre ganger daglig inntil det har gått en uke uten symptomer (2). Dersom du får diaré bør du minske dosen litt, men det er ikke farlig å ta for mye for friske mennesker.

Til daglig kan 1-3 gram C-vitamin per døgn bidra til å styrke immunforsvaret mot virus og redusere sykdomslengde og graden av symptomer hvis du blir syk. Syrenøytral C-vitamin kombinert med kalsium er lettest å tåle, men de fleste tåler opp til 3 gram vanlig askorbinsyre daglig. Vitamin C tas med fordel sammen med bioflavonoider da de har en synergistisk effekt. Bioflavonoider er antioksidanter fra planter, som finnes i frukt og grønt. Man får også kjøpt C-vitamintabletter med bioflavonoider, for eksempel Ester-C.

D-vitamin

Eggeplommer, fet fisk som sild, makrell, kveite, laks og ørret, samt torskelever, rogn, rogneleverpostei, rogn og ål er mat med mye D-vitamin.

Tilstrekkelig med D-vitamin er nødvendig blant annet for å ha et sterkt immunforsvar. Dette får vi vanligvis nok av fra solen i sommerhalvåret, men om vinteren kan det være nødvendig med tilskudd her oppe i nord. Ta gjerne tran, trankapsler og andre tilskudd med torskeleverolje. Ta helst tilskudd med vitamin D3 (kolekalsiferol) som tas lettest opp i kroppen. Mat som har mye D-vitamin er eggeplommer, fet fisk, kveite, torskelever, rogneleverpostei, ål og kveite.

Anbefalt daglig inntak er 10 mikrogram både for voksne og barn. Ved spesielle behov kan man ta 50-100 mikrogram daglig som en behandlingsdose, men store doser over lengre tid frarådes. Spesielt om D-vitamin inntas sammen med kalsium.

Kombinasjonen av både A-vitamin, C-vitamin og D-vitamin er bra både for å forebygge og forbedre forkjølelsessymtomer.

A-vitamin, sink og B6

Et nedsatt immunforsvar og hyppige forkjølelser og sykdomsperioder kan være et tegn på at man får for lite A-vitamin gjennom kosten. Tilskudd av A-vitamin kan bidra til å redusere varigheten av og styrken på forkjølelser (1).

Smør er rikt på A-vitamin.

Den lettest tilgjengelige formen for A-vitamin er retinol som oftest er å finne i animalsk mat, dernest er det karotenoider fra grønnsaker med sterke farger. Lever, tran, leverpostei, rognleverpostei, smør, fløte og eggeplomme er gode kilder til lettopptakelig A-vitamin.

Anbefalt daglig dose A-vitamin for voksne er fra 700 til 1500 mikrogram, men behandlingsdosen ved spesielle behov i kortere perioder er fra 3000 mcg og helt opptil 15 000 mcg (50 000 IE). Unntaket er gravide kvinner og kvinner etter overgangsalderen der øvre grense er henholdsvis 800 og 1500 mikrogram. Mange multivitaminer inneholder også A-vitamin. En spiseskje tran inneholder 750 mikrogram A-vitamin og 30 mikrogram D-vitamin.

Sink og A-vitamin virker sammen, og sink er viktig for både immunsystemet, hud, sårheling og reguleringen av hormoner. Det er også viktig i produksjonen av insulin og har stor betydning for immunforsvaret da det er virusdrepende. Tar du sinktilskudd 24 timer før forkjølelsen bryter ut, kan det redusere symptomer og sykdomslengden. (5)

Det er mye sink i østers, reinkjøtt, hvetekim, kakaopulver, svinelever, hvetekli, linfrø, sesamfrø med skall og gresskarfrø. Anbefalt daglig dose av sink er 12,5 milligram daglig, men behandlingsdose er 25-50 milligram – som kan tas i en kortere periode dersom du kjenner at forkjølelsen eller influensaen begynner å komme.

