Ren og frisk inneluft med grønne jungelplanter
På slutten av 1980-tallet gjorde NASA og Associated Landscape Contractors of America (ALCA) en to-årig lang studie for å finne ut hvilke planter som er mest effektive for å rense lufta. Studien ble gjort i samarbeid med Associated Landscape Contractors of America (ALCA) for å finne ut hvordan de kunne rense luften på romstasjoner.
Plantene som fikk best resultater er fortsatt å regne som gode luftrensere, og mange av dem er grønne jungelplanter. De fleste er grønne bladplanter med store blader eller mange mindre blader som gir en stor bladoverflate totalt. Man kan nesten si at jo større og flere grønne blader, jo friskere luft vil plantene gi.
Egenskapene ved plantene er at de bruker mange flyktige organiske stoffer som mat, og dette er gasser som er giftige for mennesker i store mengder. Det kan være stoffer fra maling, lakk, møbler, kosmetikkartikler, løsemidler, vaskemidler og andre ting som finnes i hus. De giftige organiske stoffene som er testet på planter er blant annet benzen, formaldehyd, aceton, xylen, toluen og trikloretylen.
Vil du ha en merkbar forbedring av luftkvaliteten innendørs, anbefales det å ha minst én plante per 9,3 kvadratmeter, eller minst 15 planter per 185 kvadratmeter bolig. Og hver plante bør stå i en potte med minst 15 centimeter i diameter.
Plasser gjerne flere planter i grupper for å få mest mulig ut av filtreringsevnen de har, og også fordi det ser fint ut. Mange av disse plantene er veldig hardføre og krever lite vedlikehold, mens en del av dem har store blader som ved behov må tørkes støv av og vannes for å ivareta plantenes evne til å rense luften. En del av dem bør også sprayes.
Her er 16 av plantene med best filtreringsevne:
1. Arecapalme: Dypsis lutescens
Arecapalmen er regnet som en av de beste luftrenserplantene, ifølge NASA. Med sine store blader absorberer planten innendørs kjemikalier som CO2, aceton, xylen, toluen og formaldehyd, og omdanner dem til oksygen. Arecapalmen er også en god luftfukter. Den er ikke giftig og dermed trygg for barn og kjæledyr.
Planten kalles også sommerfuglpalme, fjærgullpalme eller fjærpalme, gyllenrørpalme og gul palme. Den tåler å stå mørkt, ikke i sterkt sollys og ikke i for tørr luft. Små planter kan stå i vinduet om det ikke er for sterkt lys, mens store planter kan stå på gulvet foran et vindu. Den er flott å ha på soverommet for å få friskere og renere luft å sove i.
Arecapalmer kan bli svært høye dersom den får jevnt påfyll av vann og lar den stå i et rom som holder over 5 plussgrader. Med jevn vanning vil den gi frisk luft i årevis!
2. Aloe vera
Aloe vera er super for å rense luften for flyktige organiske forbindelser (VOC) fra maling, løsemidler, bensin og vaskemidler, spesielt benzen og formaldehyd – som er svært vanlig i inneluft. Aloe vera absorberer også mye karbondioksid og sender ut rikelig med oksygen tilbake, noe som er bra for søvnen og helsen vår ellers.
Sett gjerne en aloe vera plante på soverommet for å få bedre luft og dermed bedre søvn. Geleen fra innsiden av bladene er bra å bruke på sår, tørr og brent hud.
Aloe vera krever veldig lite vedlikehold og vanning. Den trives best i solen og i solrike vinduer, men den vil helst stå i vanlig romtemperatur. Aloe vera tåler temperaturer ned til 5 plussgrader, men ved så lave temperaturer må du være svært moderat med vanningen.
3. Bajonettepalme: Sansevieria trifasciata
Denne planten, som også kalles Svigermors tunge, er en elegant, men hardfør og populær plante med svært gode luftrensende egenskaper.
Den har en glimrende evne til å filtrere ut kjemikalier som finnes i toalettpapir, tørkepapir og andre toalettpartikler, samt formaldehyd, benzen og trikloretylen. Den liker lys og fuktige omgivelser, så den er helt topp for godt ventilerte bad og toaletter.
Bajonettepalme er lett å vedlikeholde fordi den krever lite vann og sol, men den trives best i lyse forhold. Den vannes når den har tørket opp, cirka annenhver uke. Selv om den trives bra på badet, liker den ikke altfor høy luftfuktighet. Den liker heller ikke frost, for store potter og overvanning.
