Slik bruker du eteriske oljer
Eteriske oljer er fremstilt av naturlige planters egen forsvarsmekanisme som de bruker til å beskytte seg selv mot sykdom. De kommer fra bladene, frøene, stilken, blomstene, barken og fra skallet til forskjellige planter, frukter og bær.
− På samme måte som vi har vårt forsvarssystem for å holde oss friske, har plantene sitt. Plantene bruker oljene både for å holde seg friske, for å tiltrekke seg insekter for å formere seg og for å frastøte mugg, skadedyr og andre ting, sier Mick Indigo, som er distributør av terapeutiske eteriske oljer.
Han mener det er viktig å velge oljer av høy terapeutisk kvalitet, både for å beskytte seg mot skadelige effekter av dårlige oljer og for å få god nok effekt.
Innvortes, topisk og aromatisk
Eteriske oljer brukes veldig enkelt på tre måter:
- Innvortes: I drikke, i matlaging, direkte i munnen, i en kapsel, rektalt eller vaginalt.
- Topisk: Påføres huden under foten eller lokalt der du trenger det, for eksempel ved muskel- og leddsmerter, artrose, brannsår, insektstikk og utslett, eller i fotbad, bad og massasjeolje.
- Aromatisk: Pust dem inn ved å bruke en duftlampe eller dampende vann.
Når du skal behandle et lokalt problem som brannsår eller hudutslett, bør du blande ut den eteriske oljen med en flytende hudolje som jojobaolje, mandelolje eller flytende kokosolje som ikke klumper seg. Disse er rimelige. Du kan også bruke vanlig kokosolje, men den klumper seg litt.
Duftlamper kan også brukes, men du vil kanskje ikke få den samme effekten som når du tar oljene på huden eller innvortes. Les gjerne om å velge riktig duftlampe til slutt i artikkelen.
Stor forskjell på kvalitet
Oljer av lav kvalitet eller ukjent kvalitet kan være skadelige for kroppen, ifølge Mick.
‒ Faren ved å innta urene oljer er at man får i seg urenheter fra destillasjonsprosessen som kan påvirke de indre organene vi har, som er veldig følsomme. Så det skal man være veldig forsiktig med, advarer Mick (t.h).
Oljer av høy kvalitet kan spises i moderate mengder. Disse oljene er en del dyrere enn oljer med lav kvalitet grunnet grundig testprosess. Eteriske oljer av høy terapeutisk kvalitet som kan anbefales, er dōTerra, Essante Organics og Young Living. Alle disse selges på nett og via uavhengige distributører. Slike eteriske oljer er svært høykonsentrerte, ofte fra 50 til 70 ganger kraftigere enn planten de stammer fra.
DōTerra har utviklet en eterisk oljestandard som heter CPTG (Certified Pure Therapeutic Grade). Den sikrer kvalitet i form av både renhet og styrke, slik at oljene er helt trygge å bruke både på huden og innvortes for barn og voksne. CPTG sikrer at oljene er virkningsfulle, rene og naturlige, slik at de er uten sprøytemidler, syntetiske elementer eller fyllstoff.
‒ Mange lurer på om man kun bør kjøpe eteriske oljer som er økologisk merket, men det finnes selskaper som tester mer enn økologisk sertifisering kan gi. En plante som har optimale vekstforhold, kan gi oljer som er mer virkningsfulle enn oljer fra planter som bare er økologiske, sier Mick.
Les også: Eteriske oljer påvirker sjel, sinn og kropp
Innvortes bruk
Kun 100 prosent rene oljer av terapeutisk kvalitet kan brukes innvortes, og dette skal man være veldig forsiktig med. Oljene må være merket GRAS (“generally recognized as safe for human consumption”), FA (“food additive”) eller FL (“flavouring agent”).
Du bør rådføre deg med en sertifisert aromaterapeut eller i det minste en god bok om aromaterapi dersom du skal bruke eteriske oljer innvortes til terapeutisk bruk. Se tips nederst.
De som generelt kan brukes til matlaging, kan vanligvis inntas oralt i små mengder, men pass på å bruke oppslagsverk for å se hvordan de skal brukes. For eksempel er det trygt å innta 1–2 dråper sitron-, lime- eller appelsinolje av høy kvalitet i et glass vann eller som smaksessens i matlaging. Det samme gjelder peppermynte, anis, basilikum, laurbær, rosmarin, sort pepper, kamille, kardemomme, selleri, kanel, sitrongress, salvie, koriander, spisskummen og fennikel. Men fordi eteriske oljer er så kraftige og effektive, skal man alltid være varsom. Timian er blant de sterke oljene som man må bruke med forsiktighet.