I forsøk der sink har vist god forebyggende effekt mot forkjølelse er det brukt doser på opptil 75 mg daglig. Den beste tilgjengelige formen for sink er sink pikolinat, deretter aminosyrerelatert sink, så askorbat og sitrat. (4) Sink pikolinat fås kjøpt på Økohjertet.no og Shift Sink som er aminosyrechelatert sink fås kjøpt i helsekostbutikker og på Arnika.no. Det er også mulig å kjøpe sugetabletter med sink som kan tas utover dagen, men de bør være uten sitrus, vinsyre, sorbitol og mannitol som kan redusere effekten av sink.

Sink bør tas sammen med vitamin B6, fordi det forbedrer opptaket av både sink, krom og magnesium. Det er mest vitamin B6 per 100 gram i gjær, hvetekim, hvetekli, akkar, kalkun, klippfisk og makrell. Anbefalt daglig inntak er 1,0 til 5 mg, mens man ved spesielle behov kan ta 100 til 200 mg.

Grønn te og ekstrakt av grønn te

De kraftige antioksidantene i grønn te, katekiner, støtter kroppens forsvar når den blir angrepet av virus og andre truende mikroorganismer. Grønn te støtter både immunsystemet og bidrar til et sunt stoffskifte. Katekiner hjelper kroppens celler til å reparere seg selv raskere. En studie fra 2005 i Antiviral Research fant ut at katekinene i grønn te hjelper med å blokkere ulike faser av infeksjon i friske celler og svekker virusene.

En annen studie fra 2007 i Journal of American College of Nutrition viste at to kapsler med grønn te-ekstrakt reduserte lengden av forkjølelser og influensa med to dager sammenlignet med de som ikke tok slike kapslene. En japansk studie med 200 deltakere fra 2011 viste at de som fikk katekiner og teaniner fra grønn te fikk lavere forekomst av influensa enn kontrollgruppen. (6)

Urtemedisin og andre tilskudd

Disse tilskuddene kan forebygge virusinfeksjoner (forkjølelse og influensa) og styrke immunforsvaret. En kombinasjon av to eller noen flere remedier sammen er lurt for å få en synergieffekt, altså slik at effekten av de ulike midlene styrkes. Ta for eksempel C-vitamin, A-vitamin og sink med rød solhatt, hvitløk og ingefær.

  • Hvitløkskapsler: Kyolic AGE Original er luktfrie kapsler som inneholder lagret hvitløksekstrakt. Ved mistanke om sykdomsutbrudd, ta 2-4 kapsler per døgn. For vanlig forebygging, ta 1 kapsel daglig. Stoffet allicin i hvitløk blokkerer enzymer som er sentrale i både bakterie- og virusinfeksjoner. Du kan også spise mye hvitløk, men du må spise veldig mye for å få effekt og da vil du naturligvis lukte ganske stramt!

  • Rød solhatt: Styrker immunsystemet og hemmer forkjølelsesvirus. A. Vogel Echinaforce urtetinktur er det best dokumenterte solhatt-produktet på markedet. Ta 20 dråper i et glass vann hver annen time når du begynner å kjenne symptomer på forkjølelse eller influensa. Barn kan ha 10 dråper og spedbarn 5 dråper 2-5 ganger daglig.

  • Olivenbladekstrakt, East Park: Er du syk, kan du ta 2 kapsler 3 ganger daglig sammen med mat. For å opprettholde en god helse og øke energinivået, ta 1-2 kapsler daglig.

  • Influgard fra Maharishi Ayurveda: Med én gang du begynner å kjenne symptomene, ta 2-4 tabletter med behagelig varmt vann. Repetér dette 2-4 ganger daglig. Slik kan du hjelpe immunsystemet til å slå tilbake angrepet. Tablettene ingefær, basilikum, gurkemeie, altea, chirataekstrakt, isop og ceylonkanel.

  • Avant-Garden antioksidanter: En klinisk undersøkelse ved Universitetet i Bergen viste at gruppen som fikk 3 kapsler Avant-Garden daglig fikk en betydelig nedgang i sykdomstilfeller sammenlignet med kontrollgruppen. En kapsel inneholder omtrent 4000 µmol ulike typer antioksidanter per 100 gram. Ta 3 kapsler daglig sammen med noe fett, gjerne til ditt hovedmåltid.*

  • Svarthyllebær: Sambucus Force fra Nature’s Sunshine inneholder et sterkt ekstrakt av svarthyllebær som kan motvirke og stanse utviklingen av forkjølelse. Sambucol Immuno Forte inneholder både svarthyllebær, C-vitamin og sink. Svarthyll kan tas både forebyggende og under sykdom.
Ekstrakt av svarthyllebær (sambucus nigra) er bra for å forebygge og også lindre forkjølelse og influensa.
  • Betaglukaner: 250 mg betaglukaner daglig av Wellimmune WGP kan redusere antallet sykedager. Dette finnes i ImmiFlex kapsler som også inneholder vitamin D3.