4. Grønnrenner: Chlorophytum comosum
Grønnrenner stammer fra Sør-Afrika og kjennetegnes av lange, smale blader med hvit stripe i midten. De er en super luftrenser som har evne til å minimere formaldehyd i et rom på over 50 kubikkmeter på to timer. Planten filtrerer også ut kjemikalier fra lær og gummi.
Den er motstandsdyktig, krever lite vedlikehold og kan leve lenge uten vann. Den tåler både sol og skygge, og man skal være sparsom med vanningen. De liker de høy luftfuktighet og kan med fordel stå på badet, for de liker godt å bli sprayet. Når de grønne bladene begynner å blekne er det på tide å vanne, og da vil litt vann gjenopprette fargen. Dette er en flerårig grønn plante som kan bli opptil 60 cm høy.
6. Gullranke: Epipremnum aureum
De store hjerteformede bladene på gullranken har vist seg å være helt supre for å rense luften for formaldehyd, benzen og trikloretylen.
Gullranken er en fin hengeplante som kan plasseres høyt på hyller eller hengende fra taket. Den trives ikke så godt i direkte sollys, men indirekte lys er ideelt.
Den er en flott plante for de som ønsker maks avkastning for minst mulig innsats, fordi den er veldig hardfør og trenger både lite lys og vann. Den kan også klatre, om den får noe å gripe i. Planten holder seg grønn og fin, selv om den står mørkt. Derfor er denne ideell for steder med lite lys, som kjellere og mørke kroker uten lys.
6. Fredslilje: Spathiphyllum
Denne nydelige dypgrønne planten med hvite store blomster renser luften for de tre vanligste luftforurenserne: formaldehyd, benzen og trikloretylen. Den kan forbedre luftkvaliteten med så mye som 60 prosent. Hold bladene og blomstrene rene for støv for å maksimere avgiftningsevnen.
Fredsliljer bidrar også med å redusere muggsporer, siden bladene tiltrekker seg disse og fører dem ned til sine røtter hvor de opptas som mat for planten. Plasser gjerne en fredslilje på badet, hvor den kan bidra til å holde fliser og gardiner fri for mugg. Planten kan også absorbere skadelige gasser fra alkohol og aceton.
Fredsliljer er lette å stelle, og de trives best i jevnt fuktig jord. De tåler plassering i lys-skygge, også et stykke inn i rommet, men en lys plassering gir flere blomster. Ompotting er anbefalt en gang i året.
7. Fikentre: Ficus benjamina og Ficus elastica
Bjørkefiken (ficus benjamina) er både pen å se på og er også en effektiv luftrenser som gir godt inneklima. Den suger til seg usunne luftpartikler og puster ut ren luft igjen. Planten liker å få vann til faste tider – sommerstid vil den drikke om morgenen, og vinterstid er den tørst på kvelden. Den liker også en forsiktig dusjspray med jevne mellomrom.
Gummifiken (Ficus elastica) stammer fra Asia og har store, blanke mørkegrønne blader som virker luftrensende, spesielt ved at den absorberer formaldehyd fra maling og lakk.
Planten er hardfør og lettstelt å vedlikeholde. Den bør gjennomvannes hver andre eller tredje dag med romtemperert vann, men vent med vanningen til øvre del av jorden er tørr. Treet liker en lys plassering og temperaturer over 16 grader, men unngå den mest intense solsteken på sommeren. Gjødsel bør den få hver 14. dag, men bruk halv dosering i vinterhalvåret.
Hvis Gummifiken får god behandling som stueplante, kan treet bli opptil 3 meter høyt og stammen kan få en diameter på hele 2 meter! Ute i naturen kan de bli 30-40 meter, noen ganger opptil 60 meter.
8. Bostonbregne: Nephrolepis exaltata
Bostonbregner kan bidra til å fjerne spor av formaldehyd og fungerer som luftfuktere. De er dermed bra for de som lider av tørr hud og tørrhoste, for eksempel.
Planten er lettstelt, men trives best i direkte sollys og bladene skal sprayes regelmessig med vann. Den skal vannes når jorden fortsatt er litt fuktig.
9. Bambuspalme: Chamaedorea seifrizii
Bambuspalme er et godt valg av inneplante, siden den står høyt oppe på NASA’s liste over luftrensende planter. Den er god til å filtrere ut skadelige toksiner fra luften, som formaldehyd, slik at luften blir renere og sunnere å puste i.
Den elsker skygge og mye vann, og den trives både innendørs og utendørs så lenge den får stå mørkt.
10. Fugleredebregne: Asplenium nidus
Denne bregnen har store, bølgete og blanke grønne blader. Den selvregulerer luften rundt seg og øker sin fotosyntese når det er for mye CO2 i luften.
Fugleredebregne er svært holdbar og trives best i halvskygge. Den bør holdes jevnt fuktig. Bladene skal dusjes regelmessig med temperert vann. Sett den gjerne i et nordvendt vindu, hvor den trives best.
11. Eføy: Hedera helix
Eføy, bergflette eller vedbend er en av de 10 beste luftrenserne, ifølge NASA’s studie. Den er effektiv for å fjerne CO2 og toksiner som benzen, monoksid, formaldehyd, trikloretylen, toulene, xylen og andre allergener som mugg og luftbåren avføring.
Bladene er giftige, så plasser den slik at ikke barn og dyr får tak i den. Men siden den kan absorbere luftbårne avføringsgasser, er den fin å ha på baderom, toaletter og i rom hvor kjæledyr oppholder seg.
Studier har vist at eføy på kontoret kan hjelpe deg med å fokusere bedre, blant annet fordi den absorberer benzen – en kjemikalie som er vanlig i kontorutstyr.
12. Krysantemum: Chrysanthemum morifolium
Disse fargerike blomstene er flotte for å filtrere ut kjemikalier fra lim, maling, vaskemidler og plastikk. Det gjelder både benzen, formaldehyd, trikloretylen, ammoniakk, xylen og toluen.
Ofte brukes disse i blomsterbed eller blomsterkasser ute, men de er også både luftrensende og dekorative inneblomster. De elsker lys, slik at knoppene utvikler seg godt. De blomstrer lenge. Planten skal holde seg jevnt fuktig, og er vanskelig å få til å komme igjen. Vær obs på at Krysantemum er giftig for hunder og katter, så hold dem på avstand fra kjæledyr.
13. Draketre: Dracaena
Draketre er en av de mest effektive luftrenserne, og er spesielt god for å rense luften fra kjemikalier fra spesielt lakk og bensin. Den bidrar også effektivt med å fjerne formaldehyd, benzen, trikloretylen og er effektiv i omdannelsen av karbondioksid til oksygen. Førstnevnte er kjemikalier knyttet til blant annet hodepine, luftveisproblemer, anemi, benmargssykdom og nyresykdom.
Dette er en lettstelt plante som ikke krever mye lys og bør vannes sparsomt. Den tåler både lys og skygge, så lenge den få stå inne.
Planten kan faktisk bli hele 12 meter høy. Den blomstrer fra juli til september, men bladene er dekorative hele året. Hvis stammen skades, pipler det ut en blodrød harpiks, kalt «drakeblod», og ifølge gammel naturmedisin har denne harpiksen magiske krefter.
14. Treklatrer: Philodendron
Filodendron kommer i mange arter som er kjent for å kunne fjerne skadelige kjemikalier fra luften, spesielt formaldehyd.
Disse plantene trives lunt og lyst, men ikke i direkte sollys. Arter med mørkegrønne blader trenger ikke å stå i vinduet. Planten inneholder det irriterende stoffet kalsiumoksalat, så den bør holdes utenfor rekkevidde for små barn og dyr.
Andre navn på arter av filodendron som ifølge NASA’s nevnte studie er gode luftrensere er fjørklatrer (P. bipinnatifidum), storbladet filodendron (P. domesticum) og hjertebladet filodendron (P. cordatum).
15. Eucalyptus
Eucalyptus har en rekke fordeler som inneplante, både fordi den eliminerer giftstoffer, gjør inneluften friskere,
mer oksygenrik og den avgir i tillegg en deilig, frisk duft. Bladene er fylt av eteriske oljer og tanniner som er spesielt gunstige ved luftveisproblemer og forkjølelser.
Plantasjen har Eucalyptus Azura, som har sølvblå blader. Planten trives best i solen og må vannes regelmessig. Den kan overvintre, men den tåler ikke frost.
16. Sjømannstrøst: Aglaonema modestum
Sjømannstrøst har evne til å eliminere både CO2, benzen, formaldehyd og trikloretylen fra luften, blant annet.
Dette er en lettstelt og robust plante med fine, spraglete grønne blader. Den tåler nesten alle forhold innendørs, også lite lys. Den liker fuktig luft fordi det er en tropisk plante, så det er lurt å spraye den litt innimellom hvis du har tørr inneluft for å unngå at tuppen av bladene blir brune.