Best under foten
Noen av oljene er veldig kraftige for huden, så hvis du smører dem på halsen eller andre steder hvor huden er tynn, kan du få en hudirritasjon. Pass på å fortynne sterke oljer med en nøytral baseolje som for eksempel kokosolje. Selskapet som selger oljer, bør gi deg oversikt over hvordan du trygt bruker dem.
‒ Det beste området for å smøre på oljene er under foten, for der har du store porer i huden og derfor trekker oljene raskere opp der. Oljene tas opp i løpet av bare 20 til 30 sekunder, sier Mick.
Han anbefaler å smøre seg under fotsålene rett før leggetid, og gjerne ta på seg sokker rett etterpå for å holde aromaene inne.
Til barn, gravide og dem som har sensitiv hud, bør man være spesielt forsiktig og fortynne de eteriske oljene med baseoljer.
− Når vi drypper en olje ned på huden, forsvinner mye av oljen lett opp i damp fordi de er så flyktige. Men cirka 30–35 prosent trekker inn i huden og inn i blodsystemet. Det tar bare cirka 20–30 sekunder. Når oljen går i blodet, kan den påvirke alle cellene i kroppen. I en dråpe eterisk olje finnes det millioner av molekyler. De vil transporteres rundt i hele kroppen og søke etter celler hvor det er behov for dem, forklarer Mick.
Les også: Slik lager du giftfrie vaskemidler selv!
Fotbad og bad
Skal du bruke eteriske oljer i badekar og i fotbad, bør de blandes med baseoljer før de has i badevannet. Ellers fordamper oljene med en gang og du mister effekten.
Til bruk i badekar kan du blande 15 dråper eterisk olje med 30 milliliter baseolje. En god blanding for et avslappende bad er 4 dråper lavendel, 4 dråper kamille, 4 dråper sedertre og 3 dråper sitrongress. Bland oljene i en liten boks og tilsett 1 teskje i badevannet etter at badekaret er fylt opp, rett før du bader.
‒ Fotbad er noe av det mest effektive til eteriske oljer, sier Mick. Dette har han lært av Mette Kristiansen, som er aromaterapeut og har jobbet med eteriske oljer i 25 år.
Mette synes fotbad med oljer som lavendel, frankincense (virak), myrra og ylang-ylang gir en utrolig bra effekt.
Styrk immunsystemet
On Guard er en blandingsolje Mick anbefaler for å styrke immunsystemet. Den inneholder nellik, kanel, villappelsin, rosmarin og eukalyptus. Alle disse oljene skal være veldig styrkende for immunforsvaret. En til tre dråper On Guard fra DōTerra er også mulig å ta i et glass vann, for å styrke kroppen.
‒ Jeg brukte den veldig mye da jeg var syk i vinter. Da brukte jeg 2–3 dråper av den 2–3 ganger daglig, og jeg fikk mindre plager. Den har hjulpet meg mange ganger.
Oljen er veldig kraftig. Den kan også brukes som et desinfeksjonsmiddel som er helt naturlig og giftfritt. Det finnes også On Guard håndsåpe, vaskemidler, kapsler og tannkrem.
Thieves er en lignende olje fra Young Living med de samme ingrediensene som OnGuard, bortsett fra at den inneholder sitron i stedet for appelsin. Akkurat de samme ingrediensene finnes i Coat of Armor fra Essante Organics.
Om du har influensa eller er forkjølet, kan du også smøre timian og oregano under fotsålene og ta på deg sokker, for da holder du de flyktige aromaene inne. Oregano og timian er to kraftige oljer.
Har du tette bihuler ved forkjølelse og bihulebetennelse, får du en kraftig åpnende effekt ved å ha 1–2 dråper peppermynte eller eukalyptus i en gryte med kokende vann. Sett deg over gryten med en håndduk over. Det river skikkelig i nesen helt i starten, så begynn forsiktig!
Slitasjegikt og muskel- og leddsmerter
Slitasjegikt (artrose) er smertefull opphovning, betennelse og stivhet i leddene. De eteriske oljene flest mennesker har hatt god erfaring med ved artrose, er frankincense, rosmarin, merian (marjoram) og Deep Blue Soothing Blend. Sistnevnte inneholder vintergrønn, kamfer, peppermynte, ylang-ylang, karriplante (helichrysum), blå reinfann (blue tansy), blå kamille og osmanthus.
Om du ikke har disse oljene, er de andre anbefalte oljene peppermynte, eukalyptus, einebær, lavendel, sypress og edelgran eller sølvgran (white fir).
− Ingen mennesker er like – du må prøve deg frem, slik som det også ofte er med vanlig medisin. Om du ikke får effekt av én medisin, må du prøve en annen, sier Mick.
Urinsyregikt
Ved urinsyregikt (podagra) kan du prøve å smøre litt eterisk olje av sitron over det rammede området. Mick kjenner en mann som var veldig skeptisk til eteriske oljer, som fikk god smertelindring av å gjøre dette. Før hadde han ingen tro på eteriske oljer.
Hukommelse og tankeklarhet
Det er flere oljer Mick kan anbefale for å forbedre den mentale kapasiteten, klarne hodet og få økt fokus og konsentrasjon. Det er rosmarin, sitron, frankincense og basilikum. For hukommelsen er rosmarin, peppermynte og frankincense de oljene som flest mennesker har god erfaring med. Andrevalgene er nellik, sitron, einebær og Citrus Bliss Invigorating Blend.
‒ For meg har rosmarin vært en redning. Det hjelper utrolig godt for hukommelsen. Jeg smører den rett på tinningen. Hvis du blander rosmarin med basilikum og sitron, får du en mye mer helhetlig effekt på hjernen. Sitron og rosmarin sammen gir klarhet i tankene, noe som også forbedrer hukommelsen. Sitron hjelper mot tanketretthet.
‒ For å få effekt bør du bruke oljene minst to ganger daglig, eller opptil seks ganger om dagen. Det beste er å bruke mindre om gangen og heller bruke dem oftere, anbefaler Mick.
Frankincense skal være bra for alt som har med tankevirksomhet å gjøre. Denne oljen er en av de mer kostbare oljene med en fullpris på rundt 700 kroner.
Les også: Få balanse med eteriske oljer
Søvn og uro
Førstevalget ved innsovningsvansker og urolighet er lavendel og merian, anbefaler Mick.
‒ De to oljene sammen er helt rå på søvn. Lavendel gjør at du sover dypere og du får mer ut av søvnen din. Men hvis du blander lavendel med merian (marjoram på engelsk), så slukner du mye fortere. Det er som du slår av en bryter. Det er helt rått!
Mick pleier å smøre litt av dem på nakken før han legger seg, og synes det fungerer veldig bra. Du kan også smøre dem under fotsålene.
For søvnproblemer kan man prøve blandingsoljen Serenity, som inneholder lavendel. Kombinasjonen lavendel og merian er også bra for søvnproblemer.
‒ Alle oljene i Serenity er beroligende for sinnet og kroppen generelt, sier Mick.
Har du et urolig barn eller en baby som er mye våken om natta eller har problemer med å sovne, kan du ha Serenity i en oljespreder på barnerommet.
Serenity er en av få oljer som kan påføres barnehud når du blander det med en baseolje. Også lavendel, frankincense og sedertre (cedarwood) er trygge for barn, men de bør blandes med en mild baseolje som mandelolje eller kokosolje. Eukalyptus, rosmarin og peppermynte bør ikke gis til barn, i alle fall ikke til barn under tre år.
Hodepine og spenninger
Til hodepine vil Mick spesielt anbefale peppermynte. Blandingsoljene PastTense og Deep Blue Soothing Blend skal også kunne hjelpe mot hodepine, stress og spenninger.
‒
Peppermynte kan fungere raskt på spenningshodepine, tipser Mick. Dette kan smøres rett på tinningene, helst litt fortynnet med baseolje. Ta eventuelt én til to dråper peppermynte, lavendel og frankincense bak i nakken eller på tinningene eller midt på hodet.
PMS
Blandingsoljen ClaryCalm Monthly Blend for Women skal være bra mot PMS-plager som irritasjon, uro, humørsvingninger og depresjon. Den gir en beroligende, kjølende og balanserende effekt på kropp og sinn. Oljen inneholder blant annet salvie, lavendel, bergamott, kamille, sedertre, ylang-ylang, geranium og fennikelfrø. Peppermynteolje kan også være bra for å dempe PMS-plager.
Snorking
Er du plaget av en partner som snorker? Da kan du snike deg til å smøre litt timianolje eller blandingsoljen Breathe direkte på huden under stortåa til den som snorker. Det høres kanskje litt for magisk og suspekt ut, men går vi til teorien i fotsoneterapi er stortåa er forbundet til hodet, nakken og halsen. Kanskje det forklarer saken?
Breathe inneholder eukalyptus, rosmarin og peppermynte. Denne kan også smøres direkte på halsen og under nesen. Men den bør ikke brukes mye av i lengre tid, siden den kan være litt for kraftig for hals, hud og slimhinner.
Solbrenthet og milde brannsår
Solbrenthet og små førstegradsforbrenninger kan behandles med å påføre 1–2 dråper lavendelolje på den røde huden og ha en våt kald klut over. Dersom brannsåret dekker store deler av kroppen eller om det er blemmer eller synlig hudskade, må du gå til lege. For solbrenthet kan du også blande 10 dråper lavendel med 60 ml kaldt vann i en liten sprayflaske. Rist godt og spray på huden.
Insektstikk, myggolje og myggspray
På myggstikk kan du påføre 1–2 dråper lavendelolje, blandingsoljen TerraShield eller patchouli både på stikket og under føttene. Bland ut 3–5 dråper i 1 spiseskje baseolje og påfør det på myggstikket. Lavendelolje er også fin å bruke ved generell kløe.
Knottbitt kan også behandles med lavendelolje. Eventuelt kan du blande 3 dråper timianolje i 1 teskje sitronjuice eller eplesidereddik og ha det på bittstedet. Ved flåttbitt må du fjerne hele flåtten med en pinsett eller en flåttfjerner først før du påfører noe som helst olje. Etter fjerning kan du ha på 1 dråpe lavendelolje hvert femte minutt i 30 minutter.
På bie- og vepsestikk kan du påføre 1–2 dråper eterisk kamilleolje og la det virke i flere timer med en kald klut over eller eventuelt en ispose fra fryseren med en håndduk rundt. Først må du selvsagt fjerne brodden. Du kan også kombinere 1 dråpe basilikum, 2 dråper kamille, 2 dråper lavendel og 1 teskje eplesidereddik. Påfør dette 3 ganger daglig.
For å holde insektene unna kan du også blande 5 dråper lavendel, 5 dråper sitrongress, 3 dråper peppermynte og 1 dråpe timian. Ha dette i 2,5 dl vann og hell i en sprayflaske. Du kan også påføre blandingen direkte på tekstiler rundt der du skal sitte, eller eventuelt bruke en duftlampe.
En myggolje du kan påføre direkte på huden, er like deler nellik, sitron og appelsin, kombinert med litt baseolje. Du kan også ha 20–30 dråper i 2 desiliter destillert vann i en liten sprayflaske.
Velg riktig duftlampe
Det er viktig å velge en god duftlampe som ikke avgir varme. Det finnes flere typer og de er mulig å få tak i på nett.
Det er ikke lurt å bruke dyre eteriske oljer til duftlamper med stearinlys under, for oljene fordamper og mister sin effekt ved høy varme. Da er det bedre å velge en ultrasonisk diffuser, siden den bevarer oljene bedre og ikke bruker opp så mye av de dyrebare dråpene. Den tilfører i stedet en fin aromatisk damp som fukter luften.
Mick forteller om et eksperiment med lavendel, som vanligvis er en svært beroligende olje. Da de varmet opp oljen, fikk den motsatt effekt. På grunn av høy varme fikk den en mer oppløftende effekt enn tiltenkt.
Han anbefaler Petal Diffuser fra dōTerra, fordi den er liten, effektiv og ikke må fylles opp så ofte. Den avgir en fin damp og dekker rom på opptil 30 kvadratmeter. Den er fin å bruke også om natten, og den har tre tidsinnstillinger på 1, 2 og 4 timer.
Andre ultrasoniske duftlamper kan fås på www.grytasanseri.no, for eksempel Aromalampe led diffuser i tre som tar 300 ml og dekker fra 40 til 60 kvadratmeter. Den har tre tidsinnstillinger på 1, 2 og 6 timer.
Fine blandinger for duftlamper:
Energi-trio
1 dråpe rosmarin
1 dråpe peppermynte
1 dråpe sitron
Frisk luft
1 dråpe sitron
1 dråpe lime
1 dråpe tetre (melaleuca)
Sitrus-smil
1 dråpe sitron
1 dråpe appelsin
1 dråpe grapefrukt
God morgen
1 dråpe peppermynte
1 dråpe appelsin
1 dråpe lime
Sov godt
1 dråpe einebær
1 dråpe kamille
1 dråpe lavendel
NB! La aldri eteriske oljer stå i solen. Oppbevar dem kjølig og mørkt så får de lang levetid.
Kilde og anbefalt bok:
Anbefalte eteriske oljer:
Før du anskaffer dine første oljer, anbefaler Mick at du får litt veiledning først slik at du får tak i oljer som passer ditt behov best.
dōTERRA
Essante Organics
Young Living
Du får også kjøpt andre typer ok eteriske oljer i helsekostbutikker og på nettet, men til innvortes bruk og ikke-uttynnet bruk direkte på huden er det spesielt viktig at du sjekker kvaliteten på dem.
For kontakt med Mick Indigo: mick.doterra@gmail.com
(Artikkelen over ble publisert for første gang i Medium utgave 6-2017, men er like aktuell i dag.)