  • On Guard Protective blend fra dõTerra: Ta 1 dråpe i et glass vann daglig for å støtte immunsystemet. Dette er en blanding av eteriske oljer med antioksidanter fra vill appelsin, nellik, kanel, eukalyptus og rosmarin. On Guard fås også som kapsler – On Guard Softgels, som i tillegg til de nevnte oljene inneholder eteriske oljer av oregano, sort pepper og sitronmelisse.

  • Lakrisrot er virus- og bakteriehemmende. Solaray lakrisrot inneholder blant annet glycyrrhizinsyre som virker lett slimløsende, svakt hostedempende og nærer og beskytter slimhinnene. Det kan brukes mot hoste, mage- og tarmplager og leddplager. Ta 2 kapsler 2-3 ganger daglig. Lakrisrot skal ikke brukes ved høyt blodtrykk, ødem eller kaliummangel.

  • Peppermynteolje, japansk JHPHa 2-3 dråper olje i vann 1-2 ganger daglig og drikk ved forkjølelse og sår hals. Du kan også bruke dõTerra peppermynteolje, men bruk da bare 1 dråpe i et glass vann 1-2 ganger daglig.

  • Eucaplyptusolje: Innånding av eucalyptusolje åpner opp tette bihuler og virker slimløsende. Drypp 1-2 dråper i en gryte med kokende vann, sett deg over med en håndduk over hodet og innhaler. Gjør dette 1-3 ganger daglig. Drypp gjerne også noen dråper på hodeputen. Ulike typer fås på apoteker og på nett.

  • Ingefær: Når du føler deg kald i kroppen og har feber, er ingefærte fint fordi den virker svettedrivende og febernedsettende. Ingefær virker også slimløsende og forskere har isolert flere stoffer i ingefær som er god for å bekjempe vanlige forkjølelsesvirus (rhinovirus). Ingefær kan lindre sår hals og hoste. Knus eller skjær opp ingefær i små biter, hell over kokende vann og la trekke i 10 minutter. Ha gjerne i litt fersk sitronjuice og honning.

  • Propolis har egenskaper som motvirker både virus, bakterier og sopp. Det kan anbefales både som forebyggende og ved påbegynt forkjølelse. Prøv for eksempel Propolia munnspray med propolis, honning og timian, for sår og vond hals. Eller Propolia nesespray med propolis, timian og eucalyptus mot tett nese.
Ingefær virker både slimløsende, svettedrivende og febernedsettende, og kan virke lindrende på sår hals og hoste. Knus, riv eller skjær ingefær, hell over kokende vann og la det rekke i 10 minutter. Ha gjerne i litt fersk sitronjuice og honning.

Andre viktige råd for å forebygge:

  • Spis mye grønnsaker og frukt
  • Reduser stress
  • Unngå store folkemengder
  • Slutt å røyke
  • Tren regelmessig
  • Vask og desinfiser overflater ofte når noen i huset er syke – spesielt på kjøkkenet, dørhåndtak og spisebord.
  • Hold deg varm og tørr, for virus trives lett i kulde.
  • Hold deg unna alkohol, da det kan gjøre immunsystemet svakere.
  • Drikk te av brennelse og sitron, lakrisrot, peppermynte

Kilder:

  1. Den store boken om vitaminer og mineraler, Abram Hoffer og Andrew W. Saul
  2. Nye vitaminrevolusjonen, dr. Knut Flytlie
  3. Lite søvn gjør deg forkjølet, NHI
  4. New Optimum Nutrition Bible, Holford
  5. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview
  6. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3049752
  7. Exercise ‘can prevent a cold’, a study shows, BBC

For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode